żywione latem trawą, zimą sianem daje zdrowe, doskonałej jakości mleko na ser. Jego wyrobem zajmuje się dziś około 60 producentów. Sery dojrzewają od 4 do 6 miesięcy w domowych serowarniach gospodarstwach hodowców albo w warsztatach zwanych Fromagerie , których właściciele skupują mleko od rolników. Zastosowanie w kuchni Abondance jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych sabaudzkich dań na bazie ziemniaków, boczku(...)płynna podpuszczka dodawana jest w celu przyspieszenia ścinania się mleka. Powstały w wyniku tego procesu skrzep twarogowy jest krojony na małe kawałki, które wydzielają serwatkę podczas mieszania. Pokawałkowany twaróg jest gotowany w temp. 43°C, którą następnie szybko podnosi się do 54°C. Kiedy gotowane kawałki twarogu skurczą się, należy umieścić je od razu w specjalnych formach do odciśnięcia
gutfutTen tydzień stał pod znakiem ziemniaka, makaronu (również chińskiego) oraz sosu pomidorowego w różnych odmianach i konfiguracjach. W menu na cały tydzień znalazło się sześć pysznych
Niedzielny kucharz