drobiowe - 5743 przepisów (strona:165/383)

Pierożki z podrobami drobiowymi i kaszą jaglaną 141

ciasto 450 g mąki 300ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie; 600 g serc i żołądków drobiowych 3/4 szkl kaszy jaglanej 1 marchewka 1 cebula sól pieprz pieprz staropolski Ziołowy 1 jajko Serca i żołądki oczyścić i ugotować z marchewką i cebulą, z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Kaszę ugotować w proporcji 1:2 najlepiej w wywarze

Gotowanie jest łatwe
Kapuśniak wiosenny z młodymi ziemniakami 147

całych 1 cebula szczypta kminku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 250 g młodych ziemniaczków małych koperek natka pietruszki kawałek kiełbasy ok 200 g 2-3 łyżki tłuszczu od pieczeni drobiowej Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować, odcedzić, dodać posiekaną cebulę, lekko rozdrobnione pomidory z puszki, pokrojoną drobniutko kiełbasę i  przyprawy tłuszcz (ja dałam trochę z pieczeni) ale można przysmażyć

Gotowanie jest łatwe
Pasztet drobiowy z kaczką 154

pół kaczki ok 1,5 kg 3 marchewki 1 cebula ziele angielskie listek laurowy pół gałki muszkatołowej sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 1-3 wątróbki drobiowe żołądek 300 g kaszy manny Dodatkowo można podzielić na części i dodać koncentrat, śliwki suszone, grzyby suszone. Kurczaka i kaczkę podzielić na kawałki, włożyć do garnka, dodać marchewki, cebulę listek laurowy, zalać  wodą

Gotowanie jest łatwe
Wątróbka drobiowa i jabłko w panierce 141

wątróbki drobiowej sól pieprz 2 łyżki mąki 2-3 jabłka 1 cebula ziemniaki ok 500 g tłuszcz do smażenia Ziemniaki obrać, pokroić na frytki lub sprężynki. Wątróbkę umyć i osączyć na durszlaku. Jabłka przekroić w ząbki lub zwykłe grube plastry, jedno można pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w talarki. Grube kawałki jabłka wrzucić na chwilę na wrzątek z jednym

Gotowanie jest łatwe
Pęczotto z serduszkami drobiowymi 139

serduszek drobiowych 1 szkl pęczaku 3 szkl rosołu 1 cebula 1 czerwona papryka 100 g pora 2 ząbki czosnku pół papryczki chili sól pieprz pieprz ziołowy oregano lubczyk natka pietruszki tłuszcz do smażenia Serduszka umyć, oczyścić, przekroić na pół. W rondlu do duszenia przysmażyć cebulę i czosnek, włożyć serduszka i dusić we własnym sosie aż zupełnie odparuje płyn. Wtedy podlać

Gotowanie jest łatwe
Żołądki w grzybowym sosie z kaszą gryczaną 150

żołądków drobiowych 2 marchewki 1 pietruszka garść grzybów suszonych 1 cebula 200 ml śmietany 22% sól pieprz pieprz ziołowy natka pietruszki oregano listek laurowy ziele angielskie 1 szkl kaszy gryczanej szczypta suszonej papryki szczypta ogórków kiszonych suszonych sól Żołądki umyć, oczyścić, zalać wodą i ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Grzybki obgotować osobno, odcedzić i posiekać. Kaszę

Gotowanie jest łatwe
Pasztet drobiowy z mączką grochową 164

udko ugotowane 6 wątróbek drobiowych 1 szklanka rosołu sól pieprz pieprz ziołowy staropolski przyprawa do pasztetu (pasztet ardeński) 2 łyżki mączki z grochu 1 jajko Oddzielić mięso od kości. Mięso  i wątróbkę włożyć o kubka blendera zalać rosołem, dodać jajko i wszystko dobrze zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku, Przełożyć do formy i piec

Gotowanie jest łatwe
Wątróbka drobiowa z pesto i cebulką. 119

wątróbki drobiowej 2 cebule 2 łyżki pesto z natki pietruszki 2 łyżki mąki sól pieprz 1 łyżeczka majeranku tłuszcz do smażenia Wątróbkę umyć, osączyć na durszlaku. Mąkę wymieszać na talerzyku z majerankiem, solą i pieprzem. Cebulę pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić cebulę z obu stron, po czym zdjąć ją z patelni, wątróbkę panierować w mące z przyprawami

Gotowanie jest łatwe
Risotto na żołądkach drobiowych 139

żołądków drobiowych 1 szkl ryżu 1 marchewka listek laurowy ziele angielskie 1 biała papryka 1 cebula majeranek lubczyk bazylia 1 łyżka papryki suszonej 3-4 kawałki pomidora suszonego kieliszek wina 1 łyżka tłuszczu do smażenia Żołądki oczyścić, zalać wodą, dodać ziele angielskie i listek laurowy, ugotować do miękkości. Marchewkę pokroić w paseczki, cebulę i paprykę w kostkę. W rondlu rozgrzać

Gotowanie jest łatwe
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 298

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów... Na aromatycznym rosole drobiowym. Z pomidorów podsmażanych na maśle. Zabielona kwaśną śmietaną. Podana z makaronem lub ryżem. Oprószona natką pietruszki. Pyszna, domowa, pachnąca! Składniki: 1 duża ćwiartka z kurczaka (o wadze około 350 g); 14 średnich, dojrzałych pomidorów (łączna waga ok. 2,35 kg); 2 litry zimnej wody 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; Biała

Gospodyni Miejska
Zupa krem z papryki i soczewicy. 258

papryki 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka posiekana w plastry 1 pietruszka pokrojona w plastry 2 ząbki czosnku 1/2 l. bulionu warzywnego (może być drobiowy) sól, pieprz  1 łyżka oliwy Cebulę, marchew i pietruszkę zeszklić na łyżce oleju. Przełożyć do garnka, dodać soczewicę zalać bulionem. gotować na średnim ogniu.(z patelni zebrać smak czytaj

Farmażony
Zupa Krem z Dyni i nie tylko:) 200

Składniki: 0 ,5 litra bulionu drobiowego   2 czerwone papryki kubek puree z dyni   pęczek marchewki 2 łyżeczki kardamonu 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta cynamonu bazylia  oregano czosnek niedźwiedzi 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 2 ale szalotki 0 ,5 kubka słodkiej śmietany 0 ,5 kubka startego parmezanu  Przygotowanie: do gotującego się bulionu wrzuca

Luźna Kuchnia
Grzybowe risotto z marchewką i jarmużem 294

smacznie skomponowały się z ryżem. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki grzybów leśnych 1 marchewka 1 szklanka ryżu parboiled 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki jarmużu 2-3 szklanki bulionu drobiowego sól pieprz czarny mielony Grzyby pokroić i obgotować w lekko osolonej wodzie, nie dłużej niż 10min. Po odlaniu grzybów było pół szklanki. Wrzucić na suchą patelnię i smażyć, aż woda

https:KKuchniaMniam
W głównej roli Klapsa Faworytka ( gruszki w słodko kwaśnej zalewie) 225

Proponuję zrobić gruszki. Słodko kwaśne....nie nachalnie kwaśne i nie przytłaczające słodyczą. Będące doskonałą przystawką do delikatnego mięsa drobiowego czy ryby. Teraz jest na to najlepszy czas, gdyż owoce są już wyrośnięte, ale jeszcze nie dojrzałe. Przetwory należy robić, kiedy jeszcze gruszki są twarde. Najlepsze będą małe odmiany owoców które kładziemy w całości, jednak tak jak ja możecie zrobić

kawawszklance
Buraczki do słoika na 4 sposoby 235

się udało kupić czysty, lekko zakwaszony z tzw. tradycyjnego przetwórstwa. ................................................................................................................................................................... 4. Buraczki z czosnkiem, tymiankiem i miodem. Dzięki ziołowemu aromatowi i słodkawemu smaku fajnie komponują się z mięsem drobiowym.  Na 2 kg zaprawionych buraków: - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 3 pełne łyżki miodu - 2 łyżki octu - 1 płaska łyżka tymianku suszonego Mieszamy dodatki z buraczkami. Przekładamy do słoików

kawawszklance