W tym roku po raz kolejny mam zaszczyt być ambasadorem festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week Polska . Ta edycja jest bardzo bliska mojemu sercu, bo dotyczy problemu
Cooking Monsterjest robiony z cielęciny ciętej bez kości. Ściśle rzecz biorąc nie ma więc czegoś takiego jak Wiener Schnitzel z wieprzowiny, chociaż przyrządza się i podaje analogicznie przyrządzoną potrawę ze schabu wieprzowego. Wówczas mówi się o czymś takim jak Schnitzel Wiener Art (sznycel po wiedeńsku ) czy Wiener Schnitzel vom Schwein (sznycel wiedeński z wieprzowiny ). Warto uczulić się na tę niby subtelną(...)raczej głębokim tłuszczu rozgrzanym do 160-180 stopni, z obu stron przez na tyle długi czas, aby panierka stała się chrupiąca i nabrała złoto-brązowego koloru. Oczywiście w domowych warunkach raczej nie zmierzymy dokładnie temperatury, więc potrzebne jest wyczucie. Jeśli temperatura będzie za niska, kotlet nie będzie chrupiący i wchłonie za dużo tłuszczu. Jeśli przesadzimy w drugą stronę, zwyczajnie
Kulinarna PokusaPRZEPIS Cukier - 3/4 szklanki karkówka około 1,5 kg Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1 łyżka pieprz czarny - 1,5 łyżeczki. pieprz ziołowy -1,5
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Smoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Święta tuż tuż, więc wzięłam się za robienie pasztetu. Wyszedł naprawdę pyszny. Polecam :-) Pasztet wzięłam z TEJ strony. Pasztet domowy Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 kg wołowiny ½ kg boczku 3 średnie cebule i pokrojone w plastry 2- 3 bułki 50 g wątróbki 4 – 5 jajek sól, majeranek, 5 ziarnek ziela angielskiego 3 listki laurowe(...)wyłożyć plastrami słoniny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Jaki rodzaj mięsa dobry jest na pasztet? Łopatka, karczek, biodrówka , szynka. ( Schab jest zbyt suchy więc nie polecam
Na słodko lub wytrawnieJako, że na straganach królują teraz warzywa do przetworów, nie mogłam się powstrzymać przed przygotowaniem ajwaru. Przygotowałam go w wersji pikantnej Ale jeśli nie lubicie pikantnych
PatiGotujeCześć! Bardzo lubimy w domu tego typu obiady: mięso i warzywa w jednym garnku. Taki gulasz podałam tym razem z młodymi ziemniakami z koperkiem i
Pieprzyć z Fantazjąogórkiem i pomidorem. II Śniadanie 10:30 Sok wyciśnięty z jabłka i selera naciowego. Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana z ciecierzycą. II Danie 16:00 Babciny obiadek. Schab, ziemniaki, surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka. Podwieczorek 17:30 Ciastka bananowe z owsianką, słonecznikiem, siemieniem lnianym i nasionami chia. Kolacja 19:00 Chleb z olejem lnianym, pomidorem(...)Lila jadła w środę? 20 Co Lila jadła w środę? 21 Co Lila jadła w środę? 22 Co Lila jadła w środę? 23 Domowe słodycze Jeśli chcesz być na bieżąco polub stronę Lady Och Mistrzyni
lady-och-mistrzyni.blogspot.comogórkiem i pomidorem. II Śniadanie 10:30 Sok wyciśnięty z jabłka i selera naciowego. Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana z ciecierzycą. II Danie 16:00 Babciny obiadek. Schab, ziemniaki, surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka. Podwieczorek 17:30 Ciastka bananowe z owsianką, słonecznikiem, siemieniem lnianym i nasionami chia. Kolacja 19:00 Chleb z olejem lnianym, pomidorem(...)Lila jadła w środę? 20 Co Lila jadła w środę? 21 Co Lila jadła w środę? 22 Co Lila jadła w środę? 23 Domowe słodycze Jeśli chcesz być na bieżąco polub stronę Lady Och Mistrzyni
lady-och-mistrzyni.blogspot.comCiasta i inne słodkościMazurek królewskiBabka drożdżowa Kokietka Kora orzechowaKruszynka Rafaello na krakersach BountyShrek Królewiec Królewicz z jabłkami Ciasto 3 BITCiasto
Kuchnia domowa AniWieprzowina z Laosu , danie z woka Dania z woka , są pyszne , szybkie i zdrowe , bo krótko smażone . Te wszystkie argumenty przekonują mnie ,żeby co jakiś czas
Ogrodnik w podróżyDzisiaj mamy dla was prawdziwie domowy przysmak. Domowa pyszna mielonka. To taki produkt, który w sklepie raczej omijamy, bo nie jest najwyższych lotów. Ot, po prostu tanie przemielone mięso, nafaszerowane barwnikami i aromatami, żeby jako tako wyglądało i pachniało. Taka powiedzmy "wędlina" stojąca w rankingu nieco (bardzo nieco) wyżej od parówek. A to tak naprawdę bardzo krzywdzące dla mielonki (zresztą(...)kumpela z pracy już dwa razy się domagała żeby Madzia jej po kawałku przynosiła :) Zatem to nie jest tak, że sami siebie chwalimy, ludziom też smakuje :) 0,5 kg schabu wieprzowego (mogą być okrawki) 1,5 kg łopatki wieprzowej 1 kg mięsa z podudzi indyczych 4 g pieprzu 2 g gałki muszkatołowej 5 g cukru 2 g czosnku granulowanego
Marder&Marder ManufacturePyszny bigos tradycyjny na święta i inne okazje. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 mała główka białej kapusty kości od schabu 5 szt ,lub o,5 kg żeberek 1 kg.boczku świeżego 0,5 kg kiełbasy (może byś śląska lub podwawelska) 3 cebule garść grzybów suszonych (jak nie ma to bez ,też już gotowałam bez ) 6 liści laurowych 6 ziarenek ziela(...)razu całego bigosu ,dlatego jak zestawiam z ognia to gorący nakładam do słoiczków i mocno,zakręcam , W ten sposób może stać nawet do miesiąca w chłodnym miejscu.Smacznego. Artykuł Domowy bigos tradycyjny pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!Co jakiś czas dla urozmaicenia i powrotu do smaku tradycyjnych wędlin, kupuję dobrą ,wędzoną szynkę, najlepiej "myszkę", która nie wymaga sznurkowania gdyż jest to
Smaczne Zdroweidealny. Pasztet wyśmienity. Robię go od wielu lat i 2 przygotowane keksówki znikają w mgnieniu oka. Wiem, co jem, wiem czym karmię swoją rodzinę. Pasztet można zrobić z szybki, schabu, karkówki, mięsa drobiowego. Tak na prawdę sami decydujemy jakie mięso się w nim znajdzie. Ważne by nie było go więcej niż 2 kg (łącznie – połączonych mięs(...)przypalił. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Należy pilnować pasztetu, bo może się okazać że powinien siedzieć krócej. Obserwujmy czy się nie rumieni za bardzo. Artykuł Cudowny domowy pasztet pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pl