zdrowe (odsyłam do artykułu tutaj ). Napiszę krótko oczyszczą, odmłodzą i odchudzą. Czereśnie dostarczą dużej dawki jodu (330 mg w 100 g), którego te smaczne owoce mają więcej niż dorsz i inne ryby morskie. Jod wspmaga pracę hormonów tarczycy, między innymi regulujących przemianę materii. Mają równiez niski IG=22. Korzystaj z sezonu i jedz je jak najczściej! Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zawsze smakują wyśmienicie. Tym razem podałam klopsiki pieczone, zdrowszą wersję smażonych z sosem cytrynowym i świeżym makaronem udon. Danie smakuje obłędnie i warto wykorzystać przepis, polecam. Pieczone klopsiki z dorsza w sosie cytrynowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniechwilę dusimy. Następnie dodajemy mango, sok z cytryny i przyprawy. Zmniejszamy temperaturę i redukujemy sos, aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Sos podałam z duszonym na parze dorszem i makaronem soba. Z podanych składników wyszły mi dwie porcje z 75 g makaronu każda
KucharzycaSkładniki: 1 filet dorsza ze skórą (ok. 250-300g) sól, przyprawa do ryb, biały pieprz sok z cytryny 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżeczki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego* 1/2 małej cebuli Sposób przygotowania: 1. Przygotowany filet oprószyć solą i przyprawą do ryb, skropić sokiem z cytryny. 2. Rybę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego
A Ty Smakuj Mniejajecznicy. Grillowane, szczególnie w szynce parmeńskiej, to idealna przystawka. Podane z wędzonym łososiem i duszonym szpinakiem to dla mnie idealne śniadanie. Robię z ich zupy, dodaję do curry z dorszem, przyrządzam z ich użyciem sałatki na bazie kasz. Jak przygotować smaczne szparagi? Szparagi są ultraproste w przyrządzeniu, natomiast pomimo wszystko nadal w moim towarzystwie jest wiele osób, którym
Mango Papajaidealne miejsce! Prościej chyba już nie można. A przy okazji tak smacznie i domowo. Można dodać zamiast fety (wersja wege) smażonego kurczaka czy wędzoną rybę - świetnie pasowałby wędzony dorsz czy choćby poczciwa makrela. Idealna na obiad, na lunch do pracy czy kolację ze znajomymi. Do zjedzenia na ciepło i zimno. SAŁATKA ZE SMAŻONYCH ZIEMNIAKÓW (dla 4 osób
W kuchni Karmel-itkidodać trochę tartego parmezanu, będzie bardziej chrupiąca. Przepis podpatrzyliśmy u Melissy Clark. Czas: 20-30 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 4 Składniki: 500 g polędwicy z mintaja lub dorsza (mogą być mrożone) 2 łyżeczki soli 8 ziemniaków 1 łyżka oregano 3 łyżki oleju Sól Panierka 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku 2 jajka 2 łyżki
Niedzielny kucharzLizbona od kuchni… czyli dzisiaj opowiem Wam, jak zakochałam się w tym mieście. Nie wiem, czy tylko pewne aspekty tego wyjazdu przeważyły szalę, czy jednak
gotować!przygotowana ryba nie dość, że jest szybka w przygotowaniu to jeszcze bardzo smaczna. Składniki ( 2 porcje): 2 filety z dorsza atlantyckiego sok z 1 cytryny pęczek koperku sól, pieprz mąka pszenna do panierki olej do smażenia Przygotowanie: rybę oprósz solą i pieprzem rozgrzej olej na patelni piekarnik rozgrzej do 180 stopni rybę obtocz w mące i obsmaż na rumiano
Oka w rosole czyli KaFka gotujeMałe, chrupiące pakieciki z ciasta francuskiego a w środku co? soczysty kawałek ryby, pieczona papryka i listki szpinaku. Połączenie wyszło znakomite i warto takie pakieciki sobie zafundować, polecam. Dorsz w cieście francuskim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieostatnio w mojej ulubionej surówce colesław . Szkoda marnować produkt, który ma taki fantastyczny potencjał. Składniki na 4 porcje : 500g kwiat brokuła 100g białej ryby (u mnie kawałek polędwicy z dorsza) 100g niepalonej kaszy gryczanej 1 jajko sól i pieprz do smaku Brokuła podzielić na różyczki, same różyczki wrzucić na osolony wrzątek o gotować do miękkości. Łodygę zachować. Odcedzić ugotowane różyczki
DietologMyślę, że takie danie z powodzeniem możecie zaserwować podczas świątecznego śniadania, a wasi goście będą zachwyceni. Jeżeli nie macie dostępu do wędzonego łupacza, możecie zastąpić go wędzonym pstrągiem lub dorszem, a nawet śledziem. Polecam, ponieważ wędzona ryba polana płynnym żółtkiem jest po protu rewelacyjna! Cały sekret tego dania polega na odpowiednim skoordynowaniu wykonywanych czynności, tak aby wszystkie składniki były
Codzienne GotowanieGwiazdą u mnie na blogu jest dziś pstrąg łososiowy pieczony pod ziołowo-orzechową kruszonką z suszonymi pomidorami. Możecie w podobny sposób przygotować inną rybę np. łososia, dorsza czy mintaja. Lubię połączenie ryby i orzechów, a jeśli doda się do nich suszone na słońcu pomidory, to danie robi się na prawdę południowe. Kasza pęczak jest jedną z moich ulubionych kasz
Dietologużyć dowolnego gatunku ryby, ja wykorzystałam polędwiczki z mintaja, ale każda inna rybka też będzie dobra. Bardzo smaczny pomysł na obiad. Polecam! Składniki: 250g filetów rybnych (dorsz, miruna, mintaj, sola itp.) 1 jajko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżka majonezu 3 łyżki startego żółtego sera przyprawy: sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły) olej
Blog z ApetytemDelikatna i smaczna ryba na niedzielny obiad. Właśnie była dziś u mnie na na stole, udała się w 100%. Składniki: Filet z dorsza ½ kg Miód prawdziwy 3 łyżki Olej 3 łyżki Masło 3 łyżki Wino białe wytrawne 3 łyżki Marchewka 1 szt. Sól i pieprz do smaku Tymianek do smaku Cytryna 1 szt. Masło do formy Wykonanie: Marchewkę obrać
Tradycyjna Kuchnia