Taka zapiekanka to doskonały pomysł na ciepłą kolację lub drugie danie. Zrobiłam ją na grubym puszystym cieście drożdżowym z mnóstwem naszych ulubionych dodatków. Świetnie smakuje polana ketchupem lub sosem czosnkowym. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 450 g mąki pszennej 270 ml letniej wody 30 g drożdży 50 g stopionego masła łyżeczka soli łyżeczka cukru dodatki: por (dolna
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJeśli lubicie drożdżowe wytrawne wypieki to polecam takie ślimaczki ze szpinakiem. Są pyszne na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego lub na zimno jako przekąska do zabrania ze sobą na piknik lub wycieczkę. Składniki na 15 sztuk: 500 g mąki pszennej szklanka ciepłego mleka 30 g drożdży 30 g smalcu 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru na nadzienie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaziół prowansalskich 3 łyżki czarnych oliwek Mąkę przesiać. Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Oliwki pokroić w grube plasterki. Zaczyn drożdżowy wlać do mąki, dodać jajko, masło, sól i zioła. Wyrobić na gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie odchodziło od miski dodać oliwki i wymieszać. Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWszelkiego rodzaju wytrawne drożdżowe wypieki goszczą na moim stole bardzo często. Najczęściej podaję je na przyjęciach, koniecznie w towarzystwie czosnkowego sosu. Uwielbiam je na ciepło ale na zimno też są bardzo smaczne. Te z pieczarkami bardzo smakowały moim gościom. Składniki: na ciasto: 300 g mąki 15 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafasoli, grzanek z pesto z karczocha i suszonych pomidorów, makaronu z łososiem, bruschetty, babeczek marchewkowych, deserów jabłkowych, sałatki z selera naciowego, sałatki z selera konserwowego czy kabanosów w płaszczkach drożdżowych. Te ostatnie zabierano nam z blatu jeszcze surowe (nie sądziłam, że można nie odróżnić ciasta surowego ale było wielu takich....). Wystarczyło się odwrócić na chwilkę a podbierano nam nawet
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaminut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie
Słodka StronaChlebek jest miękki, ładnie wyrośnięty, w zależności od piekarnika może mieć bardziej lub mniej chrupiącą skórkę, ale na pewno się udaje :) Ciasto na chleb przygotowujemy analogicznie do wszystkich ciast drożdżowych: najpierw przyrządzamy rozczyn, a po jego wyrośnięciu wyrabiamy ciasto, które musi dwukrotnie wyrosnąć: tuż po wyrobieniu oraz już uformowane w bochenek tuż przed pieczeniem. Z poniższego przepisu przygotujecie bochenek
Smakołyki Berenikiposmarowania cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Mleko podgrzać wsypać łyżeczkę cukru, mąki i dodać drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać resztę cukru, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach około 3-4 minuty. Wlać rozpuszczone letnie masło i ponownie miksować około 5-8 minut do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy
Ala piecze i gotujemiseczce przykrytej ściereczką na kaloryferze. Pozostałe pół kilo mąki ucieramy z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Obie masy mieszamy ze sobą, aż do całkowitego połączenia. Przy cieście drożdżowym najwięcej pracy kosztuje wyrabianie go, jest to niestety ciężka fizyczna praca, no chyba, że mamy silny mikser, który zrobi to za nas. Gotowe ciasto znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut
KasiaiKrzysiu.plzaparzy.. U mnie wczorajsza niedziela upłynęła pod znakiem jagód, a dziś w poniedziałek zapowiada się powtórka. Na 15 sztuk: - 0,5 kg mąki krupczatki ( wg mnie najlepsza do drożdżowego) - 220 ml mleka - 80 gr masła - 3 żółtka - 1/3 szklanki cukru - 1 opakowanie suchych drożdży ( lub odpowiednio 25 g zwykłych, piekarskich) - 1/4 łyżeczki soli Jagody:: - 2 pełne szklanki jagód
kawawszklancechciałam zabijać zupełnie smaku śliwki. Gotowe powidła przekładać do słoików i pasteryzować ok. 15 minut od zagotowania wody. A wiecie co jest naprawdę fajne zimą? upiec pyszne, drożdżowe rogale z domowymi czekoladowymi powidłami. Mówię Wam, te ze sklepu, pakowane w folię odpadają w przedbiegach. Z podanej porcji wychodzi około 1,8 l czekoladowych powideł. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa
kawawszklancewystudzić. Doprawić sokiem z cytryny. Zimną nadziewać rogaliki. Masa podczas pieczenia nie wypływa, nie powiększa objętości więc wypieki nie pękają z jej udziałem. Moje rogale wykonałam z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Nie będę podawała na nie przepisu, gdyż świetnie opisała to Reata na blogu Artkulinaria (klik) . Koniecznie tam zajrzyjcie ! Część rogali nadziałam domową śliwką w czekoladzie ( klik
kawawszklanceChyba wszyscy pieczemy i lubimy jeść tego typu ciasta :) Wilgotne, z dodatkiem ulubionych owoców i chrupiącej kruszonki jest na pewno mniej wymagające niż tradycyjne ciasto drożdżowe, a smakuje równie pysznie. Piekę je generalnie ze wszystkimi dostępnymi owocami, a jeśli akurat sezonowe owoce nie są dla mnie dostępne ... "posiłkuję się" owocami z puszki. Ostatnio upiekłam z brzoskwiniami
Walijskie Pichcenieśmietanki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli drożdże nie urosną, są niedobre i musimy , niestety, kupić inne. Do miski wsypujemy mąkę, posypujemy resztą soli,robimy dołek i wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, podlewając stopniowo wodą. Dodajemy również 1 łyżkę oliwy. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odstawało od ręki
W kuchennym oknie Ewyjest bardzo gorący (wygrzewa się wcześniej przez 30 minut w temp.240*C). Wrażenia smakowe i zapachowe są niezapomniane. Przy pieczeniu roznosi się niesamowity aromat. Ten chlebek jak na chleby drożdżowe zachowuje wyjątkowo długo świeżość i co istotne na drugi dzień ma nadal chrupiąca skórkę... pychota ;-) Piekłam w garnku owalnym, o wym.30x25cm. Składniki: - 600g mąki orkiszowej typ750 (lub pszennej, choć
Smaczne Zdrowe