Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup 268Składniki na zupę: 1 kg dyni, pokrojonej w grubszą kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w plasterki 1-2 chlusty oliwy albo innego oleju roślinnego 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego sól i pieprz 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu chilli cayenne Składniki na puree z jarmużu: 8 dużych liści jarmużu, bez stwardniałych łodyżek 1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę
karmelowy
Zupa krem z cukinii 237Składniki: 2 cukinie, 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżka suszonych warzyw, 1 łyżeczka curry indyjskiego, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, grzanki lub sucharki smakowe. Polecam też zupy krem z dyni, kurek, kalafiora i brokuła. Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie w garnku podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojoną cukinię i podsmażamy
Aga w kuchni
Kotlety w płatkach kukurydzianych 269Czasem nachodzi mnie chęć na schabowego, zazwyczaj jednak robię je w postaci drobiowej :) Warto jednak urozmaicić te proste kotlety zmieniając panierkę... zamiast tradycyjnej panierki zastosowałam płatki kukurydziane corn flakes. Najlepsze są zdjęte prosto z patelni, panierka jest wtedy bardzo chrupiąca. Odgrzewane na drugi dzięki też są dobre, ale panierka już nie chrupie ;) Jeszcze mam w planach przetestować panierkę orzechową
Aga w kuchni
Zapiekanki 373Zapiekana ryba z warzywami Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, papryką, kukurydzą Zapiekanka z ananasem Zapiekanka z brokułami Zapiekanka drobiowa Zapiekanka z kurczakiem Zapiekanka z makaronem Zapiekanka z makaronem i szpinakiem Zapiekanka z mięsem mielonym Zapiekanka z patelni Zapiekanka z ziemniakami
Aga w kuchni
Zupa krem z dyni. 267Składniki: 1 kg dyni 1 cebulka 2 ząbki czosnku 1,5 l bulionu drobiowego oliwa sól pieprz grzanki Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry. Wydrążamy nasiona i włókna. Twardy miąższ kroimy w dużą kostkę, przekładamy na brytwankę, polewamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Szklimy na nie dużej ilości oliwy
Kuchnia Łukasza
Žemaičių blynai-Żmudzkie bliny. 322Bliny Żmudzkie (Žemaičių blynai), to prawdziwe danie Litewskie, które uwielbia każdy Litwin. Mięciutkie placuszki napełnione najczęściej farszem wołowym lub baranim, ale może to być także farsz drobiowy, lub wieprzowy. Nasza rodzina bardzo lubi te pyszne placuszki, ale robimy je dość rzadko, bo ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tych pysznych placuszków. Składniki
Kuchnia Łukasza
Kapuśniak z młodej kapusty. 280pachnie bardzo apetycznie. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 750 g młodej kapusty 1 cebula 0,5 wędzonej kiełbasy 75 g wędzonego boczku 3 młode ziemniaczki 1,75 l bulionu drobiowego sól, pieprz łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni topimy przez ok. 5 min na małym ogniu tłuszcz z boczku, następnie dodajemy
Kuchnia Łukasza
Zupa krem z cukini. 235roku cukinii w ogrodzie jest bardzo dużo, to grzech, aby nie zrobić takiej pysznej zupki. Bardzo gorąco polecam do wypróbowania! Składniki: 750 g cukinii 1,25 l bulionu drobiowego 2 średnie cebule 70 g białej części pora sól, pieprz grzanki Przygotowanie: Cukinię kroimy w kostkę, ja ją nie obieram ze skórki, bo bardzo lubię te małe zielone grudki
Kuchnia Łukasza
Gołąbki idealne, które udadzą się każdemu! 582każdemu. Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: Średnia główka kapusty 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego szklanka ryżu 2 duże cebule 5 średnich marchwi 2 l bulionu drobiowego sól, pierz łyżka majeranku Przygotowanie: Główkę kapusty gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20-30 min lub ,,pieczemy" w kuchence mikrofalowej przez ok. 15 min. Po tym oddzielamy liście
Kuchnia Łukasza
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 301bloga Poznaj smaki świata Kurczak cacciatore - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Pollo rustico con patate - włoski kurczak rustykalny z ziemniakami - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Pulpety drobiowe z serem - Janiołka z bloga Eksperyment sobotni Pozostałe dania obiadowe: Caponata di mele - jabłkowa caponata - Maria T. z bloga SycyliaSi! Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach - koxmarta z bloga Marciocha Kucharzy Bakłażan
Chilli Czosnek i Oliwa
NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 4281podaję przepis taki jak mam zapisany w zeszycie. Danie bardzo rozgrzewające, idealne na jesienne dni. Składniki farszu: - 1kg mielonego mięsa (u mnie łopatka, może być również drobiowe) - 2-3 cebule - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - puszka groszku konserwowego - puszka fasolki szparagowej - puszka pomidorów w zalewie (dałam 2) - papryka czerwona - 5-6 ząbków czosnku - fix Knorra do potraw meksykańskich (dałam przyprawę
Smaczne Zdrowe
Roladki z kurczaka nadziewane pieczarkami i boczkiem 911Proste i szybkie roladki drobiowe z pieczarkami. Składniki Piersi z kurczaka 3 pojedyncze sztuki Pieczarki 500g Boczek parzony 150g Cebula 1 duża Pieprz czarny do smaku Sól do smaku Papryka czerwona słodka Olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Boczek pokroić w kosteczkę. Cebulę obrac i posiekać drobno. Na patelni […] The post Roladki
Kulinarne Przeboje
Opowiem Wam jak ja gotuję rosół... 23446mięso kurczaka. Zwykle podajemy rosół z makaronem, są to cienkie nitki. Na pozostałe warzywa oraz ugotowane mięso znalazłam idealny sposób by nic się nie zmarnowało. Postanowiłam zrobić pyszny pasztet drobiowy z warzywami i kminkiem. Ale o tym w następnym poście... Smacznego
Mango Papaja
Jeśli Twój facet szuka obrączek, nie oznacza to ślubu – rzecz o utuleniu żalu 217Potrzebujemy: ryż arborio – żaden inny. Na jedną osobę liczymy pół szklanki ryżu lub jak ktoś głodny to całą szklankę bulion – nie cudo z kostki czy kartonu. Gotujemy porządny bulion drobiowy bądź warzywny mała szalotka ząbek czosnku kieliszek białego wina (ja nie używałam, nie lubię smaku wina w potrawie innej niż wołowina po burgundzku) grzyby leśne, świeże – lub krewetki, groszek, suszone
ladykitchen