dobrego - 1500 przepisów (strona:73/100)

Torcikowa szkoła: Biszkopt idealny i biszkopty smakowe 477

Dzisiejsza lekcja, poświęcona będzie biszkoptom.Biszkopt to podstawa do produkcji tortu. A, żeby tort był dobry - biszkopt musi być idealny.W internecie, w czasopismach, w książkach kulinarnych znajdziecie sporo różnych przepisów na biszkopt. Jak wybrać ten idealny, ten, który się uda, który nie opadnie ?W sumie, to tylko próbując, sprawdzając, testując - znajdziemy ten odpowiedni dla siebie.Nie każdemu odpowiada taki sam przepis... Niestety

kolorowotorcikowo
Food Blogger Fest II - relacja 147

zbyt mało przez nią zgłębiona. Warto by było wcześniej więcej przećwiczyć takie wystąpienia.  Z małych minusów? Można by poszukać sponsorów, zainwestować w jakieś paczuszki dla słuchaczy na "dzień dobry" z jakimś notatnikiem, długopisem i planem konferencji. To zaobserwowałam na innych konferencjach (głównie naukowych) i uważam, że jest ciekawym wyjściem.  A teraz w skrócie: Łukasz Węgrzyn, prawnik - rzeczowo, konkretnie

Pasja Smaku
XI Ogólnopolski Turniej Panien Apteczkowych - relacja 177

miejsce Fantazja ukraińska Iwony Witt-Czuprzyńskiej z Warszawy, a III miejsce Aroniówka Elżbiety Andrzejczak z Konopnicy. Mi najbardziej smakowała nalewka Iwony, a jej druga (wiśniówka) była równie dobra. Ja muszę jeszcze popracować nad swoimi nalewkami, ale udział w Turnieju był cennym doświadczeniem. Trochę się nauczyłam i poznałam kilka ciekawych osób. Całą imprezę z powodzeniem prowadzili Waldemar Sulisz i Lech

Pasja Smaku
Pizzeria Al Nero - opinia 238

papryką peperoni (w oryginale była papryczka chili, dodatkowo zrezygnowaliśmy z czosnku). Na każdym stoliku są także oliwy: zwykła i z papryczkami chili. Pizza była wyborna, odpowiednio wypieczona i naprawdę dobrymi składnikami. Oliwa świetnie do niej pasowała. Mąż jednak stwierdził, że nie stanie się fanem karczochów.  pizza Prince (23 zł) Przy drugiej wizycie w lokalu postawiliśmy na coś mięsnego. Pozazdrościliśmy

Pasja Smaku
Cytrusowa lemoniada herbaciana 140

płatki róży liście Ginko płatki prawoślazu lekarskiego papaja, ananas, truskawka, malina Jak tylko otworzyłam paczuszkę, w kuchni zapachniało obłędnie! Jestem zdania, że obok smaku, kolejnym istotnym zmysłem na który dobra herbata ma wpływać jest węch. Herbata ma mnie zachęcać swoim zapachem do zaparzenia filiżanki i tej udało się to znakomicie - nie mogłam się oprzeć i po kilku minutach już ostrożnie

Grunt to przepis!
CHLEB ODMIENIAJĄCY ŻYCIE, BEZGLUTENOWY 205

decyzja jaką podjęłam była słuszna:)  Pierwsze wrażenie kiedy spróbowałam chleb było...dość zaskakujące . Jednak z każdym kolejnym kęsem miałam ochotę na więcej i więcej...Chleb odmieniający życie to dobra alternatywa  dla tych, którzy ze względu na problemy zdrowotne czy zwyczajną chęć uniknięcia mąki w swojej diecie, nie mogą lub nie chcą jeść zwykłego chleba. Znalezione tutaj. Składniki

Smaczne Zdrowe
POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ DODATKU CUKRU 156

słoje , które pasteryzowałam ( część 1-wszym a część 2-gim sposobem wszystkie nakrętki "poklikały", więc obydwa sposoby są równie skuteczne. I co ważne - wszystkie ubiegłoroczne przetwory były dobre - żaden się nie popsuł

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA BURACZANE Z ZIARNAMI, NA MĄCE JAGLANEJ 220

razy, wszystkim bardzo smakowały. Za drugim razem dodałam do nich jeszcze orzechy laskowe, tak mi to połączenie jakoś pasowało i wyszły super, jeszcze lepsze od i tak już bardzo dobrych. Polecam obydwie wersje. Z przepisu wychodzi ok.16 ciasteczek. Znalezione tutaj (klik) z małymi modyfikacjami. Składniki:- 500g ugotowanych i obranych buraków (użyłam kupne gotowane buraki bez przypraw)- ok.10 łyżek

Smaczne Zdrowe
SCHAB SUSZONY, DOJRZEWAJĄCY - NAJLEPSZY 540

kilku wcześniejszych suszonych schabach, skomponowałam swoja własną wersję przypraw, która najbardziej nam odpowiada. I choć wszystkie wersje są bardzo dobre,to ta jest zdecydowanie najlepsza. Zapach, smak- poezja. Taka własna Szyneczka Parmeńska. Najlepsza jest wówczas gdy poleży jeszcze po wysuszeniu najlepiej kilka dni a nawet tygodni w lodówce. Problemem jest tylko wówczas pokrojenie jej, bowiem jest bardzo twarda ale smak

Smaczne Zdrowe
Żurek na domowym zakwasie 265

zatem wymieszać i odstawić ponownie w ciepłe miejsce. Czynność tę powtarzamy codziennie, pamiętając, by łyżka była czysta i sucha. Ja używam do tego drewnianej łyżki. Zakwas powinien być dobry po 5 dniach. Ja lubię nieco bardziej zakwaszony i trzymam go w cieple cały tydzień ;)  Gdy Nasz zakwas się ustoi możemy przejść do sedna sprawy, czyli gotowania żurku. Do tego

Sajkofanka smaku
"Staromiejskiej" klimat wiecznie żywy... 193

Dziś o tym jak na facebook'u kliknęłam "Lubię to" i wygrałam dwuosobowe zaproszenia na wiosenne menu w restauracji Staromiejskiej w Olsztynie...   Mieszkam w Olsztynie od kilku dobrych lat, a nigdy wcześniej nie było mi dane odwiedzić tego miejsca. Aż dziwne, gdyż restauracja Staromiejska położona jest w samym centrum starówki. Ze względu jednak na moje zainteresowania śledzę na bieżąco

Sajkofanka smaku
Marchewkowiec 167

migdałami, bez grama tłuszczu- taki marchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki (MW). Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe i to od Liski, które wydaje

Mia Cucina Sofieta
Brzoskwniki- Pesche dolci 208

jakiś czas można się pobawić. Ciasteczka zrobinie są z “pasta biscotto”  ciężkiego ciasta biszkoptowego, które po upieczeniu jest dość zbite i zatyka w ustach. Pesche są dobre na drugi dzień, kiedy wilgoć z nadzianego nimi kremu i likier odpowiednio je zmiekczą.    Różowy kolor i efekt brzoskwiniowej skórki, zawdzieczają kąpieli we włoskim likierze Alchermes i obsypaniu cukrem. Dzieło

Mia Cucina Sofieta
Pierniczki 138

choroba sprawila, ze nic nie czuje. Jednak obserwujac mojego Meza i Coreczke moge sie domyslac, ze sa naprawde smaczne.Ja moge tylko powiedziec, ze jeszcze przed upieczeniem pierniczki sa niesamowicie dobre. Przez caly ten czas kiedy ciasto dojrzewalo w mojej lodowce prawie codziennie podjadalam z niego odbrobine. Moj Maz martwil sie nawet, ze za chwile nie bedzie z czego tych piernikow

Przysmaki Karolki
Na slodkie popoludnie 135

pochodzi z gazetki "Pyszne ciasta domowe" N°3/2011Nigdy nie kupuje takich gazetek, ale tym razem sie skusilam, jeszcze nie wiem czy bylo warto, narazie na warsztat poszedl jeden przepis.To dobre ciasto dla tych, ktorzy lubia slodkosci. Jablka pieka sie w karmelu, a samo ciasto tez jest dosc slodkie. Zmienilam zwykly cukier na brazowy, bo przyznam szczerze przerazala mnie jego ilosc

Przysmaki Karolki