Składniki: 3 filety z dorsza 300g kapusty z grzybami (może być bigos bez mięsa) 2 cebule, marchewka, sól, pieprz Przygotowanie: Filet dzielimy na 2-3 części. Opruszamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach. Podsmażamy do miękkości, następnie dodajemy kapustę i mieszamy. Na oddzielnej patelni podsmażamy rybę - około 3-4 minuty z każdej
Lena GotujeGdańska - służbowo i prywatnie, zaowocował w takie pyszności jak lemoniada z pomarańczami, smoothie arbuzowe, Ice Cafe z lodami waniliowymi, ale również kaczkę z buraczkami i jabłkiem w cieście oraz dorsza - który nigdzie nie smakuje tak dobrze jak nad morzem
Lena GotujeBardzo prosta w wykonaniu sałatka, doskonała do pracy i na imprezy. Można użyć jakiejkolwiek wędzonej ryby o zwięzłym miąższu - dorsz, makrela, itp. A smak wart zachodu - lekko rybne, lekko słodkie i chrupiące danie. Składniki: 1 niewielka wędzona ryba - ok 300 g 2 średnie ziemniaki 1 puszka kukurydzy 2 szalotki lub średnia cebula czerwona/ cukrowa 3 spore ogórki konserwowe
Ze smakiem bez glutenukebab są oczywiście na porządku dziennym, ale jednak króluje tam ryba. Inna sprawa, co to za ryba. Niewiele osób orientuje się bowiem, że o tej porze roku, zjedzenie świeżego dorsza w nadmorskiej smażalni wcale nie jest takie proste, gdyż połów tej ryby w lecie jest mocno ograniczony. Najlepiej sięgnąć zatem po flądrę, turbota, czy mocno niedocenianego śledzia. Owocem moich przemyśleń
Pichceniomaniazwana zupą Kłobuka, oznacza na Warmii coś wyjątkowo smacznego. Zupę, za której miską leśny czort gotów służyć. Zupa rybna Kłobuka 20 dag czystych filetów rybnych (okoń, sandacz, sum, miętus, dorsz, u mnie szczupak) koniecznie bez ości 1 szkl pokrojonego w cienkie półplasterki pora 1 duża cebula pokrojona w półplasterki 5-6 ząbków czosnku drobno posiekanych 2 łyżki masła extra
Pieguskowa Kuchniawszyscy pracowaliśmy jak mróweczki. Na poniższych zdjęciach prezentuję kilka potraw przygotowanych podczas tego spotkania. Zobaczycie tutaj naszego tatara ze śledzia na grzankach, placki, bardzo aromatyczną zupę grzybową z pieczonym dorszem, tatara z jelenia, tatara z sandacza (podwędzanego), tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej i opalaną pierś z kaczki. No i na koniec zostawiłam wisienkę
Pieguskowa Kuchnianiekniecznie mała" i o to chodzi! Skladniki ( na jedną rybną "paczkę") Filet z morszczuka ( może to być też mintaj, czy dorsz) 1/2 marchewki 1/2 cukinii 1/2 cebuli 1 łyżeczka masła Przyprawy: ja dziś poszłam na łatwiznę używając przyprawy gotowej do ryb. Ale sól
Mamuśka wraca do formyKolejny "kulinarny banał" na moim stole:) Spelnia najważniejsze kryteria: łatwo, szybko, smacznie i tanio:) SKŁADNIKI : Filety - u mnie morszczuk, ale może też być dorsz czy mintaj Przyprawa do ryb 4 łyżki jogurtu greckiego Pół łyżeczki soku z cytryny Pęczek koperku (w każdym razie-dużo koperku:)) Sól, pieprz, czosnek granulowany Rybę osuszamy i obsypujemy przyprawą, odstawiamy na godzinke. W garnku
Mamuśka wraca do formyUwielbiam ryby i dość często je jadamy. Najczęściej kupuję świeże, ale czasami zdarzy się mrożony dorsz lub sandacz. Zwykle je grilluję, piekę, a te mrożone smażę na maśle i podaję z cudownym naszym ulubionym sosem maślanym. Pewnego dnia miałam zachciankę na taki zwykły mrożony filet smażony w panierce, tak jak jadałam w dzieciństwie. Kupiłam kilka płatów miruny. Podczas smażenia przypomniałam
Blondynka GotujeSkładniki : 0,5 kg filetów z dorsza 1/2 szklanki pokruszonych słonych krakersów 3 łyżki klarowanego masła sok z 1 cytryny sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : F ilety opłucz, dokładnie osusz kuchennym papierowym ręcznikiem. Pokrój na porcje, Naczynie żaroodporne wysmaruj dokładnie masłem. Każdy kawałek ryby oprósz solą i pieprzem. W niedużej miseczce lub małym talerzyku wymieszaj
Przepisy i porady kulinarnekuchnia czysta chyba jak nigdy dotąd podczas smażenia! Świetnie spisuje się również w przypadku ryb albo delikatnych mięs ( koniec problemów z rozwalającym się podczas obracania fletem z dorsza! ) Przygotowałam w niej pyszny soczysty omlet z warzywami, delikatne bananowe pancakes z karmelem i chrupiące tosty na słodko. W każdym przypadku spisała się na medal! Używałam minimalnej ilości tłuszczu, a mimo tego
Ostra na Słodkododatkiem żółtka z jaja, dzięki czemu danie wyszło lekkie i delikatne. Do przepisu opcjonalnie można dodać mięso np. kurczaka, indyka lub tak jak ja – wcześniej upieczoną rybę np. dorsz czy łososia. Jednak potrawa bez tych dodatków i tak jest pyszna. Zapraszam! Makaron w kremowym sosie z porem porcja dla 1 osoby Składniki: około 100 g makaronu orkiszowego 1/2 szklanki
JaglusiaSkładniki (2 porcje): 300 g fileta z dorsza 600 ml bulionu warzywnego 2 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki pietruszka korzeń kawałek selera łyżka oliwy z oliwek łyżka posiekanej natki pietruszki kurkuma sól, pieprz Sposób przygotowania: Rybę opłukujemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Marchewki, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy
Menu Zdrowiaamarantus + rodzynki + bananowe gwiazdki + płatki kokosowe. II Śniadanie 10:30 Banan, marchewka i jabłko zmiksowane na papkę. Zupa 13:00 Zupa z dodatkiem kaszy jaglanej. II Danie 16:00 Dorsz, kasza bulgur z cebulką i pietruszką, marchewka z jabłkiem. Podwieczorek 17:30 Domowe monte. "Mamusiu, a zrobisz mi kakao z bieluszkiem, taki psysmak"? Kolacja 19:00 Chleb, jajko sadzone
lady-och-mistrzyni.blogspot.comChikae, dzielnicy Hakata. Fukuoka – Mentaiko w tempurze: ikra z ryby Pollock = Mintaj przyprawiona czerwonym pieprzem w proszku. Restauracja Chikae, dzielnicy Hakata. Fukuoka – Mentaiko: kawior z dorsza doprawiony na subtelnie pikantnie. Restauracja Chikae, dzielnica Hakata. Osaka – Takoyaki: kulki z ciasta wypełnione kawałkami ośmiornicy, typowo uliczne jedzenie. Kioto – Sashimi (świeża ryba cięta
Kuchcik gotuje