Piętnaście minut i pyszne, pachnące buregry wegetariańskie z soczewicy i grzybów są gotowe. Polubi je nawet największy amator wieśmaków!. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe
Niedzielny kucharzprzez cały rok. Mamy do wyboru tu dwie opcje: Proszek (wykorzystuję go najczęściej do kremów, koktajli) Cały owoc (te głównie lądują u mnie w owsiankach, jaglankach czy też zdrowych domowy batonach) Na stronie LyoBio znajdziecie produkty doskonałej jakości. Firma wykorzystuje do liofilizacji wyłącznie owoce z własnej plantacji. Warto wiedzieć, że do otrzymania 1 kg liofilizatu potrzeba(...)kruche babeczki (spody): na około 18 sztuk 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Na krem: 200 g chudego lub półtłustego twarogu 250 ml śmietanki 30% (zimnej) 4 łyżki cukru pudru 1 pełna łyżka sproszkowanych owoców borówki amerykańskiej LyoBio Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy kruche babeczki (spody): Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mąkę przesiewamy
Słodkie okruszkiJagody umyć, a następnie zmiksować blenderem. 3. Masa serowo-jagodowa: Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, dokładnie wymieszać i wystudzić. Twaróg zmielić 3-krotnie maszynką do mielenia, zmiksować mikserem, dodać cukier, cukier wanilinowy, jagody i całość dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać zahartowaną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Następnie(...)masę serowo-jagodową i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. 5. Dekoracja: Wierzch sernika jagodowego udekorować jagodami i listkami mięty. Produkty mleczne - bez nich trudno wyobrazić sobie domową kuchnię. Nie wszyscy mogą się jednak cieszyć ich naturalnym smakiem ze względu na nietolerancję laktozy. Ale i na to jest sposób! MLEKOVITA wyszła naprzeciw potrzebom żywieniowym takich osób i przygotowała
Szalona Kuchnia Ewelinyoknem powoli zaczyna się jesień, więc z chęcią sięgamy po kawałek domowego ciasta i kubek ciepłej kawy...zamiast tradycyjnych słodkości proponuję pyszne połączenie sernika i brownie w jednym! Czekoladowy spód to znane Wam wszystkim bananowe brownie, na wierzchu znajdziemy sernik waniliowy, a gdzieniegdzie napotkamy kleks wilgotnego powidła śliwkowego. Takie ciasto przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi czekolady :) Brownie: 2 banany(...)koniec dodać sodę iw krótko zmiksować. Prostokątną formę (np. 25x13) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec 30-40 minut 170*C. Wyjąć, wystudzić. Sernik: 250 g twarogu 2 jaja 170 g jogurtu naturalnego 3 łyżki miodu 40 g budyniu waniliowego bez cukru 1/2 słoiczka powidła śliwkowego Białka oddzielić od żółtek. Ser zmiksować z żółtkami, budyniem
Chocolate Muffin BlogSuper łatwy przepis na super pyszne żeberka. Jedyne czego potrzebujecie to odrobiny cierpliwości. Żeberka pieką się 2 godziny. Za to naprawdę nic nie trzeba z nimi
Niedzielny kucharzŚwietny przepis na dobrze doprawionego kurczaka w glazurze, którego… przyprawiać wcale nie trzeba. Całą sprawę załatwia glazura, którą trzeba pokryć upieczone mięso i zapiec. Czas
Niedzielny kucharzBataty pieczone z sosem serowym – lunch do pracy Bataty czyli słodkie ziemniaki, leżą na półkach w sklepach i niektórych przerażają.. co to jest ? A
Kuchnia na wzgórzupróbuję je sobie ograniczać, to tym większą mam na nie ochotę. Akceptuję więc to, czego zmienić nie mogę , i rekompensuję sobie tę słabość innymi zdrowymi posiłkami. Na śniadania jadam domową granolę, puddingi z chia i owoce. Obiady bez sałatek niemal nie istnieją, choć czasem muszę mocno do nich przekonywać C. Odkąd mam nową zabawkę, czyli piekarnik parowy, coraz rzadziej smażę(...)kręcą - choć autorki (autorzy zresztą też; choć mam wrażenie, że w przerażającej większości są to kobiety) zapewniają, że dietetyczny sernik smakuje o niebo lepiej, niż ten na tłustym twarogu, to mnie przekonać nie potrafią. Kilka razy próbowałam i poniosłam totalną klęskę. Pozostaję więc przy cukrze i śmietance, bo jednak smak jest dla mnie najważniejszy. Wracając jednak do meritum, czyli blogów
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomowego ogródka, zrywane prosto z drzewa. A to wszystko upieczone pod chrupiącą kruszonką z dodatkiem płatków i bakalii... Chyba nie ma nic lepszego niż zapach i smak ciasta domowego wypieku. Najsmaczniejsze jedzone na specjalne okazje, takie jak np. Dzień Ojca. :) Wykonałam mały eksperyment z kaszą jaglaną, co by nieco uzdrowić ten smakołyk. Zredukowałam również ilość masła i cukru(...)szklanka wody 100 g mąki krupczatki 100 g masła 100 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mleka Waniliowy twarożek : 200 g twarogu półtłustego w kostce ok. 12 ptasich mleczek waniliowych jajko łyżka skrobi/budyniu waniliowego łyżka cukru łyżka mleka/jogurtu Kruszonka : 50 g masła 50 g cukru 50 g mąki
Kuchnia Ellieskoczyłam po potrzebne produkty. Wróciłam z pachnącymi pomarańczami, orzechami, marakują i daktylami. Czułam, że już, ale to już! muszę upiec ten sernik! Akurat za dwa dni miałam małą imprezę domową, więc akurat sernik zyska na smaku i goście zasmakują. Kiedy buszowałam w cukierniczej szafce mojej mamy w poszukiwaniu kakao, natknęłam się na butelkę whisky. No proszę! Przyda się. Orzechowo-herbatnikowy(...)orzechów nerkowca 150g herbatników 6 łyżek whisky 1 łyżka oleju na sernik 200g daktyli suszonych 1 pomarańcza 1 cytryna 70g rodzynek 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1kg twarogu półtłustego 5 jajek 1 łyżka kaszy manny 1/2 łyżeczki cynamonu 2 marakuje na polewę 2 łyżki masła 4 łyżeczki kakao 3 łyżeczki cukru pudru 50ml mleka dodatkowo orzechy, daktyle i zielony
Raj dla PodniebieniaParę lat temu, pokazałam Wam przepis na domową paschę przygotowaną na bazie zsiadłego mleka . Dzisiaj zachęcam do wypróbowania wersji z wykorzystaniem kwaśnej śmietany. Pascha jest bardzo prosta do przygotowania i niesamowicie smaczna. Jeżeli uwielbiacie smak kremowej masy twarogowej nadzianej bakaliami to musicie ją przygotować :) Składniki na 2 mniejsze paschy: 1 l mleka, np. 2% lub 3% 250 g kwaśnej śmietany(...)jajkami. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczno-śmietanową. Zmniejszyć ogień i gotować około 5-7 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Gdy wytrąci się bardzo duża ilość twarogu, to garnek zdjąć z ognia. Na durszlak wyłożyć gazę lub czystą ściereczkę i przelać masę z garnka. Całość lekko ubić, aby jak najwięcej serwatki "wydobyć" z masy serowej. Przygotowaną masę przełożyć
UgotowaćWiele lat temu na pewnym weselu w formie przystawki podawano roladki z łososia. Na początku, zanim jeszcze przystąpiłam do konsumpcji, myślałam, że oto przede mną na
zadanie-gotowaniepolskich, jak i tych urozmaiconych, łączące smaki innych krajówi kultur. Przede wszystkim chodzi o to, aby szerzyć ręcznie robione pierogi, z wysokiej jakości produktów, pochodzącychz ekologicznych gospodarstw. Musi być domowo, zdrowo, naturalnie i pysznie.(strona oficjalna: smakfonia.pl) W piątek blogerzy spotkali się na miejscu wieczorem. Oczywiście, jak to blogerzy kulinarni, zaopatrzeni w same pyszności.Pogoda dopisała, rozpalili blogerzy ognisko(...)ciasta pierogowego. Dzięki dodatkowi oliwy, było ononiesamowicie elastyczne i praca z nim okazała się bardzo przyjemna i łatwa.Pierwszym farszem były typowe ruskie. Prawdziwe polskie pierogi, z ziemniakami ugotowanymi, twarogiem uleżałym oraz podsmażoną cebulą.Istotne jest, by ziemniaki i ser były kilkudniowe, wyschnięte, uleżałe. Farsz będzie mniej kleisty i zyska wyrazisty smak. Kolejne pierogi, czyli orientalne. Do ciasta pierogowego
W kuchni Karmel-itkiHej :) Dzisiaj w menu nasz nowy pomysł. Pierożki a'la Mexico. Lubimy ostrą kuchnię meksykańską, szczególnie salsę i czerwoną fasolę. Nie wspominając papryczki jalapeno. Wspaniałe to
vegetanieupieczone chociaż raz w roku! Polecam przepis na zakręcone jagodzianki. Ciasto na drożdżówki nie jest za słodkie, (tylko 2 łyżki cukru na 500 g mąki), a delikatny, lekko słodki domowy, jogurtowy twarożek świetnie łączy się z lekko kwaskowatymi jagodami. Taka ciepła drożdżówka z serem i jagodami wyjęta z piekarnika jest idealna do szklanki zimnego mleka 🙂 Niesamowicie smaczna! Zjedliśmy(...)jogurtowy), który możemy wykorzystać do przygotowania drożdżówek z serem i jagodami, lub do innych drożdżowych wypieków na słodko. Masa serowa do drożdżówek: 400 g sera z jogurtu greckiego, ewentualnie twaróg ze sklepu 1 żółtko – białko wykorzystujemy do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki cukru pudru olejek waniliowy Wszystkie składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię