drobiowe - 5743 przepisów (strona:160/383)

Gulasz z żołądków drobiowych 187

Smaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Idealnie smakuje z ryżem, kaszą czy ziemniakami.  Ostatnio gulasz podawałam z plackami ziemniaczanymi .   1/2 kg żołądków drobiowych 2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski) 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej gałka muszkatołowa sól, pieprz Zasmażka: 2 łyżki

Di gotuje
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 193

Święta zazwyczaj rządzą wieprzowe i drobiowe pieczenie. Nie każdy jednak za takimi przysmakami przepada. Dla pragnących nieco orientu proponuję świąteczny tażin z wołowiny. Tażin to potrawa marokańska. Jest to gulasz z dodatkiem suszonych owoców i charakterystycznych dla tej kuchni przypraw. Swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu z pokrywką zwężaną ku górze, w którym tażin się przygotowuje. Ja takiego naczynia nie posiadam

Poezja smaku
Galaretki drobiowe 155

Delikatne galaretki drobiowe z warzywami, skropione sokiem z cytryny to doskonała przystawka na święta czy sylwestra. Nie są trudne do zrobienia, podstawą jest czysty klarowny rosół. Składniki na około 8-10 miseczek galaretki 2 duże ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera 4liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 łyżki żelatyny zielona pietruszka sól, pieprz do smaku

Gotowanie...to proste !
Zupa serowa z pulpecikami 195

serków topionych. Jeszcze za dziecka gdzieś podpatrzona i swego czasu często wykonywana. Dzisiaj w nowej odsłonie z pulpecikami z mięsa mielonego. Jaki rodzaj mięska wybierzecie, zależy od Was. Mięso drobiowe da delikatniejszy smak, jeśli wybierzecie wołowo wieprzowe, pulpeciki będą cięższe. Zupa z gatunku tych treściwych, wystarczy za dwudaniowy obiad. Pulpeciki można wrzucić bezpośrednio do zupy i gotować – tutaj znów

Mieszam w Garnku
Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona. 312

jest już przepis na pyszną karkówkę dojrzewającą , ale w całości. Dla sceptyków, którzy nie jadają „surowego” mięsa polecam też przygotować mielonkę w osłonkach wędliniarskich i pyszną mielonka drobiowa lub mielonka wieprzowa ze słoika. Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona wyglądem zbliżona jest do salami, smakuje jak np. metka rycerska. składniki: 1,5 kg karkówki ½ szklanki* cukru, 1/3 – ½ szklanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz ukraiński 188

oliwy, pęczka natki pietruszki, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Barszcz ukraiński to kuchnia bardzo prosta. Ja przygotowałem go na żeberkach wieprzowych, lecz równie dobrze można przygotować go na wywarze drobiowym lub wołowym, a nawet warzywnym. Żeberka pokroiłem w mniejsze części (po jednym żeberku na część) i zalałem 2 litrami zimnej wody. Dodałem 10 ziarenek ziela angielskiego, 4 liście laurowe, łyżeczkę

Wyprawy kulinarne
Kotlet drobiowy siekany 243

Trochę inne kotlety drobiowe - z siekanego mięsa i żółtego sera. 30 dag mięsa z piersi kurczaka 10 dag żółtego sera 1 łyżka gęstego majonezu (używam dekoracyjnego Winiary) Przyprawa do kurczaka Kamis złocista sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Mięso jak najdrobniej pokroić, obsypać przyprawami. Ser zetrzeć na drobnej tarce, stopniowo dodawać do mięsa, dobrze wymieszać. Połączyć

Praktyczna pl
Krupnik z pęczakiem 171

marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz Opcjonalnie: kilka grzybów suszonych śmietana 1 łyżka masła Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. (Opcjonalnie można dodać uprzednio namoczone grzyby) Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz opłukaną kaszę. Całość gotować do miękkości warzyw

Di gotuje
Rosół wołowo -drobiowy. P.S. Sto lat Kochanie! 203

niedzielne śniadania na świecie :) Sto lat Kochanie ♥ Dobry rosół to... Dobre mięso - lubię rosół z dodatkiem mięsa wołowego (szponder, antrykot), to nie musi być wielki kawałek. Reszta do mięso drobiowe. Można dać szkielet, tuszkę. Ja daję dwie dolne ćwiartki, a mięso, które mi później zostaje, dodaję drobno pokrojone dzieciom do rosołu, a z reszty przygotowuję krokiety. Moja teściowa dodaje

bistro mama
Zupa ze świeżych pomidorów 205

ostu balsamicznego/jabłkowego 1 łyżeczka masła Opcjonalnie: odrobina cukru śmietana świeży koperek i natka pietruszki do posypania Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych. Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (również pomidory; pora/cebulę uprzednio poddusić na maśle). W międzyczasie ugotować makaron (wg przepisu z opakowania). W zupie wymieszać

Di gotuje
Pasztet drobiowy na Boże Narodzenie 242

można zamrozić, po rozmrożeniu jest równie pyszny i nie traci nic ze smaku. (składniki na 4 pasztety - takie jak na zdjęciu) 1 cały kurczak 4 udka  300g wątróbki drobiowej 4 duże marchewki 2 pietruszki 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka L olej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej

Szefowa kuchni
Zupa z soczewicą 112

Wykonanie: Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę. Soczewicę opłukać. W garnku rozgrzać oliwę zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone warzywa, chwilę dusić. Wlać wodę,(można dodać bulionu drobiowego) dodać soczewicę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy 35 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki, przecier pomidorowy, mieloną słodką paprykę, sól pieprz do smaku

magiczna kuchnia Kasi
Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami 288

Witam serdecznie Propozycja na prosty w przygotowaniu pasztet z pieczarkami . Jest bardzo smaczny i warto wypróbować przepis . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego 300 g wątróbek drobiowych lub wieprzowych 200 g boczku gotowanego 300 g pieczarek 200 g cebuli 2 jajka 50 g bułki tartej kawałek korzenia selera (80 g) 2 marchewki (150 g) 1 korzeń pietruszki (100 g) przyprawy

Uwaga Babcia Gotuje
Makaron ze Szparagami i Piersią Kurczaka 216

idealnie nadaje się na obiad. Będziemy potrzebować: 1 pęczek szparagów zielonych 500 g makaronu grubego 1 podwójna pierś kurczaka (około 600g) 1 strąk czerwonej papryki 1 szklanka bulionu drobiowego 1 garść świeżych listków bazylii 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia żółty ser do posypania makaronu na talerzu Link do filmu z przygotowania: Makaron ze szparagami https://www.youtube.com/watch?v=G6lUPz4DClk

Uwaga Babcia Gotuje