Bardzo pyszne, idealnie skomponowane muffinki, bo przecież czekolada i banany współgrają ze sobą doskonale. Za sprawą owoców babeczki są delikatne, mięciutkie i pięknie pachną. Czekoladowe kropelki
Domowa cukiernia EwyTo ciasto zawiera w sobie wszystko, co uwielbiają prawdziwe łasuchy. Kajmak, czekolada, krem i odrobina alkoholu wspaniale ze sobą współgrają, ciasto jest miękkie, słodkie ale nie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 1 łyżka maki pszennej 1,5 łyżki ziemniaczanej 3 dag czekolady gorzkiej 45 g margaryny 3 łyżki cukru kryształ 1 żółtko 5 dag mielonych migdałów
Ciastka - domowe słodkościTo ciasto na pewno zasmakuje czekoholikom. Jest w nim duża ilość czekolady, która dominuje w smaku ciasta. Samo ciasto zawiera cukinię ale nie bójcie się tego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżeczki kakao klasycznego 1 łyżeczka czekolady gorzkiej Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i rozdrobnić w moździerzu. Drugą wersję, którą nie
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, czekolada mleczna Złoty Orzech Goplana 100 gram, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, herbatniki 40 dag, masło 15 dag, truskawki świeże 60 dag
W Mojej Kuchni Lubięskładniki: 80 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego wykonanie: Masło orzechowe mieszamy
Domowy Smak Jedzeniawody 225 g mąki pszennej 500 szczypta soli 1 łyżka rozpuszczonego masła olej do smażenia Składniki na sos czekoladowy 100 g czekolady 7 łyżek mleka 1 czubata łyżeczka masła szczypta kardamonu 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej mąkę i szczyptę soli, dodajemy masło i energicznie mieszamy(...)gorący wyciskamy partiami ciasto. Smażymy je z obu stron na złoty kolor i wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby trochę obciekły z tłuszczu. Aby przygotować sos czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu (do większego garnka z wodą wstawiamy mniejsze naczynie, do którego wrzucamy pokrojoną w kawałki czekoladę). Dodajemy mleko, masło, esencję
Kulinarne przygody Gatityniepełna szkl. drobnego cukru do wypieków (4/5 szklanki) szczypta soli nasączenie: herbata malinowa (warto wzbogacić malinówką) 600 ml śmietany kremówki (30%) 500 g mascarpone 300 g białej czekolady 2 czubate łyżki dżemu malinowego 2 płaskie łyżki żelatyny 300 g malin (mogą być mrożone) świeże kwiaty lub maliny do dekoracji'; document.write(" "); Biszkopt malinowy (rzucany, bez proszku): Piekarnik nagrzewamy do 160ºC(...)ręczniku (aby wchłonął sok). Przygotowujemy też ok. 400 ml malinowej herbaty (smak tortu będzie lepszy, jeśli połączymy ok. 300 ml herbaty i 100 ml domowej malinówki) i odstawiamy do ostudzenia. Baza do kremu z palonej czekolady i malinowa warstwa: Z kremówki odlewamy 150 ml i odstawiamy – na tym etapie nie będzie potrzebna. Pozostałą kremówkę (ok. 450 ml) ubijamy
Poezja smakuMiśka dostała na Mikołaja i pod choinkę dużo za dużo słodkiego, więc postanowiłam wykorzystać je jak zwykle w inny sposób. Przepis znalazłam na FB domowych wypieków, jednak zmodyfikowałam go wg własnych potrzeb i posiadanych zasobów czekolady. Składniki: ok 250-300 g czekolady (u mnie 1 wielkie jajo niespodzianka i 2 mikołaje po ok 90 g) 250 g mascarpone
Gotowanie z pasjąznajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam Ciasto czekoladowe z efektownym lukrem ! Ciasto to uwielbiają i mali i duzi. Ciasto czekoladowe z polewą z mlecznej czekolady i lukrem w fantazyjne wzorki
Pysznosci Babci Basiwrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić polewę by przestygła, następnie polać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki. Źródło/ Inspiracja: Najlepsze wypieki czytelników "Poradnika Domowego
Domowa Cookierenka Agichili zapiekany z serem cheddar serwowany z pikantnym mięsem wołowym, chrupiącą tortillą, naszym domowym ketchupem z papryczkami jalapeño, serowym sosem queso, plastrami pomidora, sałatą, sosem chrzanowym oraz dodatkowym domowym ketchupem. Uwielbiam żeberka ! I wierzcie mi, przygotowuję je bardzo dobrze, ale to co zjadłam w TGI Fridays przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Mój numer jeden do żeberka wołowe - delikatne, soczyste(...)doskonale przyprawione. Na koniec przyszedł czas na desery... DESERY Double chocolate fudgy brown - brownie wypiekane ze 100 % ciemnej czekolady oraz świeżo parzonego espresso, serwowane na ciepło z lodami waniliowymi, ciepłą polewą czekoladową i karmelową oraz kruszonymi orzechami New York cheescake - kremowy, domowy sernik na słodkim, kruchym cieście polany musem truskawkowym Moca mud pie - mrożony mus czekoladowo – migdałowy z lodami
Kulinarne przygody GatityTrufle te powstały z pozostałego ze świątecznych tortów biszkopta. Mocno czekoladowe w 3 smakach. 100g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%) 3 łyżki masła ok 12o ml śmietany kremówki szczypta soli Pokruszony suchy biszkopt ( najlepiej z domowego wypieku) Dodatkowo: kieliszek wódki , winiaku lub brandy , kakao skórka otarta z 2 pomarańczy kawa espresso ok 50 ml + kawa sypka w proszku (nie w granulkach
Malinowa Kawiarenkaoliwą, do kanapek, rewelacyjny z hummusem , różnymi pastami i pasztetami. Rezygnując z czosnku mam chlebek uniwersalny, który stworzy duet idealny z domowymi konfiturami (np. z pomarańczowo-imbirową lub z czeremchy i czekolady ). Gorąco polecam :) Czas przygotowania: zakwas - 7 dni, ciasto - 2 dni pieczenia - 35 minut Porcje: 3 chlebki (z keksówek) Składniki: 150 g zakwas żytni(...)odmierzyć odpowiednią ilość zakwasu zgodnie z recepturą i zużyć do pieczenie. Pozostały zakwas można przechowywać w lodówce dokarmiając go co kilkanaście dni, część oddać rodzinie lub znajomym, zachęcając do domowego wypieku chleba ;). * * Zakwas przechowywany w lodówce przed dokarmieniem trzeba ogrzać w temperaturze pokojowej przez ok. 2 godz., najlepiej zrobić to rano. Porcję zakwasu (4-5 łyżek) przełożyć do większej miski
SzczyptaSmaQsałatka z ogórków 5. Ogórki z chili i miodem 6. Surówka z młodej kapusty 7. Waniliowa kawa mrożona 8. Domowy sos pomidorowy 9. Sernik gotowany z brzoskwiniami i galaretką 10. Ciasto jogurtowe z truskawkami 11. Trójkolorowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami 12. Ciasto z rabarbarem i jabłkami na oleju
My simple kitchenżadnego tłuszczu. Najbardziej odpowiada mi oryginalna wersja, bez dodatków, ale świetnie smakuje również z dodatkiem wiórków kokosowych, kajmaku, sezamu, kawałków czekolady, kakao, z dodatkiem innych orzechów, czy z małym dodatkiem soli lub cukru. Zapraszam do wypróbowania przepisów z użyciem domowego masła orzechowego >TUTAJ< Składniki: - np. 1kg orzeszków ziemnych (u mnie prażone, bez soli) Jeżeli kupiliśmy orzechy
Be Fit Be Strongpiwowarowi domowemu, i jest to pozostałość po warzeniu piwa. Do tej pory zawsze je wyrzucaliśmy, bo są to naprawdę duże ilości (czasem ponad 5 kg). Tym razem odłożyłam sobie kilka szklanek, by przetestować przepisy z użyciem młóta. Inspirację na ciasteczka znalazłam na blogu Piwny Lajfstajl. Składniki: 300 g mąki pszennej 1 szklanka młóta 2 jajka 100 gorzkiej czekolady
Pasja Smakugram kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 gram masła 2 jaja 130 gram cukru 100 gram kefiru cukier waniliowy dodatkowo: Domowy dżem wiśniowy z dużą ilością owoców Muffinki bardzo czekoladowe Wykonanie: Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy czekoladę połamaną na kosteczki i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Do tego wlewamy letnią
Pyza i Surówka