Ogródek Dziadunia . Ogródek Dziadunia od prawie 25 lat zajmuje się przetwórstwem warzyw i owoców. Jest to mała, rodzinna firma, która produkuje cudowne i pyszne wyroby oparte na tradycyjnych domowych recepturach, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Przywodzi mi to na myśl moje własne doświadczenia kuchenne, tajne przepisy z zeszytu mojej Mamy, sekrety i tajemnice Babci. Takie firmy właśnie cenię sobie(...)chyba najważniejsze - smaczne! :) Wielokrotnie już zostały przeze mnie użyte w wielu przepisach kulinarnych, które dla Was przygotowywałam choćby na blogu i zawsze byłam z nich bardzo zadowolona. Cudowny syrop malinowy, niespotykane cytrynki z rumem czy żurawiną, pyszne soki oraz ketchupy. Dla mnie jakość produktów, ich pochodzenie i sposób wykonania mają bardzo duże znaczenie. Można powiedzieć, że jestem bardzo wymagająca
Garniec MagalieSerek jaglany to zdrowa alternatywa dla waniliowych serków sklepowych. I choć nie ma w jego składzie mleka krowiego, to smakiem i konsystencją jest do
Smaczne ZdroweKompot z wiśni. Kompot z wiśni. Przepis na kompot z wiśni do słoików na zimę. Kompot łatwy do zrobienia. Przygotowany z wiśni
Moja Książka KucharskaTort powstał przy połączeniu przepisu niezawodnej Pani Doroty z Moje Wypieki i mojej fantazji! :) No dobra, powiem szczerze - do pieczenia tortów przydałby mi się kompan, bo
Cooking MonsterLubicie masło orzechowe? Ja przyznam że jeszcze do niedawna za nim nie przepadałam, ale odkąd zrobiłam te batoniki, zmieniłam zdanie o 180º. Stawiają mnie na nogi
ArbuziakiCzy kisiel jest zdrowy? Czy kisiel jest zdrowy? Wielu z nas pamięta smak dzieciństwa, gdy babcia przygotowywała pyszny kisiel. To jedno z tych tradycyjnych polskich deserów
Żyję by jeśćSajgonki. Oryginalne sajgonki z mięsem mielonym, grzybami shiitake i warzywami - przepis na sos do sajgonek Przepis na tradycyjne azjatyckie smażone sajgonki - pyszne
Moja Książka KucharskaCzas czytania: 2 min Flaczki z boczniaków najlepsza wegetariańska zupa Flaczki z boczniaków , to pyszna wegetariańska wersja klasycznej zupy o tej kontrowersyjnej nazwie. Klasyczna wersja flaków
SprawdzonaKuchnia.plnajlepsza pigwówka Dosłownie kilka dni temu, pisałem już o nalewce z pigwy, lecz uważam że nie wyczerpało to
Miód i pieprzDo tej pory robiłam konfiturę tylko z wiśni, nie dodawałam do nich żadnych innych owoców. W tym roku doszłam do wniosku jednak, że trzeba
Kulinarne przygody GatitySkładniki: Kwiaty mniszka najlepiej zrywa ć pod koniec kwietnia i do połowy maja.Ten ciemny jest z samego mniszka z cytryną ,a
w mojej kuchnilata. Ale nauczył babcię i mamę, że świeże mięso i świeże dobre wędliny to podstawa. Nauczył też je samemu je przygotowywać i wędzić. Mieliśmy w tamtych czasach własną domowej roboty wędzarnię. Pamiętam zapach szynki w przedsionku po wędzeniu, dziś takiej nigdzie nie kupisz choćbyś stanął na głowie. Ale do brzegu! Babcia nauczyła Nas tzw. gospodarności, teraz nazywanej kuchnią zero waste(...)KASZY JAGLANEJ - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 2 jajka - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki wody gazowanej - łyżeczka proszku do pieczenia - jeśli lubisz słodkie pankejki dodaj cukier/ erytrol/ syrop z agawy/lub 1/2 banana - ja nic nie dodaje bo jem je z owocami lub syropem klonowym - 2 łyżki mielonej babki płesznik (niezbędna) Placuszki z kaszy jaglanej mają to do siebie
SMYKWKUCHNI