PASZTET POMIDOROWY 199kosztowała mnie nie całe 18 zł - toż to prawie darmo a starczy dla całej rodziny. Do dzieła!!! Składniki: 500 g mięsa na gulasz z indyka 450 g drobiowej wątróbki 135 g wędzonego boczku 2 małe jajka 2 duże marchewki puszka pomidorów krojonych w całości razem z zalewą 3 małe cebule białe 6 łyżek kaszy
pieprzny smaczek
Wielkanoc wytrawnie 912troszkę Wam ułatwić poszukiwania, posegregowałam ją na słodko i słono. Mam nadzieję, że wszelkie wątpliwości, co podać Rodzinie i Gościom w ten szczególny czas, zostaną właśnie rozwiane ;) Pasztet drobiowy z jajkiem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/04/pasztet-drobiowy-z-jajkiem.html Wielkanocna babka z galarety http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/04/wielkanocna-babka-z-galarety.html Sałatka tortowa http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/01/saatka-tortowa.html Ćwikła z chrzanem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/12/cwika-z-chrzanem.html Żurek wielkanocny na zakwasie http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/zurek-wielkanocny-na-zakwasie.html
Kuchnia w czekoladzie
Kotlety pożarskie vel Pożarskiego czyli drobiowy mielony z kostką. 542źródła donoszą, że tak chciano ugościć cara Mikołaja I, inne że to biedny francuski podróżnik, który nie miał czym zapłacić Pożarskim za nocleg, miał im zdradzić przepis na kotlet drobiowy, który uczyni z nich bogaczy. Fakt, kotlet przeszedł do historii, jednak jakoś ta historia mi nie pasuje, taki biedny był, a posiadał tak znakomite pomysły? 😖 Nie wiemy do końca
Dieta moja pasja
Galaretka z wędzonym kurczakiem 200Uwielbiam galaretkę drobiową. W rodzinnym domu podawało się ją zawsze w Sylwestra i na Nowy Rok. Ja wprowadziłam zwyczaj przygotowywania jej także na Wielkanoc . Tyle, że na Wielkanoc przygotowuję ją koniecznie z jajkiem (użyłam przepiórczych). Tym razem jednak postanowiłam nieco urozmaicić jej skład. Zamiast zwykłego kurczaka, dałam wędzonego a marchew z groszkiem zastąpiłam brokułem. Galaretka wyszła rewelacyjna
Pobite gary Barbary
ZUPA KREM SZPARAGOWY Z JAJKIEM SADZONYM 181Składniki: 30 dag zielonych szparagów 10 dag szpinaku 2 ziemniaki 1 średnia cebula czosnek 1 łyżka masła klarowanego sól,pieprz,gałka muszkatołowa 700 ml bulionu warzywnego bądź drobiowego jajka ( u mnie przepiórcze) Szparagi oczyścić,odciąć zdrewniałe końcówki,główki szparagów odciąć a łodygi pokroić w plastry. Ziemniaki obrać,opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę i 3 ząbki czosnku pokroić
Niespełnione zdolności kulinarne
Pasztet z indyka (z żurawiną) 237żurawinę umieściłam w nawiasach. Pasztet natomiast podałam z domową żurawiną ze słoika. Składniki: 300g fileta z indyka 200g podudzia z indyka 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 200g wątróbki drobiowej lub indyczej 2 cebule 8 plastrów suszonego jabłka 1 czerstwa kajzerka 1 szklanka białego półwytrawnego wina 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu 3 gałązki świeżego tymianku
Obiad gotowy
Drobiowa prasowanka z żurawiną 386Kolejny wyrób z szynkowaru tym razem drobiowy. Kurczak, indyk i żurawina to delikatne, aromatyczne połączenie. Doskonale nadaje się także na świąteczny stół. Składniki 1 pierś z kurczaka 250 g mielonej piersi z indyka 1 łyżka suszonej żurawiny żelatyna firmy Tradismak peklosmaczek firmy Tradismak sól przyprawa John firmy Tradismak 1. Mięso z indyka doprawiamy solą i przyprawą. Dodajemy po 1/4 łyżeczki
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sałatka z wątróbką, jabłkiem i malinami 297malin. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Sałatkę najlepiej jeść od razu po przygotowaniu. Składniki na 3-4 porcje: 2-3 garście świeżego szpinaku około 350 g oczyszczonej wątróbki drobiowej 200 g mrożonych malin 1 jabłko sól, pieprz majeranek olej do smażenia mąka do obtoczenia ziarna słonecznika do dekoracji Wątróbkę oczyścić, ewentualnie pokroić na mniejsze części i obtoczyć w mące
Ugotować
GALARETKA Z KURCZAKA 201marchewki 1 por (biała część) kawałek selera 1/2 pęczka natki pietruszki po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela 2 liście laurowe sól i pieprz do smaku 1 kostka bulionu drobiowego (ewentualnie) 2 ząbki czosnku 2 łyżki żelatyny spożywczej dodatkowo do każdej salaterki lub foremki na galaretkę : jajka na twardo, pokrojone w plasterki (po jednym plasterku do każdej) zielony groszek
Moja Książka Kucharska
PRAWDZIWY UKRAINSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLA 218oczywiście jedyną słuszną :) Przygotowałam to danie wg. receptury i wskazówek mojej znajomej (właśnie zza naszej wschodniej granicy). Bardzo ważny w tym przepisie jest wywar. Przygotowałam go z mięsa drobiowego oraz wołowiny, ale możecie śmiało użyć samego drobiu np. tuszki z kurczaka - powoli ugotować z przyprawami i fasolą potem oddzielić mięso. Lub ugotować wywar na cielęcinie (będziecie potrzebowali
Moja Książka Kucharska
Piersi z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym 1597Piersi z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym to pyszna propozycja na soczyste kotlety w chrupiącej, naleśnikowej panierce :) Polecam je jako alternatywę dla tradycyjnych kotletów drobiowych, czy schabowego ;) Polecam również przepisy na kotlety siekane i na kotlety zapiekane z pieczarkami i serem ;) Piersi z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym – Składniki: 2 duże filety z […] The post Piersi z kurczaka
Kulinarne Przeboje
Makaron z sosem dyniowym 151Makaron z sosem dyniowym Składniki na 4 porcje: 500g miąższu dyni startej na tarce o grubych oczkach 1 cebula szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego opakowanie makaronu Czanieckiego spaghetti 2 pomidory kawałek startego imbiru przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, curry, pieprz czarny 3 trójkąciki serka topionego z ziołami garść ziaren słonecznika Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę
Smak mojej kuchni
Sznycle grzybowe – kuchnia podkarpacka 248Sznycle grzybowe - kuchnia podkarpacka Sznycle grzybowe to bardzo smaczny pomysł na urozmaicenie obiadu. Przygotowuje się je z drobno pokrojonego mięsa drobiowego, pieczarek, cebuli, żółtego sera i jajek. Przepis na sznycle grzybowe pochodzi z Głogowa Małopolskiego, a znaleźć go można w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Składniki (na 4 porcje): 2 filety z piersi kurczaka 2 jajka 1 cebula
Trzeci talerz