Bardzo oryginalne, pachnące i smakujące dość mocno cynamonem drożdżówki. Proste niekłopotliwe w wykonaniu, zawsze się udają! Są pyszne, zapewniam, że nie opłaca się robić z mniejszej porcji, bo wspaniale smakują świeżutkie, ale świetnie się też przechowują. Składniki: 1/2 kg mąki krupczatki, (ciasta drożdżowego uwielbiają dodatek mąki krupczatki!) 1/2 kg mąki zwykłej 5 łyżek cukru 2 jaja 2 żółtka
kgwjanczewojasną skórkę, ale mi się nie upiekła tak jak trzeba..więc dodatkowo jeszcze dopiekłam kilka minut.. No i zabrakło mi cukru , więc dałam dodatkowo miód mniszkowy .Pyszna drożdżówka...a do niej kubek zimnego mleka.. 3/4 szkl. letniego mleka 2 jajka (rozbełtane) 1/2 szkl. oleju aromat 10 dkg cukru [ u mnie 7 dkg i 2 łyżki miodu mniszkowego ] szczypta
Moje domowe kucharzeniewłaśnie wiedzie u mnie prym. Dziś zachęcamy do przygotowania bułeczek z masą kajmakową, ale można ukryć w środku również prażone jabłka, biały ser, budyń lub sezonowe owoce. Drożdżówki odrywane z masą kajmakową SKŁADNIKI: 600 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 2 jajka 1 puszka (400g) masy krówkowej kajmak
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTakie drożdżówki odrywane robię bardzo często i wszyscy u mnie już je znają i się nimi zajadają. Jeśli jeszcze ich nie robiliście to zachęcam do przygotowania. Dziś wersja świąteczna czyli z masą makową, ale można je przygotować również z serem czy marmoladą. Przepis zawiera zdjęcia krok po kroku, aby nikt nie miał problemu z przygotowaniem tego smakołyku. Świąteczne bułeczki drożdżowe
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijednolitą masę. Mąki dodajemy tyle w zależności jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Możemy z niego robić drożdżówki,chałki,baby drożdżowe i inne ciasta. Tutaj znajdziesz film jak zrobić pyszne chałki z marmoladą i rodzynkami
Przepisy i porady kulinarnetypowe pączki, ale bardziej drożdżówki zrobione na kształt pączków no i z piekarnika :) a smakują też rewelacyjnie :) Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500, 15 g świeżych drożdży, 50 g roztopionego masła, 200 ml mleka, 3 jajka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego. Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, pokruszone drożdże, letnie mleko, dwa roztrzepane jajka
Aga w kuchnimoich jak najbardziej, przynajmniej do tej pory, udanych postanowień noworocznych. Nie odwiedzam piekarni i piekę pieczywo w domu. Nie ma nic sobie równego jak domowy chleb, bułeczki, czy drożdżówki. Dziś kolejna ich porcja, tym razem z żurawiną. Czego użyłem? -250 gram mąki owsianej -150 gram mąki pszennej TYP 550 -100 gram mąki gryczanej -łyżeczka cukru -400 ml maślanki podgrzanej, temperatura
BaRepasślimaki" o długości ok. 2 cm każdy. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20-30 minut. Wyrośnięte drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i oprószyć płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 25-30 minut. Gotowe ostudzić na kratce. Zajadać ze smakiem! Smacznego
Kuchnia Ellietowar w sklepiku nadaje się do całkowitej wymiany? Czy nie można zamienić żelek na owoce, wstrętnie żółtej oranżady na soki owocowe, a ociekającego keczupem hot-doga na świeżą drożdżówkę? Czy dzieci zahipnotyzowane ilością słodyczy i chipsów będą miały ochotę na miskę sałaty, domowy obiad? Wciąż mam nadzieję, że tak. Czy możemy coś zrobić? Oczywiście! Zaprośmy dzieci do kuchni. Gotujmy
KUCHARNIAciasta czekoladowe i karmelowe makaroniki musiałyby z godnością ustąpić miejsca pachnącej, świeżej i puszystej buchcie. I tak zrobiły. Pierwszym ciastem jakie upiekłam po przepędzeniu wirusa była wielka, puchata drożdżówka z kruszonką. Kojące i miękkie lądowanie z krainy szczęśliwych wspomnień w długo wyczekiwanym świecie pierwszej słonecznej i wiosennej soboty. Długo szukałam przepisu na idealne ciasto drożdżowe. W zeszycie Karolki
KUCHARNIAświeżych pomidorów? Kto w upalny dzień nie skusi się na porcję rześkiego gazpacho ? Kogo nie ucieszy słoik konfitury z zielonych pomidorów czekającej na towarzystwo świeżego croissanta czy domowej drożdżówki? Kto nie będzie ciekaw smaku pomidorowych lodów i genialnego pomidorowego creme brulee ? Kto w hiszpańskiej tawernie odmówi sobie wielkiej grzanki z czosnkiem i pomidorami? Kto choć raz otwierając słoik suszonych pomidorów
KUCHARNIAniespodzianki nie opadnie tak szybko, jak kapryśny suflet. Będzie krążyć wokół jak najwspanialszy zapach domowych konfitur i unosić się wysoko jak najpiękniej wyrośnięta drożdżowa baba. W drożdżówce nie szukam jednak zaskoczenia. Tutaj ten składnik nie jest mi potrzebny. Niespodzianką ma być constans . Ten sam smak i zapach, jaki pamiętam z dzieciństwa, gdy jeszcze ciepłą popijałam zimnym mlekiem
KUCHARNIAkwiatów dzikiego bzu marząc o flakonie perfum, które zamknęłyby w sobie ten wspaniały, cytrusowy zapach. Podjadać surowe ciasto i niby przypadkiem zrobić kruszonkę z podwójnej porcji. I zjadać drożdżówki z ulubionego talerzyka z fiołkami. Kupić paczkę draży kakaowych, by pod chrupką polewą odnaleźć smak licealnych powrotów do domu. Smażyć cynamonowe gofry i zaczynać nimi niedzielne poranki. Lubię. Lubię
KUCHARNIAmielonką tyrolską. Bułki były z przedziałkiem, mielonka z galaretką .... mmh Duża przerwa miała smak mielonki popijanej gorzką herbatą z termosu. A później studia i koniec kanapek. Czas drożdżówek z serem i wielkich kwadratowych ciastek francuskich z marmoladą i lukrem... A teraz? Ulubiona kanapka? Zależy od sezonu i pory dnia. Latem kanapka z dojrzałymi pomidorami i nieprzyzwoicie
KUCHARNIAdużo czasu ... Tak, wałkowania jest sporo, składania też, czasu również należy pilnować, ale przecież nie są to jakieś absurdalne, niemożliwe do spełnienia warunki! Te same rzeczy robimy piekąc drożdżówkę czy chleb, z tą różnicą, że przy croissants pewne czynności musimy powtórzyć kilka razy. Sami widzicie - nie ma powodu, by się wykręcać i odmawiać sobie jednej z najwspanialszych przyjemności - domu
KUCHARNIA