wszystkim dla moich bliskich. Ten weekend obfitował w prace domowe ale coś do po łasowania pojawić się musiało. Sięgnęłam po marcowy numer magazynu KUCHNIA i recepturę na pełnoziarniste ciasteczka Digestive. Zmieniłam je nieco pod względem sposobu przygotowania ale i składników. Co z tego wyszło zobaczycie poniżej. Kruche Ciastka Digestive z czekolada 200 g mąki orkiszowej/pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki owsianej
Dzieje kuchennej Wiewiórycoś z cyklu "zdrowsza wersja smakołyków". Czasem warto wypróbować domowe, własnoręcznie robione przysmaki, zamiast iść na skróty, kupić gotowca, zjeść i nie odczuwać z tego żadnej większej przyjemności. Nadszedł więc czas na Jaglane batoniki musli, czyli zdrową wersją słodkości. Bo kto powiedział, że słodkie rzeczy muszą mieć mąkę, jajka i czekoladę? Musicie koniecznie wypróbować opcję znacznie bardziej wartościową dla naszego
psgotujemytort iście dietetyczny. Słodkość wspaniale przełamały moje domowe powidła z różowych śliwek. Piekłam podobną wersję na kaszy gryczanej, bardzo nam smakowało, więc pomyślałam, żeby Cudo, cudeńko! Składniki: (na tortownicę 18cm) CIASTO: 200g suchego brązowego ryżu 2/3 szklanki otrębów, u mnie owsiane 3 łyżki miodu płynnego 3 jajka 80g czekolady gorzkiej ze skórką pomarańczową 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki
Cakes By KejtNajlepsze domowe trufle czekoladowe. Rozpływające się w ustach, mniam. Do trufli można dodać alkohol (wódki,likieru), ja nie dodałam ze względu na dzieci. Takie trufle można dodatkowo ozdobić, ładnie zapakować do pudełeczka i podarować komuś w prezencie. Polecam! Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietany 30% 2 łyżki masła kakao Wykonanie: Czekoladę połamać (posiekać), śmietanę zagotować, zdjąć z ognia
magiczna kuchnia KasiDomowe lody straciatella Każdy, kto poczuje na własnej skórze panujący od kilku dni sierpniowy skwar zrozumie, skąd wziął się pomysł aby własnie teraz wykonać ten przepis składniki 500 ml słodkiej smietany 30% 150 g cukru 6 żółtek jaj 100 g gorzkiej czekolady z jak najwyzszą zawartośną kakaowej masy sposób wykonania Schłodzoną śmietanę wlewamy do misy i ubijamy, do drugiej
Miód i pieprzSkładniki: Biszkopt: 1 opakowanie mieszkanki do wypieku ciasta biszkoptowego (400g) 4 jajka 40 ml zimnej wody Masa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe 3/4 szklanki cukru
Ciastka - domowe słodkościOstatnio testowałam nowy przepis, oczywiście jak to ja trochę pozmieniałam i zrobiłam po swojemu :) Ciasto wyszło przepyszne, więc postanowiłam się podzielić z Wami przepisem na nie
Pani domowaSałatka z owocami to świetny pomysł na imprezkę dla naszych dzieciaków. Sprawdziła się kilka razy w tym roku na urodzinach mojej córki koleżanek. I ja taką
Kuchnia domowa Ani(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: ok. 160 g herbatników kakaowych 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady białej ok. 120 – 160 g
Domowy Smak JedzeniaMałe rogaliki w sam raz na jeden kęs. Zaraz po upieczeniu są bardzo chrupiące ale z czasem robią się miękkie. Robi się dość szybko, dlatego przepis
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPraca praca praca praca...i tak przez cały dzień ;/ Ratunkiem jest kawa... Pomysł znalazłam na WŻ u Joanny. Taka kawa jest w sam raz, żeby sobie
Kuchnia domowa AniPyszne i proste [ bez użycia miksera] do zrobienia, pomysł podpatrzony w Małej Cukierence ..ja dodatkowo przełożyłam bitą śmietaną [ ale to nie jest konieczne] .. u
Moje domowe kucharzenieksiążki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe” Składniki na 1 keksówkę ( u mnie troszkę szersza foremka ale za to krótsza): 220 g mąki pszennej 6 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g masła lub margaryny rozpuszczonej i schłodzonej 4 jajka rozmącone 250 g cukru 1 cukier waniliowy Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy 1 gorzka czekolada na polewę 1 łyżka orzechów
Na słodko lub wytrawnieciasteczkach, które widziałam na blogu Domowe wypieki. Prześliczne, zgrabne maleństwa, z niewielką ilością kwaśnych, rabarbarowych kawałeczków. Rewelacja! Przygotowuje się je dosyć szybko - u mnie czas się wydłużył przez chłodzenie ciasta, ale dzięki temu o wiele łatwiej je formować. Moje ciasteczka nie są tak idealnie okrągłe, ale smakują obłędnie! Połączenie kruchego ciasta, czekolady i rabarbaru jest wspaniałe, w dodatku można
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej 3 łyżki kakao 2 jajka 150 ml. mleka 100 g. brązowego cukru cukier waniliowy 80 g. roztopionego masła 100 g. czekoladowych kropelek lub posiekanej na drobne cząstki czekolady mlecznej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Przepis : Nagrzewamy piekarnik do 200° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną(...)pomocą bitej śmietany, lub jednym z polecanych na moim blogu kremów np. śmietankowym, czekoladowym bądź pomarańczowym. Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Mini babeczki czekoladowe pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyznikają zanim sięgnę po aparat, już kilkakrotnie czyniłam starania o ich sfotografowanie kiedy unurzane w sosie holenderskim z jajkiem poche lądują w majowym menu śniadaniowym, jednak w konfrontacji z domowymi miłośnikami takiego śniadania zawsze jestem za wolna. Częściej jednak udaje mi się zapisać na SD widok różowawych łodyg rabarbaru, one w wersji nieprzetworzonej smakują domownikom mniej, co z resztą mnie(...)kremowy ser i karmelizowany rabarbar - dadzą radę w ten weekend. Składniki na formę 37/20 Czas przygotowania: 45 min + 1 h pieczenie Spód brownie 300 g gorzkiej czekolady 100 g masła 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki kakao 1 1/2 szklanki cukru 5 jaj Masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego
Słodki Kompromiskarmelem. Każde z lodów, oblane są prawdziwą belgijską czekolada. Podczas spotkania miał miejsce pokaz przygotowywania deserów lodowych, na bazie lodów Haaen-Dazs prezentowała Ewa Wachowicz - przemiła i sympatyczna osoba, która potrafi zaciekawić publiczność. Pani Ewa przygotowała 3 desery , każdy inny, każdy wykwintny, a zarazem prosty do wykonania w pieleszach domowych. bąbelki z lodami truskawkowymi, czyli truskawkowe lody Haagen-Dazs
kolorowotorcikowojaglanki to moje ulubione śniadania, na czele z domową granolą. Kolorowe i smaczne śniadanie powoduje, że od rana poprawia się nasz nastrój a dzień staje się lepszy. Proste i szybkie w przygotowaniu posiłki to moja specjalność, takie właśnie jest śniadanie. Mrożone jagody wręcz prosiły się o użycie. Do tego kostka czekolady deserowej, odrobina jogurtu naturalnego, jagody goji i płatki migdałów
Mango Papajapełne zdrowotnych właściwości mleko kokosowe. Wszystko polane wykwintną czekoladą z karobu, surowego kakao, oleju kokosowego i tahini oraz udekorowane, a raczej - smakowo dopełnione - kawałkami banana, fistaszkami i pokruszonymi ziarnami kakaowca. Nie rezygnujcie z tych trzech ostatnich składników. Miękki, słodki banan świetnie współgra z chrupiącymi kawałkami ziaren kakaowca i orzeszkami. Takie domowe ciacha jem bez wyrzeczeń, bowiem są pełne zdrowych
Jeść, by żyć w zdrowiuSkładniki: herbatniki 2 opakowania, sernik 1 opakowanie, mleko 3,2% 450 ml, serek homogenizowany 250 ml, marcepan 200 gram, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2 jajka 300 ml mleka 230 g mąki pszennej opakowanie proszku do pieczenia 100 g stopionego masła szczypta soli syrop klonowy Sos czekoladowy: czekolada mleczna
Karczma Honoriettyskładniki: 100 g mąki pszennej 125 g maki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 125 g masła, schłodzonego ok. 200 g orzechów laskowych ok. 100 g czekolady
Domowy Smak JedzeniaŻurek czy barszcz? Co Wy jadacie na wielkanocne śniadanie?! Ja w tamtym roku postawiłam na żurek. Z białą kiełbasą, jajkiem i domowymi bułeczkami był rozgrzewką przed
Kuchnia w czekoladzieTakich pysznych mufinek dawno nie jadłam... mocno czekoladowe ..z nutką kokosu..Polecam np.na Walentynki i nie tylko.....przepis podpatrzyłam gdzieś w necie ale nie pamiętam gdzie
Moje domowe kucharzenieUpały nie odpuszczają, mało kto ma więc ochotę stać przy piekarniku. Nawet mi się nie chce. Od dłuższego czasu chodziło za mną jakieś bardziej skomplikowane ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDzisiaj zapraszam na małe co nieco - czekoladki własnej produkcji. Postanowiłam wykorzystać owoce, które zostały mi od przygotowania nalewek: malinowej, wiśniowej i truskawkowej. Dziś w wersji z
Humanistka w kuchniprzesiewamy do miski mąkę z kakao, dalej startą czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Biszkopt, by nie był suchy, należy nasączyć. Ja zmieszałam połowę szklanki przegotowanej wody z 2 łyżkami spirytusu z 2 łyżkami domowego soku z czarnej porzeczki. Po nasączeniu, wierzch biszkoptu smarujemy
upichcicSkładniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 szklanka mleko, 1/2 szklanki kefir, 1/2 szklanki cukru, 2,5 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 2 szklanki, kardamon mielony 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
W Mojej Kuchni Lubięokoło 500 ml wytrawnego, czerwonego wina, moje było domowego wyrobu, ale nie do końca czerwone 3-4 goździki 2-3 łyżki miodu Przygotowanie: Gruszki obieramy i wydrążamy środek Do garnuszka wlewamy wino, dodajemy goździki i miód oraz gruszki Gotujemy na wolnym ogniu do lekkiej miękkości gruszek Po wystudzeniu polewamy np. czekoladą. Gruszki same w sobie są smaczne
Proste Potrawy