Seromakowiec 635dekorowane są czekoladą lub posypwane cukrem pudrem. Tym razem skorzystałam z „podpowiedzi” Doroty i seromakowiec ozdobiłam lukrem i suchym makiem. Mimo, że przygotowanie tego ciasta jest dosyć czasochłonne, rozłożenie pracy na dwa dni znacznie nam je uprości. Jeśli jeszcze nie znacie połączenia tych smaków – polecam, bo warto spróbować. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Seromakowiec appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylko
Sałatka z paluszkami surimi + film 227jajek, kukurydzy, ogórków konserwowych, szczypiorku i majonezu to oryginalna przekąska w sam raz na śniadanie lub kolację, świetna propozycja na domowe imprezy i ciekawy pomysł na drugie śniadanie do pracy. składniki na 4 porcje 6 ugotowanych na twardo jajek opakowanie paluszków surimi puszka kukurydzy konserwowej 5-6 ogórków konserwowych 4 łyżki majonezu Kieleckiego Omega-3 pęczek szczypiorku czarny pieprz
Smakowite Dania
Dorsz po baskijsku 218Niezwykle aromatyczna ryba przeniknięta zapachem ziół i warzyw. A wszystko za sprawą wspólnego duszenia. Rewelacyjne jednogarnkowe danie, które nie wymaga wiele pracy i przygotowań. 400 g dorsza 1 jajko Bułka tarta 1 dojrzały pomidor 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 ml bulionu Sól Pieprz 1 łyżeczka oregano 300 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką Oliwa z oliwek
VioletoweKucharzenie
Zupa porowo-jabłkowa z sezamowymi lizakami tofu 275lodu. Nie stresuj się - jeżeli jesteś w posiadaniu dobrego, ekologicznego bulionu warzywnego, spokojnie możesz go użyć. Gęsta i sycąca, idealna na pusty żołądek po ciężkim i długim dniu w pracy. Składniki 600 g ziemniaków 250 g pora 2 łyżki oliwy ok. 150 ml cydru 800 ml wywaru warzywnego (składniki i przepis poniżej) 200 ml mleka kokosowego 1 duże
Roślinna - blog wegański
Domowe sezamki kokosowe bez cukru 322chałwa bez cukru) , dziś znów w klimatach sezamowych. Znów prosto, znów słodko, znów bez cukru. I znów pysznie! :) Takie sezamki można z powodzeniem zawinąć w folię i zabrać do pracy czy szkoły jako zdrową przekąskę. Do posłodzenia użyłam 2 łyżek miodu, ale szczerze mówiąc wydają mi się odrobinę za słodkie (chyba zmienia mi się smak). Składniki (ok. 15 porcji
Powiedz dietom nie
Tortilla z Kurczakiem Na Szybko 300mnie na obiad Tortilla jest zawsze mile widziana. Młody zawsze zadowolony, ja też, bo mało pracy, a najeść się można ;) Sos jogurtowy czosnkowo-bazyliowny zrobił dobrą robotę. Zwykle sosem polewam zawartość tortilli, tym razem wszystkie warzywa wymieszałam z sosem, tworząc przy okazji pyszną sałatkę (identyczną zrobiłam do obiadu drugiego dnia). Mięso marynowało się w kompozycji przypraw wymyśloną przez mojego syna
Blondynka Gotuje
Amarantuska z orzechami i mlekiem kokosowym 249Amarnatus... Pierwszy raz jadłam w tym roku, w Tłusty Czwartek, gdy koleżanka przyniosła do pracy ciasteczka z amarantusem. Tak bardzo mi smakowały, że kupiłam torebkę amarantusa ekspandowanego z myślą, że też zrobię ciasteczka. No i amarantus czekał tak na swoją kolej aż do dziś :) Już jakiś czas temu natknęłam się na amarantusankę na Jadłonomii i chodziła za mną
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Makowa Panienka czyli makowiec z cytrynowym kremem 589szkoda, bo mieliśmy nadzieję na rozpoczęcie sezonu grillowego… Niestety przy takich temperaturach ani grilla ani nawet wycieczki rowerowej nie będzie… Za to będziemy mieli sporo czasu na pracę w ogrodzie Żeby Wam osłodzić weekend zapraszam na dość nietypowy makowiec z cytrynowym kremem, popularnie nazywany Makową Panienką. Makowa panienka to połączenie makowo-kokosowo-migdałowych- dość chrupkich -blatów z kremem
UgotujmyTo.pl
Granola "studencka" 181prezentem, który otrzymałam w dniu ślubu :) Tymczasem pora zejść na ziemię i zjeść śniadanie :) Na blogu publikuję granolę w sobotę, ale najczęściej jem ją w dni robocze, czyli w pracy od poniedziałku do piątku, na drugie śniadanie, jako dodatek do jogurtu naturalnego. Nazwałam ją studencką, ponieważ tym razem nie dodawałam bakalii z szafki z zapasami. Wsypałam po prostu całą mieszankę
bistro mama
Oczy carycy 407Ciasto, które zachwyca wyglądem i smakiem ;) Jest przy nim trochę pracy, ale uwierzcie mi, warto :) Składniki: Ciasto jasne: 6 białek 1 szklanka i 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju rzepakowego Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajk 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki
Czerwona Porzeczka
Sałatka z tuńczykiem, papryką i słonecznikiem 301Często pytacie co wziąć do pracy lub szkoły na drugie śniadanie :) Kanapki mogą się znudzić, nawet jeśli bardzo się staramy, aby tak się nie stało. Doskonałą alternatywą na drugi posiłek w ciągu dnia są właśnie sałatki. Dzisiaj proponuję sałatkę z tuńczykiem, czerwoną papryką i ziarnami słonecznika. Całość polana jest oliwą z oliwek i doprawiona ulubionymi przyprawami - u mnie oregano. Zapraszam
Chocolate Muffin Blog
Placuszki z cukinii 197Minimalna ilość pracy, świeże produkty i krótki czas wykonania oraz oczywiście wyśmienity smak to atuty tych prostych placuszków z cukinii. W czasie sezonu możecie dać do nich co tylko chcecie. Do przygotowania porcji dla 4 osób czyli około 16 placków będziemy potrzebowali : 1 średniej wielkości cukinii 1 papryki czerwonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 300 g. mąki pszennej
Full Smaku
Błyskawiczna sałatka z rukoli, pomidora i rzodkiewki z dodatkiem prażonych orzechów nerkowca 244białko łatwostrawne (20%), witaminy z grupy B, cynk, wapń, magnez, potas, żelazo, kwas foliowy; Właściwości lecznicze: wspomaga układ kostny, wzmacnia zęby, włosy, paznokcie, liczne kwasy tłuszczowe wpływają na pracę układu krwionośnego i nerwowego, zapobiegają miażdżycy; Ilość kalorii: w 100 g - 638 kcal. [źródło] Nerkowce są moimi ulubionymi orzechami. Można je pochrupać bez żadnych dodatków
Codzienna kuchnia niecodzienna
ŻELATYNA VS. AGAR - POKSRAMIAMY! 249czym łączymy z odpowiednią masą - tężeje szybciej niż żelatyna , więc nie trzeba długo czekać na jej zestalenie. Co ciekawe, można go ponownie zagotować , co jest raczej niewskazane przy pracy z żelatyną. Jeśli okaże się, że nasz deser nie ulegnie stężeniu, bo dodaliśmy za mało agaru, wystarczy masę rozpuścić, dodać napęczniały agar i zagotować ponownie. 1 łyżeczka żelatyny
W kuchni Karmel-itki