formę) 200 g mąki ( luksusowej) 155 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3,5 łyżki drobnego, białego cukru 45 g masła 2 duże żółtka szczypta soli Nadzienie: 600 g twarogu( serek ricotta, otarta skórka i sok z 1 cytryny) 1 jajko 3 łyżki cukru Przygotowywanie drożdżówek rozpoczynamy od przygotowania rozczynu; pokruszone drożdże, ½ szklanki cieplego mleka, cukier i 2 łyżki(...)dekorujemy lukrem. Lukier robimy mieszając ½ szklanki cukru pudru z łyżką przefiltrowanego soku z cytryny. Smarujemy jeszcze ciepłe drożdżówki. Razem ze mną wypiekali: Paweł - Chleby.info Bożena - Moje domowe kucharzenie Lidia - zdjęcie na FB Joanna - Różowa kuchnia Zuzanna - Glikoland Alina - Ala piecze i gotuje Pulina - Czarna Oliwka Iza- Smaczna pyza
Mia Cucina SofietaTort powstał przy połączeniu przepisu niezawodnej Pani Doroty z Moje Wypieki i mojej fantazji! :) No dobra, powiem szczerze - do pieczenia tortów przydałby mi się kompan, bo
Cooking MonsterWięc tak, będzie krótko i szybko, bo się na pierogi spieszę :) Historia jest taka, że Madzia kupiła na bazarku taką prawdziwą wiejską śmietanę i prawdziwe wiejskie
Marder&Marder ManufactureKluski leniwe to ostatnimi czasy dwa słowa, które idealnie mnie opisują. Leniwa kluska. Dżizas! Jak mi się nie chce. Motywacja spadła mi na pysk i leży
ladykitchenCzosnek niedźwiedzi okazał się „tematem rzeką”. Wraz z nadejściem wiosny gości na stołach w coraz większej ilości kuchni, nie tylko polskich. Stał się wręcz rośliną poszukiwaną
mojewypiekiinietylkofaktem, dobrą książką nigdy nie pogardzę (oczywiście gorąca herbata do tego), a z psami i kotami trzymam nawet sztamę. Niemniej, jestem łasuchem jakich mało, a moim ulubionym smakołykiem jest domowy sernik. Ale też nie może być byle jaki, co to, to nie! Sernik z gruszkami, kruszonką, dużą ilością królewskiego luku (iście po królewsku). Najlepiej jeszcze lekko ciepły, świeży(...)minut, aż się ciasto zezłoci. masa serowa 5 żółtek 5 + 2 białka (pozostałość z ciasta kruchego) 1,25 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 kg twarogu białego (zmieliłam blenderem) 3 opakowania budyniu waniliowego 1 szklanka mleka 3/4 szklanki oleju Żółtka ucieram z połową cukru i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Drugą część cukru wykorzystuję do białek
W kuchni Karmel-itkizawędrujecie do kuchni, z naszym przepisem.SKŁADNIKI NA FARSZ:- opakowanie pomidorów suszonych,- ser pleśniowy, kostka. - czosnek - 2 główki,- cebula: 5.- masło.- przyprawy: oregano, bazylia, pieprz czarny,- ser biały twaróg - do smaku. Ma on przełamać słony smak pomidorów. Można dać sporo, a można tylko odrobinę. Wybór pozostawiamy Wam. (tylko próbując farsz nie zjedzcie całego, czymś pierogi wypchać trzeba).WYKONANIE:Kroimy(...)Polane lekko masełkiem, bo co im więcej trzeba? Choć... teraz, gdy już spoglądając na talerz widzimy ich zdecydowanie mniej, wpadło nam do głowy aby zjeść je z dipem czosnkowym (domowa tradycja - czosnek, czosnek i jeszcze raz czosnek).Prawdziwe 'psy na pierogi' z nas, co zresztą widać. Ostatniego słowa w pierogowych przepisach zdecydowanie nie powiedziałyśmy (i prędko nie powiemy, bo lista
Wypisz WymalujBuraki, brukselka, cieciorka i inne warzywa pełne witamin i składników mineralnych, kasze, makaron razowy jako źródło potrzebnych węglowodanów i steki – skarbnica żelaza. Te i wiele
Niedzielny kucharzZbyt wysokie stężenie cholesterolu LDL występuje u ponad połowy dorosłych Polaków – wśród ok. 6 mln jego stężenie jest tak wysokie, że wskazane jest podjęcie leczenia. Niestety
zdrowo i aktywnieLody brzoskwiniowe z dwóch składników ? Wydawałoby się niemożliwe, a jednak Kremowe i mocno brzoskwiniowe, choć wyraźnie czuć, że są to lody z brzoskwiń w syropie, także
NiePieprz.plWiosenne danie, pełne zielonych warzyw z kremową kaszą ugotowaną jak risotto. Zdrowsze od ryżowej wersji. To nasza wariacja na temat spaghetii primavera, kultowej pasty zrobionej z
Niedzielny kucharzKotleciki inne niż wszystkie, bo… siekane Przepis znalazłam na stronce Przepisy Joli , jednak trochę go zmodyfikowałam. Użyłam połowy podanych składników, z których wyszło mi
Kulinarne S.O.S.Weekend rządzi się swoimi prawami i o ile w ciągu tygodnia mało piekę, no chyba, że mnie natchnienie jakieś dorwie, tak w niedzielę lubię zjeść coś pieczonego w domowym zaciszu. Nie zawsze są to ciasta składane, warstwowe i kombinowane. Czasami wystarczy odrobina chęci, trochę wolnego czasu i podstawowych składników, by stworzyć coś smacznego! U mnie dziś właśnie jabłecznik(...)cukier mieszamy ze sobą do rozpuszczenia. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dłonią lub mikserem z założoną odpowiednią końcówką. Odstawiamy w cieple na 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie twaróg mieszamy ze śmietaną i cukrem, a śliwki myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż na pół. Gotowe ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40x30cm i tniemy na 3 części wzdłuż najdłuższego boku
Kuchnia w czekoladzieSajgonki bez zawijania, suszi bez zawijania, gołąbki bez zawijania, tortilla bez zawijania i cannelloni – to akurat zawijane:) Tak jemy w tym tygodniu: dania robione na
Niedzielny kucharzPizza dla leniwych, czyli bez zagniatania, pizza dna cieście z kalafiora, z komosy, z kurczaka, pizza na super cienkim cieście, pizza błyskawiczna do zrobienia w 10
Niedzielny kucharz