domowe nalewki - 1000 przepisów (strona:54/67)

Nalewka tarniówka-myśliwska ( doskonała na dolegliwości żołądkowe ). 147

Składniki : 1 kg dobrze dojrzałych owoców tarniny ( owoce tarniny zbieramy po pierwszych przymrozkach lub zamrażamy je, na dobę w zamrażalniku ) 50 dkg cukru 5 cm kory

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka wiśniówka. 378

Składniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych wiśni 1 l spirytusu 70 % 250 ml wody 20 dkg cukru 1/2 laski wanilii  Sposób wykonania :   W iśnie

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z owoców berberysu ( dobra na zaparcia i przeziębienie ). 124

Składniki : 1/2 kg owoców berberysu pospolitego 25 dkg cukru ( może być trzcinowy ) kilka cienkich plasterków świeżego korzenia imbiru 1 laska wanilii 1/2 l czystej wódki 40

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka farmaceutów ( cytrynowa z mlekiem ). 98

Składniki : 1 kg cytryn 1 kg cukru 1 l świeżego mleka 1 l spirytusu 95 % Sposób wykonania :   C ytryny umyj, sparz wrzątkiem, dokładnie cieniutko obierz

Przepisy i porady kulinarne
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 163

żeberka. Majeranek – suszone i rozdrobnione liście majeranku stosuje się głównie do potraw ciężkostrawnych, dodaje się go do zupy fasolowej, pomidorowej, żurku, fasolki po bretońsku, pasztetu, bigosu, pizzy oraz do domowych kiełbas (stąd potoczna nazwa „kiełbasianego zioła”). Szałwia – coraz bardziej doceniana, rosnąca w Polsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz poprawiają trawienie. Stąd używane(...)pączek kwiatowy drzewa o nazwie czapetka pachnąca (lub inaczej goździkowiec korzenny). Bez goździków nie obejdzie się przyprawa do piernika i wiele innych wypieków bożonarodzeniowych, grzane wino, kompot owocowy czy nalewka wiśniowa. Często jest stosowany w parze z gałką muszkatołową lub cynamonem. Gorczyca – (a właściwie gorczyca biała, bo występuje również rzadko stosowana gorczyca czarna) nasiona gorczycy to podstawowy składnik musztardy (ziarnistej

WojnaNaSmaki.pl
Zaprawa korzenna przydatna w każdej kuchni. 165

Składniki : 1 laska wanilii 1 g goździków 2 g mielonej gałki muszkatołowej 3 g świeżego korzenia imbiru 3 g kory cynamonowej 150 ml spirytusu 60 % Sposób

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka piwna z miodem ( na jesienno - zimowe przeziębienia ). 108

Składniki : 0,75 l dobrej jakości ciemnego lub jasnego piwa 0, 25 l spirytusu 95 % 1/2 szklanki miodu sok z 1 cytryny 1 łyżka drobno pokrojonego

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka wiśniowa na czerwonym winie ( dobra na problemy żołądkowe ). 85

Składniki : 0,5 kg mocno dojrzałych wiśni 1 l dobrego czerwonego wina 25 dkg cukru ( może być trzcinowy ) 0,25 l ( 1 szklanka ) spirytusu 70 % Sposób

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka ze świeżych kwiatów lipy ( na miodzie ). 136

Składniki : 1 i 1/2 szklanki świeżych kwiatów lipy 0,5 l miodu najlepiej lipowego sok z 1/2 cytryny 0,5 l wody 0,75 l spirytusu

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka truskawkowa z miodem. 486

Składniki : 1 kg dojrzałych truskawek 1 l czystej wódki 40 % 500 ml płynnego miodu wielokwiatowego Sposób wykonania :   T ruskawki umyj, osusz, usuń szypułki, przekrój na

Przepisy i porady kulinarne
Makaron ze szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym 100

można dodać jej do rozcieńczenia sosu, o ile zajdzie taka potrzeba. Ja lubię dodać do sosu również zalewę spod pomidorów. Ale jest to oliwa lub olej, bo używam pomidorów domowych, więc szkoda mi taką zalewę wylewać, a tutaj świetnie się nadaje. W przepisie jest użyty ser pleśniowy Lazur. Ma charakterystyczny, ostrawy smak, który również czuć w sosie. Jeśli nie lubicie(...)śmietanę i wkruszamy ser. Doprawiamy do smaku. Podajemy makaron polany sosem. Artykuł Makaron ze szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Nalewka na owocach czeremchy. 106

Składniki : dojrzałe owoce czeremchy wódka 40 % 80 g cukru ( może być trzcinowy )  Sposób wykonania :    D ojrzałe owoce czeremchy przebierz ( usuń listki, gałązki, chore

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka ziołowa ( regenerująco-oczyszczająca ). 90

Łopian Składniki : Przygotuj po 5 g rozdrobnionych suszonych ziół : kłącza rabarbaru korzenia łopianu liści szczawiu polnego kory wiązu 1/2 l alkoholu 70 % 1 l czerwonego wytrawnego

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka malinowa ( pestkowo - korzenna ). 142

Składniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych malin 10 szt. pestek ze śliwek węgierek 25 szt. pestek z jabłek 3 goździki 2 l alkoholu 60 %  Sposób

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka wiśniowo-aroniowa. 112

Składniki : 1 kg wiśni bez pestek 40 dkg owoców aronii 1,25 l spirytusu 70 % 20 dkg cukru 3 łyżki miodu 1/4 laski wanilii  Sposób

Przepisy i porady kulinarne