będę narzekać na polską pluchę w zimę. Nadmiar śniegu też nie jest dobry. Uziemiona w domu postanowiłam umilić trochę ten czas domownikom i upiekłam to co znalazłam z domowych zapasów. Udało mi się z szafki wygrzebać masę karmelową i smaku trufli. Nie pamiętam gdzie ją kupiłam, chyba w biedronce ale nie jestem pewna. To akurat nie jest najważniejsze(...)rewelacyjna. Myślę, że babeczki długo nie wytrzymają i bardzo szybko znikną. Polecam takie małe słodkości w oczekiwaniu na święta. Składniki na 14 muffinków: 150 g masła 150 h gorzkiej czekolady 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szklanka cukru 170 ml maślanki 2 jajka puszka masy karmelowej o smaku trufli dekoracja: 200 ml śmietany
ciastkarnia na kruchym spodziezasługa kremowego mleka kokosowego domowej roboty. Jeżeli natomiast nie dysponujesz takim, tym razem proponuję użyć mleka kokosowego z kartonu, a nie tego z puszki. Składniki na 1 porcję: 4 łyżki płatków owsianych 2 łyżki wiórków kokosowych 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżka syropu klonowego Do podania: ulubione owoce, orzechy, roztopiona ciemna czekolada. Do małego rondla wsyp płatki owsiane, wiórki kokosowe
Roślinna - blog wegańskiszklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego domowego 250 g. wiórek kokosowych 1 kostka masła Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać wiórki i gotować, aż mleko się wygotuje około 15-20 minut. Po tym czasie wyłączyć gaz, dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Zostawić do przestudzenia. Składniki na polewę: 2 kostki czekolady mlecznej, lub po jednej mlecznej
Agusiowe smakołykistronie 9 gazetki Tina przepisy: Domowe przetwory (jest to wydanie specjalne nr 4(2)/2014) Marmolada szwarcwaldzka Przygotuj sitko, miski, rondelek lub garnek o grubym dnie, kieliszek, wagę kuchenną, nóż i deskę do krojenia, łyżkę ewentualnie tarkę o dużych oczkach, blender lub sitko. Przygotuj składniki: 1,5 kg wiśni, 5 dag gorzkiej czekolady, 50 dag cukru żelującego
blog.moje-pasje.infojesienna jego wersja. Najbardziej domowa z domowych i pachnąca cynamonem ;) Jest to też jedna z moich propozycji wykorzystania dyniowego puree , o którym pisałam ostatnim razem. Przepyszny budyń dyniowy delikatnie rozjaśni jesienne dni i wypełni buzie słodyczą i ciepłem cynamonu. Czasem lubię dodać odrobinę mniej cukru i do gotowego budyniu w miseczce dorzucić kostkę czekolady...cudowna, czekoladowa niespodzianka! Pół przedpołudnia szukałam
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżki masła orzechowego (u mnie domowej roboty masło arachidowe), pół łyżeczki wanilii, szczypta soli. Wykonanie: Daktyle (5 do ciasteczka + 7 do karmelu) namoczyć w wodzie na kilka godzin. Pozostawić wodę (będziemy ją potrzebować jako słodzik do warstwy czekoladowej). Wymieszać składniki na warstwę czekoladową. Podzielić na dwie części. Foremkę wyłożyć folią spożywczą. Połowę czekolady wylać na spód. Włożyć na chwilę
Jeść, by żyć w zdrowiudoskonale smakuje również w towarzystwie gałki domowych lodów (np. z tego przepisu ). Składniki: (na 2 małe porcje) 2 jabłka (najlepiej słodkie i soczyste) 1 szklanka mleka 1 laska cynamonu (u mnie ze sklepu eSłoneczko ) 3/4 szklanki płatków ryżowych 11/2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 małe, miękkie ciasteczka (u mnie zbożowe) czekoladowa posypka lub starta czekolada Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem
Słodkie okruszkitakże z powidłami śliwkowymi lub domową konfiturą. Przygotowanie ciasta nie zajmie Wam dużo czasu. Nie wymaga ucierania masła, czy ubijania białek. Nie trzeba nawet wyciągać wcześniej składników z lodówki. Ogrzeją się w rozpuszczonym maśle i podgrzanym mleku. SKŁADNIKI CIASTO 2 jabłka obrane i pokrojone w kosteczkę 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka 200 ml mleka
cool and mintyakurat miałam odłożoną porcję na Domową Nutellę , więc sięgnęłam po nerkowce i pysznie wyszło. Lada dzień biorę się za kolejne w podobnym stylu, ale taką wersję De Lux :) Tymczasem zapraszam na przepis. Składniki na 14 szt: 100 g serka mascarpone 1 łyżka likieru czekoladowego (możesz pominąć lub dodać inny alkohol) 125 g czekolady gorzkiej min. 70% zawartości kakao
Blondynka Gotujeteż tak zasmakuje :) DOMOWA GRANOLA (składniki na 2 duże słoiki) Składniki: - 2 szklanki płatków owsianych - pół szklanki orzechów laskowych - pół szklanki orzechów włoskich - pół szklanki orzechów nerkowca - 2/3 szklanki pestek słonecznika i dyni - pół szklanki siemienia lnianego - 4 łyżki miodu Dodatkowo: - pół szklanki rodzynek - pół szklanki suszonych bananów - tabliczka gorzkiej czekolady Płatki owsiane, orzechy, pestki oraz siemię lniane wymieszać
Zgrabne Gotowaniepierwszym miejscu i tak są serowe oponki. A chrust gdzieś tam w tyle się lokuje... Choć i on bardzo smaczny, ale zazwyczaj zaraz po usmażeniu- zresztą jak i wszystkie domowe, wysokokaloryczne i karnawałowe słodkości. Taki ich urok :) Gdyby były z całą masą spulchniaczy i innych "przydasiów", byłyby świeże pewnie przez tydzień :D No ale nie ma to jak swoje(...)ponownego wyrośnięcia zlepieniem do spodu. 4. Pączki smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor z obu stron. Odsączamy i posypujemy cukrem pudrem, możemy także polać roztopioną czekoladą
Kuchnia w czekoladzierozpuści i połączy ze śmietaną, następnie zdejmujemy z kuchenki, przykrywamy folią i odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną masę wkładamy na całą noc do lodówki. Do wyjętej z lodówki masy z czekolady i śmietany, dodajemy nutellę, następnie miksujemy na niskich obrotach, aż całość zgęstnieje. -jeżeli zamierzamy zrobić deser : dla uzyskania ładnego efektu- nakładamy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów(...)kremu przez rękaw do zdobienia, jak również spowoduje, że krem będzie ciężki do rozsmarowania. Gotowy krem przechowujemy w lodówce. Smacznego!!! Artykuł Czekoladowy krem ala Ferrero Rocher pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyPulchne babeczki wypełnione konfitura wiśniową i wykończone czekoladowym gniazdkiem. Fajnie będą wyglądały w świątecznym koszyczku albo po prostu na paterze z wypiekami. Taki mały wielkanocny akcent
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładnik na ciasto czekoladowe: 170 g mąki 175g cukru 100 g masła 150 ml mlek 2 jajka 30 ml rumu 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50 g
Domowy Smak JedzeniaBardzo lubię wypieki drożdżowe. Te rogaliki robiłam już nie raz. Świetnie się sprawdzą w okresie karnawału. Składniki: 500 g mąki 35-40 g świeżych drożdży 1/2
Kuchnia domowa Ani