zależy nam na tym, aby zredukować w naszym menu zbyt dużą ilość tłuszczu. Pieczona ryba jest bardzo soczysta i smaczna. W ramach projektu Naturalnie Bałtyckie zapraszam Was na dorsza zapiekanego w pomidorach. To danie inspirowane kuchnią śródziemnomorską jest bardzo proste do przygotowania, w przeciągu pół godziny mamy na stole pyszny obiad lub ciepłą kolację. Do tego chrupiąca bagietka(...)razu przenosimy się gdzieś na hiszpańskie lub włoskie wybrzeże. To kto rusza ze mną w tę wirtualną kulinarną podróż? Dorsz zapiekany w pomidorach Dorsz - król Bałtyku Dorsz to najpopularniejszy gatunek w Bałtyku, o dużym znaczeniu gospodarczym, ale niestety jego połowy są systematycznie ograniczane. Występuje w rejonach od Cieśnin Duńskich do Zatoki Botnickiej. Młode dorsze przebywają w płytkich, przybrzeżnych wodach
Kulinarne przygody GatityJedenaście tysięcy lat temu pierwsi osadnicy przybyli na norweskie wybrzeże. Szukali dobrych łowisk i można powiedzieć, że znaleźli to, czego szukali „morze życia”. Jeden gatunek, „dorsz”, był szczególnie obfity, i od tego czasu dorsz jest najważniejszym zasobem dla norweskiego rybołówstwa. Dorsza można suszyć i konserwować bez utraty jego smaku, co czyni go idealnym do eksportu(...)wysyłki na duże odległości. Wikingowie wykorzystywali suszone dorsze do swoich wypraw, jako pożywienie i środek handlowy. Wiele lat po wyprawach wikingów, dorsz wciąż służył jako środek płatniczy w całej Europie, za co Norwegowie sprowadzali wino, mąkę, ubrania czy biżuterię. Zapraszam na dorsza w warzywach zapieczonego w cieście francuskim . 👥 – ❌ ⏰ – 60 – 80 minut 🥩 – ❌ Składniki 600 g świeżego dorsza
RafalCookdzisiejszy obiad postanowiłem przygotować dorsza podanego na sosie z groszku, oliwek i koperku. Rybę gotujemy w odrobinie białego, wytrawnego wina, dzięki czemu zyskuje ona niesamowity smak, który świetnie łączy z się groszkiem. Przepis znalazłem na Kuchni Lidla, gdzie właśnie w ten sposób dorsza przygotował Teo Vafidis, znany Grek, którego parę lat temu można było oglądać w popularnym programie Europa(...)kuchni typowo greckiej. Jeżeli lubisz ryby oraz zielony groszek po prostu musisz wypróbować ten przepis. Warto dodać, że przygotowanie tej potrawy zajmuje tylko około 20 minut. Składniki 600 g dorsza atlantyckiego (świeży, filet) 100 ml wina białego, wytrawnego Kilka liści laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu czarnego Sól 400 g groszku konserwowego (1 puszka) 8 zielonych oliwek
Programista w kuchniSzybko, lekko i zdrowo! Delikatnie pikantny, słodko-kwaśny sos z pomidorków koktajlowych duszonych z białym winem i bazylią to świetny dodatek do polędwiczek z dorsza. Obiad gotowy w 20 minut – jeszcze szybciej, jeśli macie świeżą rybę albo zdążyliście odmrozić ją wcześniej w lodówce! Mrożone polędwice z dorsza trzeba naturalnie odmrozić – najpierw spłukać pod ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę(...)którą pokryta jest ryba, a następnie dać odciec wodzie na sitku, po czym osuszyć ryby papierowymi ręcznikami. Odkładamy dorsza na talerzyk wyłożony świeżymi papierowymi ręcznikami – zajmiemy się rybą na koniec. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połowy – spróbujcie, czy są bardziej słodkie czy bardziej kwaśne – oba smaki w sosie powinny być wyczuwalne i rozróżnialne, ale żaden nie powinien dominować
Karo in the KitchenProste, przepyszne, szybkie a jednocześnie bardzo wykwintne danie! Surf & turf z hiszpańskim sznytem – polędwice z dorsza na mocno czerwonym, aromatycznym bulionie z pikantną kiełbasą chorizo, sycącą ciecierzycą i czerwoną papryką. Ani to zupa rybna, ani gulasz ale to połączenie smaków jest naprawdę pierwszorzędne. Nie dajcie się namawiać – przygotowanie takiego obiadu zajmie Wam nie dłużej niż 30 minut! Mrożone polędwice(...)dorsza trzeba odmrozić – najpierw spłukać pod ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę, dać odciec wodzie z ryb na sitku, a następnie osuszyć ryby papierowymi ręcznikami. Odkładamy dorsza na talerzyk wyłożony papierowymi ręcznikami, zajmiemy się rybą na koniec. Cebulę obieramy i siekamy. Obieramy czosnek. Paprykę myjemy, rozcinamy na pół, wyjmujemy i wyrzucamy gniazdo nasienne. Wycinamy białe części i oczyszczony
Karo in the KitchenProste, przepyszne, szybkie a jednocześnie bardzo wykwintne danie! Surf & turf z hiszpańskim sznytem – polędwice z dorsza na mocno czerwonym, aromatycznym bulionie z pikantną kiełbasą chorizo, sycącą ciecierzycą i czerwoną papryką. Ani to zupa rybna, ani gulasz ale to połączenie smaków jest naprawdę pierwszorzędne. Nie dajcie się namawiać – przygotowanie takiego obiadu zajmie Wam nie dłużej niż 30 minut! Mrożone polędwice(...)dorsza trzeba odmrozić – najpierw spłukać pod ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę, dać odciec wodzie z ryb na sitku, a następnie osuszyć ryby papierowymi ręcznikami. Odkładamy dorsza na talerzyk wyłożony papierowymi ręcznikami, zajmiemy się rybą na koniec. Cebulę obieramy i siekamy. Obieramy czosnek. Paprykę myjemy, rozcinamy na pół, wyjmujemy i wyrzucamy gniazdo nasienne. Wycinamy białe części i oczyszczony
Karo in the Kitchenpiec przez około 20-30 minut w zależności od wielkości ryby. W momencie kiedy białko się zetnie, danie jest gotowa do jedzenia. Dziś podpowiadam Wam jak zrobić pysznego dorsza norweskiego; oto dorsz pieczony w rozmarynem i cytryną. Kilka prostych składników i doskonałe danie gotowe! Na blogu znajdziecie też inne przepisy na rybę: Grillowana dorada Labraks pieczony w folii Karmazyn(...)warzywach z sosem winno-śmietanowym Merluza la mediterranea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku Dorada gotowana na parze Norweski Dorsz z Morza Arktycznego – Skrei Norweski Dorsz z Morza Arktycznego – Skrei gości na stołach tylko od stycznia do kwietnia. Przyczyną, dla której Skrei'a – co po norwesku oznacza „wędrowiec” – można złowić tylko od stycznia do kwietnia, kryje się w jego naturze. Skrei dorasta
Kulinarne przygody GatityInspiracją do powstania przepisu na Krokiety ziemniaczane z dorszem są portugalskie Pasteis de bacalhau, z tym że oryginalnie ta potrawa musi zawierać Bacalhau , czyli solonego i suszonego dorsza. Kuchnia portugalska w dużej mierze opiera się na rybach w tym oczywiście na solonym suszonym dorszu. Niestety ten portugalski rarytas jest(...)trudno dostępny i bardzo drogi. Dlatego postanowiłem zastąpić go zwyczajnym filetem z dorsza, który kupisz w każdym większym sklepie spożywczym i nie kosztuje fortuny. Oczywiście warto choć raz w życiu wypróbować oryginalne Pasteis de bacalhau ale na razie musi Wam wystarczyć mój przepis na krokiety ziemniaczane z dorszem
kuron.com.pldzisiejszy obiad postanowiłem przygotować dorsza podanego na sosie z groszku, oliwek i koperku. Rybę gotujemy w odrobinie białego, wytrawnego wina, dzięki czemu zyskuje ona niesamowity smak, który świetnie łączy z się groszkiem. Przepis znalazłem na Kuchni Lidla, gdzie właśnie w ten sposób dorsza przygotował Teo Vafidis, znany Grek, którego parę lat temu można było oglądać w popularnym programie Europa(...)kuchni typowo greckiej. Jeżeli lubisz ryby oraz zielony groszek po prostu musisz wypróbować ten przepis. Warto dodać, że przygotowanie tej potrawy zajmuje tylko około 20 minut. Składniki 600 g dorsza atlantyckiego (świeży, filet) 100 ml wina białego, wytrawnego Kilka liści laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu czarnego Sól 400 g groszku konserwowego (1 puszka) 8 zielonych oliwek
Programista w kuchniefektowna potrawa zważywszy na prostotę i szybkość przyrządzenia oraz niewyszukane składniki. W ten sposób idealnie pasuje do naszych kryteriów przepisu na szybki obiad. Najlepiej przyrządzać ją z polędwiczek dorsza, które są teraz szeroko dostępne w postaci mrożonej. Mięso z polędwicy praktycznie nie zawiera bowiem ości i jest bardzo delikatne. Nie mniej jednak nie ma przeszkód, aby w ten sam sposób(...)przyrządzić filety lub tuszki dorsza. Trzeba je co najwyżej podzielić wtedy na mniejsze kawałki. Duszony dorsz z warzywami korzennymi 2014-12-12 11:54:39 Zaskakująco smaczna i efektowna potrawa pomimo prostoty i szybkości przyrządzenia oraz niewyszukanych składników. Idealna na szybki obiad. Zapisz przepis Drukuj Składniki na 2 porcje 600g dorsza – w formie wg uznania – filetów, dzwonek lub samych
Kulinarna Pokusaramach propagowania portugalskich smaków, w Biedronce był do kupienia słynny bacalhau, czyli suszony i solony dorsz. Ten którego mogliśmy kupić w Biedronce był zasolony, wysuszony a następnie wymoczony w wodzie i zamrożony. Przyznaję, że mimo ogromnego uwielbienia dla kuchni portugalskiej, suszony dorsz i dania z niego ( a jest ich podobno tyle, ile dni w roku), nie należą do moich ulubionych(...)Mimo wielu prób, nie udało mi się znaleźć takiego, które by mnie zachwyciło. No ale cóż z tego - gdy zobaczyłam portugalskie, mrożone dorsze, oczywiście musiałam je kupić :) Zastanawiałam się nad prostym przepisem, i wpadł mi w oko przepis ( klik ) na dorsza pieczonego z cebulą. Okazał się mało pracochłonny, a co najważniejsze, ryba
Stare GaryPolędwica z dorsza z pesto i bukietem warzyw to zdrowa, trochę w śródziemnomorskim stylu propozycja na obiad. Dorsz, jak każda inna ryba ma w sobie spore ilości kwasów omega-3, więc powinniśmy jeść ich jak najwięcej. Rybę zapieczemy wraz z pesto i pomidorkami koktajlowymi, które jeszcze bardziej podkręcą jej smak. Obiad możecie podać z dowolnymi dodatkami, w moim wypadku podam(...)dorsza z bukietem warzyw przygotowanym w śródziemnomorskim stylu. Składniki (na 2 porcje) 2 polędwice z dorsza (każda po ok. 150g) 4 łyżki pesto – przepis poniżej 6 pomidorków koktajlowych mieszanka mrożonych warzyw 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta soli 1/2 łyżeczki majeranku szczypta białego pieprzu Wykorzystam tutaj mieszankę mrożonych warzyw, mrożone warzywa zachowują swoją świeżość
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka z pieczonym dorszem to zdrowa i dietetyczna propozycja na lunch, albo kolację. Danie to przygotujemy w kilka chwil i z całą pewnością będzie bardzo smacznie. Sos do sałatki przygotujemy na bazie octu jabłkowego, który ma właściwości odchudzające i oczyszczające. Sprawdź przepis: Sałatka z grillowaną papryką i cukinią Składniki 100g polędwicy z dorsza miks sałat 2 łyżki octu 3 łyżki(...)oliwy z oliwek szczypta oregano odrobina majeranku sól pieprz sos z cytryny kromka pieczywa razowego Sałatka z pieczonym dorszem Sałatka z pieczonym dorszem – przepis Dorsza myjemy, osuszamy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Dorsza pieczemy przez ok 15-17 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Do miseczki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Papryka z wędzonym dorszem to idealne danie na szybki i zdrowy obiad. Smaczny i pożywny posiłek, który przygotujesz bez dużego wysiłku. Na pewno będą nim zachwyceni wegetarianie i osoby dbające o zdrowe odżywianie. Sama wędzona ryba z czasem może nieco spowszednieć, dlatego warto zmieniać jej rodzaj i sposób podania. Dorsz jest bardzo smaczną i dość chudą rybą, warto więc(...)jeść, będąc na diecie. Świetnie do niego pasuje cebula podsmażona z papryką. Paprykę z wędzonym dorszem najlepiej podać z ugotowanym ryżem. Taki posiłek może nie jest zbyt wymyślny, ale powinien posmakować zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na paprykę z wędzonym dorszem: 300 g wędzonego dorsza 3 papryki 1 cebula pieprz i sól
Kuchcik gotujeDorsz zapiekany z warzywami to moja propozycja na pyszny obiad. Zazwyczaj przyrządzam filet rybny w panierce i podaję go w towarzystwie duszonych ziemniaków oraz ulubionej surówki, np. z młodej kapusty czy mixu sałat . Jednak ostatnio naszła mnie ochota na coś innego i tak oto powstał wyśmienity, mięciutki dorsz zapiekany z warzywami. Całość przygotowana w ten sposób smakuje wyśmienicie, a mojej(...)rodzince tak smakowało, że na dokładkę zabrakło! Zamiast dorsza możecie użyć innego filetu białej ryby, na przykład morszczuka czy mintaja i zapiec go razem z warzywami. Moja mieszanka warzyw to brokuł, czerwona oraz żółta papryka i cukinia. Jednak możecie dodać na przykład różyczki kalafiora, plasterki marchewki czy kawałki pora. Wszystko w zależności od tego, co mamy akurat pod ręką. Gorąco
Danka Pichci