Cześć! Do oryginału z tym obiadem jest mi daleko, ale czym jest niedziela bez schabowego? Nie robiłam w ostatnim czasie tego jak to określę wykwintnego dania
Pieprzyć z FantazjąW niedzielę pisałam o oleju z awokado..Pisałam, że zamarynowałam mięsko na szaszłyki z jego dodatkiem..i tak było ..do oleju dodałam tylko przyprawę grillową
Moje domowe kucharzenieSą takie dni, że jedyne, na na co mamy ochotę z mężem, to chrupiąca, ciepła bagietka pełna dodatków. Dziś dzielę się z wami przepisem na
Słodkie okruszkikiełbasa podpiekana Trzask łamanego w pół pęta wędzonej kiełbasy, jest prawdziwą muzyką dla uszu, wszystkich amatorów domowych wyrobów. Do uzyskania owego efektu, należy pod koniec wędzenia nasz specjał podpiec ( jeszcze w wędzarni). Oczywiście, nie mówimy tu o podniesieniu temperatury tak wysoko i na tak długo ( lub obie(...)pięć kilo wyrobu 0,5 kg wołowej karkówki, lub pręgi ( albo innej przerośniętej wołowiny) 0,7 kg tłustej wieprzowiny (podgardle, pachwina, boczek) 0,7 kg wieprzowej szynka, lub schabu 3 kg wieprzowej łopatki jelita wieprzowe sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego 3-4 owoce jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka suszonego czosnku szczypta gałki muszkatołowej
Miód i pieprzsoczyste mięso na kanapki w domu. Długo zachowuje świeżość i jest dużo zdrowsze (i smaczniejsze) niż sklepowe. Nie zawiera konserwantów i spulchniaczy, w tym wody. Zapraszam :) Składniki : 1 kg schabu 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/4 szklanki oleju sól pieprz 2 łyżki majeranku Mięso umyć i osuszyć. W misce wymieszać składniki na marynatę. Włożyć mięso i przykryć naczynie(...)nagrzanego piekarnika. Podlać odrobiną gorącej wody. Piec 30 minut w 220*C, a potem 60 minut w 180*C. Kroić po wystudzeniu. Przechowywać w lodówce. Do kanapek wykorzystałam domowy chleb mojej Mamy i świeże pomidory :) Smacznego
Chocolate Muffin BlogDzisiaj w temacie świątecznym zapraszam na karkówkę z pończochy. Bardzo lubię wędliny tego typu i często je kupowałam. Teraz miejscowe sklepiki mięsne stracą klienta. Mięso z
Pieguskowa Kuchniakarkówki na grilla według przepisu ze starej książki kucharskiej. Jest to marynata do różnego rodzaju mięs pieczonych w plastrach i w całości. Idealnie sprawdza się do karczku, boczku oraz schabu z grilla. Mięso z tego przepisu jest soczyste i bardzo aromatyczne. Dla wszystkich którzy szukają pomysłu na to: Jak zamarynować karkówkę? lub Jak przyprawić karkówkę na grilla? Jeśli wiec znudziła(...)usmażyć na patelni grillowej. Z grilla, z piekarnika czy z patelni, taka karkówka zawsze idealnie smakuje ze świeżymi sałatkami. Jako pyszny dodatek sprawdzi się również sos tatarski lub domowy sos chrzanowy . Klasyczna marynata do karczku z grilla z miodem i musztardą stanowi w tym przepisie tylko uzupełnienie pozostałych smaków głównej zalewy. Jeśli jakiś składnik z niej Ci nie odpowiada, możesz
Kuchnia Na WypasieBigos na żeberkach z suszonymi grzybami i śliwkami. To pyszna, aromatyczna potrawa która nabiera smaku i aromatu, im dłużej się ją podgrzewa i schładza. Czas przygotowania
karolgotujekoperkiem. Na pewno nie może zabraknąć naszej tradycyjnej sałatki jarzynowej, którą w zależności od regionu kraju podajemy z ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Obok sałatki pojawią się również domowe pasztety, a także tradycyjna już biała kiełbasa, choć ona raczej – wraz z żurem ugotowanym na wcześniej zakiszonym zakwasie - wejdzie w skład świątecznego obiadu. Oczywiście bardzo ważnym elementem świątecznego śniadania(...)dwudziestu lat dostarczane przez polskich dostawców do naszych domów. W ofercie jest dostępna Kiełbasa Głogowska, Szynka z tradycyjnej wędzarni, Kiełbasa Lisiecka, Boczek tradycyjnie wędzony, Kiełbasa z tradycyjnej wędzarni oraz Schab z tradycyjnej wędzarni. Wyroby Szlacheckiej Wędzarni to: najwyższej jakości mięso starannie dobierany asortyment, tak aby sprostać oczekiwaniom klientów wyłącznie polscy i wyselekcjonowani producenci prosty skład bez dodatku glutaminianu sodu, fosforanów
Kulinarne przygody Gatityusmażonej wątroby drobiowej (u mnie indyczej)- 200g boczku wędzonego- 5 jaj (osobno białka i żółtka)- 2 kopiaste łyżki aromatycznego majeranku- 1 duża bułka (u mnie orkiszowa domowego wypieku)- 2 średnie cebule- 2-3 ząbki czosnku (duże)- 600-700g pieczarek- ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej- ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej- 2-3 ziarna ziela angielskiego- sporo świeżo mielonego(...)Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla (polecam dają super smak), schab ; smażone kawałki wołowiny;gotowane (głównie mięso od perliczki- wszyscy uwielbiają rosół, a mięso gotowane już niekoniecznie, teraz mam dla niego super zastosowanie). Mięso jeżeli mamy zamrożone (ja tak miałam większość
Smaczne Zdroweuwielbiamy takie obiady. Tak przygotowane piersi z indyka najczęściej podaję w towarzystwie ziemniaków i różnych sałatek i surówek. Indyk w sosie świetnie też pasuje do domowych kopytek. Polecam. Prosty, szybki i smaczny domowy obiad z indyka . Jak przygotować filety z indyka w sosie? Składniki: 0,6 kg filetów z piersi z indyka 2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej czerwonej(...)sosu Przygotowanie: Mięso kroimy na plastry (małe kotlety). Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, następnie oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażmy partiami nasze plastry schabu z obu stron po około 2 minuty na średnim ogniu. Ściągamy je z patelni. Na patelnię dajemy całe mięso, wlewamy bulion, dodajemy słodką czerwoną paprykę, suszoną cebulę (jeśli używamy
Słodkie okruszkiKotlety z udźca indyka Pyszne kotlety z udźca indyka , a’la schabowy . Mięso indyka bywa twarde , a czasami trudne do obróbki . Kotlety to świetny pomysł
Ogrodnik w podróżykiełbasa biała czyli szara Coraz bliżej do świąt, więc najwyższy już czas aby wziąć się za wyrób domowych świątecznych wyrobów. A jeżeli mowa o Wielkanocnych potrawach, to przecież nie możne w śród nich zabraknąć białej kiełbasy. W tytule trochę przewrotnie napisałem o kiełbasie szarej. Wiele w tym prawdy, jeżeli nasz wyrób nie będzie zawierał żadnych środków konserwujących ( typu saletry(...)smaku, będzie wprost wyborny. składniki na 3,5 kg wyrobu 0,5 kg wołowej karkówki 0,5 kg wieprzowej pachwiny 0,5 kg wieprzowej szynki szynka,schab) 2 kg wieprzowej łopatki, jelita wieprzowe przyprawy ( orientacyjna ilość na 1 kg wyrobu) 16-20 g soli kamiennej 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki gorczycy
Miód i pieprzzakupów. Trochę statystyk. Na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton jedzenia, co stanowi 1/3 produkowanej żywności. W Polsce to blisko 9 mln ton (Eurostat). Polskie gospodarstwa domowe generują ponad 2 mln ton marnowanej żywności. Nasz kraj jest na 5 miejscu w Unii Europejskiej wśród państw marnujących najwięcej jedzenie za Wielka Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. Przyczyny wyrzucania(...)można z nich zrobić. Przechodzi danie, które ma większość głosów. Omlet z trzech składników na 2 osoby trzy składniki z lodówki: por, pieczarki, plaster pieczonego schabu dodatkowo: 4 jaja 3 plastry pomidora olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ulubione zioła 2 plasterków kiełbasy łyżka śmietany Pora (biała część) siekamy w plasterki. Rozgrzewamy olej i dusimy pora
AZgotuj!