Grudzień to zdecydowanie miesiąc pierniczków i korzennych ciasteczek. Uwielbiam ten czas, planujemy co możemy upiec, wyciągamy różne foremki, kolorowe ozdoby, perełki, lukry, posypki... Robimy domową przyprawę do piernika i po domu rozchodzi się cudowny zapach nadchodzących świat Bożego Narodzenia. Dekorację pierniczków i ciasteczek możemy zostawić na później, natomiast dobrze jest upiec je wcześniej, schować do metalowych pudełek(...)miodu 70 g cukru pudru 1 jajko 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 łyżka przyprawy do piernika Krem czekoladowy: 100 g czekolady 100 g mascarpone w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce robota i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki
Kulinarne przygody Gatityotwarcie i degustowanie. Wybraliśmy zgodnie i ochoczo domowe wypieki, a zając z podniesionymi uszami dzielnie reprezentował dział wielkanocnych dekoracji. Po świętach pomyślałam jednak, iż należy mu się coś więcej niż tylko czuwanie nad kolorowymi pisankami. Zainspirował mnie przepis znaleziony na stronie Chocolate Shavings . I tak z zająca powstał wspaniały, kuszący czekoladą i likierem panettone bread pudding . I choć(...)PORCJI 1 zając z ciasta panettone :) (oczywiście można zastąpić brioche lub babką drożdżową) 2 jajka szklanka mleka 3 łyżki likieru Grand Marnier (zastąpiłam domową pomarańczówką i dałam więcej:) 1 łyżka dropsików z gorzkiej czekolady (jeśli nie macie, można zastąpić drobno posiekaną gorzką czekoladą) 1 łyżka dropsików z mlecznej czekolady (jeśli nie macie, można zastąpić drobno posiekaną mleczną czekoladą) masło
KUCHARNIAmasła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao garść świeżej żurawiny (ok. 100 g) domowa skórka pomarańczowa lub skórka starta z jednej pomarańczy Składniki na krem: 400 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady (im większa zawartość kakao tym lepiej, ja użyłam czekolady z pomarańczą) + pomarańcze do dekoracji, 2 galaretki pomarańczowe Do miski przekładamy połamaną(...)kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Do rozpuszczonej masy czekoladowej dodajemy skórkę otartą z pomarańczy lub domową skórkę
Ciastkozercypudru 2 śmietan fix (użyłyśmy je ze względu na upały) 0,5 kg świeżych truskawek 0,5 szklanki nalewki truskawkowej (do nasączenia biszkoptu, używamy domowej) + 0,5 szklanki wody - wymieszać Dodatkowo: 5 szt. gorzkiej czekolady na obręcz kilka sztuk czekoladowych serduszek Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając
Lili w kuchnitrzech razy sztuka... więc mam dla Was trzecią propozycje czekoladek do domowej bombonierki :) Tym razem coś dla fanów kokosowych słodkości, przełamanych intensywną gorzką czekoladą. Rewelacja! Jeśli lubicie batoniki bounty, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :) SKŁADNIKI (10 sztuk) nadzienie 1/2 tabliczki białej czekolady 4 łyżki mascarpone 2-3 łyżki wiórków kokosowych skorupka 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady 1-2 łyżki oleju roślinnego
DefinicjaSmakułatwiej dostępna w dość przystępnych cenach.Jeleń w sosie czekoladowy cassis to gulasz z udźca w bardzo oryginalnym i aromatycznym wydaniu. Smak gorzkiej czekolady idealnie łączy się z czarną porzeczką z likieru. Do sosu użyłam domowego cassisa oraz porzeczek, na których był przygotowany likier. Jeśli nie zrobiliście sobie zapasu własnego likieru porzeczkowego możecie użyć tego ze sklepu, a macerowane(...)cebulek (lub jedna duża),1 marchewka,1 łodyga selera naciowego,200 ml bulionu warzywnego,100 ml cassisa (najlepiej domowego),3 łyżki porzeczek macerowanych w alkoholu - pozostałych po zlaniu likieru, lub rozmrożone czarne porzeczki+50 ml cassisa),50 g gorzkiej czekolady,1/4 pigwy w kawałku (można zastąpić cytryną)2 łyżki tłuszczu gęsiego,4 ziaren ziela angielskiego,4 ziarna czarnego pieprzu
SzczyptaSmaQmigdałowo – muszkatołowe ciasteczka czy panna cotta z gałką muszkatołową. Majeranek nasz ukochany tu występuje w przepisach na cookies z majerankiem i białą czekoladą czy majerankoladę. Kolendra moja ukochana i tu domowa chałwa z ziarnami kolendry, pistacjami i propolisem czy pomarańczowe kokosanki z kolendrą. Kminek i przepisy na biały mazurek z konfiturą morelową bez pieczeni czy kminkowe
Kuchnia na wzgórzuDomowe lody czekoladowe to przepyszny deser na upalne dni, idealny dla wielbicieli czekolady. Orzeźwiające i bardzo proste do zrobienia lody nie wymagają użycia maszynki, są doskonałą propozycją na poprawę nastroju, znakomitym podwieczorkiem dla dużych oraz małych i błyskawicznie znika z pucharków. Składniki na 3 porcje : 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 300 ml mleka 300 ml śmietanki(...)Masę zdejmujemy z ognia dodajemy do niej startą czekoladę, gorzką oraz mleczną i całość energicznie mieszamy aż czekolada się rozpuści. Masę lodową studzimy po czym wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc i kilkakrotnie mieszamy. Artykuł Domowe lody czekoladowe + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaPrzyznać się, ile pączków już dzisiaj zjedliście? ;) Ja wprawdzie nie podeślę Wam przepisu na domową produkcję tych słodkości, ale mam dla Was coś równie słodkiego - gorącą czekoladę truskawkową. W piękny, różowym kolorze - w sam raz na Walentynki :) Piliście już kiedyś taką? To polecam ją osobom którym nie straszna słodycz w buzi :) Składniki: 15 dag truskawek (użyłam mrożonych
My simple kitchenporządki w jednej z szafek znalazłam nieodpakowaną paczkę marcepanu - z niego właśnie powstały dzisiejsze jeże. Dekorację przy odrobinie dobrych chęci można zrobić także z czekolady plastycznej ( tu przepis ) lub z masy cukrowej ( np. tej domowej ). Moje jeże posadziłam na prostych czekoladowych babeczkach z dodatkiem kremu z twarożku, świetnie nadadzą się jednak także na dekorację jesiennego tortu czy ciasta. Składniki
Ciastkozercykrótkiej wizycie w lodówce będzie je można znowu włożyć do zamrażarki (bo w lodówce się nie rozmrażają, tylko lekko miękną). Warto polać czekoladowym sosem (rozpuszczona czekolada z dodatkiem mleka). OM NOM NOM! Post DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE – 1 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenłyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru szczypta soli krem serowo-czekoladowy 1 opakowanie serka twarogowego naturalnego (135 g) 1 tabliczka białej czekolady (100 g) do dekoracji płatki w kształcie śniegu cukrowe perełki Na samym początku przygotować domowy majonez. Do kubka lub słoika (ważne, aby spód naczynia miał taką samą szerokość jak końcówka miksująca od blendera) wbić całe jajko(...)Dekorowanie Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać z serkiem twarogowym. Całość wstawić na kilka minut do lodówki. Gdy masa lekko stężeje to przełożyć ją do szprycy i udekorować nią mini babki. Na sam koniec krem posypać cukrowymi perełkami i udekorować płatkami śniegu. Etapy przygotowywania domowego majonezu Krem serowo-czekoladowy przed wymieszaniem
Ugotowaćużyłam likieru migdałowego) - 3 łyżki cukru waniliowego Delecta - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta - 1/2 szklanki kakao - 1 łyżeczka waniliowego aromatu Delecta - 6 łyżek domowego dżemu jagodowego Polewa czekoladowa: - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 1/2 tabliczki mlecznej czekolady - 50ml mleka 0,2% lub słodkiej śmietanki 18%(wersja fat) Dodatki na ozdobę muffinek: - migdały - orzechy włoskie - wiórki kokosowe Przygotowanie ciasta : Obie wersje
MintTasteDziś mam dla Was pyszne, małe kulki, które podbiją podniebienie wszystkich miłośników słonego karmelu. Podstawą tych trufli są daktyle, które po zblednowaniu tworzą aksamitny karmel
wegujemysezonowych warzyw i owoców, więc naleśniki można przygotować nawet na deser z bitą śmietaną i np. truskawkami, malinami, borówkami, konfiturą z bakłażana lub kabaczka. Polane czekoladą... słodko, rozkosznie...Pyszota! Na słono, wytrawnie? Polecam domowe sushi z ciasta naleśnikowego, np. z wędzonym łososiem, koperkiem, serkiem śmietankowym, także roladki skośnie krojone z szynką, serem, pomidorami, oliwkami. Bardzo smaczne i efektowne przekąski. Dodanie
Zasmakuj Kuchni(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 180 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru brązowego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 130 g masła
Domowy Smak JedzeniaDziś gotujemy, a właściwie robimy słodkości z firmą "Brześć" :-) Dostało się ostatnio w moje ręce trochę smakołyków z tej właśnie firmy i postanowiłam wykorzystać trochę z
Czary - gary w kuchniChyba niewiele jest osób, a już w szczególności dzieci, które nie lubią nutelli czy innych kremów czekoladowych. Pamiętam, że w czasach mojego dzieciństwa królował krem z
Czary - gary w kuchnisylikonowej formy lub metalowej obsypanej mąką. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach - do suchego patyczka. Babka nie rośnie duża. Możemy ją polać dodatkowo domowym lukrem, posypać cukrem pudrem lub oblać gorzką czekoladą połączoną z mlekiem i słodzikiem
Czarnawisienkalukrem - u mnie glazura limonkowa . A wielkanocne kształty, dodają uroku świątecznemu stołowi :) Składniki na 3 duże blachy ciastek: CIASTKA: 2 wafle Grześki w czekoladzie - razem około 80g 360g mąki pszennej 50g domowego cukru waniliowego - o tym jak przygotować, trochę więcej TU 250g margaryny - schłodzona z lodówki 1 jajko - schłodzone z lodówki 1 łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić
Grunt to przepis!Pijak czyli ciasto z procentami na spodzie makowo-kokosowym przełożone kremem budyniowym, dżemem oraz biszkoptami nasączonymi alkoholem i oblane polane czekoladą to przepyszny smakołyk, który polecam na święta, domowe imprezy a także inne okazje. składniki na formę
Smakowite Daniakochających suszone śliwki dla tych, którzy kupili za dużo suszonych śliwek na Święta Bożego Narodzenia (tak jak ja :)) dla chcących zrobić sobie pyszne słodycze domowym sposobem Składniki: 150g śliwek suszonych 200g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakaa) 50ml wódki 25ml rumu Wykonanie: Śliwki wkładamy do miski lub garnka i zalewamy mieszanką rumu i wódki. Odkładamy na całą noc. Rano, odsączamy
Mania WypiekaniaPoniższy przepis jest wariacją na temat wegańskiego „twixa” którego zrobiłam kilka dni wcześniej. Jest bardziej wytrawny bo na słonym cieście krakersowym, przełożony dodatkowo domowej produkcji dżemem z aronii i polany gorzką czekoladą 80%- to trzeba spróbować! Składniki na ciasto krakersowe: szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 50 ml zimniej wodu 2 łyżki oleju Z powyższych
greenscarfdyniowa kaszka orkiszowa na budyniu waniliowym podana z domowymi powidłami i czarnym sezamem ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Nie wiem jak Wy, ale ja zamarzam...Najchętniej zapadłabym w sen zimowy i obudziła się jakoś w maju. Zdecydowanie jestem ciepłolubna :3 Nie podoba mi się zbytnio to, że dzisiaj mamy praktyki...W takim wypadku zostaje mi wolna tylko niedziela, ponieważ od poniedziałku zaczynają
breakfast of dreamskasza gryczana niepalona z rodzynkami i domowym dżemem cynamonowo-jabłkowym ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Ostatni (oby! trzymajcie kciuki...) tydzień praktyk. Mam nadzieje, że minie tak szybko, jak dwa poprzednie. Zapraszam na pyszne, wegańskie trufle czekoladowe z samych naturalnych składników! Kopalnia zdrowia i smaku :) (klik TUTAJ lub na zdjecie
breakfast of dreamsbogato...i pysznie! Składniki: -kasza manna 1,5 szklanki -cukier 1 szklanka -mąka pszenna TYP500 1,5 szklanki -proszek do pieczenia łyżka -cukier waniliowy domowy -cukier puder -kakao lub starta na wiórki czekolada -masło 3/4 kostki -truskawki -śliwki czerwone -jabłko, banan, gruszka Wszystkie sypkie produkty przesiewamy w jedno. Dodajemy półtwarde posiekane masło i zagniatamy na sypkie ciasto, które dzielimy
BaRepasżółtko surowe 70 g cukru pudru szczypta soli 180 g masła lub margaryny (użyłam margaryny) skórka z 1/4 cytryny Składniki na nadzienie: kupna lub domowa masa kajmakowa płatki migdałów 50 g gorzkiej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS CHŁODZENIA: 3 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło/margarynę ucieramy przy pomocy miksera kuchennego aż zacznie się pienić. Dodajemy cukier puder
My Culinary Art