domowa przyprawa - 1500 przepisów (strona:84/100)

Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym 199

Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym... Okrągłe, złociste i soczyste kotlety mielone. Z dodatkiem ryżu, marchewki i kapusty pekińskiej. Doprawione aromatyczną natką pietruszki. Zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszny, domowy obiad. Smacznego!   Składniki: Kotlety: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek); 1 średnia marchewka; 1/2 małej kapusty pekińskiej; Pęczek natki(...)chwilę, z każdej strony, na rozgrzanym na patelni oleju. Podsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos. W małym garnku zagotować 1 litr wody. Dodać vegetę, koncentrat pomidorowy i przyprawy (oregano, zioła prowansalskie) i chwilę razem pogotować. Mąkę ziemniaczaną dobrze wymieszać z zimną wodą (250 ml) i dodać do sosu energicznie mieszając. Gotować, stale mieszając, aż do lekkiego zgęstnienia sosu

Gospodyni Miejska
Falafele 124

Arabski, wegański przysmak w postaci pysznego falafela. Zakochałam się w tych kotlecikach z ciecierzycy. Słyszałam o nich już od dawna, ale dopiero niedawno jadłam je pierwszy

VioletoweKucharzenie
Chlebek kanapkowy 138

zrobić kiedy chce się zjeść jakieś domowe pieczywo a świeżych drożdży brak a na zakwas  trzeba jeszcze poczekać? Wystarczy to co macie w lodówce plus mąka, jaja i proszek do pieczenia. Szczerze mówiąc ja użyłam to co miałam. Bardzo dużo teraz czytam, w tym książek kucharskich, które czekały na swoją kolej. Ten przepis to inspiracja przepisem Kuchni Lidla, zmodyfikowany(...)razem z cukrem zmiksowałam. Następnie dodałam mleko i ok.70 ml oleju z pomidorów. W osobnej misce przesiałam mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodałam szynkę i pomidory, wymieszałam. Dodałam przyprawy do smaku a następnie ser. Znów wszystko wymieszałam. Na koniec dodałam masę jajeczno- mleczną i znów wymieszałam i dodałam pestki z dyni. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego kleju. Jeśli jest

Kuchnia Pełna Emocji
Konfitura z cebuli 113

Świątecznymi przepisami pomęczę Was troszeczkę, ale myślę,że będzie to miłe dla oka i dla kubków smakowych. W kolejce czekają paszteciki z kapustą i grzybami, pierożki

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto buraczkowe 158

Lubię  nowe wyzwania ! Ciasto buraczkowe... o tym nigdy nie słyszałam. Do tej pory zawsze kojarzyło mi się z daniami wytrawnymi... Przepis znalazłam na

Kulinarne przygody Gatity
Wędlina z piersi i udek kurzych z szynkowara 87

Niedawno kupiłam szynkowar. Długo się zastanawiałam, czy warto kupować kolejny kuchenny sprzęt. Przekonał mnie niedawny " wypadek przy pracy".  Robiłam domowy salceson i niestety cała zawartość osłonki, podczas parzenia wypłynęła do garnka. Nieco mnie to zniechęciło do parzonych wędlin. Szynkowar wydał mi się jakimś rozwiązaniem. I w ten sposób rozpoczynam nową przygodę. Na pierwszy ogień poszedł kurczak. Kurza wędlina wyszła(...)termometrem woreczki do szynkowara przygotowanie Mięso umyć. Udka  pozbawić kości i skóry. Zmielić. Piersi   pokroić w kostkę 1-3 cm. Mięsa wymieszać,   dodać wodę, przyprawy oraz żelatynę. Dokładnie mieszać, tak długo aż masa zrobi się kleista. Masę nałożyć do specjalnego woreczka, dokładnie ubijając, całość umieścić w szynkowarze, woreczek zakręcić, szynkowar zamknąć zgodnie z instrukcją. Wstawić

Stare Gary
BEZGLUTENOWE WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z FARSZEM FASOLOWO - WARZYWNYM 135

miałam ochotę na coś a'la burrito. Zamiast pszenicznej tortilli przyrządziłam bezglutenowe naleśniki. W daniu tym też na próżno szukać mięsa, nie dodałam również ryżu. Wyszła mi ... hmmm... moja domowa, pyszna i zdrowa wersja burrito. Zjadłam jej łagodną postać, mój mąż dodał chilli w celu wyostrzenia smaku. A Wy lubicie łagodne czy pikantne dania? Składniki na 7 sztuk: naleśniki(...)miękkości w świeżej wodzie. Marchewkę kroimy na słupki, cebulę i paprykę na kosteczkę. Warzywa podsmażamy na patelni, dolewamy odrobinkę wody i dusimy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy i gotujemy przez 5 minut.  Na naleśniki wykładamy farsz i zawijamy. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pieczeń 138

Pieczeń 2018-08-27 21:46:54 Porcje 20 W obecnych czasach domowe wędliny zyskują na wartości. Aromatyczne i apetyczne domowe wędliny nie mają sobie równych wśród sklepowych produktów, które nafaszerowane chemią niemalże świecą w ciemności. Ich zaletą jest to, że są wyjątkowo smaczne, zdrowsze i wbrew pozorom tańsze. U nas w domu wędlin nie jadamy zbyt często, ale pieczony(...)woda Instructions Łopatkę oraz boczek mielimy w maszynce do mięsa. Szynkę kroimy w niewielkie kawałki i dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy sól peklową, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dodajemy do mięsa wodę i dokładnie wyrabiamy. Wody dodajemy na wyczucie. Mięso powinno dobrze

Wędrówki po kuchni
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 291

zeszłym tygodniu razem z DobraKielbasa.pl przygotowaliśmy cienkie domowe kiełbaski wieprzowe. Zachwycaliśmy się nimi bo naprawdę były pyszne. Dzisiaj przyszedł czas na mięso wołowe i coś bardziej konkretnego, a mianowicie ulubione przez naszych znajomych – kofty. Nasze wołowo – wieprzowe kofty są aromatyczne, wyraziste w smaku, po prostu pyszne. Pachną kminem rzymskim, świeżą kolendrą, kurkumą. Kofta w otoczeniu warzyw i dwóch(...)łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE Mięso mielimy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie formujemy kofty (podłużne kotleciki). Każdą koftę smarujemy olejem i nadziewamy na patyczek do szaszłyków. Grillujemy z obydwu

OstryKęs
Kolorowe warstwy w galarecie babci Basi 150

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Zbliżają się święta Wielkiej Nocy, więc ten przepis na babkę warzywną może się przydać. Jest bardzo dekoracyjna. Możemy ja dekorować majonezem ! Potrzebna nam będzie(...)brokuł. Zalewa : ( ilość zależna od wielkości formy , mi wystarczył litr zalewy ) 1 l wody, 2 płaskie łyżeczki vegety w czerwonym opakowaniu, 0,5 łyżeczki soli. 8 łyżeczek żelatyny bez przypraw firmy Cykoria. ( w garnuszku zalewamy ją pół szklanki zimnej wody na ok. 15 min , aż napęcznieje ) Wodę zagotowujemy , dodajemy sól i vegetę, po chwili możemy przecedzić jeśli nie chcemy drobnych

Pysznosci Babci Basi
Pieczony boczek – doskonała wędlina na każdą okazję 167

Pierwszy i drugi dzień Świąt zawsze upływał u mnie w domu na rodzinnym biesiadowaniu przy stole, na którym nigdy nie mogło zabraknąć pieczonego boczku. Starannie wybrany

Kulinarna Patilogia
Dojrzewająca polędwica wołowa 154

Od dawna przymierzaliśmy się do przygotowania polędwicy dojrzewającej. Wcześniejszym naszym hitem była  suszona wołowina   która króluje na spotkaniach przy piwie, teraz do niej

Niezły Młynek
Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią 149

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Domowe ciasta
Schab dojrzewający 383

Składniki: Schab bez kości - około 1,5kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) -4 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 2 łyżki Pieprz młotkowany z kolędrą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa paprykowa 145

mówią, jak się nie ryzykuje to się nie ma. I całe szczęście, że się na nią odważyłam. Zupa a w zasadzie krem jest przepyszna, idealnie komponuje się domowymi grzankami ale myślę, że równie dobra była by z groszkiem ptysiowym. Jak lubicie paprykę to ta zupa jest na pewno dla Was. Polecam bardzo;) Przepis na zupę zaczerpnięty z jednej z gazet(...)kostki feta, podgrzewamy do rozpuszczenia się sera. Podajemy z grzankami. Grzanki: Chleb smarujemy masłem i kropimy w kostkę. Następnie przekładamy do naczynia, delikatnie polewamy oliwa z oliwek i posypujemy przyprawami (po łyżeczce majeranku, tymianku i słodkiej papryki), wkładamy do piekarnika na 200 stopni i zapiekamy przez 15 minut bądź do uzyskania pożądanej chrupkości grzanek. Smacznego

Krakowskie smaki Ani

Proponowane wyszukiwania