drożdżowe - 16813 przepisów (strona:704/1121)

bajaderkowa rolada na waflach 169

Przeczytałam kiedyś, że najlepsze bajaderki (vel ziemniaczki) powstają wówczas, gdy do masy dodaje się ciasto drożdżowe. Coś w tym jest, wypróbowałam... Jeśli więc zostanie Wam trochę takiego ciacha - polecam szczególnie przesuszone już nieco pączki - koniecznie zróbcie bajaderki. Najpopularniejsze w formie małych, słodkich kuleczek (np takich , czy takich ), czasem w postaci dużego ciasta (choćby takiego , czy takiego ), lub jak dziś

6niebo
Domowe Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) 550

miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Nadzienie: W ok. 150 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy, resztę mleka podgrzewamy wraz z masłem i cukrem, następnie dodajemy

Słodka Strona
Wegetariański paprykarz, Magiczne smaki 160

pomidorowego 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki chili lub pieprzy Cayenne 3 łyżki sosu sojowego sól i pieprz opcjonalnie: 1 łyżka płatków drożdżowych Drobno pokrój marchewki i cebulę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodaj koncentrat, wymieszaj i duś do miękkości, następnie wyjmij liście laurowe

Qlinarnie i Qlinarnie
CHICKEN DUMPLING – THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM – pieczone pierogi z kurczakiem i porem 265

mąkę, pierś z kurczaka, por, czosnek i sól. Staraliśmy się utrzymać ten prosty charakter i dodaliśmy jedynie tłuszczu oraz pieprzu. Pieczone pierogi zazwyczaj robi się z ciasta kruchego lub drożdżowego, jednak my postawiliśmy na parzone ciasto charakterystyczne dla gotowanej wersji. Okazuje się, że w formie pieczonej również zdaje egzamin, a pierożki mimo swej prostoty mają ciekawą strukturę i smak

Nerds Kitchen
Rogaliki z czekoladą 130

Dzisiaj zapraszam na drożdżowe rogaliki z czekoladą. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Najlepsze są jeszcze ciepłe z lekko płynną mleczną czekoladą.   Składniki:  50 dag mąki 5 dag drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 3 całe jajka 2 żółtka 10 dag cukru 8 łyżek masła sól mleczna czekolada Drożdże mieszamy z łyżką mąki i 4 łyżkami mleka (zaczyn powinien

Pyszności Słodkości
Chlebek arabski. 142

mnie ta wersja jest lepsze – jeśli chcemy mieć je delikatniejsze należy piec je krócej lub zmniejszyć temperaturę.   Niezużyte surowe ciasto można przechowywać w lodówce lub zamrozić. Ciasto drożdżowe, które przez noc poleży w lodówce jest lżejsze dla żołądka Następnego dnia można upiec kolejne świeże chlebki z niewykorzystanego ciasta.   Dla porównania umieszczam zdjęcia jak wyglądał chlebek, który piekłam

rozgotowana
Szwedzkie bułki kardamonowe kardemummabullar 150

Kolejny tydzień i kolejne "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] a tym razem Monika wybrała bułki kardamonowe. Muszę się przyznać że jak zobaczyłam przepis to byłam

Moje Małe Czarowanie
Bezglutenowe pączki w stylu azjatyckim 143

Alternatywa dla zwykłych pączków drożdżowych, czyli połączenie gorącego tygodnia azjatyckiego w Biedrze z tłustym czwartkiem- wszyscy mają pączki, mam i ja! Aha, całość zajmie Wam 30 minut łącznie z jedzeniem. Składniki: 200 g mąki ryżowej 50 g cukru trzcinowego 50 g wiórków kokosowych 200 g brzoskwini (u mnie własnej produkcji ze słoika)/mango łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli

greenscarf
Bakłażanowe mini pizze z kalafiorowym sosem "serowym" 159

tutaj rządzi i nadaje całej potrawie wyjątkowego charakteru. Składniki: Sos kalafiorowy: ½ małego kalafiora 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 2 łyżki oliwy szczypta soli 2 czubate łyżki płatków drożdżowych (jeżeli nie masz dodałabym 1 łyżkę masła orzechowego) Bakłażanowe pizze: 2 większe bakłażany odrobina oliwy  1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli 2 pomidory pozbawione skórki i gniazd nasiennych, pokrojone

Roślinna - blog wegański
SZASZŁYKI Z CYTRUSAMI 185

PĄCZKI BABCI   2 .PĄCZKI PANI REJENT 3. SERKOWE PĄCZUSIE 4 .RÓŻE KARNAWAŁOWE 5. WYKWINTNE CHRUSTY PANNY ZUZY 6. RYŻOWE KULE A LA PĄCZKI 7. SMAŻONE CHRUSTY DROŻDŻOWE 8 .PĄCZKI Z AJERKONIAKIEM

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ZAWIJANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE! 141

Zawijane, puszyste ślimaki z ciasta drożdżowego z brązowym cukrem, konfiturą z malin i posiekanymi migdałami, kubek gorącego kakao. Czy wyobrażacie sobie tak poranek w weekend? Ja zdecydowanie tak! Uwielbiam takie dni, uwielbiam takie śniadania i właśnie jutro postanowiłam przygotować takie śniadanko.  I wcale nie zraża mnie fakt, ze będę musiała wcześniej wstać, zagnieść ciasto, potem czekać i patrzeć

SMYKWKUCHNI
Paluchy drożdżowe z sosem pół na pół od Krokusa 186

Moja propozycja na wykorzystanie sosu "pól na pół" od  Krokusa . Paluchy drożdżowe to świetny pomysł na spotkania z przyjaciółmi, ich pomidorowo - pikantne połączenie z chili sprawia, że smakują obłędnie!. Składniki na ciasto, wychodzi ok 15-17 sztuk: - 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej - 2 i 1/2 dag świeżych drożdży - 1/4 szklanki ciepłej wody - 1/2 łyżeczki cukru - 1 płaska

Apetyczna babeczka
Tawa tawas 229

łyżeczka miękkiego masła 125 ml mleka olej do smażenia płynny miód cukier puder  Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera dodać resztę składników i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych tzw hak zmiksować na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto powinno być elastyczne nie może się kleić do rak. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na grubość około

Ala piecze i gotuje
Pączki 136

jednego :) Wykonanie pączków w domowym zaciszu wcale nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać. Najbardziej chyba odstrasza czas, jaki należy poświęcić na ich zrobienie: jak to przy cieście drożdżowym – wyrabianie, wyrastanie, potem dochodzi jeszcze smażenie, nadziewanie oraz na koniec (już sama przyjemność) lukrowanie :) Jednak uważam, że raz do roku można się poświęcić i zakasać rękawy, aby przygotować dla domowników

MyCookBook.pl
RACUCHY DROŻDŻOWE 197

RACUCHY DROŻDŻOWE Pyszne, puszyste racuszki, które każdemu przypadną do gustu :) Składniki: 2 szkl. maki ok 20 g drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego * ok 75 g margaryny lub masła (1/4 kostki 250 gramowej) olej do smażenia Przygotowanie: 1. Do miski wbijamy dwa cale jajka i dodajemy 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Wszystko

Kulinarnie z Polką na Kresach