Minęło już trochę czasu od nieszczęsnej majówki. Można powiedzieć, że emocje opadły. Teraz, w końcu mogę z wielką przyjemnością i apetytem napisać o przepysznych hamburgerach domowej produkcji jakie żeśmy przyrządzili przed ową tajemniczą"burzą". Fantastyczne prognozy pogodowe na weekend zachęcają do wyjścia w plener i "zgrillowania" przeróżnych pyszności, więc receptura absolutnie na czasie. Hamburgery z tego przepisu wychodzą bajecznie pyszne(...)kolagenowe w mięsie miały czas się związać. Tak przygotowane mięso formujemy w cienkie, dość spore "placki" gdyż mięso podczas pieczenia kurczy się dość znacznie. Jeśli hamburgery przyrządzamy w plenerze można uformować je ręcznie. W domowych warunkach możemy do pomocy wykorzystać wałek i pergamin przez, który rozwałkowujemy kulki mięsa do odpowiedniej grubości. Pieczemy po kilka minut z każdej strony, na średnio
Kuchnia po mojemuDzisiaj wrzucimy przepis na proste bułeczki do hamburgerów. Na pewno wielu z was często robi domowe hamburgery, po co kupować gotowe bułki, jak można upiec je samemu. Są one dość neutralne w smaku, dzięki temu obojętnie z czym będziemy chcieli je zjeść, nie zdominują dania. Przepis Składniki: 500 g mąki kostka drożdży (42 g) płaska łyżka cukru 6 łyżek mleka
KasiaiKrzysiu.plNie było, to ani poprawne, ani konieczne. Jednak wydarzyło się. M. jest biedny i chory - postanowiłam mu ulżyć w cierpieniach i tak powstał ogromny, mający miliard
Brzuszki Łakomczuszkimięso, a nie jakieś mrożonki składowane przez ostatnie dwa lata; naturalne sosy i świeże warzywa. Takiego hamburgera można jednak przygotować także w domu. Od sezamowej bułki do soczystego burgera. DOMOWE HAMBURGERY Składniki na bułki: - 500 gram mąki - 75 mililitrów mleka - 80 mililitrów oliwy - 20 mililitrów oleju sezamowego - 175 mililitrów wody (letniej) - 25 gram drożdży - 2-3 łyżki sezamu - 15 gram
Życie zamknięte w smakuJesteśmy wielkimi fankami domowych hamburgerów i przyrządzałyśmy je już na wiele sposobów. Dzisiaj zainspirowały nas przyprawy, które p. Magda Gessler dodawała do hamburgerów w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”. Poniżej odtworzyłyśmy skład tych przypraw. Wszystkie zmieszałyśmy w moździerzu i dodałyśmy do mięsa. Kotlety wyszły wyśmienite, a hamburgery zniknęły w mgnieniu oka. Ilość porcji: 6 Składniki: Na hamburgera: 500g mielonej
Kolizje SmakówLubicie hamburgery, to na pewno przypadną Wam do smaku wołowe burgery z guacamole w puszystej brioszce. Jeśli już przyrządzam domowe hamburgery to oczywiście pamiętam o dodatkach. Co powiecie na wołowe hamburgery z guacamole? Są po prostu przepyszne. Mój małżonek był zachwycony! Guacamole świetnie zastępuje sos i ser. Awokado bardzo dobrze współgra z wołowym mięsem. Nie myślałam, że tak przyrządzone hamburgery
codojedzeniabył taki wieczór. I był to wieczór amerykański. Pyszne hamburgery wieprzowe, ziemniaki zapiekane z przyprawami i całkiem dobry sos, którego nie byłam do końca pewna, mimo to wszystkim smakował. Domowe hamburgery to już nie taki zwykły fast food. Może to być bardzo pyszne danie, polecam gorąco ten przepis! Składniki (na 5 porcji): 5 bułek do hamburgerów (u nas 4 + jedna
Mango Papajaskładniki na 4 kotlety / burgery: 300 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. łopatka, szynka) 50 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała bułka pszenna, czerstwa
Domowy Smak Jedzeniakatastrofę i „walk of shame”. Jednak nie to, co dobre, tylko to, co komu smakuje. Ponoć. Ja jestem zwolenniczką prostych rozwiązań. Maksymalnych efektów, przy jednoczesnym, minimalnym wysiłku. Moje domowe hamburgery właśnie takie są. Proste i pełne smaku. Znaczy, to nie działa tak, że wchodzicie do kuchni, machacie raz ręką i tada! Stoi na stole gotowe. Do bułek trzeba się ciut(...)wiórem, sztucznie napompowanym pontonem z glutenu oraz nie może być bezsmakowym tworem. Owszem, możemy kupić bułki do hamburgerów, możemy je podpiec, natrzeć czosnkiem i usiłować coś z tego zrobić. Możemy, pytanie tylko po co? Przygotowanie pysznych, maślanych, lekko słodkich bułek na domowe burgery nie zajmuje 35 lat, nie wymaga specjalistycznego sprzętu i kondycji maratończyka. Jest proste. Spróbujcie sami
ladykitchenInspiracja? Moja Chrześnica:) Podczas obiadu do swojego brata: "jak nie zjesz wszystkiego nie dostaniesz deseru". Hmm.. zaraz, zaraz, deseru? Pomyślałam, że pyszna pomidorowa i domowe hamburgery stanowią kompletny zestaw obiadowy w dniu dzisiejszym, a tu przeoczyłam taki istotny element! Poprawiłam się w try miga! Spanikowana zrobiłam szybki przegląd kuchennych szafek i lodówki. Zanim pierwsze i drugie danie ułożyło(...)gotowe płaty ciasta francuskiego krem karpatka (użyłam kupionego w wersji: gotowy w 5 minut - wystarczy zmiksować;) 400 ml mleka 300 ml dżemu (najlepiej lekko kwaskowy - u mnie z domowej spiżarni dżem z jeżyn) na lukier (opcjonalnie) 2 łyżki masła 1/3 szklanki cukru pudru Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płaty francuskiego ciasta rozwinąć na oddzielne blaszki. Jedno z nich ponakuwać widelcem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazawsze masz w lodówce (nie chodzi o przechowywanie). Sernik, czy napoleonka, a może coś innego? Ulubione owoce. Z czym Ci kojarzy się lato? Potrawa pewniak, czy eksperyment. Czy robisz domowe przetwory? Co Ci najbardziej przeszkadza w kuchni? Bazylia, tymianek, czy rozmaryn? W tej chwili zjadłabym… Jakie zioła królują a Twojej kuchni? Ulubiony program kulinarny. Zapraszam do zabawy! ******************************************************************************************************************************* ********************************************************************************************************* Kolejna, to już(...)produkt z którego często korzystasz w kuchni?- Olej kokosowy i mleko kokosowe. 5. Jaki jest Twój smak dzieciństwa (danie, deser). - Racuszki. 6. Jaki jest Twój ulubiony fast food? - Hamburger… domowy. 7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? - Nie mam ulubionej. 8. Jakie danie mączne jest Twoim ulubionym? - Pierogi z jagodami. 9. Jakie jest Twoje ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz
mojewypiekiinietylkoDzisiaj specjalnie coś dla lubiących potrawy typu fast food! Domowy hamburger z grillowanym mięsem, świeżymi warzywami i niskokalorycznymi sosami. :) Potrzebne będą (porcja na 4 hamburgery): - pól kilo mięsa wołowego lub wieprzowego z szynki; - 4 ciemne, pełnoziarniste bułki; - liście sałaty; - 4 pomidory; - 1 czerwona cebula; - 2 ząbki czosnku; - 1 mały ogórek; - 1 mały jogurt; - garść natki z pietruszki; - łyżeczka oleju kokosowego
MintTastebędzie na talerzu; używaj soli morskiej nieoczyszczonej, gruboziarnistej i nie przesadzaj z ilością dodawania jej do potraw; potrawy typu fast food próbuj przygotowywać z domowych składników np. przepis na domowy hamburger fit znajdziesz (tutaj) ; dbaj o to, aby Twoje posiłki były różnorodne i nie składały się z tych samych składników pokarmowych; nie przesadzaj z ilością węglowodanów w diecie oraz wybieraj
MintTasteDomowy hamburger - przepis Składniki (4 hamburgery): - 4 żytnie bułki - 500g mięsa mielonego wołowego - kilka plasterków pomidora - garść orzeszków pini - 3 pieczarki - rukola - sól morska - świeżo mielony pieprz - 4 łyżeczki musztardy francuskiej Sos: - 250ml przecieru pomidorowego - 4 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki - sól i świeżo mielony pieprz (do smaku) - przyprawa chili (szczypta) - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka oregano Sposób przygotowania
MintTastefrytkami pieczonymi w piekarniku i keczupem. Świetnie smakują zawinięte w tortillę, z dodatkiem warzyw i sosów. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie z nich domowego hamburgera. Doskonałe falafele (30 sztuk) Składniki 400 g suchej ciecierzycy 1 cebula 2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruski 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki
Vegan Tastelubi, mam nawet wrażenie, a nawet jestem przekonana o tym, że on lubi je zdecydowanie bardziej. Zresztą nawet dziś, na specjalne jego życzenie będę piec bułeczki i robić (pyszne!) domowe hamburgery. Tylko żebyście się wszyscy nie zlecieli, bo mi braknie 😋 Wracając do tego, co tam na tej patelni u mnie się działo, to w zasadzie nic trudnego. No bo wiecie
Kuchnia w czekoladzieZIMO! Jak ja cię nie lubię! Pal licho wiecznie zimny nos, zimne ręce i stopy. Te wirusy, których żaden mróz ubić nie zdoła, ograniczają mnie do
gutfutsezonie grillowym polecam pyszne domowe hamburgery, ale aby je zrobić, potrzebujemy drożdżowe bułeczki. Można oczywiście kupić, ja jednak upiekłam, bo zależało mi, aby były to minihamburgery, takie na jeden kęs. Przedstawiam Wam więc przepis na minibułeczki drożdżowe z sezamem do hamburgerów. Wyszły idealne, prawie jednakowej wielkości i takie „cute”, jak mówi
To co kochambardzo uniwersalny. Marynata sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste i miękkie, a krakersy nadają mu odmiennego smaku. U mnie świetnie sprawdza się jako przekąska z ulubionym sosem, dodatek do domowych hamburgerów oraz propozycja na obiad, która dobrze komponuje się z ziemniakami i surówką. Wersja pieczona jest mniej kaloryczna i posmakuje dzieciom, jak i dorosłym. Kurczaka możecie też usmażyć na głębokim
Di gotujeSzybkie, proste i smaczne domowe hamburgery z gotowych bułek Nutri Free (klik) , które okazały się nielada hitem w moim domu. Smakują jak tradycyjne glutenowe bułki i pakowane są oddzielnie, co dodatkowo przemawia na ich korzyść. Szczególnie zasmakowały najmłodszym domownikom. U nas hamburgery to rzadkość, ale w tej zdrowszej wersji (mięso grillowałam) sporadycznie są do przyjęcia i myślę, że przychylę się
Kuchnia bezglutenowaZapraszam na bardzo fajne rozwiązanie na podróżowanie , proponuję smaczne domowe hamburgery , smakują super i szybko znikają , zapraszam do wypróbowania . Składniki ( 6 osób ) 300 dag wołowiny mielonej ( może być wieprzowina ) pomidory sałata lodowa sól pieprz bułki kukurydziane ( bądź kajzerki ) Składniki na sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy ziołowej( Wszystkie
Mój Smakogórków według innego przepisu, a nawet jeśli robiłam to nie smakowały tak jak te. Przepis jest prosty, a ogórki są rewelacyjnie chrupkie, nie miękną -są idealne. Wykorzystuję je do domowych hamburgerów czy po prostu do obiadu jako surówka lub do kanapek. Przepis pochodzi od mojej cioci, która niestety jest już na tamtym świecie. Sezon ogórkowy rozpoczął się
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuogórki można wykorzystać na wiele sposobów. Obok ogórków kiszonych można również przyrządzić sałatkę z ogórków jak np. szybkie kimchi ogórkowe. Kimchi to koreańska sałatka, którą często dodaję do domowych hamburgerów czy wypaśnych kanapek z mięsem. Lekko kwaśno słodki smak świetnie się komponuje z mięsem. Kimchi ogórkowe jest już gotowe w godzinę, a jeśli lubicie ostrzejsze kimchi to proponuję marynować kimchi
codojedzeniaWitajcie:) dzisiaj pyszna propozycja na domowy hamburger z bezglutenową ciabattą Incola. Propozycja w sam raz dla osób na diecie bezglutenowej. Z dodatkiem swojej ekologicznej rzodkiewki i sałatki smakował wyśmienicie :) Zapraszam do wypróbowania produktów Incoal :) Składniki : 0,5 kg mielonego mięsa z indyka 2 jajka sól pieprz do smaku 1 ciabatta Incola namoczona w mleku i zmielona przez maszynkę 2 ząbki
Sama słodycz i szczypta chiliDomowy , hamburger z kotlecikiem z łososia....mmmmmm pycha!!! To zdrowa alternatywa dla chemicznego brata ze znanej restauracji;) Sosik koperkowo- musztardowy podkręca smak. Polecam na mały i większy głód :) POTRZEBUJEMY (na 5 niewielkich kotlecików) 300 g łososia 1 roztrzepane jajko 1 łyżka chrzanu 3 łyżki dymki 2 łyżki bułki tartej szczypta soli szczypta pieprzu skórka i sok z 1/2 cytryny
WYSPA SZCZĘSLIWAKolejne święto? Wszystkie sklepy zamknięte? Gdzie kupić świeże bułki? Wystarczy chwila czasu i chęci aby zrobić własne bułki. ;-) My wykorzystujemy je przede wszystkim kiedy produkujemy domowe hamburgery, ale na drugi dzień są równie pyszne i świetne na szybkie śniadanie w pracy. 680g mąki pszennej 200 ml mleka 200 ml wody łyżeczka cukru 7g suchych drożdży 2 łyżki masła szczypta soli
Szefowa kuchniOstatnio miałam ochotę na domowego hamburgera z nietypowym nadzieniem :) W związku z tym, że kupiłam łopatkę to postanowiłam przygotować szarpaną wieprzowinę, tzw. pulled pork. Przepis na takie mięso pokazywałam Wam na początku stycznia ( tutaj ). Składniki: bułki hamburgerowe (przepis tutaj ) kilka liści sałaty lodowej szarpana wieprzowina 1 kg mięsa wieprzowego, np, łopatki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 czerwone
Ugotowaćniedzielę znowu odwiedziliśmy Ogród. Tym razem Syncio był na warsztatach dla dzieci a ja obserwowałam, uczyłam się. Na szczęście zaplanowałam na ten dzień szybki obiad. Domowe hamburgery z mnóstwem dodatków. Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na taką rozpustę :) Koncept pochodzi z książki Donny Hay. Hamburger z cheddarem i boczkiem 500 g mielonego mięsa
Dzieje kuchennej WiewióryJako wielka fanka domowych hamburgerów nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała zrobić ich na grillu. Spróbowałam i wyszły (powiem nieskromnie) przepyszne! Chrupiąca bułka z pysznym mięsem, jest świetną alternatywą dla kiełbasy i szaszłyków na weekendowe grillowanie. Wypróbujcie, a nie pożałujecie :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Czas przygotowania: 10 minut + czas na grillowanie Ilość porcji: 6 Składniki: 500g mięsa
Kolizje SmakówDziś przepis na coś, co mi niezmiennie bardzo smakuje, a jednocześnie ma szerokie zastosowanie w kuchni, a mianowicie smażoną cebulkę. Uwielbiam jej smak! Jest idealnym dodatkiem do domowych hamburgerów, hot dogów, kanapek, jajecznicy, sosów, okrasy, pieczywa i wielu innych posiłków. Bardzo lubię smak prażonej cebulki, więc jej zapas zawsze mam w lodówce. Bardzo polecam!!! Składniki na cebulę smażoną (prażoną
Rozpustne gotowanieWymagają nieco pracy ale domowe hamburgery z ich dodatkiem spotykają się z nieodłącznym entuzjazmem na wszystkich grillach :) Przepis jest klasyczny - bazuje na drożdżach, mące, wodzie i oleju. Po wyrobieniu ciasta musi ono wyrosnąć, następnie jego kawałki wałkujemy na placuszki, odstawiamy do wyrośnięcia i pieczemy przez 10 minut. Dodatkowym atutem jest wspaniały aromat unoszący się po domu w czasie pieczenia
Milion SmakówBlueberry Corner by "jagodzianka" Smaczne bułki na śniadanie, na kolację, do kanapek – ja podaje je razem z domowymi hamburgerami. Porcja na 12-14 bułek … Przeczytaj cały artykuł Post Bułki owsiane pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornernią nie spotkałam. Smakuje jak kiszone ogórki, ale w bardziej przystępnej wersji sosu. W składzie pokrojone w drobną kostkę ogórki, cebulka, papryka. Wszystko tworzy ciekawą całość. Pyszne zwłaszcza na domowych hamburgerach. :-) Więcej informacji: http://fanex.pl/pl/sosy/107-salsa-ogorkowa-butelka-plast-1050g.html Sos barbecue Jak czytam na stronie producenta: "Smaku sosu Barbecue nie da się pomylić z żadnym innym." i absolutnie się z tym zgadzam
Szefowa kuchniSałatka tą jakiś czas temu robiła moja babcia. Jest ona świetna zarówno do obiadu jak i do kanapek i domowych hamburgerów. Sałatka ta jest łatwa w przygotowaniu, choć zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ale warto poświęcić ten czas na przygotowanie czegoś pysznego. Składniki: 5 kg ogórków ½ kg marchewki ½ kg cebuli ½ kg czerwonej papryki 1 główka czosnku ½ szklanki cukru 1 szklanka
Mama GotujePyszny domowy hamburger z dużą ilością warzyw, smażony na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu jest super alternatywą dla gotowych fast foodów. Uwielbiany przez dzieci, szybki w przygotowaniu jest o niebo zdrowszy i smaczniejszy od tych kupowanych w budkach z fast foodami. składniki na 3 porcje 3 bułki 30 dag mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 pomidor 1/3 ogórka zielonego
Smakowite Danianiedalekiego lasku, przy rzece. Nie zjedliśmy niczego specjalnego, ale wiadomo na świeżym powietrzu to nawet woda smakuje lepiej :) Każdy z nas miał dla siebie po dwie buły (coś jak domowy hamburger) z okrągłym kotletem (no powiedzmy w miarę) z mięsa mielonego, garścią sałaty, plastrem pomidora i żółtego sera, a wszystko doprawione sosem czosnkowym. Pojedliśmy, nacieszyliśmy się słońcem (nawet komary
pink envelopeSurówka z czerwonej kapusty to klasyk do obiadu, ale nie zapominajmy, że także świetnie nadaje się jako dodatek do domowych hamburgerów, hot-dogów, tortilli i kebabów. Jest bardzo chrupiąca, my ją uwielbiamy. Surówka jest tania, a wychodzi jej dość sporo. Dobrze się także przechowuje – może kilka dni stać przykryta w lodówce bez straty na jakości. Sama kapusta to warzywo
Poezja smakuNowy tydzień! Pełno pracy mnie czeka i nowych doświadczeń. W środę ruszam z nową odsłoną warsztatów kulinarnych na Radzymińskiej, dziś na Tarchominie szykuję warsztaty z robieni domowych hamburgerów. W każdym razie, ten tydzień nie będzie należał do najnudniejszych. Na poniedziałkową przekąskę proponuję Wam słodkie grissini, włoskie paluszki chlebowe na słodko - słona wersja bardzo przypadła mi do gustu, dlatego postanowiłam
Słodkie PrzyjemnościPamiętacie mój przepis na domowego hamburgera ? Dzisiaj z tamtego przepisu będą bułeczki z czarnuszką :) O właściwościach i zastosowaniu czarnuszki możecie przeczytać tam: CZARNUSZKA . Ja mogę tylko powiedzieć, że poznałam ją niedawno i zasmakowała mi od razu :) Chcecie wiedzieć, co w niej takiego smacznego? No to zapraszam do stołu :) Potrzebujemy: 70 dkg. mąki, 3 dkg drożdży, niecała szklanka
Codzienna kuchnia niecodziennaukładamy świeże listki szałwii. Taka ilość składników wystarczy na przygotowanie pikantnych kotletów wieprzowych grillowanych dla 2 osób. Polecam też przepisy na inne grillowane mięso: – meksykańskie mini burgery – domowe hamburgery z warzywami The post Pikantne kotlety wieprzowe grillowane appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięParty Dip Meksykański” firmy Delecta to jak najbardziej mogę go wszystkim polecić. Jest dość ostry, ale naprawdę bardzo smaczny i dobrze doprawiony. Idealnie nada się do nachosów czy domowych hamburgerów. Jak wszystkie tego typu sosy jest prosty w przygotowaniu. Ja osobiście zmniejszyłam o połowę ilość wody podaną na opakowaniu (zastąpiłam ją nieco większą ilością keczupu). Dip zagości na pewno
Mania Gotowaniapolski z makaronowych gniazdek z nitek. Makaronowe „bułki” do grillowanego schabu to świetna alternatywa dla tradycyjnej buły i burgerów. Meksykańskie mini burgery z salsą z pomidorów i czerwonej cebuli Domowy hamburger warzywny Przyznam Wam, że ta wersja jest bardzo smaczna i sycąca. Przepis na Grillowany schab w bułce z makaronu, porcja dla 2 osób: 4 gniazdka nitki Malma 1 jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętylko czytać etykiety. Do tego prawdziwy, pomidorowy ketchup bez żadnych konserwantów. Można ? Można ! Bułki do hot-dogów najlepiej upiec samodzielnie. Ten przepis nadaje się doskonale także do bułek do domowych hamburgerów . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza