Czekolady! Ja! Jak to możliwe...? Nie wiem... Ale jest mi wstyd i mam ogromne wyrzuty sumienia... Nic to, nadrobię jeszcze dziś.Póki co - mój mały prywatny sukces, czyli level up w kwestii pieczywa. Na piątek zaplanowaliśmy wspólne, leniwe śniadanie, które nie zdarzają się tak często, jakbym sobie tego życzyła. W związku z tym postanowiłam przygotować coś specjalnego - domowe bułeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzejego przygotowanie trzeba poświęcić nieco czasu i pracy ale znakomity efekt z pewnością Wam to wynagrodzi. Ciasto prezentuje się bardzo efektownie, a połączenie śliwek, delikatnego kremu grysikowego i gorzkiej czekolady jest po prostu idealne. składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne(...)łyżek kaszy manny 100 g masła 4 pełne łyżki cukru pudru 1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej 1/3 szklanki wódki (u mnie - domowa nalewka śliwkowa) 400 g śliwek kalifornijskich 300 ml śmietany kremówki 30% 200 g gorzkiej czekolady wykonanie: ciasto: Jajka ubijam z cukrem na puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodaję olej, potem stopniowo mąki wymieszane z proszkiem
babka w formieCrumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem(...)Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Owsianka z mleczkiem kokosowym i czekoladą Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami
Moja smaczna kuchniawspólnymi śniadaniami oraz z tym, że dom pachnie ciastem. W związku z tym postanowiłam, że ja też muszę coś zrobić, żeby poczuć domową atmosferę, a co do tego się przyczynia właśnie zapach jedzenia. Uwielbiamy bitą śmietanę oraz czekoladę. Związek tych dwóch elementów jest zniewalający i myślę, że większości przypadnie do gustu. Ponadto przepis jest niezwykle prosty i nie zajmuje dużo
dom-agi.plzagorzale jej nie nawidzą. Ale za ten piękny biały widok za oknem zimę jednak da się lubić! Ludzie w taką zimową pogodę miewają przeróżne zachcianki. Większość preferuje gorącą czekoladę, aromatyczną herbatę, grzane piwo lub wino, ale są i tacy, którzy w zimę miewają ochotę na.. lody! Czyli tak jak my dziś. Nasza propozycja to wersja lodów trochę oszukanych(...)Pół opakowania gotowych mini gniazd bezowych (ok.200g) – mogą być również sporządzone domowo 400ml jogurtu naturalnego, typu greckiego 1 łyżka startej skórki pomarańczowej 1 łyżka startej skórki cytrynowej 1 łyżka startej skórki z limonki 1 łyżka aromatu waniliowego (do kawy) 2-3 łyżki soku pomarańczowego Polewa: pół tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka płynnego miodu ok. 150ml schłodzonej śmietanki
Symfonia Smakówpyszna słodka przekąska w jesienne dni. Przepis na rogaliki znam już od dłuższego czasu i najczęściej robię z czekoladą (przepis znajduje się też na blogu). Tym razem jednak postanowiłam użyć domowej konfitury z dyni. Rogaliki wyszły przepyszne! var metaslider_8618 = function($) { $('#metaslider_8618').nivoSlider({ boxCols:8, boxRows:1, pauseTime:3000, effect:"fold", controlNav
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: 900 g czekolady mlecznej, dobrej jakości; 450 g kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzechów); 1 i 1/2 szklanki cukru pudru; 4 - 6 łyżek
Gospodyni MiejskaSkładniki : 10 dkg ciemnego kakao lub czekolady w proszku 150 ml spirytusu 95 % 75 dkg cukru 375 ml wody pęczek świeżej mięty pieprzowej 5-6 goździków
Przepisy i porady kulinarneKorzenny tydzień zaczynam od czekolady do picia...pomysł na taką czekoladę [ kakao] znalazłam tutaj . 1/2 szkl.niesłodzonego kakao 3/4 szkl. cukru drobnego lub pudru 1
Moje domowe kucharzeniewysyłki nagród) na mojego maila: kontakt@ciastkozercy.pl Blender Electrolux ESTM 1456 wędruje do: Katarzyny Wiciak – za rodzinne pieczenie, zdjęcia pełne radości i domowe historie Sport Blender Electrolux trafia do: Michała – za łaciatą dekorację z czekolady plastycznej i pełen fantazji opis jego sernikowych zmagań Zestawy cukierniczych niespodzianek wygrywają: Magda Trafalska za przepiękne zdjęcia i to, że podołała pieczeniu pod presją
CiastkozercyKolejna odsłona zdrowszej wersji czekoladowego kremu na bazie dyni. Mój syn z zadowoleniem stwierdził, że smakuje jak prawdziwa nutella. Składniki 1 kg pure z dyni pieczonej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDynia to bardzo uniwersalne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Pyszna złocista nutella o smaku białej czekolady to moja propozycja na małe, kulinarne oszustwo. Składniki
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyCIASTO: 20 dag mąki pszennej 10 dag zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1 jajko łyżka cukru z prawdziwą wanilią – u mnie domowy, nie przesiany, stąd czarne „paprochy” w cieście NADZIENIE: 5 dag mlecznej czekolady 200 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 30% - u mnie bezlaktozowa cukier puder płaska łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody ok. 30 dag jeżyn WYKONANIE: Mąkę
Kuchenne zapiski Edytydlatego dla zminimalizowania tej słodyczy wafle na przemiennie przełożyłam kajmakiem i dżemem truskawkowo-czekoladowym. Składniki: domowy kajmak (przepis na domowy kajmak ) lub puszka gotowego kajmaku słoik dżemu truskawkowego 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady andruty Przygotowanie: Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i wystudzić. Dodać do dżemu i dokładnie wymieszać. Pierwszy andrut posmarować kajmakiem
Amatorka kuchennaBlok - ciasto z mojego dzieciństwa. W czasach gdy czekolada nie była tak dostępna jak jest to teraz - to była taka domowa wersja na słodkości. Przeważnie u mnie w domu robiony taki blok był na okres swiateczno - noworoczny. Do tej pory w domu taka tradycja panuje i następne pokolenie się nim zajada :) Potrzebne składniki: 1 kostka masła 1/2 szklanki
Kulinarnie z Polką na Kresach