Opis: Ciasto francuskie, to wspaniały produkt, dzięki któremu można puścić wodze fantazji i znaleźć całą masę pomysłów na jego wykorzystanie. Są to bardzo proste ciasteczka, które
Ciastka i ciastatradycyjne śniadanie poleca się w tym miejscu domowy, własnoręcznie przyrządzony, domowy twarożek. Jest doskonałą alternatywą do kupnych serków. Róbmy sami, smakujmy tradycję i cieszmy się smakami dzieciństwa... Skł adniki: 2 litry mleka 2% w woreczku foliowym (w osiedlowych sklepikach można kupić) mały jogurt naturalny większe gęste sitko lub gaza Wykonanie: Mleko wlewamy do dzbanka dwu litrowego, wlewamy jogurt, mieszamy, odstawiamy(...)górę na dół, widać już wyraźnie serwatkę i zaczyna tworzyć się serek. Wówczas wyłączamy wodę, mleko w dzbanku ma stać w garnku do wystygnięcia. Po ostygnięciu, widać jednolitą taflę twarogu - wylewamy na sitko lub gazę, pozostawiamy do ocieknięcia serwatki na całą noc, następnie wykładamy z sitka na talerzyk, możemy kroić na kanapki , jeśli odcedzimy w gazie, tworzymy klinek - związujemy gazę
kgwjanczewoŻurek z białym serem...Lekko kwaśny, z dużą ilość majeranku.Z delikatną nutą czosnku i chrzanu.Zabielony kwaśną śmietaną.Podany z jajkiem i białym serem.Polecam!Składniki:1 mała
Gospodyni Miejskamoje wrześniowe menu. Choć przyznam, że jest tak dobry, iż mogę go jeść przez okrągły rok. SERNIK Z GORGONZOLI Z GRUSZKAMI W SOSIE PIGWOWYM 75 g pokruszonych krakersów - użyłam domowych z tego przepisu (klik) 350 g twarożku - użyłam serka President 150 g gorgonzoli 100 ml śmietany kremówki 2,5 łyżki żelatyny sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki stopionego masła(...)czasie żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Gdy napęcznieje dodać ją do ciepłej śmietany z gorgonzolą i energicznie wymieszać tak, by dokładnie się rozpuściła. Całość przelać do miski z twarogiem i wymieszać, by całość idealnie się połączyła. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wylać na spód z krakersów. Chłodzić w lodówce do momentu, aż sernik stężeje - u mnie
KUCHARNIAmusi też być do niej moja ukochana gorzka czekolada. Uwielbiam połączenie mięty i czekolady! W tym połączeniu mini serniczki miętowe smakowały wybornie. Domowe lody miętowe z likierem miętowym Domowe lody miętowe Przepis na Mini serniczki miętowe z czekoladą. Pokombinowałam z przepisem na kruche ciasteczka i stworzyłam idealne, kruche ciasto kakaowe, które wypełniłam miętową masą serową z płatkami czekolady. Przepis(...)lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Odrywamy po kawałku ciasta i wyklejamy nim dokładnie 12 foremek. Napełniamy farszem serowym. Układamy foremki na blasze. Farsz serowy: 10 łyżek twarogu śmietankowego President 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki likieru miętowego 1 łyżka syropu miętowego barmańskiego 2 łyżki płatków gorzkiej czekolady Ser przekładamy do miski łączymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOpcjonalnie: kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku (dla smaku kawowego ;)) Polewa: 2 łyżki oleju kokosowego 50-60g czekolady gorzkiej (70-90% kakao lub czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru) 1 łyżka słodzidła – dowolnego 1 czubata łyżka kakao Opcjonalnie: 1 łyżka likieru kawowego/czekoladowego UWAGA: Ważne, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Niech jajka/twaróg wyjęte(...)pieczenia i rozpłaszczamy równomiernie po całej formie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 175ºC i pieczemy przez 10 minut. Teraz pora na masę twarogową. Jeśli dokładamy kawy do twarogu (czyli robimy sernik czekoladowo-kawowy), to rozpuszczamy ją we wrzątku i odkładamy na bok. Czekoladę z olejem kokosowym roztapiamy w kąpieli wodnej aż ładnie się połączą i odstawiamy na bok. Twaróg
Jak gotować i nie zwariowaćŚwietny przepis na dobrze doprawionego glazurowanego kurczaka, którego… przyprawiać wcale nie trzeba. Całą sprawę załatwia glazura miodowo-musztardowa, którą trzeba pokryć upieczone mięso i zapiec
Niedzielny kucharzCzy można i czy warto oszczędzać na jedzeniu? Według nas lepiej po prostu go nie marnować. To o wiele łatwiejsze niż się wydaje. Zobaczcie jak nie
Niedzielny kucharzHej :) Dzisiaj jak to się mówi piątek, piąteczek, piątunio :), więc może przygotujemy coś ciekawego ? Pomyśleliśmy, że fajnie byłoby zrobić coś w stylu obiadokolacji połączonej z przekąską
vegetanieAromatyczna, zdrowa, bardzo łatwa do robienia i tania orientalna zupa z soczewicy w wersji polecanej przez kulinarną gwiazdę TV – Nigelę Lawson. Czas: 40 minut Poziom
Niedzielny kucharzorzechami włoskimi podana z sosem musztardowym Tradycyjna zupa cebulowa zapiekana serem, podana z grzanką maślaną Karmelizowane gęsie wątróbki podane na pieczonej brukwi i marchwi z chipsem z jarmużu Domowy makaron z borowikami, szpinakiem i polskim serem długodojrzewającym Krem kawowy z pomarańczami i słonecznikiem zatopionym w karmelu Fedde Na początek duży ukłon w kierunku managera, który pozwolił nam wykorzystać rezerwację(...)koziego sera podana z pastą z czarnych oliwek Mostek cielęcy faszerowany grasicą podany z gnocchi z pieczonej marchwii i sosem Gravy aromatyzowany rozmarynem Pierogi faszerowane kaszą gryczaną i twarogiem podane z sosem yakisoba Ciasto ptysiowe faszerowane kremem pistacjowym, pieczone migdały Zupa waniliowa podana z piankami, prażonymi migdałami i sosem karmelowym Dodo Roti Niepozorna, mała restauracja, której nie zauważyłabym, gdyby
KucharzycaPanzanella ze stekiem, makaronowa sałatka caprese, tajski makaron z dresingiem z masła orzechowego, miks soczewicowo-ryżowy z krewetkami, tortille z pieczonym batatem i awokado – na koniec
Niedzielny kucharzSkładniki: 1 kg papryczka jagodowa Iranian Cherry, - 9 łyżek miód wielokwiatowy, 6 ząbków czosnku, 6 liści laurowych, - po kilka ziaren pieprzu na słoikZALEWA: 2 czubate łyżki
W Mojej Kuchni LubięSuper łatwe, zdrowe, warzywne muffiny bez mąki i ze śladową ilością miodu. Jeśli nigdy nie robiłaś/łeś muffinów, nie umiesz piec, nie lubisz, ale chętnie zjesz
Niedzielny kucharzRobienie domowego masła do specjalnie trudnych nie należy. Nie trzeba mieć jakiegoś, nie wiadomo jakiego specjalnego sprzętu. Wystarczy shaker lub zwykły słoik. Mikser też się nada, ale wygodniej będzie w shakerze, czy słoiku, ponieważ formuje się nam ładna kulka masła. Jedyne czego potrzebujemy to śmietanki 30% lub 36%. I tu uwaga, nie każda się nadaje niestety, metodą prób i błędów(...)trochę potrząsamy samą kulką, aby ze środka wytrząść resztki płynu, na koniec ładnie formujemy i możemy zajadać.. Na przykład z chebkiem orkiszowym , lub z chlebem z twarogu .. Przepis ten jest trudny jak wstawienie wody na kawę, i zawsze uważałam że takie przepisy są bezsensu na blogach. Jednak jeżeli przepis jest prosty, a wśród gości wywołuje
Pora na poraRobienie domowego masła do specjalnie trudnych nie należy. Nie trzeba mieć jakiegoś, nie wiadomo jakiego specjalnego sprzętu. Wystarczy shaker lub zwykły słoik. Mikser też się nada, ale wygodniej będzie w shakerze, czy słoiku, ponieważ formuje się nam ładna kulka masła. Jedyne czego potrzebujemy to śmietanki 30% lub 36%. I tu uwaga, nie każda się nadaje niestety, metodą prób i błędów(...)trochę potrząsamy samą kulką, aby ze środka wytrząść resztki płynu, na koniec ładnie formujemy i możemy zajadać.. Na przykład z chebkiem orkiszowym , lub z chlebem z twarogu
Pora na poraJest to najlepszy przepis na ciasto pierogowe pełnoziarniste, a wypróbowałam już kilka przepisów, ale bez powodzenia. Z tego ciasta pierogi bardzo dobrze lepią się. Jednak należy
Kuchnia Paulettes