drugie danie - 14640 przepisów (strona:521/976)

frittata z pieczarkami 139

Niedziela nie musi się kojarzyć z czymś słodkim, chociaż nie ukrywam, że przecież tak dokładnie jest. Tym razem Młoda na śniadanie chciała rosół z makaronem - udało

Gotowanie z pasją
Żeberka w miodzie 116

Raczej nie przepadam za tłustym mięsem i staram się go unikać, ale tym razem zrobiłam wyjątek i nie żałuje. Żeberka bardzo mi

KuchniaWeDwoje.pl
Małpi Mózg – shot 178

Czy jest coś bardziej apetycznego niż Małpi Mózg? No dobra, pewnie jest. Mimo to ciężko oprzeć się temu shotowi – wygląda dość kontrowersyjnie, ale smakuje pysznie. Nie

Proste-przepisy.pl
Muffiny z mango i cytrynowym lukrem 140

Muffiny z pokrojonym w kostkę mango, cytrynowym lukrem i posypkami o smaku mango i tutti frutti. Są puszyste, wilgotne i proste do przygotowania. Słodkości, które wywołują

Oryginalny smak
Placuszki twarogowe, delikatne i puszyste 173

Bardzo dobre placuszki, można zamiast cukru dodać miód. Ja właśnie tak zrobiłam. Do malaksera lub miski wrzucić żółtka, cukier lub miód, cukier waniliowy,twaróg i zmiksować

Kuchnia Pokoleń
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym 170

300 g mięsa mielonego 1 jajko 2 kromki chleba czerstwego sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano szczypta lubczyku sos pół cebuli 1 łyżka masła 3 łyżki

Gotowanie jest łatwe
lekki bananowy sandwich z masłem migdałowym 155

                                             bananowy sandwich Nie

Miód i pieprz
Placki ziemniaczane ze szpinakiem + film 143

Placki ziemniaczane zapiekane ze szpinakiem to uczta dla podniebienia dla wszystkich kochających szpinak. Podane na obiad lub gorącą kolację z pewnością zadowolą nawet wymagające podniebienia . składniki

Smakowite Dania
ROLADKI Z KARKÓWKI 250

Czasem najdzie ochota na solidną porcję mięcha...taka nadziana karkówka sprawdzi się wtedy idealnie Składniki: 70 dag karkówki(5 plastrów) 1 papryka 1 cebula 5 ogórków

Z Majeczką w kuchni
Toskański przysmak: focaccia z winogronami (Schiacciata con l'uva) 201

schiacciata è preparata con pochi e semplici ingredienti: la pasta del pane arricchita con l'uva fragola, lo zucchero e l'olio extravergine d'oliva. E' un dolce caratterizzato da un sapore intenso e particolare. La schiacciata con l'uva è perfetta per una merenda o colazione. Buon appetito! SKŁADNIKI 500 g m ą ki pszennej typu(...)formy do pieczenia, który posypujemy połową winogron, 1 łyżką cukru i polewamy 1 łyżką oleju extravergine d'oliva. Pierwszy placek przykrywamy drugim, na który wykładamy resztę winogron i cukru oraz 2 łyżki oleju extravergine d'oliva. Focaccie z winogronami pieczemy w piekarniku nagrzanym

La grande e la piccola cuoca
Kruche różyczki z nadzieniem serowym 112

może być lepsze od dróżdzówki z serem? Krucha różyczka z serem! Te kruche różyczki są idealne. Nie dość, że pięknie wyglądają, to doskonale smakują. Zwykłe drożdżówki drugiego dnia są niekoniecznie porywające w smaku. Te kruche różyczki nic ze smaku nie tracą, nawet trzeciego dnia. Niespotykany wygląd czyli płatki kwiatu otulające delikatny, serowy środek. Wszystko zwieńczone kołderką z cukru pudru. Tylko(...)Zaginamy jeden płatek w okół nadzienia I teraz mamy dwie szkoły. A tak naprawdę wybieramy wariant, który daje ładniejszy według nas kształt Jako drugi płatek zawijamy płatek sąsiedni, dociskając końcówki płatka do poprzedniego. W wariancie drugim, zawijamy płatek przeciwległy. Na fotce niestety tylko wariant pierwszy. Zawijamy trzeci płatek, dociskając go do poprzedniego. Zawijamy ostatni płatek, dobrze dociskając

Mieszam w Garnku
Wigilijny krem z suszonych grzybów 197

całkiem smaczne ;) Jako że Mąż bardzo lubi grzybową, postanowiłam skorzystać z okazji i przygotować właśnie taki krem, który na bazie domowej warzywnej kostki spokojnie może być Waszym wigilijnym daniem. Jako dodatek sprawdzi się tak naprawdę wszystko. U mnie były to ciasteczka z ciasta francuskiego, groszek ptysiowy i zielony mech, na który przepis znajdziecie już na blogu, właśnie --> TUTAJ(...)łyżka śmietany 500ml wody 500ml wody z moczenia grzybów Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania w Tefal Companion: Grzyby suszone zalewamy wodą- tak by całkowicie je pokryła, a na drugi dzień odsączamy (wodę zostawiamy) i podsmażamy ok 10 minut na maśle. Jarzyny obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do misy TC z nożem ultra blade. Uruchamiamy na prędkości

Kuchnia w czekoladzie
Świąteczna kaczka z pomarańczami faszerowana piernikami. 216

bardzo aromatyczne dzięki pomarańczom i o lekkim korzennym smaku - nie myślcie, że pierniki zepsują smak kaczki, o nie! One podniosą jej smak w bardzo subtelny sposób. To słodko-wytrawne danie warto wykonać 25 grudnia, by zaskoczyć zgromadzoną rodzinę. Polecam!  Świąteczna kaczka z pomarańczami faszerowana piernikami. Składniki: Sprawiona kaczka o wadze około(...)celu połączyć: rozdrobnione pierniki, jedną obraną i rozdrobnioną pomarańczę, anyż oraz imbir. Farsz wsunąć w środek kaczki, a fałd skórny zaszyć nićmi.  Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, a drugą pokroić w cienkie plasterki.  Kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym grzbietem do góry, wylać na nią połowę soku, przykryć i piec przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni

Poezja Smaków - blog kulinarny
Łatwe czekoladowe ciasto z porzeczkami, wegańskie wiadomo! 246

cieście czekoladowym, które przeważnie robi się z wiśniami, ale wiśnie są równie kwaskowate, więc to połączenie nie mogło się nie udać! Ciasto jest naprawdę łatwe do wykonania, nie da się go spieprzyć. Wystarczy wszystko wymieszać i upiec. Podane składniki są na standardową dużą, prostokątna blachę, więc jeżeli macie np tortownicę 26 cm, to radzę użyć połowę składników. Aha, i śmiało(...)roślinnego czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki kakao lub karobu Przygotowanie: Do jednej dużej miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce zblenduj banany, olej, mleko i cukier. Posiekaj czekoladę. Wymieszaj składniki z obu misek do połączenia się składników, nie dłużej. Podaj owoce i czekoladę. Połącz. Przełóż na blachę wyłożoną

greenscarf
Kurczak pieczony z wiosennymi warzywami 265

Uwielbiam dania proste - z jednego garnka czy jednej blachy :) Dzisiaj jedna z takich propozycji - podudzia kurczaka pieczone z młodymi ziemniaczkami, pomidorkami cherry i zielonymi szparagami :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 8 pałek z kurczaka 500 g malutkich młodych ziemniaczków 1 pęczek zielonych szparagów 500 g pomidorków cherry 3 łyżki oliwy z oliwek pierz, sól, słodka papryka, czosnek granulowany tymianek PRZYGOTOWANIE(...)odłamujemy zdrewniałe końce. Pomidorki myjemy - pozostawiając na gałązkach. Udka rozkładamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na pół godziny. Po tym czasie przekręcamy je na drugą stronę, dorzucamy ziemniaczki, gałązki pomidorków i szparagi. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i zapiekamy jeszcze 15-20 minut, aż ziemniaczki i szparagi będą miękkie, a pomidorki trochę popękają

Moje Kuchenne Rewelacje
Placuszki owsiane z rokitnikiem i czarnym bzem 196

Śniadanie powinno być syte i zdrowe aby dało energię na resztę dnia. Dla tych, którzy wolą słodką wersję śniadania mam przepis na przepyszne placuszki z serka i płatków owsianych z dodatkiem nowych prozdrowotnych dżemów Łowicz 100% Rokitnik i Czarny Bez . Słodkie placuszki doskonale smakują z kwaskowatym dżemem. Po takim posiłku dzień musi zacząć się wspaniale :) 150 g serka homogenizowanego jajko(...)serkiem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Na suchej patelni (lub z odrobiną oleju) smażyć nieduże okrągłe placuszki. Placuszki posmarować dżemem z czarnego bzu i układać jeden na drugim. Na placuszkach kładziemy łyżeczkę dżemu z rokitnika. Placuszki dekorujemy malinami i melisą

Smakołyki Asi
3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku 355

sosem z nerkowców makaron z bobem z sosem z nerkowców tak bardzo mi posmakował ten kremowy, wegański sos z nerkowców, że w mojej głowie od razu zakiełkował przepis na danie z dynią i soczewicą z tym sosem. W sezonie zrobiłam więc taką sałatkę – z czarną soczewicą i dynią pieczoną z cebulką. Sałatka z czarnej soczewicy(...)blachę dynię z cebulą i upiec ok 15- 20 min aż dynia będzie miękka. Natkę posiekać. Sos przygotować – najlepiej go przenieść w oddzielnym małym słoiku. W drugim słoiku ułożyć soczewicę, dynię, natkę. Przed podaniem wymieszać z sosem. Można jeść na zimno albo podgrzać.         The post 3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku

Cooking for Emily
Kopiec kreta 190

kulinarnych, a tym co ludzie naprawdę jedzą w Polsce. A jedzą właśnie kreta. Jednak jeśli przepis na kopiec pojawia się na jakimś blogu, to zwykle jest poprzedzony disclaimerem, że dana blogerka nie jada sama takiego plebejskiego deseru, że nie rozumie jego fenomenu i robi go tylko, kiedy odwiedza ją teściowa, albo że kret jaki jest, każdy widzi(...)Zaczynamy od przygotowania ciasta. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem mikserem. Po chwili dodajemy pozostałe mokre składniki, czyli olej i mleko. Miksujemy banana z mokrymi składnikami. W drugim naczyniu mieszamy suche składniki, czyli mąkę, proszek, sodę, kakao i kawę zbożową. Stopniowo dodajemy suche do mokrych, mieszając cały czas. Pieczemy 50 minut 160 stopniach na średniej półce piekarnika

Ugotowane pozamiatane
Caponata z owocami morza 310

też do końca taki sam – dostosowaliśmy go nieco do połączenia z „morskimi” składnikami. Caponata z owocami morza 2016-11-25 03:13:21 Kolorowa caponata z owocami morza – tradycyjne danie z bakłażana i selera tym razem w wersji wzbogaconej o krewetki, mule czy kałamarnice. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 duży bakłażan (500g) 300g(...)kostkę i sprawiamy wg naszych porad jak przygotować bakłażana – solimy, pozostawiamy na pewien czas, po czym płuczemy i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy – pierwszą kroimy na półtalarki, drugi na plasterki. Z selera odcinamy końcówkę od strony korzenia i kroimy na ok. 1cm odcinki. Z pomidora usuwamy skórkę i łyko (patrz porady jak sprawiać pomidory ), następnie kroimy w grubą kostkę. Owoce

Kulinarna Pokusa
Od czego zacząć, kiedy myślisz o odstawieniu glutenu? 208

glutenie mówi się coraz więcej. I coraz więcej osób deklaruje, że chce trzymać się od niego z daleka. Często słyszę też takie pytania: czy warto? Czy się da? A może by tak spróbować…? Jeśli zastanawiasz się nad odstawieniem glutenu, to mam dla Ciebie garść moich refleksji. Od czego zacząć przejście na dietę bezglutenową (lub znaczne ograniczenie glutenu)? Przede wszystkim(...)stopnia nasilenia choroby). Na tej grupie nie będę się więc skupiać (zresztą warto przebadać się w tym kierunku!). Ja sama (na szczęście) do niej nie należę. Pozostaje nam więc drugi typ motywacji. Możesz chorować na inne schorzenia. Twój organizm nie przepada za glutenem. Twoi towarzysze to albo endometrioza albo Hashimoto, a może AZS. Słowem - wszelkie choroby autoimmunologiczne i inne nieprzyjemności

Smakuje zdrowo
Nalewka z zielonych orzechów włoskich, czyli włoski likier Nocino (wersja druga) 189

Kilka dni temu temu pisałem o włoskim likierze nocino . Czyli jak spowodować żeby paskudna nalewka na zielonych orzechach włoskich stała się pysznym likierem. Teraz mamy dla was drugą wersję tego likieru, wymyśloną przez nas. Staraliśmy się tak dobrać składniki żeby zagrały ze sobą idealnie, żeby efekt końcowy był naprawdę dobry i żeby chciało się do tego wracać. Zatem(...)miodu 3 kulki ziela angielskiego 4 goździki 6 łyżeczek suszonej trawy cytrynowej Najpierw, przede wszystkim, zakładamy gumowe rękawice. Orzechy bardzo farbują i tego brudu przez wiele dni nie da się potem domyć. Orzechy kroimy na ćwiartki, wkładamy do słoja, dodajemy również resztę składników (oprócz miodu) i zalewamy spirytusem. Macerujemy 2 miesiące. Po tym czasie zlewamy przez durszlak, tak żeby oddzielić

Marder&Marder Manufacture
Guacamole 247

odwracałam głowę i uparcie ignorowałam podszepty. Nie, nie będę żarła czegoś, co jest tłuste i bez smaku! Potem okazało się, że po pierwsze – nie umiem kupować awokado, po drugie – te zielone odmiany bywają w polskich sklepach podłe i ciulowe i trafienie na idealne awokado graniczy z cudem, zupełnie jak trafienie na idealnego faceta. I tak samo(...)miłość to setki motyli, pomysłów i obietnic, że teraz będzie idealnie. No rejczel! Na początek coś prostego. Guacamole. Jak wiecie, nie ufam internetom, ufam kucharzom i ludziom mieszkającym w danym kraju. Więc skoro guacamole to Meksyk, to trzeba było pomęczyć kogoś, kto się zna. Padło na znajomego, który ożenił się z Meksykanką. Krótka rozmowa pozwoliła mi zrozumieć, dlaczego nie przepadałam

ladykitchen
Kotlety "słoneczne" 218

Kotlety z żółtym serem i ananasem ("słoneczne") to danie mięsne, które króluje u mnie w domu na świątecznym stole. Uwierzcie mi na słowo, że jest to trio doskonałe - usmażone piersi z kurczaka, żółty ser i słodki ananas. Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne a'la kotlety schabowe to spróbujcie je lekko urozmaicić poprzez dodanie sera i krążka(...)przezroczystą, aby nie przykleiło się do tłuczka), przyprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Jajko wbić do głębokiego talerzyka, roztrzepać i przyprawić solą oraz pieprzem. Na drugi talerz wsypać bułkę tartę. Piersi z kurczaka obtaczać w jajku, a następnie bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć kotlety drobiowe. Smażyć na średnim ogniu. Podpieczone kotlety ułożyć na blaszce

Ugotować
Placuszki orzechowe z musem jabłkowym 245

Placuszki orzechowe Składniki (na 4 porcje): pół szklanki mleka (ja dałam 3,2%) po garści orzechów włoskich, nerkowca i laskowych lub jednego rodzaju (koniecznie niesolone i niesmażone) 125g (pół opakowania) serka mascarpone 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego lub kilka kropel(...)kilka chwil. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej trochę mleka, a jak za rzadkie - dosyp mąki. Smaż na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Gdy pojawią się bąbelki, przewracaj na drugą stronę. Podawaj na ciepło z musem jabłkowym lub np. z powidłami lub z ulubionym dżemem. Świetnie komponują się z czymś kwaskowatym, dlatego ja podałam z musem jabłkowym. Polecam

Anioszek w kuchni
Kruche ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką. 198

cukru pudru 3 łyzki śmietany gęstej 18% cukier waniliowy 1 kg. śliwek  (jakie macie pod ręką) cynamon 3 łyzki bułki tartej 2 kiśle o czerwonym kolorze (ja dałam wiśniowy) 1 szkl. cukru kryształu 5 białek Kruszonka; 2 łyżki mąki 2 łyzki cukru kryształu 2 łyżki margaryny Przygotowanie; Z podanych składników wyrobić ciasto. Zawinąc w folie i chłodzić(...)wyłozyc papierem do pieczenia. Natłuścic i posypać bułką tarta (1 łyzka). Ciasto wyjąc z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną większą którą należy wyłozyć dno foremki.( a drugą mniejszą zostawić na dekoracyjne paski na wierzchu ciasta). Ciasto posypać bułką tarta (2 łyzki) na to wyłozyc sliwki. Miąższem do góry. Sliwki posypać delikatnie cynamonem. A na to wykładamy ubitą piane

Radość kipiąca uśmiechem.
Minimalizm, prostota - początki. 176

teczek. Jeżeli chodzi o papiery, karteczki, notatki i zapiski, które często robimy szybko, żeby nie wypadło nam z głowy. Sama miałam z tym problem. Zapisywałam coś na jednej kartce, drugą rzecz na innej karteczce itp. Rozwiązanie tego jest proste: N-O-T-E-S. Wystarczy informacje z kartek regularnie przepisywać do notesu, a bałagan zlikwidowany! Dodatkowo w takim zeszycie(...)kupuję w zastraszającym tempie) doszłam do wniosku, że do niektórych nie mam ochoty już wracać, więc nie są mi one potrzebne. Ot, jednorazowa lektura i tyle, niczym mnie dana książka nie urzekła, nie zatrzymała. Takie książki postanowiłam albo sprzedać, albo oddać. Kolejną partię stanowią książki, które otrzymaliśmy po wujku. Było ich bardzo dużo, część oddaliśmy od razu

Bananowe Pole
Szarlotka na cieście kruchym 237

podzielić na pół i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinkę. Składniki na nadzienie: 8 kwaskowatych jabłek, obranych i pokrojonych w półplasterki; 1/4 szklanki wody; 1 szklanka cukru pudru (można dać mniej, jeśli jabłka są słodsze); 2 łyżeczki cynamonu; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 łyżki soku z cytryny; Ponadto: kilka łyżek bułki tartej; cukier puder do posypania; Wykonanie: Pokrojone jabłka włożyć(...)część ciasta i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek), wyłożyć przygotowane jabłka i wyłożyć na nie rozwałkowaną drugą część ciasta (można zetrzeć na tarce). Piec około godziny, aż się góra ładnie zrumieni. Szarlotkę lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem

In my kitchen
Drugie urodziny bloga 162

zabierałam się do napisania swojego pierwszego posta. Dziś opublikowanych postów na blogu jest już ponad 650 i mam nadzieję, że będzie ich jeszcze dużo, dużo więcej :-).   Drugie urodziny bloga Dokładnie dwa lata temu założyłam bloga i pojawił się na nim pierwszy wpis i pierwsze zdjęcia... Ależ to szybko zleciało ! Na początku trochę to wszystko było(...)pomysł spisywania swoich przepisów. Łatwiej byłoby je wtedy przesyłać, gdy ktoś chciał  z nich korzystać. Broniłam się przed tym troszkę, bo szczerze powiedziawszy bałam się tego, jak sobie dam radę z blogiem od strony technicznej... ?  Blog funkcjonuje, więc radę sobie dałam, a dziś jestem z siebie dumna, że wszystko tworzyłam sama, bez niczyjej pomocy. Sama gotuję ( choć czasami

Kulinarne przygody Gatity
Sekret skrywa Charlotte 211

eksperymenty. Przepis na tę szarlotkę znalazłam na pięknym blogu Viridianki i od razu podziałał on na moją wyobraźnię. Po pierwsze z powodu konfitury z płatków róż, którą uwielbiam. Po drugie z powodu zastosowania mąki gryczanej. Kaszy gryczanej od dzieciństwa nienawidzę za zapach, od jakiegoś czasu robię jednak do niej podchody. Póki co mentalne- staram się sobie samej przemówić(...)łyżek lodowatej wody i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta. Chłodzimy 30 minut w lodówce, wyjmujemy i rozwałkowujemy na dwa cienkie placki wielkości formy do pieczenia. Jeden umieszczamy w formie, drugi rozkładamy na papierze. Znów chowamy do lodówki-na co najmniej dwie godziny. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem

les mirabelles