jakoś tak fajnie zaskoczeni jesteśmy. Przede wszystki króluje prostota, sezonowość, lokalne składniki powszechnie dostępne. Co nas totalnie zaskoczyło – w każdym miejscu zapłacicie kartą kredytową. Nawet w budce z hamburgerami No i bez zaskoczenia – wszędzie dogadacie się po angielsku, co uważam za przecudowny fakt! Do Kopenhagi pojechaliśmy samochodem, co z Hamburga zajęło nam ok 5h. Nocowaliśmy w hotelu(...)swoją wzięłam na wynos, bo po mimo godziny 10 nie było miejsca siedzącego (było ich zaledwie kilka, może 6 a w kolejce kilkanaście osób czekało). Na miejscu kupicie domową oranżadę imbirową. Po 17 możecie zjeść sycące risotto. Ja spróbowałam klasycznej owsianki przygotowanej na wodzie i organicznym mleku, na wierzchu sos karmelowy, świeże jabłko i pieczone migdały. Pyszne! http://groed.com Smørrebrød
Szybko Tanio Smaczniegłowie szybko powstał plan B, wyjście awaryjne, postanowiłam pokombinować po swojemu i tak wyszedł ten dressing. Bardzo dobry, można go wykorzystać nie tylko do kanapki Reuben, ale także do hamburgerów lub innego mięsa. Ps. Musiałam nalać po same brzegi, bo myłam na bieżąco :) To po lewej to, nie patrzcie, to mieszanka musztard, których też potrzebowałam tamtego dnia ;) Składniki(...)użyłam chrzan z imbirem) 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego świeżo zmielony pieprz mały pęczek szczypiorku razem z cebulkami 2 łyżeczki sosu tabasco skórka otarta z jednej cytryny duża szczypta domowej przyprawy korzennej * jeśli nie dodasz sosu sojowego, skórki cytryny, przyprawy korzennej, a w to miejsce użyjesz 2 łyżeczek sosu Worcestershire to zrobisz dressing rosyjski :D Wykonanie: Cytrynę sparzyłam wrzątkiem, zesterem
Blondynka GotujeGrander to jedna z największych kanapek jakie można zamówić w restauracji KFC. Charakteryzuje go duża bułka, duży kawałek kurczaka w chrupiącej panierce, plasterek sera Cheddar oraz
Słodka StronaTradycje na piątkową rybkę trzeba podtrzymywać :) z rybnych kotletów, które miałam na obiad postanowiłam zrobić fishburgery na kolację :) myślę, że to jest świetny sposób by zachęcić
Bon Appetit MałgorzatyDuże, puszyste i delikatne bułki. W sam raz na świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie. Bardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak schować(...)zamrażarnika, gdyż po rozmrożeniu zachowują swój smak i delikatność miąższu. Uwaga! Bułki nie są kotoodporne, po pierwszym wypieku, w trakcie stygnięcia, przeszedł po nich domowy kot, zostawiając piękne wgniecenia :) Składniki (na 10 bułek a 8 0 g): 380 g przesianej mąki pszennej typ 550 185 g letniej wody 10 g drożdży świeżych 50 g mleka pełnego w proszku
Grahamka, weka i kajzerkaAmerykańskie fast foody wprowadziły niedawno do swojego menu pulled pork czyli szarpaną wieprzowinę. Aby urozmaicić moje domowe menu, również przygotowałam swój własny pulled pork z wieprzowej karkówki na bazie sosu słodko-kwaśnego. W USA podaje się z dodatkiem sosu BBQ i z surówką colesław. Dobrze wypieczona wieprzowina jest bardzo miękka(...)się rozpada, podałam w bułce na kolację. Takie kanapki okazały się hitem wieczoru i chłopaki wciągnęli po 3 sztuki. Miła i zdrowa odmiana popularnych hamburgerów. Amerykanie pieką taką wieprzowinę w garnku slow cooker , w niskiej temperaturze przez długi czas. Ja również mam taki garnek, który dostałam od siostry Anyi
To co kochamkocham Hamburgery :), ale nie takie z sieciówek co ze zdrowym posiłkiem nie mają nic wspólnego. Jestem mięsożercą i tego nie da się ukryć. Ale mięso powinno być odpowiednio przygotowane i co najważniejsze wysokiej jakości. Dlatego do burgerów tylko mięso 100% wołowe (lub jeśli ktoś lubi wołowo - wieprzowe), bez ulepszaczy i wypełniaczy. Również ważne jest jego pochodzenie, sposób przechowywania oraz data(...)ważności. Pamiętajcie o tym, bo kiepskie mięso to nie tylko kiepski smak. A z innej bajki to ja burgery kocham w bułce (przepis na domowe bułki znajdziecie tutaj ), ale jeśli z jakiś powodów je jecie pieczywa to można ten składnik pominąć Domowe Burgery Wołowe Danie Dania główne Kuchnia Amerykańska Porcje 4 porcje Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 15 minut
Wypieki i RumieńceChyba każdego z nas nachodzi czasem ochota na jakiegoś fast food’a. Ja właśnie dzisiaj miałam straszną ochotę na fishburgera. A ponieważ nie lubię chodzić do
PatiGotujekonsystencji, świetnie zastępują mięso w daniach wegetariańskich. Wystarczy pokroić je w podłużne plastry i opanierować w jajku i bułce tartej, aby otrzymać roślinnego schabowego :) Idąc tym tropem wymyśliłam dzisiejsze hamburgery. Połączenie oberżyny i orzechów włoskich to inspiracja kuchnią gruzińską, którą bardzo lubię. Spróbujcie, naprawdę dobrze się razem komponują! Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki(...)sosu tzatziki w małej miseczce. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam domowy fast food: Ekspresowe calzone Falafele z marchewką Pissaladiere Pity z klopsikami i botwinką Marokańskie kefty Pity z rybą i surówką
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj coś dla fanatyków buraków! Mieszanka kuchni polskiej i włoskiej W moim domu uwielbiamy buraki, ale pesto też jest na topowej liście! Postanowiliśmy połączyć smaki, co
kuchniabellissima.wordpress.comkocham Hamburgery :), ale nie takie z sieciówek co ze zdrowym posiłkiem nie mają nic wspólnego. Jestem mięsożercą i tego nie da się ukryć. Ale mięso powinno być odpowiednio przygotowane i co najważniejsze wysokiej jakości. Dlatego do burgerów tylko mięso 100% wołowe (lub jeśli ktoś lubi wołowo – wieprzowe), bez ulepszaczy i wypełniaczy. Również ważne jest jego pochodzenie, sposób przechowywania oraz data(...)tylko kiepski smak. A z innej bajki to ja burgery kocham w bułce, ale jeśli z jakiś powodów je jecie pieczywa to można ten składnik pominąć Nowy post Domowe Burgery Wołowe pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceMała wariacja polsko – włoska. Połączyłam smak naszych polskich buraków, które mają wiele właściwości. Między innymi zapobiegają anemii, wzmacniają układ odpornościowy, pomagają w walce ze zgagą, obniżają
kuchniabellissima.wordpress.com*składniki: 6 łyżek majonezu 2 łyżki ketchupu Jamar 1 ogórek konserwowy 1/2 małej cebuli (ok. 30 g) 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu jabłkowego
Domowy Smak JedzeniaBifana to bardzo proste danie portugalskie, na które składa się chrupiąca bułka, wieprzowina oraz musztarda. W kraju swego pochodzenia chętnie spożywana wieczorową porą, jako przerywnik pomiędzy
zadanie-gotowanie