dorsz z domowej wędzarni 175dorsz wędzony Delikatne, chude i kruche mięso dorsza nadaje się do wędzenia wprost idealnie. Wprawdzie trochę trwało zanim się przekonałem o tym oczywistym fakcie, lecz teraz z zapałem nadrabiam swoje zaległości i wędzę tą smaczną rybę, dosłownie przy każdej nadarzającej się okazji. składniki świeże dorsze o wadze(...)gram sól wędzarnia sposób przygotowania Dorsze sprawiamy, zostawiając głowy i skrobiąc je naprawdę bardzo delikatnie tak by nie rozciąć skóry, wszak łuski dorsza odchodzą bez najmniejszego oporu a my i tak nie jemy później ryby ze skórą. Następnie ryby dokładnie myjemy, szczodrze zasypujemy solą i odstawiamy w chłodne miejsce, na minimum 4-6 godzin ( im większe sztuki
Miód i pieprz
Maślany Dorsz z grilla 214grillowany dorsz ma pyszny i delikatny maślany smak. Polecamy podawać go z ulubionymi grillowanymi warzywami. Składniki: 4 filety z dorsza / około 170 g każdy 1 mała cebula drobno posiekana ¼ szklanki białego wina 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 cytryna / pokroić w plasterki Przygotowanie: Grilla rozgrzać do średniej temperatury. Na małej patelni(...)posiekaną cebulę i smażyć przez około 1-2 minuty. Dodać białe wino i całości pozwolić się gotować jeszcze przez 3 minuty. Następnie zdjąć z ognia i nieco ostudzić. Filety dorsza natrzeć oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem. Rybę umieścić na oczyszczonym i dobrze naoliwionym ruszcie grilla i grillować przez 8 minut. Po tym czasie natrzeć dorsza przygotowanym wcześniej sosem
naRuszcie
Kotlety rybne z piekarnika 162Delikatne kotleciki rybne z dorsza w skorupce z panierki. Panierka jest również delikatna i miękka, jak skorupka Crème brûlée. Można również usmażyć je tradycyjnie na tłuszczu, jednak wersja z piekarnika jest lżejsza i zdecydowanie zdrowsza w szczególności dla najmłodszych. Wersja smażona mogłaby okazać się zbyt ciężkostrawna. Masę na kotleciki możesz podzielić, część przeznaczoną dla dorosłych dodatkowo doprawić solą i pieprzem(...)skropiłam olejem słonecznikowo – rzepakowym i oprószyłam ziołami prowansalskimi. Wymieszałam dłońmi rozprowadzając przyprawę po ziemniakach. Piekłam na blasze jednocześnie z kotletami rybnymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczone kotleciki rybne z dorsza 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Obiad Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Ilość 8 sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 25 min. Kalorie 210 kcal
ProstePesto.pl
Polędwica z dorsza 101Polędwica z dorsza smażona na maśle z ziołami to świetny pomysł na zdrowe danie obiadowe. Polędwica z dorsza w tym wydaniu jest smażona bez panierki, niezwykle delikatna i smaczna, doprawiona ziołami. Rybę możesz podać z puree ziemniaczanym , puree z batatów i dyni lub selera, kaszą, makaronem. To ryby smażonej na maśle bez panierki pasuje nie tylko surówka z kiszonej kapusty(...)także warzywa duszone, np. kalafior, brokuły, surówka z marchewki. Polędwica z dorsza to świetny pomysł na uroczysty obiad dla całej rodziny. Serwowana w tygodniu to super smaczna alternatywa dla mięsnych kotletów do ziemniaków lub kaszy. Zapraszam po mój szybki i sprawdzony przepis na polędwicę z dorsza smażoną na maśle. Polędwica z dorsza smażona na maśle SKŁADNIKI: 3 kawałki polędwicy
Zasmakuj Kuchni
Dorsz zapiekany na warzywach z cytryną 117adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dorsz zapiekany na warzywach to moja propozycja na smaczny i przede wszystkim zdrowy obiad. Zapewne w większości domów filety rybne serwowane są w panierce i smażone na głębokim tłuszczu. Warto jednak czas od czasu postawić na nieco lżejszą i zdrowszą wersję ryby. Przepis na dorsza zapiekanego z warzywami jest banalnie prosty a całe danie szybkie w przygotowaniu(...)mięciutka, aromatyczna, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek warzyw sprawia, że całe danie jest bogate w witaminy i cenne składniki odżywcze. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na dorsza zapiekanego na warzywach. Smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ja zaserwowałam go z pieczonymi w piekarniku frytkami. PRZEPIS NA DORSZA ZAPIEKANEGO NA WARZYWACH (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 g fileta z dorsza
Przepiski.pl
Dorsz czarny z bukietem warzyw 146Dorsz czarny z bukietem warzyw to propozycja na zdrowy, dietetyczny obiad. Ja używam polędwicy z dorsza, bo jest znacznie bardziej mięsista. Sprawdź przepis: Łosoś w słodko- słonej marynacie Dorsza przygotujemy bardzo klasycznie, w cytrynie, z odrobiną oliwy z oliwek i tylko sól i pieprz. Do tego odrobinę ryżu i będziemy mieli pełnowartościowy posiłek. Składniki polędwica czarnego dorsza ryż długoziarnisty mrożone(...)warzywa oliwa z oliwek ulubione przyprawy: bazylia, oregano, majeranek, sól, pieprz, pieprz ziołowy cytryna Dorsz czarny z bukietem warzyw – przepis Polędwicę z dorsza myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy ją na 10 minut, skrapiamy oliwą z oliwek, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 minuty. Na patelnię
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dorsz zapiekany w pomidorach 132zależy nam na tym, aby zredukować w naszym menu zbyt dużą ilość tłuszczu. Pieczona ryba jest bardzo soczysta i smaczna. W ramach projektu Naturalnie Bałtyckie zapraszam Was na dorsza zapiekanego w pomidorach. To danie inspirowane kuchnią śródziemnomorską jest bardzo proste do przygotowania, w przeciągu pół godziny mamy na stole pyszny obiad lub ciepłą kolację. Do tego chrupiąca bagietka(...)razu przenosimy się gdzieś na hiszpańskie lub włoskie wybrzeże. To kto rusza ze mną w tę wirtualną kulinarną podróż? Dorsz zapiekany w pomidorach Dorsz - król Bałtyku Dorsz to najpopularniejszy gatunek w Bałtyku, o dużym znaczeniu gospodarczym, ale niestety jego połowy są systematycznie ograniczane. Występuje w rejonach od Cieśnin Duńskich do Zatoki Botnickiej. Młode dorsze przebywają w płytkich, przybrzeżnych wodach
Kulinarne przygody Gatity
Dorsz w cieście francuskim 232Jedenaście tysięcy lat temu pierwsi osadnicy przybyli na norweskie wybrzeże. Szukali dobrych łowisk i można powiedzieć, że znaleźli to, czego szukali „morze życia”. Jeden gatunek, „dorsz”, był szczególnie obfity, i od tego czasu dorsz jest najważniejszym zasobem dla norweskiego rybołówstwa. Dorsza można suszyć i konserwować bez utraty jego smaku, co czyni go idealnym do eksportu(...)wysyłki na duże odległości. Wikingowie wykorzystywali suszone dorsze do swoich wypraw, jako pożywienie i środek handlowy. Wiele lat po wyprawach wikingów, dorsz wciąż służył jako środek płatniczy w całej Europie, za co Norwegowie sprowadzali wino, mąkę, ubrania czy biżuterię. Zapraszam na dorsza w warzywach zapieczonego w cieście francuskim . 👥 – ❌ ⏰ – 60 – 80 minut 🥩 – ❌ Składniki 600 g świeżego dorsza
RafalCook
Dorsz z groszkiem, oliwkami i koperkiem 137dzisiejszy obiad postanowiłem przygotować dorsza podanego na sosie z groszku, oliwek i koperku. Rybę gotujemy w odrobinie białego, wytrawnego wina, dzięki czemu zyskuje ona niesamowity smak, który świetnie łączy z się groszkiem. Przepis znalazłem na Kuchni Lidla, gdzie właśnie w ten sposób dorsza przygotował Teo Vafidis, znany Grek, którego parę lat temu można było oglądać w popularnym programie Europa(...)kuchni typowo greckiej. Jeżeli lubisz ryby oraz zielony groszek po prostu musisz wypróbować ten przepis. Warto dodać, że przygotowanie tej potrawy zajmuje tylko około 20 minut. Składniki 600 g dorsza atlantyckiego (świeży, filet) 100 ml wina białego, wytrawnego Kilka liści laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu czarnego Sól 400 g groszku konserwowego (1 puszka) 8 zielonych oliwek
Programista w kuchni
Polędwice z dorsza w pomidorach, z bazylią i białym winem 216Szybko, lekko i zdrowo! Delikatnie pikantny, słodko-kwaśny sos z pomidorków koktajlowych duszonych z białym winem i bazylią to świetny dodatek do polędwiczek z dorsza. Obiad gotowy w 20 minut – jeszcze szybciej, jeśli macie świeżą rybę albo zdążyliście odmrozić ją wcześniej w lodówce! Mrożone polędwice z dorsza trzeba naturalnie odmrozić – najpierw spłukać pod ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę(...)którą pokryta jest ryba, a następnie dać odciec wodzie na sitku, po czym osuszyć ryby papierowymi ręcznikami. Odkładamy dorsza na talerzyk wyłożony świeżymi papierowymi ręcznikami – zajmiemy się rybą na koniec. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połowy – spróbujcie, czy są bardziej słodkie czy bardziej kwaśne – oba smaki w sosie powinny być wyczuwalne i rozróżnialne, ale żaden nie powinien dominować
Karo in the Kitchen
Polędwiczki z dorsza w czerwonym bulionie z chorizo, ciecierzycą i papryką 214Proste, przepyszne, szybkie a jednocześnie bardzo wykwintne danie! Surf & turf z hiszpańskim sznytem – polędwice z dorsza na mocno czerwonym, aromatycznym bulionie z pikantną kiełbasą chorizo, sycącą ciecierzycą i czerwoną papryką. Ani to zupa rybna, ani gulasz ale to połączenie smaków jest naprawdę pierwszorzędne. Nie dajcie się namawiać – przygotowanie takiego obiadu zajmie Wam nie dłużej niż 30 minut! Mrożone polędwice(...)dorsza trzeba odmrozić – najpierw spłukać pod ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę, dać odciec wodzie z ryb na sitku, a następnie osuszyć ryby papierowymi ręcznikami. Odkładamy dorsza na talerzyk wyłożony papierowymi ręcznikami, zajmiemy się rybą na koniec. Cebulę obieramy i siekamy. Obieramy czosnek. Paprykę myjemy, rozcinamy na pół, wyjmujemy i wyrzucamy gniazdo nasienne. Wycinamy białe części i oczyszczony
Karo in the Kitchen
Polędwiczki z dorsza w na czerwonym bulionie z chorizo, ciecierzycą i papryką 202Proste, przepyszne, szybkie a jednocześnie bardzo wykwintne danie! Surf & turf z hiszpańskim sznytem – polędwice z dorsza na mocno czerwonym, aromatycznym bulionie z pikantną kiełbasą chorizo, sycącą ciecierzycą i czerwoną papryką. Ani to zupa rybna, ani gulasz ale to połączenie smaków jest naprawdę pierwszorzędne. Nie dajcie się namawiać – przygotowanie takiego obiadu zajmie Wam nie dłużej niż 30 minut! Mrożone polędwice(...)dorsza trzeba odmrozić – najpierw spłukać pod ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę, dać odciec wodzie z ryb na sitku, a następnie osuszyć ryby papierowymi ręcznikami. Odkładamy dorsza na talerzyk wyłożony papierowymi ręcznikami, zajmiemy się rybą na koniec. Cebulę obieramy i siekamy. Obieramy czosnek. Paprykę myjemy, rozcinamy na pół, wyjmujemy i wyrzucamy gniazdo nasienne. Wycinamy białe części i oczyszczony
Karo in the Kitchen
Dorsz pieczony z rozmarynem i cytryną 234piec przez około 20-30 minut w zależności od wielkości ryby. W momencie kiedy białko się zetnie, danie jest gotowa do jedzenia. Dziś podpowiadam Wam jak zrobić pysznego dorsza norweskiego; oto dorsz pieczony w rozmarynem i cytryną. Kilka prostych składników i doskonałe danie gotowe! Na blogu znajdziecie też inne przepisy na rybę: Grillowana dorada Labraks pieczony w folii Karmazyn(...)warzywach z sosem winno-śmietanowym Merluza la mediterranea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku Dorada gotowana na parze Norweski Dorsz z Morza Arktycznego – Skrei Norweski Dorsz z Morza Arktycznego – Skrei gości na stołach tylko od stycznia do kwietnia. Przyczyną, dla której Skrei'a – co po norwesku oznacza „wędrowiec” – można złowić tylko od stycznia do kwietnia, kryje się w jego naturze. Skrei dorasta
Kulinarne przygody Gatity
Krokiety ziemniaczane z dorszem. Przepis krok po kroku. 422Inspiracją do powstania przepisu na Krokiety ziemniaczane z dorszem są portugalskie Pasteis de bacalhau, z tym że oryginalnie ta potrawa musi zawierać Bacalhau , czyli solonego i suszonego dorsza. Kuchnia portugalska w dużej mierze opiera się na rybach w tym oczywiście na solonym suszonym dorszu. Niestety ten portugalski rarytas jest(...)trudno dostępny i bardzo drogi. Dlatego postanowiłem zastąpić go zwyczajnym filetem z dorsza, który kupisz w każdym większym sklepie spożywczym i nie kosztuje fortuny. Oczywiście warto choć raz w życiu wypróbować oryginalne Pasteis de bacalhau ale na razie musi Wam wystarczyć mój przepis na krokiety ziemniaczane z dorszem
kuron.com.pl
Dorsz z groszkiem, oliwkami i koperkiem 159dzisiejszy obiad postanowiłem przygotować dorsza podanego na sosie z groszku, oliwek i koperku. Rybę gotujemy w odrobinie białego, wytrawnego wina, dzięki czemu zyskuje ona niesamowity smak, który świetnie łączy z się groszkiem. Przepis znalazłem na Kuchni Lidla, gdzie właśnie w ten sposób dorsza przygotował Teo Vafidis, znany Grek, którego parę lat temu można było oglądać w popularnym programie Europa(...)kuchni typowo greckiej. Jeżeli lubisz ryby oraz zielony groszek po prostu musisz wypróbować ten przepis. Warto dodać, że przygotowanie tej potrawy zajmuje tylko około 20 minut. Składniki 600 g dorsza atlantyckiego (świeży, filet) 100 ml wina białego, wytrawnego Kilka liści laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu czarnego Sól 400 g groszku konserwowego (1 puszka) 8 zielonych oliwek
Programista w kuchni