domowe maslo - 2020 przepisów (strona:69/135)

Faworki Neli Rubinstein po raz pierwszy czyli Slodki Czwartek odc.71 i Maly Lakomczuch w Kuchni odc.33 168

smazyłam Podjadała Ona... ... i nasz domowy królik Różowa też :) A potem posypywała wszystko cukrem pudrem :) Faworki Neli Rubinstein 1 jajko 2 żółtka 1 łyżka (15 ml) octu 2 łyżki (30 ml) rumu 2 łyżki (30 g) drobnego cukru 1/8 łyżeczki soli 1/3 szklanki (80g) kwaśnej, gęstej śmietany 2 łyżki (35 g) bardzo miękkiego masła 2 szklanki (280 g) mąki pszennej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto z domową marmoladą jabłkową, kokosem i masą 153

dodaje się galaretkę i cudownej masie kokosowej, w której kokos gotowany jest w mleko dzięki czemu zyskuje niepowtarzalny smak. Całość wykończone jest jasną masą ubijaną na parze. Ciasto z domową marmoladą jabłkową, kokosem i masą Składniki: Jasny biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni(...)Marmolada jabłkowa: 1 kg jabłek (waga po obraniu) 3 łyżki cukru 1 galaretka (u mnie agrestowa) Masa kokosowa: 200 ml mleka 100 g kokosu 100 cukru pudru 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 2 żółtka Jasna masa (ubijana na parze): 2 jajka 5 łyżek cukru 200 g masła (w temperaturze pokojowej) opcjonalnie łyżka spirytusu lub innego alkoholu Wymiary formy

PatiGotuje
Sznycel po wiedeńsku 131

Sznycel po wiedeńsku...chyba...sama nie wiem..czytałam tu i tam w necie..i opinie są różne..ale jak zwał tak zwał..no i schaboszczak z

Moje domowe kucharzenie
sernik na kruszonce 135

Podczas przeglądania starych maminych przepisów znalazło się kilka "perełek"- ciast pieczonych jeszcze przez babcię ale trochę zapomnianych. Tak jak ten sernik, pieczony ostatni raz ze dwadzieścia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
twarożek z oliwkami, rzodkiewką... 168

Składniki: twarożek typu "grani" 250 gram, oliwki zielone 10 sztuk, rzodkiewki 5 większe, sól morska do smaku, pieprz czarny mielony do smaku oliwki i rzodkiewki drobniej

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa z dorszem, ryżem i duszonym porem 125

dorsza. Zazwyczaj robię ją na domowym bulionie warzywnym lub rosole, a w razie braku gotuję zwyczajnie na wodzie, ale wtedy koniecznie z dodatkiem suszonej włoszczyzny, dzięki czemu zupa jest pełna smaku 😋 * bulion warzywny- 1 l * filet z dorsza- około 120 g * ryż jaśminowy- 2/3 szklanki * pietruszka- 1 większa * por- 1 szt. * cebula- 1 szt. * masło klarowane- 2 łyżki * sól, pieprz

Kraina Miodem Płynąca
Klasyczne naleśniki 212

większość ;) Zwłaszcza przypieczone, z domowymi powidłami, z dżemem lub  twarożkiem. Niby takie proste danie, szybko je się robi, a jakie dobre i, jak można porządnie się nim najeść. Składniki: (dla 4 osób) 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody 2 szklanki mąki szczypta soli 2 małe jajka lub jedno duże olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Wszystkie

Wołowina od rekina
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 169

pasztetu, bigosu, pizzy oraz do domowych kiełbas (stąd potoczna nazwa „kiełbasianego zioła”). Szałwia – coraz bardziej doceniana, rosnąca w Polsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz poprawiają trawienie. Stąd używane są w potrawach tłustych, ciężkostrawnych. Szałwię dodaje się do dań z kurczaka, pasztetów, sałatek, makaronów. Można również przygotować masło szałwiowe. Gałka muszkatołowa – ta przyprawa

WojnaNaSmaki.pl
Francuskie rożki z jabłkami 292

już nie będzie takie samo. Domowe jest najlepsze i nie koniecznie wymaga dużo pracy, raczej trochę czasu ale wystarczy sobie to dobrze zaplanować. Ważne jest aby w lodówce nastawić temperaturę najniższą jaką można albo dłuższe przerwy robić przy starszych lodówkach aby ciasto było za każdym razem mocno schłodzone wtedy lepiej mąka łączy się z masłem i ciasto potem pięknie się

Moje Małe Czarowanie
Pasztet wegetariański pieczony 311

Bardzo lubimy pasztety, ale te domowe są zawsze najsmaczniejsze i.... przynajmniej wiemy co w nich jest. Pasztet, który Lulu przygotowała jest idealny w smaku, odpowiednio wilgotny, a przy tym aromatyczny dzięki przyprawom TradiSmak, a zwłaszcza odkrytej przez nas mieszance Kuchta Składniki 1 duży seler (60-70 dkg) 2 duże cebule 4 jajka 1/2 kostki masła około 3/4 szklanki wody około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przepis na masę makową 110

cytrynowy . Przyszedł czas na domową masę makową. Przepis jest bardzo łaty, więc nie bardzo rozumiem, dlaczego ludzie kupują gotowa masę makową ze sztucznym miodem i innymi cudami. Dzięki tej masie twój makowiec czy kluski z makiem nabiorą zupełnie innego smaku. A dzięki słoiczkom Weck spokojnie doczeka Świąt. Składniki: 200 g maku  50 g masła 1/2 szklanki miodu ulubione bakalie

Wielki apetyt
Moja ulubiona klasyczna szarlotka z jabłkami w karmelu 199

dobre zagościła w domowym menu, przenieśliśmy zwyczaj takiego jej podawania do naszych czterech kątów i, zapewniam Was, wszyscy są zadowoleni zachwyceni! Do masy możecie dodać, co tylko dusza zapragnie, ja polecam żurawinę lub maliny. SZARLOTKA Z JABŁKAMI W KARMELUSkładniki:CIASTO:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej1 i 1/4 łyżeczki soli6 łyżek masła, zimnego i pokrojonego w kostki2/3 szklanki

Gotowanie to kochanie
Baba drożdżowa na białkach 176

wielki wstyd dla gospodyni domowej. A oto etapy wypieku idealnej Baby Wielkanocnej:1.) Na samym początku przesiewano dokładnie mąkę, która musiała być najlepsza, oraz najbielsza.2.) Starannie oddzielano żółtka od białek, które musiały być bez zarodków (które obciążają ciasto)3.) Setki żółtek dokładnie rozbitych przecedzano przez sito, a potem ubijano je w bijce do masła. (Gwarantowało to że ciasto będzie

Moje pyszne gotowanie
Kremowa owsianka cynamonowa, czyli wielki powrót 203

bardzo wiele zmian, a w związku z tym nieco zmieniło się również moje menu. Efektem tego były kolejne kuchenne eksperymenty, a wśród nich mug cake orzechowo-migdałowy (KLIK) i domowa Nutella (KLIK). Wszystko pyszne i zdrowe, ale w końcu obudził się we mnie sentyment i jednak zatęskniłam za swoim idealnym śniadaniem (KLIK), ale postanowiłam wprowadzić kilka drobnych zmian.Otręby owsiane(...)oczywiście kluczowy składnik- cynamon, niezbędny i niezastąpiony. To, czym zwieńczycie takie śniadanie zależy wyłącznie od Waszych własnych upodobań. U mnie, jak widać, były to owoce oraz genialne prażone masło migdałowe firmy Primavika. Możecie je zakupić w odnowionym sklepie Naturalna Spiżarnia, do którego serdecznie zapraszam (KLIK).Owsianka najlepiej smakuje jeśli zostanie przygotowana dzień wcześniej, wieczorem- płatki owsiane wchłoną część mleka

peanutbuttermonster
szarlotka z dynią i rodzynkami 142

Jabłka i dynię, czyli typowe dary jesieni możemy połączyć w jednym cieście. Dodatek dyniowej konfitury wzbogacił smak tradycyjnej szarlotki, nadał jej też żywego koloru. Ja podałam

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia