domowy chleb - 5671 przepisów (strona:178/379)

Chleb bez zagniatania pszenny na drożdżach 2018

Chleb bez zagniatania z czterech składników…w końcu go upiekłam. Przymierzałam się do jego upieczenia od dłuższego czasu. Chleb bez zagniatania wydawał mi się raczej

codojedzenia
Tradycyjny chlebek pitta 109

Chlebek pitta to przepis z kuchni bliskiego – wschodu. Pierwszy raz je przygotowałam, gdy robiłam do nich nadzienie kurczakowo-szpinakowe. Następnie przygotowałam same, bez nadzienia. Z

Magiczny Garnek
Razowy chleb na zakwasie żytnim z mąką jaglaną i ryżową 186

Jeszcze kilka lat temu nie pomyślałabym, że będę dziś korzystać z najróżniejszych mąk, jakie obecnie możemy kupić w sklepach. Co prawda mąka dyniowa, kasztanowa, kokosowa czy

FitKot
Pancakes czyli pyszne placki z patelni ( u mnie z nadzieniem ) 270

Pancakes czyli pyszne placki z patelni ( u mnie z nadzieniem ) Pancakes czyli pyszne placki z patelni.    Pancakes to pyszne placki z patelni, wersja amerykańska

Kuchnia na wzgórzu
Z serii szybkie przetwory - truskawki z lawendą! 152

Zamieniając owoce w słodkie dżemy, konfitury czy kompoty tworzymy kolorową mapę smaków lata, dający sobie możliwość urozmaicenia dajmy na to sobotniego śniadania, kiedy to na tost z chleba z zakwasie nakładamy domowy twarożek i domowym dżemem, popijając całość herbatą z owocową konfiturą.  Składniki Czas przygotowania: 20 min 1,3 kg świeżych truskawek 1 kg cukru żelującego

Słodki Kompromis
Chleb żytni na zakwasie z amarantusem 191

Ostatnio trochę eksperymentuję z różnymi połączeniami mąk w chlebie i postanowiłam wykorzystać tym razem amarantus. Chleb jest bardzo smaczny, ładnie rośnie i ma dodatkowo chrupiące nasiona

FitKot
Chleb z czarnuszką 130

Uwielbiam, gdy po moim domu rozchodzi się zapach pieczonego chleba. Odkąd zaczęłam piec domowy chlebek, bardzo rzadko kupuje pieczywo. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu i myślę, ze każdy poradzi sobie z tym wyzwaniem.  Składniki: m ą ka pełnoziarnista 4,5 szklanki, m ą ka pszenna 1,5 szklanki, otręby pszenne 1 szklanka, drożdże

kulinarne odsłony pati
Chleb żytni razowy 133

Dzisiaj przepis na chleb, który piekę zdecydowanie najczęściej, czyli czysto żytni z dodatkiem ziaren. Wychodzi zawsze - potrzebuje jedynie aktywnego zakwasu i ciepłego miejsca do wyrastania, ale

FitKot
Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami 206

Razowy chleb na zakwasie to pozycja obowiązkowa w mojej kuchni i staram się, żeby go nie brakowało ;) By nie było zbyt monotonnie, ostatnio wróciłam do połączenia

FitKot
Zakwas z buraków 548

zaplanować. W kwestii wigilijnych potraw jestem zdecydowaną tradycjonalistką i żadne fusion wariacje u mnie nie przejdą. Barszcz to obowiązkowy punkt programu kolacji wigilijnej. Najlepszy barszcz, podobnie jak chleb, jest ten na domowym zakwasie. Żadne koncentraty, torebki, szybkie kubki, podrasowane sporą dawką chemii, nie dorastają mu nawet do pięt. Zakwas buraczany (podobnie jak inne kiszonki) to prawdziwe błogosławieństwo dla naszych jelit

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb żytni razowy z nasionami konopi i lnem 199

Ziarna konopi to kolejny składnik, który dopiero powoli odkrywam. Niedawno skusiłam się w sklepie na mieszankę otrębów lnianych (czyli zmiażdżonych nasion lnu) z konopiami. Początkowo dodałam

FitKot
Chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami 313

Przyzwyczaiłam się do pieczenia chleba ze sprawdzonego przepisu, ale trafiłam na nowy, też żytni i pełnoziarnisty. Dodaje się do niego ziarna i zaparzone otręby żytnie, co

FitKot
Szynka pieczona w soku jabłkowym, super 226

Szynka wyszła super, trochę się obawiałam tego soku jabłkowego, niepotrzebnie. W ogóle nie czuć soku, a smak wyszedł super.   Włożyć szynkę do dużego garnka i

Kuchnia Pokoleń
CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY, RAZOWY NA ZAKWASIE 219

   Rzadko piekę chleby z dodatkiem mąki pszennej, ale po ostatnim udanym wypieku chleba pszenno-żytniego , naszło mnie na kolejne eksperymenty. A żeby organizm nie

Smaczne Zdrowe
Pita 164

Pita jest rodzajem płaskiego, okrągłego, lekko wyrośniętego chleba, przypominającego bardziej placek niż tradycyjne pieczywo. Chlebki te są bardzo popularne w krajach wschodnio-śródziemnomorskich i w Afryce

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania