Bardzo lubimy pasztety, ale te domowe są zawsze najsmaczniejsze i.... przynajmniej wiemy co w nich jest. Inspiracją do tego pasztetu był pasztet przygotowany kiedyś przez Lulu. Ponadto chciałam sprawdzić jak będzie się sprawował mój nowy robot kuchenny MRK-05 , zwłaszcza, że ścieranie selera na tarce nie należy do moich ulubionych czynności. Postanowiłam też lekko zblendować pasztet przed upieczeniem(...)wywarze dusić seler z cebulą, marchewką i czosnkiem przez około godzinę, a następnie wystudzić. Liście laurowe usunąć. Do wystudzonej masy dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników. Jeśli pasztet ma być kremowy masę można zblendować. Aluminiową foremkę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Pasztet rozłożyć do blaszek. Piec
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapyszne szaszłyki kilka słów o udanym grillowaniu. Co zabrać ze sobą na grilla, aby był udany? Niezbędnym minimum są oczywiście: kiełbasa, pieczywo, ketchup i / lub musztarda, napoje (najlepiej domowej roboty). Do tego węgiel, podpałka i oczywiście talerzyki, sztućce, kubeczki itd. Ja zawsze wrzucam do torby zestaw PIKNIK od GreenPack . W zestawie znajdziecie wszystko, to co przyda Wam się(...)papryki sól i świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego kilka plasterków boczku (opcjonalnie) kilka małych pomidorków Przygotowanie: W miseczce mieszamy oliwę z oliwek z przyprawami. Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski i polewamy mieszanką przypraw. Mieszamy tak, aby przyprawy pokryły mięso. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Tak przygotowane mięso zabieramy
Słodkie okruszkiZUPA OGÓRKOWA Z KURCZAKIEM Sprawdzony przepis na domową zupę ogórkową z kurczakiem, ryżem i ziemniakami przygotowany krok po kroku. Niby tylko zupa ogórkowa, a przepisów na nią co nie miara. Każda Pani domu, każda babcia ma swój jedyny i niepowtarzalny i każdy z nich jest najlepszy oczywiście :) No więc, czytajcie uważnie: przepis na dzisiejszą zupę jest(...)wcześniej niewielką ilością masła ). Krok 2. W garnku zagotowuję bulion, wrzucam pokrojone w niewielką kostkę (ważne!) ziemniaki, starte na tarce do jarzyn marchew oraz pietruszkę, dodaję ryż, kaszę, przyprawy oraz podsmażonego kurczaka (w jednym kawałku ) - gotuję 15 minut. Kurczaka wyjmuję, kroję w kostkę i z powrotem dodaję go do zupy. Krok 3. Siekam cebulkę i podduszam na maśle. Ogórki ścieram
Moja Książka Kucharskaozdobą kuchni każdej szanującej się śląskiej gospodyni. To było serce domu; z niego wyjmowało się składniki do przyrządzanych potraw i wyciągało się talerze do wspólnego ucztowania. Bifyj był niczym domowy skarbiec. Dziś drzwiczki tego kredensu zostały uchylone. Pozwolono mi zajrzeć do opolskiego domostwa i zobaczyć, że niedzielny łobiod to nie tylko rolada, modro kapusta i gumiklyjzy, ale także towarzyszą(...)skrócie mogę Wam zdradzić, że przepis jest bardzo prosty. Dzwonka karpia układa się na warzywach korzeniowych (pietruszce, selerze i marchwi) i przykrywa cebulą. Do tego trochę przypraw, margaryna (chociaż ja upieram się na jej zamianę na masło) i hop do pieca. Jako totalny wróg karpia chyba po raz pierwszy się do niego przekonałem. Dlatego myślę, że niebawem podzielę
Food SquareWłaściwie nie wiem czemu kiełbasą słoikową to nazywają - dla mnie to taka słoikowa mielonka raczej. Jak zwał tak zwał, jest dobre i co najważniejsze - składniki
Stare GaryPora odhaczyć kolejną pozycję na święta Bożego Narodzenia a mowa tu oczywiście o pasztecikach- kapuśniaczkach. Pyszne ciasto drożdżowe połączone z domową kapustą kiszona i leśnymi grzybami suszonymi. Malutkie kapuśniaczki, które znikają jeden za drugim.SKŁADNIKI:składniki na ok 40 - 50 szt- 350 g letniego mleka- 60 g roztopionego masła- pół łyżki cukru- 2 łyżeczki soli- 2 duże jajka(...)minut w piekarniku rozgrzanym do 210ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.FARSZ - kapustę kiszona wstawiamy do garna podlewamy mała ilością wody i dusimy na małym ogniu- do kapusty dodajemy przyprawy, ja przyprawy układam na gazie pisałam o tym tu klik- grzyby suszone zalewam woda i mocze najlepiej jest to zrobić wieczorem i pozostawić tak na noc- tak gotowe grzyby najlepiej jeszcze przed
Basia w kuchniSzynkówka podwędzana Jest to chyba jedna z najlepszych wędlin na kanapki jakie można sobie wyobrazić . Chudziutka ,aromatyczna i niezwykle apetyczna . Czy trudna , nie raczej nie , skoro
Ogrodnik w podróżyZdarza się czasami, że brakuje w domu pieczywa. Szewc bez butów chodzi, mądre powiedzenie. Zakwas siedział sobie wygodnie w lodówce. Domowi piekarze wiedzą, co to znaczy. Podpłomyki, to taka namiastka chleba, całkiem przyzwoita. Kolejny przysmak dzieciństwa Jadłam je ze śmietaną, konfiturą a najczęściej bez niczego. Jak mąka, woda i sól są w domu, głód nam nie grozi! Podpłomyki piecze się(...)papryka żółta, czerwona czy zielona, 1 mała puszka pomidorów bez skórki, sól, pieprz, Świeże zioła, każdego po kilka gałązek: oregano, tymianek, bazylia, szczaw, curry, / nie mylić z gotową przyprawą /, można pominąć. Pokrojony drobno czosnek przysmażamy lekko na oliwie. Dodajemy drobniutko pokrojoną paprykę i za kilka chwil pomidory z puszki. Smażymy do odparowania części płynu. Sól, pieprz do smaku. Na koniec
Leśny Zakątekobowiązkowo marynowany ser manchego i oliwki. Mimo, iż bardzo polubiliśmy te krokiety przez długi czas przyrządzałam je raczej na wielkie okazje. Głównie dlatego, że uzyskanie idealnie gładkiej masy w domowych warunkach było sporym wyzwaniem. Mielenie w maszynce do mięsa 100 lub 200 gramów szynki serrano, powodowało, że spora jej część pozostawała na wałku, a składanie i mycie całej maszynerii(...)prędkością 1. Dodać szynkę i mielić przez 1 minutę, temperatura 100º, prędkość 4. Za pomocą łopatki zgarnąć, masę ze ścianek naczynia głównego. Dodać mleko, mąkę i przyprawy, ustawić czas 5 minut, temperaturę 100º, prędkość 4. Gotową masę przełożyć do płaskiego naczynia, wystudzić i zostawić na całą noc w lodówce. Następnego dnia z masy formować podłużne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataGrillowe kiełbaski z majerankiem pokazywaliśmy na FB-ku w zeszłym roku. Jakoś nie złożyło się, aby przepis wstawić na blog, dzisiaj nadrabiamy te zaległości tym bardziej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCześć Specjalistą od pasztetów nie jestem. Podczas ich przygotowania zawsze coś szło nie tak. Ale do którejś razy sztuka... W końcu się udało. Pasztecik wyszedł naprawdę
blog.moje-pasje.infopieprzem majerankiem.Farsz.Upieczone, obrane i obgotowane kasztany pokroić. 8 zostawić w całości do sosu.Na patelni stopić masło i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone jabłko, łodygę selera, opłukane koryntki, bułkę i przyprawy. Wymieszać i na końcu dodać posiekane kasztany.Farsz nałożyć na płaty udek. Zeszyć ,zawinąć w rękaw i upiec w temp. 180 o C - 90 minut.Po upieczeniu z rękawa zlać do rondelka(...)wierności małżeńskiej i przez stulecia podawano ją jako danie „na szczęście”. W Niemczech w średniowieczu gęś była potrawą postną. Wierzono, że gęś kędzierzawa, rasa gęsi domowej, nie wylęga się z jaj, ale wyrasta jako gałązki drzew rosnących nad wodami. Gałązki przemieniają się w gęsi i opadają na wodę. Sprytni (a może głupi )ludzie wymyślili, że gęś
Kulinarny karnet Christopheradominowały kartki żywnościowe zamiast twardej gotówki, a mięso na tradycyjne schabowe tylko cudem udawało się raz na pół roku dorwać. Wtedy poręcznym zamiennikiem stawała się krajowa mortadela , ratująca jadłospis domowy w kryzysowych chwilach. Prawdę mówiąc, preferowałam takie "podrabiane" kotlety od tych mielonych czy schabowych nawet. Ot, takie spaczenie smakowe dzieciństwa :) Poniższe trudno nawet nazwać przepisem, bardziej jest to pomysł(...)ścinek młynka . Na głębszy talerz lub miseczkę o szerokim dnie wysypać zmieloną cebulkę prażoną, bułkę tarta oraz mąkę pełnoziarnista - preferuję ją w panierkach zamiast zwykłej maki pszennej . Dosypać przyprawy: paprykę słodką, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem na jednolity proszek. Plastry mortadeli o grubości ok 1 cm maczać w rozbełtanym jajku, następnie w panierce i kłaść na rozgrzany
Grunt to przepis!Mój foch na wędlinę ze sklepu nadal trwa! I dobrze mi z tym. A to mój pierwszy raz z szynkowarem, który jest prezentem od właścicieli
Blondynka GotujeSoczyste filety z kurczaka zapiekane pod pierzynką z pieczarek, majonezu i żółtego sera Pyszne i ładnie wyglądające danie, którym zaskoczysz bliskich. Przygotowanie nie wymaga zbyt
Kulinarne S.O.S.