Składniki : 1 kg dobrze dojrzałych owoców tarniny ( owoce tarniny zbieramy po pierwszych przymrozkach lub zamrażamy je, na dobę w zamrażalniku ) 50 dkg cukru 5 cm kory
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych wiśni 1 l spirytusu 70 % 250 ml wody 20 dkg cukru 1/2 laski wanilii Sposób wykonania : W iśnie
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1/2 kg owoców berberysu pospolitego 25 dkg cukru ( może być trzcinowy ) kilka cienkich plasterków świeżego korzenia imbiru 1 laska wanilii 1/2 l czystej wódki 40
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg cytryn 1 kg cukru 1 l świeżego mleka 1 l spirytusu 95 % Sposób wykonania : C ytryny umyj, sparz wrzątkiem, dokładnie cieniutko obierz
Przepisy i porady kulinarneżeberka. Majeranek – suszone i rozdrobnione liście majeranku stosuje się głównie do potraw ciężkostrawnych, dodaje się go do zupy fasolowej, pomidorowej, żurku, fasolki po bretońsku, pasztetu, bigosu, pizzy oraz do domowych kiełbas (stąd potoczna nazwa „kiełbasianego zioła”). Szałwia – coraz bardziej doceniana, rosnąca w Polsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz poprawiają trawienie. Stąd używane(...)pączek kwiatowy drzewa o nazwie czapetka pachnąca (lub inaczej goździkowiec korzenny). Bez goździków nie obejdzie się przyprawa do piernika i wiele innych wypieków bożonarodzeniowych, grzane wino, kompot owocowy czy nalewka wiśniowa. Często jest stosowany w parze z gałką muszkatołową lub cynamonem. Gorczyca – (a właściwie gorczyca biała, bo występuje również rzadko stosowana gorczyca czarna) nasiona gorczycy to podstawowy składnik musztardy (ziarnistej
WojnaNaSmaki.plSkładniki : 1 laska wanilii 1 g goździków 2 g mielonej gałki muszkatołowej 3 g świeżego korzenia imbiru 3 g kory cynamonowej 150 ml spirytusu 60 % Sposób
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 0,75 l dobrej jakości ciemnego lub jasnego piwa 0, 25 l spirytusu 95 % 1/2 szklanki miodu sok z 1 cytryny 1 łyżka drobno pokrojonego
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 0,5 kg mocno dojrzałych wiśni 1 l dobrego czerwonego wina 25 dkg cukru ( może być trzcinowy ) 0,25 l ( 1 szklanka ) spirytusu 70 % Sposób
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 i 1/2 szklanki świeżych kwiatów lipy 0,5 l miodu najlepiej lipowego sok z 1/2 cytryny 0,5 l wody 0,75 l spirytusu
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg dojrzałych truskawek 1 l czystej wódki 40 % 500 ml płynnego miodu wielokwiatowego Sposób wykonania : T ruskawki umyj, osusz, usuń szypułki, przekrój na
Przepisy i porady kulinarnemożna dodać jej do rozcieńczenia sosu, o ile zajdzie taka potrzeba. Ja lubię dodać do sosu również zalewę spod pomidorów. Ale jest to oliwa lub olej, bo używam pomidorów domowych, więc szkoda mi taką zalewę wylewać, a tutaj świetnie się nadaje. W przepisie jest użyty ser pleśniowy Lazur. Ma charakterystyczny, ostrawy smak, który również czuć w sosie. Jeśli nie lubicie(...)śmietanę i wkruszamy ser. Doprawiamy do smaku. Podajemy makaron polany sosem. Artykuł Makaron ze szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSkładniki : dojrzałe owoce czeremchy wódka 40 % 80 g cukru ( może być trzcinowy ) Sposób wykonania : D ojrzałe owoce czeremchy przebierz ( usuń listki, gałązki, chore
Przepisy i porady kulinarneŁopian Składniki : Przygotuj po 5 g rozdrobnionych suszonych ziół : kłącza rabarbaru korzenia łopianu liści szczawiu polnego kory wiązu 1/2 l alkoholu 70 % 1 l czerwonego wytrawnego
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych malin 10 szt. pestek ze śliwek węgierek 25 szt. pestek z jabłek 3 goździki 2 l alkoholu 60 % Sposób
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg wiśni bez pestek 40 dkg owoców aronii 1,25 l spirytusu 70 % 20 dkg cukru 3 łyżki miodu 1/4 laski wanilii Sposób
Przepisy i porady kulinarne