około 500 ml wytrawnego, czerwonego wina, moje było domowego wyrobu, ale nie do końca czerwone 3-4 goździki 2-3 łyżki miodu Przygotowanie: Gruszki obieramy i wydrążamy środek Do garnuszka wlewamy wino, dodajemy goździki i miód oraz gruszki Gotujemy na wolnym ogniu do lekkiej miękkości gruszek Po wystudzeniu polewamy np. czekoladą. Gruszki same w sobie są smaczne
Proste PotrawyOrzechową otrzymaną ze sklepu Anielskie Przysmaki. Czekola to krem o smaku czekoladowym - jak sama nazwa wskazuje ;) Przyjrzałam się deklarowanemu składowi tego kremu:czekolada ciemna (53% kakao),czekolada biała,czekolada mleczna,mleko zagęszczone,mleko zwykłe,mleko w proszku pełne,cukier puder,pasta z orzechów laskowych,olej,E 202.Do czego się przyczepiłam? Do mleka w proszku, którego unikam oraz do składnika(...)grupy bezpieczniejszych składników konserwujących.Jak widać skład kremu jest "przyzwoity". Mleka w proszku unikam, to fakt. Są jednak produkty, gdzie jego dodatek jest konieczny, na przykład powszechnie znane domowe masy do wafli. Każdy kupowany przez nas gotowy produkt zawiera jakieś konserwanty. Nie znalazłam takiego, który nie miałby żadnego. Gdybym nie znalazła go w składzie na słoiczku, nie uwierzyłabym
Codzienna kuchnia niecodziennazabawy troszeczkę, no chyba, że ma się ekspres ciśnieniowy, który pozostaje w sferze moich marzeń :) Tak wyglądają normy oryginalnej kawy cappuccino . Zwykle podawana jest ze szczyptą kakao lub sypkiej czekolady, rzadziej z bitą śmietaną lub lodami. Tradycyjne włoskie ma dokładnie 150 ml objętości, podawane jest w uprzednio podgrzanej filiżance, zwykle białej, aby podkreślić orzechowy kolor napoju. No to jak już(...)całkiem smaczny, tylko jak dla mnie za słodki. Poza tym skład nie do końca mi odpowiada. Co za tym idzie? No właśnie. Sama sobie skomponowałam swój własny proszek "cappuccino". DOMOWA MIESZANKA NIBY CAPPUCCINO :) 100 g mleka w proszku pełnotłustego 75 g cukru pudru 15 g kakao gorzkie 30 g kawy rozpuszczalnej w proszku Wykonanie: Tu wystarczy wszystkie składniki przesiać
Blondynka GotujeDo Świąt zostało kilka dni, pewnie większość z Was ma już zaplanowane menu Wielkanocne. Ja w tym roku zostawiam wszystko na ostatnią chwilę, jakoś tak nie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPodobne lody w dzieciństwie robiła moja mama....W dobie głębokiego komunizmu to był prawdziwy rarytas.Dziś, kiedy lody można kupić w warzywniaku i na stacji benzynowej
bistro mamaMoi drodzy dzisiaj przygotowałam marcepan, cudownie aromatyczny i baaardzo słodki więc jak ktoś z Was lubuje się w mega słodkościach, to będzie uszczęśliwiony już po pierwszym
Kraina Miodem Płynącadobrej konfitury nie jadłam nigdy w życiu i to przyznaję. Wielkie brawa dla jej twórcy, produkt jest wyborny, a smak ... Bajka. Niesamowicie "bogaty" produkt, szczery, cudowny - jak z domowej spiżarni. Bardzo polecam Wam Różaną Mgiełkę Ogródek Dziadunia . Gdy raz ją wypróbujecie, nie kupicie już żadnej innej. A łącząc ją ze składnikami z listy poniżej - nie zjecie już żadnego(...)Ogródek Dziadunia 10 kakaowych herbatników typu petit beurre sok z ½ cytryny 2 łyżki whisky Składniki na wierzch: 2 białka 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru ½ tabliczki gorzkiej czekolady migdały skórka pomarańczowa Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce, posiekaj nożem, następnie wyrób gładkie ciasto. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki na minimum jedną godzinę. Blat
Garniec Magalieprzyprawy do piernika ( tu znajdziecie przepis na domową przyprawę) 1 łyżeczka cynamonu 2łyżki kakao 2 łyżeczki sody 2 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 250 ml mleka 2 całe jajka 300 g mąki uniwersalnej otarta skórka z jednej pomarańczy Do przełożenia powidła śliwkowe Polewa 40 g masła 100 g czekolady (może być mleczna lub gorzka) Masło rozpuścić, zdjąć
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDalkowski . Ptysie możemy z powodzeniem podać na każdej domowej imprezie. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 250ml wody, 100g masła, 200g mąki, 6 jajek, ½ łyżeczki soli, Krem: 600ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, 3 łyżki cukru pudru, 200g masła, 1 kieliszek Likieru Vanilla Dalkowski , Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, kolorowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Masło oraz
Tradycyjna kuchnia Kasifacebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 100 g margaryny 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao szklanka maślanki Krem: 500 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady truskawki Margarynę rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystudzenia
Domowa cukiernia Ewykomentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 100 g margaryny 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao szklanka maślanki Krem: 500 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady 3-4 banany sok z połówki cytryny Margarynę
Domowa cukiernia Ewytruskawkami Czekoladowy pudding chia z truskawkami, kokosem i migdałami Domowy kisiel truskawkowy Jaglany shake z truskawkami Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl buraczkowo-truskawkowy z bananem Koktajl buraczkowo-truskawkowy Koktajl gruszkowo - truskawkowy z kiwi Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Koktajl truskawkowo - miętowy Koktajl truskawkowo - miętowy z czekoladą Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji
Moja smaczna kuchnialnianego lub słonecznikowego 1 łyżka whisky 2 łyżki domowej wiśniówki 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 4-5 kulek ziela angielskiego 2 owoce zielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu ziarnistego 2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej DO PODANIA 3-4 pierniczki bez czekolady i nadzienia, np. z TEGO przepisu 2 łyżki
Karo in the Kitchenpapilotek. Do środka dodaję małą kostkę czekolady, a na nią pół łyżeczki powideł. Na to nakładam znów łyżkę ciasta. Na wierzchu umieszczam orzechy. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 20-25 minut Wypiek bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę . Piekłam razem z: Moje domowe kucharzenie Moje Małe Czarowanie Kulinarna Maniusia Sama słodycz
Kuchnia co dniapyszne, białe, śmietankowo-kokosowe kuleczki, a mianowicie domowe Rafaello. Mam kilka sprawdzonych przepisów, ale dziś publikuję mój pierwszy, który robiłam już wiele razy i zawsze zachwyca! Polecam! Składniki na Rafaello na ponad 30 sztuk 250 ml śmietany 30 % ziarenka z 1/2 wanilii 1 budyń waniliowy bez cukru 100 g białej czekolady 100-120 g wiórków kokosowych kilka łyżek wiórków kokosowych
Rozpustne gotowanie