domowa przyprawa - 1500 przepisów (strona:16/100)

Konserwa z karkówki 274

SUROWIEC -karkówka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól /sól morska 50/50- 13 g /kg -czosnek świeży 3 g/kg -ziele angielskie 1 g/kg -pieprz kolorowy rozgnieciony w

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
gulasz z karkówki z przyprawą do wołowiny... 176

Składniki: karkówka bez kości 1 kg, przyprawa do wołowiny 1 opakowanie, smalec 2 łyżki, cebula 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 4 szklanki, mąka pszenna

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak z wolnowaru 185

Kupiłam całego kurczaka, natarłam przyprawami..jakimi nie pamiętam..bo co było pod ręką to dodałam do mieszanki przypraw..Można użyć gotowej mieszanki do kurczaka lub wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Golonka z cebulką 193

SUROWIEC -Golonka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 12-15 g/kg -pieprz kolorowy rozdrabniany w moździerzu 1 g/kg -1-2 listki laurowe -ziele angielskie 2-3

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
soczysty, delikatny boczek pieczony w rękawie... 161

Składniki: boczek surowy 1,5 kg, przyprawa do gyrosa 1 opakowanie, ząbki czosnku 6 sztuk, sól morska 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie

W Mojej Kuchni Lubię
Maślane korzenne pierniczki 174

Ciasteczka z dużą ilością kakao i korzennych przypraw. Mocno maślane, delikatne, rozpływają się w ustach. Pierniczki na ostatnią chwilę, nie potrzebują leżakowania, gotowe do zjedzenia zaraz

Domowa cukiernia Ewy
szybkowar-golonki indyka z kapustą i marchwią... 185

Składniki: golonki indycze 4 większe, przyprawa do kurczaka 3 łyżki, olej rzepakowy 7 łyżek, ząbki czosnku 6 sztuk, marchew 8 nieduże, kapusta 1 główka młoda, przyprawa

W Mojej Kuchni Lubię
Cukier waniliowy z laską wanilii 96

Prosty i łatwy sposób na domowy cukier waniliowy, warto zrobić go samemu, bo jest tani i bardziej aromatyczny niż te dostępne w sklepach!. Laska wanilii na

Apetyczna babeczka
Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza 205

Domowy zakwas na żurek to  sfermentowana mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw. Są w niej bakterie kwasu mlekowego.Jakiej mąki użyć ? Dziś w telewizji usłyszałam, że do barszczu białego używa się mąki pszennej a do żurku mąki żytniej. Więc niech tak będzie. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią. Im wyższa liczba mąki tym lepiej. Więc(...)laurowychkilka ziaren ziela angielskiegopiętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) !Wykonanie: Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy  (najlepiej drewnianą trzepaczką).Dodajemy przyprawy i czosnek oraz  piętkę chleba.Zakwas przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Musi do niego dochodzić powietrze, więc nie zakręcamy szczelnie wieczkiem. Odstawiamy go na parę dni w ciepłe

Bon Appetit Małgorzaty
Domowa vegeta 262

aluminiowej i za niedługo miałam już zupełnie suche wiórki warzywne. Pomyślałam, ze to doskonała okazja na spełnienie  jednego z moich kulinarnych "marzeń" (innymi było m.in. pieczenie chleba, robienie domowych wędlin albo kostek rosołowych, które też w końcu, całkiem niedawno zrobiłam przypadkiem :) ) W związku z tym, że vegetę robiłam z resztek nie mogę podać dokładnych ilości.  Proporcje warzyw(...)pieprzu. Dodajemy resztę składników i mielimy niezbyt dokładnie, tak, żeby większość warzyw pozostała w kawałkach. Przesypujemy do ładnego słoiczka i cieszymy się własną, o niebo zdrowszą niż sklepowa mieszanką przypraw :) W mojej vegecie por jest po prostu drobniutko pokrojony, dodawałam go później i już nie mieliłam

chwile dla mnie
Podudzia kurczaka z bulgurem zapiekane w aromatycznej glazurze i "Jezioro szczęścia" 182

sprzyjają gotowaniu i staniu przy kuchence czy płycie. Dlatego ja wybieram pieczenie całej potrawy w jednej formie. Danie jest bardziej aromatyczne i oszczędza czas. Aromat oczywiście zależy od użytych przypraw, których u mnie jest sporo, bo wydaje mi się to konieczne w przypadku kurczaka. Składniki (3-6 porcji): 200 ml kaszy bulgur cebula 6 podudzi kurczaka 2-3 łyżki oleju(...)proszku płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka suszonego rozmarynu sól pieprz mielony 3 ząbki czosnku łyżka miodu 180 ml keczupu (wzięłam domowej roboty) 180 ml ciemnego piwa Podudzia kurczaka polać oliwą, a następnie posypać przyprawami i natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Bulgur wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Do bulguru

Weekendy w domu i ogrodzie
Karkówka pieczona z kalafiorem w sosie pomidorowym 180

pieprzu ziołowego Galeo 1 łyżka czerwonej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku sól około 1 łyżki  lub domowa vegeta bez (glutaminianu sodu) około 2 łyżek pieprz do oprószenia 1/2 szklanki oleju Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy do oleju i nacieramy mięso.Odstawiamy do lodówki na godzinkę. Do brytfanki przekładamy mięso oraz

Sama słodycz i szczypta chili
Dietetyczne nuggetsy pieczone w piekarniku 424

wyrzutów sumienia, bo do ich przygotowania w ogóle nie dodajemy oleju. Panierka to płatki kukurydziane, których smak doskonale pasuje do fileta i przypraw. Jest chrupiąca, świetnie smakuje z każdym sosem. I frytkami. Najlepiej domowymi z tego przepisu . :-) 2 filety z kurczaka małe opakowanie jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego sól

Szefowa kuchni
Świąteczny piernik na białkach z powidłami (bez cukru) 177

łyżka skórki pomarańczowej 2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych 1 łyżka karobu 100 ml mleka do przełożenia: domowe powidła śliwkowe (ja użyłam tych ) Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, ciągle ubijając. Mąkę orkiszową i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i karobem, dodać olej i ekstrakt ze stewii. Mąkę połączyć delikatnie z białkami, na końcu(...)mnie w formie gwiazdki). Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu wyjąć z formy, przekroić ciasto i przełożyć powidłami. Ja dodatkowo nasączyłam blaty rozcieńczonym z wodą domowym ekstraktem z pomarańczy

FitKot
Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki 454

500 g filetów z kurczaka 500 g świeżych ogórków 2 łyżki przyprawy gyros  2 łyżki oliwy z oliwek 300 ml gęstej śmietany 100 ml majonezu

Świat Domowej Kuchni