miarę elastyczne, przy wałkowaniu nie może się rwać. Może to potrwać z 10 min zanim będzie dobrze wyrobione, ciasto można też wyrabiać w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde należy dodać troszeczkę tłuszczu. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 min. Stolnicę posmarować tłuszczem lub podsypać mąką. Rozwałkować na grubość
moj przepis nawody 300 gr mąki żytniej u mnie typ 720 (byle nie razowej) 1 łyżeczka soli Do miski z mixem dodać mąkę, wodę, zakwas, sól, miksować w robocie hakiem do drożdżowego przez parę minut, w przypadku braku miksera, dokładnie wymieszać łyżką np. drewnianą. Przełożyć do foremki (u mnie silikonowa, więc niczym nie smarowałam) ale w przypadku zwykłej formy, wysmarować olejem, wysypać
moj przepis nazmielony (znalazłam go w Lidlu). Masa kupna jest mokra, klejąca, często nafaszerowana konserwantami i słabej jakości bakaliami, nie mówiąc już o braku w nich miodu, niekoniecznie sprawdzi się w drożdżowym makowcu, ponieważ może rozmoczyć ciasto. Domowa masa makowa ma konsystencję mokrego piasku. Jak tylko macie chwilkę już teraz możecie ją przygotować i zamrozić. Zdecydowanie polecam. Przepis pochodzi ze strony Moje
moj przepis nainnych kwaśnych przetworów 11 Listopada (lub wcześniej): Miód i cukier podgrzać, doprowadzić do wrzenia, dodać masło, zostawić do wystudzenia. Wystudzoną mieszankę umieścić w misie miksera z hakiem do drożdżowego, dodać mąkę, jajka, przyprawę do piernika, zmiksować, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, dokładnie wyrobić, przełoży do glinianego lub emaliowanego garnka (u mnie emaliowana miska), przykryć ściereczką, wstawić do lodówki
moj przepis nazwykłej pszennej i tej graham), dodać sól, wyrabiać długo aż do powstania gładkiego, błyszczącego, nieklejącego ciasta, może to potrwać nawet 20 min, (ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego na 2 prędkości przez 20 min). Ciasto przełożyć do miski obsypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości) (u mnie około
moj przepis nadużej misy np. tej od miksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty
moj przepis narozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). W dużej miski wsypać pozostałe składniki, wszystko wymieszać dodać rozczyn, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku, ale z czasem
moj przepis namożna też posmarować masłem i zajadać z wędliną. Wersja, którą ja zrobiłam jest bez otoczki z ciasta tzw. „łysa” ale oczywiście można upiec w cieście krucho-drożdżowym. Piróg robi się dość szybko i jest mało kłopotliwy, warto poprzedniego dnia na obiad ugotować większą ilość ziemniaków. Inspiracja . Składniki na dwie keksówki 26 cm na 10 cm (wymiary u spodu
moj przepis naczubate łyżki mąki (zabrać z 500 gr), wymieszać. Odstawić na 10 min, aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, masło zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie gładkie
moj przepis napoczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3). Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto
moj przepis natemp. pokojowej. Masło z miodem wlać do miski, włączyć mikser na małe obroty, po kolei dodawać suche i mokre składniki, cały czas miksując na małych obrotach (np. hakiem do drożdżowego). Ciasto ma być gęste, na tyle żeby później można je było rozwałkować. Jeżeli jest bardzo mokre, trzeba dodać np. 1 łyżkę maki. Jeżeli nadal jest mokre, można
moj przepis naglukozy We wrzątku rozpuścić żelatynę, dodać glukozę. Przelać do miski miksera, troszeczkę przestudzić, ale ma być ciepłe. Dosypywać stopniowo cukier, cały czas miksując na małych obrotach hakiem do drożdżowego, dosypywać cukier puder, w ten sposób dodać około 500 gr. Masę wyłożyć na blat wysypany cukrem pudrem i dodawać stopniowo cukier wyrabiając cały czas rękami. W ten sposób dodać około
moj przepis naoprócz soli, umieścić w mikserze, dokładnie wymieszać, tak aby składniki dokładnie się połączyły. Odstawić na 30 min pod ściereczką. Dodać sól, namoczkę, dokładnie wyrobić, najlepiej mikserem z hakiem do drożdżowego. Ciasto ma być mało klejące. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Złożyć na pół. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Ciasto powinno podwoić objętość. Uformować bochenki, zgodnie z tą instrukcją
moj przepis nadrożdży 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie przejmować się. Odstawić w ciepłe miejsce, w misce przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Po tym czasie
moj przepis nawymieszać, ma się całkowicie rozpuścić, dodać glukozę. Przelać do miski miksera, troszeczkę przestudzić, ale ma być nadal ciepłe. Dosypywać stopniowo cukier, cały czas miksując na małych obrotach hakiem do drożdżowego, dosypywać cukier puder, w ten sposób dodać około 500 gr. Masę wyłożyć na blat wysypany cukrem pudrem i dodawać stopniowo cukier wyrabiając cały czas rękami. W ten sposób dodać około
moj przepis na