Był już przepis na bulion drobiowy, czas na wersje dla wegetarian, a mianowicie bulion warzywny :) Można go traktować jako samodzielne danie lub bazę do innych przepisów. Wielokrotnie na naszej stronie pojawiały się przepisy na zupy krem. Bazę do nich zazwyczaj stanowi bulion drobiowy, jednak można go z powodzeniem zastąpić bulionem warzywnym, a w niektórych przypadkach będzie się sprawdzał nawet
Kolizje SmakówOstatnio pojawiało się dużo przepisów na desery...Ale nie mogłam się powstrzymać- wszystkie te pyszne, letnie owoce wygrywały z każdą inną propozycją. :-) No ale w końcu jest! Pyszna wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulką i majerankiem- właśnie w takiej postaci lubię ją najbardziej. Jest zdrowa, ma niewiele kalorii, a do tego ten smak...Niebo w gębie. Spróbujcie, jeśli nie jesteście(...)przekonani- na pewno nie pożałujecie. :-) Przepis na 4 porcje. Składniki: 2 duże cebule 450g wątróbki drobiowej 2,5 jabłka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 płaska łyżka mąki sól pieprz majeranek 2 liście laurowe 1. Dusimy pokrojoną w piórka i delikatnie posoloną cebulkę na łyżce oleju, dodając w takcie trochę wody. Do miękkości. 2. Wątróbkę płuczemy, suszymy, kroimy
kuchnia do kwadratubiałe i wytrawne (choć widziałam też przepisy z wykorzystaniem czerwonego wina, które nada różowy kolor risotto). Czekamy, aż wino wchłonie się/odparuje. Wlewamy bulion. Bulion może być warzywny, drobiowy, grzybowy - dobrany do charakteru risotta. Najlepszy ugotowany samodzielnie, ale możemy też wykorzystać kostki rosołowe. Garnek z bulionem stawiamy na malutkim gazie w pobliżu patelni z risottem, aby był cały czas(...)częścią pora) garść liści szałwii 30 g suszonych lub świeżych borowików (lub innych leśnych grzybów) 200 g ryżu Arborio 80 ml białego wina wytrawnego 1 litr bulionu warzywnego, drobiowego lub grzybowego 50 g parmezanu sól na pieczoną dynię: 600-800 g dyni pokrojonej w kostkę (waga bez skóry i pestek) - wykorzystałam połowę dyni, która została mi po robieniu tażinu
Chilli Czosnek i Oliwapołączyć to co było z kaszą. I tak oto powstały pyszne, a zarazem szybkie kotleciki z kuskusem. Składniki: Na kotlety – 9 sztuk: 200 g kuskus Ok. 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego ½ dowolnej papryki – u mnie biała 1 szalotka lub pół cebuli 1 ząbek czosnku ½ dużego pomidora 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej (może też być kukurydziana lub pełnoziarnista albo
Fabryka pomysłówmięsko..ale przepis miałam zapisany...Pyszne było...to akurat pamiętam.. około 1,2 kg mięsa mielonego 1 łyżeczka żelatyny [ niekoniecznie] przyprawa Mefisto peklosól około 50 ml wody skórki drobiowe przyprawa do drobiu pieczarki Skórki wyczyścić , posypać przyprawą do drobiu.Pieczarki pokroić w kostkę i poddusić, dodając przyprawy.Wystudzić.Na skórki drobiowe wyłożyć pieczarki i zwinąć roladki.Do mięsa mielonego dodać przyprawy
Moje domowe kucharzenieSkładniki : 3 ogórki kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu . Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować
w kuchni i w ogrodzieSkładniki : 3 ogórki kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu . Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować
prawdziwe jedzenieporcję: Garść fasolki szparagowej (ja dałam żółtą) Kilka liści sałaty lodowej (może być każda inna) 1 nieduży pomidor malinowy 1 małe wędzone lub pieczone udko z kurczaka (możecie zastąpić drobiową wędliną) Dressing musztardowy: 2 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki wody ½ łyżeczki musztardy – u mnie stołowa Koperek – około łyżeczki Sól Pieprz Szczypta cukru Przygotowanie: Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie
Fabryka pomysłówWielkanocy jest jeszcze trochę czasu, ale powoli zaczynam już szukać pomysłów na świąteczne potrawy. Dzisiaj zaprezentuję Wam mój pasztet drobiowy. Wyszedł kremowy, delikatny i pachnący - świetna propozycja na Wielkanocny stół. Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 500 g wątróbki drobiowej 3 pokrojone w kostkę cebule 2 obrane i pokrojone na kawałki pietruszki 4 obrane i pokrojone na kawałki marchewki 4 ząbki
Kulinarny Pamiętnikpuszkę cieciorki½ łyżeczki imbiruopcjonalnie łyżeczka kuminu1 płaska łyżeczka kolendry1/2 łyżeczki kurkumy1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku1/2 łyżeczki cynamonu2 płaskie łyżki mąki2 łyżki soku z cytryny 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnegosól i pieprz1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju Przygotowanie: Gdy używamy kurczaka to należy go obrać z kości i drobno pokroić. Olej rozgrzać w garnku. Wrzucić mięso (kurczak
Fabryka pomysłówEfektowne danie główne na specjalną okazję, czyli Beef Wellington jest to polędwica wołowa zapiekana w cieście francuskim. Dodatkowo między ciastem a mięsem znajduje się warstwa pasztetu z wątróbek drobiowych oraz duszonych na maśle borowików. Składniki: 1/2 kg polędwicy wołowej 1 płat gotowego ciasta francuskiego 200 g borowików 200 g pasztetu z wątróbek drobiowych garść posiekanej natki pietruszki 1 jajo
wyzwania kuchennekilka razy i zazwyczaj na kaszy jęczmiennej. Ale od czego są eksperymenty w kuchni. Mała podmianka na pszenicę durum i nowa odsłona jak się patrzy. Do tego oczywiście rosołek drobiowy i... już mi więcej do szczęścia dzisiaj nie potrzeba. Krupnik na kurzej nóżce 1 udko drobiowe 1,5 l wody ziele angielskie, liść laurowy marchew pokrojona w plasterki 2 ziemniaki
bastalenaPyszny gulasz z piersi kurczaka, pieczarek i dyni..polecam.. pierś z kurczaka lub mięso gulaszowe z kurczaka 1 średnia cebula marchewka kawałek
Moje domowe kucharzeniedodatki oczywiście ...to co mamy pod ręką ..w lodówce.. 1 brokuł 2 zupki wietnamskie Vifon 1 cebulka słoiczek papryki konserwowej kilka ogórków konserwowych 15 dkg polędwicy drobiowej majonez jogurt naturalny sól przyprawa do sałatek Prymat Kluski -makaron przygotować według wskazówek znajdujących się na opakowaniu [ pokruszyć , zalać wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem na 3 minuty].Brokuł wrzucić(...)naczynia z wodą i gotować 10 min, po czym odcedzić i pozostawić do ostygnięcia, następnie pokroić w kostkę.Cebulę, paprykę, ogórki i polędwicę drobiową pokroić w kostkę.Majonez wymieszać z jogurtem, dodać sól i przyprawę do sałatek.Wymieszać i dodać do makaronu wymieszanego z resztą składników.Wymieszać wszystko razem, doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniejest pyszne...pachnące przyprawami...[tym razem do mięsa dodałam peklosól] ..ilość mięsa zależy od pojemności szynkowara , a przyprawy oczywiście według własnego gustu.. pierś z kurczaka lub mięso gulaszowe drobiowe mięso wieprzowe np.z łopatki 2 łyżeczki soli peklującej przyprawa Rozkoszna 2-3 łyżeczki żelatyny Mięso drobiowe i wieprzowe pokroić w kostkę, dodać przyprawy [ja najpierw pokroiłam
Moje domowe kucharzenie