Przepisy zbieram od dawna. Wycinałam z gazet, zapisywałam w zeszytach, pomijam już książki i książeczki, bo tych się też trochę uzbierało. Zawsze stosuję jedną zasadę. Wypróbowując
mojewypiekiinietylkoświeżym lub suszonym estragonem. Kwiaty bananowca (serca bananowca) W sałatkach można zastąpić karczochami. Lubczyk Można zastąpić młodymi liśćmi selera (co dość często wykorzystujemy gotując rosół) Mahlab - pestki dzikich wiśni Przyprawa popularna w krajach Bliskiego Wschodu, dodawana często do ciastek i pieczywa. Ze względu na gorzki migdałowo-wiśniowy smak należy stosować ją bardzo ostrożnie. W Polsce można ją zastąpić suszonymi pestkami(...)Ocet jabłkowy Można zastąpić: białym octem winnym octem ryżowym Ocet balsamiczny Można zastąpić czerwonym octem winnym Olej arganowy Można zastąpić olejem z orzechów laskowych. Olej sezamowy Co prawda w domowych warunkach raczej trudno nam będzie wyprodukować olej sezamowy, ale możemy bez większych problemów przygotować jego subsytut, który doskonale posłuży do aromatyzowania sałatek i pieczonych mięs. Składniki 1 szklanka nasion
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSoczysty filet z kurczaka, najpierw krótko smażony, a później dopieczony w piekarniku i podany z pysznym, domowym sosem Jack Danniel's. Proste, eleganckie i pyszne. Smakuje wszystkim, nawet tym wybrednym. Kurczak jest delikatny i soczysty. Idealnie komponuje się ze słodkawym i lekko pikantnym sosem. Kurczaka podałam z puree ze słodkich ziemniaków i sałatką z awokado. Myślę, że równie(...)gotujemy przez około 20 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Odstawiamy z ognia. Przed podaniem można podgrzać. KURCZAKA osuszamy papierowymi ręcznikami i oczyszczamy z błon i kostek. Nacieramy przyprawami i oliwą. Jeśli możemy odstawiamy do zamarynowania. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Razem s piekarnikiem nagrzewamy żaroodporną formę. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię
cool and mintyTestuje smaki i konsystencję wielu szyneczek tym razem padło na szynkę z indyka i kurczaka. Szynka jest miękka idealna dla dzieci. Kiełbaskę sobie przygotowałam w barierkach
Basia w kuchniChleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami...Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu.Z mąk razowych - pszennej i żytniej.Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi.Pyszny
Gospodyni Miejskatrudne. Wystarczy poznać podstawowe zasady: odpowiednie proporcje oraz czas i temperatura peklowania. Ja przy ustaleniu ilości soli peklującej bazowałam na przepisie z opakowania. Na ciekawej stronie o wyrobach domowych stężenie soli było sporo większe, zaś ilość wody mniejsza, ale odkryłam to po zrobieniu wędliny. Przygotowanie też nieco inne. Według swoich zasad robiłam już parę razy i wiem(...)mielonego 800 ml wrzątku 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Przygotuj duże naczynie z pokrywką lub dodatkowo folię spożywczą do zamknięcia naczynia. Do wrzątku dodaj przyprawy i czosnek. Wymieszaj, do rozpuszczenia soli. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Mięso umyj, lekko osusz ręcznikiem papierowym i włóż do zimnej solanki. Musi być zanurzone. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki
Anioszek w kuchniPikantne skrzydełka z kurczaka mogą być zarówno potrawą z grilla, jak i propozycją weekendowego obiadu. W zależności od tego jaką ostrość lubicie dodajcie więcej albo mniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Danie z kuchni włoskiej, podobny smak do pizzy, ale w innej formie, równie smaczne. Możemy robić z różnymi farszami, według naszych upodobań. Moje calzone podałam z
słodki bratek4.9 / 5 ( 10 votes ) Gruzińskie Ajapsandali, zasmażane warzywa Gruzińskie Ajapsandali, czyli tradycyjne, popularne w tym kraju, a raczej w całym tym rejonie danie. Oparte na papryce
Ogrodnik w podróżySchab z pończochy ... dlaczego tak... czy naprawdę niektórzy wieszają mięso w pończosze (pończochy, rajstopy) ? Ja mięso zawijam w gazę bawełnianą. Nie wyobrażam sobie powiesić mięso owinięte
królestwo garówPasztet z indyka jest delikatny i bardzo smaczny. Jak to przy robieniu pasztetów bywa, przygotowanie jego zajmuje trochę czasu, ale wszystkie czynności nie są trudne i długotrwałe. Domowy pasztet z indyka sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub jako przekąska wyłożona na talerz. Świetnie smakuje z ćwikłą lub ketchupem, a także z warzywami np. sałatą lub pomidorami. Udostępnij Składniki(...)mięsa, odczekać aż namokną, następnie odcisnąć nadmiar płynu. Zimne mięso, warzywa, cebulę, bułki oraz wątróbkę zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajka, wsypać sól, pieprz, a także przyprawy (majeranek, gałkę muszkatołową, imbir), całość dokładnie wymieszać. Jeśli potrzeba doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dwie keksówki ( 15/20 cm ) wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć mięsną masę, wyrównać
niecodziennikparyMac&Cheese to jedno z najpopularniejszych dań krajów anglosaskich, które oznacza makaron z serem. Podaje się je na różne sposoby – jako sos serowy wymieszany
Be Fit Be StrongZ wielu produktów robiłam już kotlety mielone: z jajek, ryb, warzyw ale mielona mortadela to mój debiut - przypadkowy ale bardzo trafny :) Miał być szybki obiad
Walijskie PichcenieBardzo lubimy wszelkiego rodzaju pasztety i jeśli nie mamy zrobionego przez siebie, kupujemy spory kawał na bazarku. Pasztet z kaczki zrobiliśmy, gdy tym razem bez problemu
niecodziennikparyzwykłych sklepach, na stacjach benzynowych, domach towarowych czy też w specjalnych sklepach z bento właśnie. Wielu jednak Japończyków woli przygotowywać je sobie w domu – sami zresztą wiecie… nasze domowe lunchboxy też są o niebo lepsze o sklepowych gotowców czy wszelakich cateringów, w których często jakość produktów pozostawia zbyt wiele do życzenia. A samo bento… wiecie, że pierwsze wzmianki(...)łyżki oleju z prażonego sezamu Ryż do sushi + sos do ryżu, czarny sezam, sos sojowy jasny Kiszona młoda kapusta „Warzywa na patelnię” – w tym przypadku użyłam tych z „przyprawą orientalną” Przygotowanie: Zaczniemy od ryżu do sushi, gdyż jego przygotowanie zajmie nam najwięcej czasu. Niezaprawionym w bojach z ryżem do sushi polecam przygotowanie go zgodnie z recepturą na opakowaniu
Kate's Kitchen