Składniki: 900 g czekolady mlecznej, dobrej jakości; 450 g kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzechów); 1 i 1/2 szklanki cukru pudru; 4 - 6 łyżek
Gospodyni MiejskaSkładniki : 10 dkg ciemnego kakao lub czekolady w proszku 150 ml spirytusu 95 % 75 dkg cukru 375 ml wody pęczek świeżej mięty pieprzowej 5-6 goździków
Przepisy i porady kulinarneKorzenny tydzień zaczynam od czekolady do picia...pomysł na taką czekoladę [ kakao] znalazłam tutaj . 1/2 szkl.niesłodzonego kakao 3/4 szkl. cukru drobnego lub pudru 1
Moje domowe kucharzeniewysyłki nagród) na mojego maila: kontakt@ciastkozercy.pl Blender Electrolux ESTM 1456 wędruje do: Katarzyny Wiciak – za rodzinne pieczenie, zdjęcia pełne radości i domowe historie Sport Blender Electrolux trafia do: Michała – za łaciatą dekorację z czekolady plastycznej i pełen fantazji opis jego sernikowych zmagań Zestawy cukierniczych niespodzianek wygrywają: Magda Trafalska za przepiękne zdjęcia i to, że podołała pieczeniu pod presją
CiastkozercyKolejna odsłona zdrowszej wersji czekoladowego kremu na bazie dyni. Mój syn z zadowoleniem stwierdził, że smakuje jak prawdziwa nutella. Składniki 1 kg pure z dyni pieczonej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDynia to bardzo uniwersalne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Pyszna złocista nutella o smaku białej czekolady to moja propozycja na małe, kulinarne oszustwo. Składniki
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyCIASTO: 20 dag mąki pszennej 10 dag zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1 jajko łyżka cukru z prawdziwą wanilią – u mnie domowy, nie przesiany, stąd czarne „paprochy” w cieście NADZIENIE: 5 dag mlecznej czekolady 200 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 30% - u mnie bezlaktozowa cukier puder płaska łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody ok. 30 dag jeżyn WYKONANIE: Mąkę
Kuchenne zapiski Edytydlatego dla zminimalizowania tej słodyczy wafle na przemiennie przełożyłam kajmakiem i dżemem truskawkowo-czekoladowym. Składniki: domowy kajmak (przepis na domowy kajmak ) lub puszka gotowego kajmaku słoik dżemu truskawkowego 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady andruty Przygotowanie: Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i wystudzić. Dodać do dżemu i dokładnie wymieszać. Pierwszy andrut posmarować kajmakiem
Amatorka kuchennaBlok - ciasto z mojego dzieciństwa. W czasach gdy czekolada nie była tak dostępna jak jest to teraz - to była taka domowa wersja na słodkości. Przeważnie u mnie w domu robiony taki blok był na okres swiateczno - noworoczny. Do tej pory w domu taka tradycja panuje i następne pokolenie się nim zajada :) Potrzebne składniki: 1 kostka masła 1/2 szklanki
Kulinarnie z Polką na KresachSzybkie w przygotowaniu i smaczne łazanki. Przeważnie staram się robić domowy makaron, ale w ramach "czyszczenia" półek wykorzystałam dwa rodzaje zaczętych już makaronów, bo nie
Kuchnia w czekoladzieKażdy z nas lubi naleśniki, jednak te domowe często są słodzone i smażone na oleju. Co zrobić, aby nieco je odchudzić? Wystarczy kilka zabiegów :) Po pierwsze
Chocolate Muffin Blograzowa kasza manna na mleku z waniliową odżywką białkową, prażonymi płatkami migdałów i domowym rabarbarowym curdem ~ Kilka dni temu dodałam przepis na SERNIK ŚLIWKA W CZEKOLADZIE KLIK
breakfast of dreamsJesli jestescie fanami oryginalnego Bounty, ten batonik domowej roboty jest dla Was. Mieciutki, intensywnie kokosowy, oblany duza iloscia mlecznej czekolady ..! Przepis z blogu Dagmary 'A cat in the kitchen' . Skladniki na okolo 25 kulek: * 200 g wiórków kokosowych * 100 ml smietany kremówki * 70 g cukru pudru * 70 g masla * opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego * 200 g mlecznej czekolady
w mojej kuchniproste babeczki waniliowe, można dodać do nich kostkę czekolady, orzechy czy nawet ulubione draże (M&Msy?), przyda się także krem lub rozpuszczona czekolada oraz masa cukrowa. Przepis na babeczki Przepis na krem Przepis na domową masę cukrową Po upieczeniu babeczki odstawiamy, żeby ostygły. Muszą być zupełnie zimne zanim zaczniemy je dekorować - w przeciwnym razie rozpuszczą krem. Smarujemy babeczkę cienką
CiastkozercyOd pewnego czasu bawię się czekoladą serwując czekoladki, trufle. Za każdym razem zmieniam odrobinę składnik i wychodzi inne dzieło sztuki. Rozpływają się w ustach, pieszczą
Malinowe Pocałunkirazem ich wykonanie zajmuje mi coraz mniej czasu:) W moim ogórku wciąż jeszcze są truskawki, więc nie mogłam ich nie wykorzystać do czekoladek. Domowe czekoladki zawsze wzbudzają zachwyt... Przepis podpatrzyłam u Kasi Składniki: 100g mlecznej czekolady, 130g truskawek, 100g białej czekolady, 30ml śmietanki 30%, 2 łyżki nalewki z truskawek. Przygotowanie Mleczną czekoladę stopić na parze, następnie
Z miłości do słodkościpączki zaś kupię w najlepszej lokalnej cukierni, gdyż dla 2 osób szkoda robić zaczynu drożdżowego Mini ptysie z czekoladą Przepis na pączki angielskie Chruściki, czyli faworki Faworki vel chruściki Pączki domowe z powidłami Serowe pączki nadziewane frużeliną Churros pomarańczowe Mini pączki pomarańczowe Pączki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie: 200 g czekolady mlecznej 100 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki masła Przepis: Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kuleczki o średnicy
Emcia Pichciwszystko co kokosowe! Masło z wiórków kokosowych jest niesamowicie proste do wykonania i ma ogromną ilość zastosowań. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Takim domowym masłem kokosowym możemy smarować pieczywo, natomiast z dodatkiem mascarpone lub białej czekolady wykorzystać jako polewy, kremy, nadzienia do muffinów, pralinek. Warto je wypróbować także jako dodatek do dań orientalnych. Dodając jogurt możemy użyć jako
Symfonia Smakówuzyskania ładnego efektu, nakładamy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Krem miętowy smakuje najlepiej w połączeniu z ciemną lub mleczną czekoladą. Gotowy krem przechowujemy w lodówce. Smacznego!!! Artykuł Krem miętowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyciasto kruche 165g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1-2 łyżki kwaśnej śmietany krem czekoladowy 2 jajka 70g czekolady deserowej 30g czekolady mlecznej 50ml soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z pomarańczy 2 łyżeczki domowego cukru z wanilią 125g bakalii (u mnie po równo suszonych daktyli, moreli, kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynek i płatków migdałowych) dekoracja 25g płatków migdałów(...)rondelka przełożyć rozbełtane jajka, cukier, sok i skórkę z pomarańczy, wszystko wymieszać i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając - gdy mieszanka zrobi się ciepła, dodawać po kawałku czekoladę, mieszając, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę - całość podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje, zdjąć z palnika - jeśli masa nie jest jednolita, np. utworzyły się grudki ze ściętego
Smakołyki Berenikiłyżki kakao - 200ml gęstej kwaśniej śmietany 18% w temperaturze pokojowej (dałam crème fraîche ) - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika - 250g masła - 400g miodu z ogórecznika Dodatkowo: - marmolada - 2 białka do smarowania pierników Polewa z czekolady: - 300g czekolady o minimim 70% zawartości kakao - ok.120ml słodkiej śmietanki (dałam double cream) - 3 łyżki oleju kokosowego - 1,5 łyżki miodu(...)się z wodą), cały czas mieszając dodajemy słodką śmietankę i olej kokosowy. Gdy czekolada prawie się rozpuści miskę odstawiamy, dalej mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Do gotowej polewy dodajemy miód – mieszamy. Pierniczki zanurzamy w polewie lub smarujemy pędzelkiem (będzie wydajniej). Moim zdaniem wystarczy tylko z jednej strony. Domowe pierniczki jak alpejskie to najlepsze pierniki jakie jadłam. Mięciutkie już po upieczeniu, bardzo
mojewypiekiinietylkopyszna czekoladowa masa (zrobioną na bazie serka mascarpone, śmietany i czekolady),a w elemencie ozdoby czekolada i jeszcze raz czekolada! 😉 To wszystko składa się na pyszny efekt końcowy, który przypadnie do […] Artykuł Torcik czekoladowy bez pieczenia pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyorzechowego z kawałkami orzechów 1-2 łyżki cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku) SOS KARMELOWY 40g drobnego cukru 40g domowego cukru waniliowego 40ml wody 50ml śmietanki 30% 20g masła szczypta soli (opcjonalnie) POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady mlecznej 60g czekolady deserowej 80ml śmietanki 30% 100g prażonych orzeszków ziemnych (mogą być solone lub zwykłe) Wykonanie: SPÓD - herbatniki i miękkie masło
Smakołyki Bereniki