do pracy - 13340 przepisów (strona:495/890)

Tarta grzybowa 82

Niezawodna na wiele okazji - na śniadanie, obiad do pracy czy wizytę przyjaciół. Łatwe do zrobienia i przechowania, zachowują świeżość i smak przez wiele dni. Takie właśnie są tarty dlatego warto mieć kilka swoich ulubionych, wypróbowanych przepisów w zanadrzu. Tarty grzybowe z dodatkiem sera należą do jednych z moich ulubionych. To dlatego, że uwielbiam grzyby a dodatek śmietany i sera tylko

Milion Smaków
Makaron z kurczakiem Tikka Masala 73

danie wymyśliłam przygotowując wieczorem obiad do pracy - nie miałam czasu zrobić zakupów więc pozostało mi tylko połączyć to co znajdowało się w lodówce i kuchennych szafkach. Wyszło ciekawe połączenie włosko-indyjskie z sosem Tikka Masala w roli głównej

Milion Smaków
Śniadaniowe muffinki orzechowo-jabłkowe 112

rewelacyjne muffinki zapakujcie sobie na drugie śniadanie do pracy. Są bardzo pożywne, naszpikowane superskładnikami i smakują cudownie. Dodatek tartych jabłek dodaje im pulchności a orzechy i bakalie - smaku i wartości odżywczych. Ponadto żeby było zdrowiej mąkę pszenną wymieszałam z pełnoziarnistą. Te muffinki nie tracą smaku nawet po kilku dniach więc możecie je śmiało upiec nawet na cały tydzień. Jest

Milion Smaków
Domowa szynka pieczona 105

wiemy, że nie zawiera za konserwantów i innych "niechcianych" składników. W takiej sytuacji warto się zastanowić czy nie zrobić szynki w domu. Nie potrzeba do tego dużo pracy, efekt jest pyszny a w składzie znajdzie się tylko to co chcemy

Milion Smaków
Apfelstrudel 114

przyjemnym rumowym aromatem a do tego delikatnie spieniony waniliowy sos. Austriacki strudel jabłkowy to prawdziwe niebo w gębie. Do jego przygotowania wykorzystałam gotowe ciasto filo co zaoszczędziło mi sporo pracy. Pozostaje więc tylko przygotowanie nadzienia, zwinięcie strudla i upieczenie. Sos może wydawać się zbędny ale zachęcam żeby go nie pomijać - jest naprawdę przepyszny i znika w mgnieniu oka wyjadany łyżeczką

Milion Smaków
Lasagne 110

Kultowe włoskie danie dobre na każdą okazję - od rodzinnej kolacji, przez danie do pracy po smakowite co-nieco na przyjście gości. Lasagne ma miliony miłośników na całym świecie. I słusznie bo mimo klasycznej formy, wręcz prostoty, uwodzi smakiem od wielu, wielu lat. Klasyczna Lasagne Bolognese, jak sama nazwa mówi, pochodzi właśnie z Bolonii. Szacuje się, że w nieco innej formie

Milion Smaków
Muffinki z karmelizowanymi bananami 87

Wszelkie rodzaje muffinek to dobra propozycja nie tylko na smaczny podwieczorek ale również słodkie śniadanie czy przekąska do pracy. W tych muffinkach wyraźnie wyczujecie czekoladową nutę - dzięki dodaniu białej, startej czekolady. A po ugryzieniu niespodzianka - karmelizowane kawałki banana w środku. Pomysł z książki "White plate - Słodkie" Elizy Mórawskiej z moimi modyfikacjami

Milion Smaków
Wegańskie drożdżówki z makiem 199

jagód goi Przygotowanie: Rodzynki i jagody moczymy w wodzie. Pozostałe składniki na masę blendujemy razem po czym dodajemy do masy odsączone rodzynki i jagody. Dla ułatwienia sobie pracy ciasto dzielimy na trzy części, formujemy każdą w wałek i rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy masą i zawijamy w rulon. Następnie rulon kroimy na paski około 3 cm szerokości. Lekko wgniatamy górę

greenscarf
Szybki pożywny lunch. 200

Witajcie :) Lubicie szybkie pożywne jedzenie w ciągu dnia ? Taka alternatywa obiadu w formie szybkiego lanczu, np. w czasie przerwy w pracy. Często kiedy nie ma się czasu na jakieś niezwykłe gotowanie warto mieć taki szybki fajny przepis pod ręką. Co Wy na to ? Zobaczcie nasz nowy pomysł.   Pyszne grzanki ze szpinakiem :) Potrzebne składniki do przygotowania lanczu : świeży szpinak, serek

vegetanie
Lody z solonym karmelem 157

garnuszka, podgrzewać, cały czas mieszając, aż nieco sgętsnieje (nie gotować!). Posolić, ostudzić.  Ostudzononą masę karmelową wymieszać z kremówką, schłodzić. Przelać do maszyny do lodów, a gdy ta skończy pracę, do pojemnika na lody. Zamrozić. Smacznego! Ogólnie rzecz biorąc, mimo niesprzyjającej aury, nie mogę się powstrzymać przed kręceniem coraz to nowych lodów. Jest tyle możliwości, które kuszą mnie ogromnie. Najchętniej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłecznik na biszkopcie 201

Wilgotne, delikatne, niezbyt słodkie ciasto z jabłkami jest dobre na wiosenne i letnie dni. Dużo pracy przy nim nie ma, a efekt i satysfakcja gwarantowane.  Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oliwy 2 łyżki octu spirytusowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek około 3 - 4 łyżki

Kuchcik gotuje
Sorgo z wątróbką i szparagami - przepyszny eksperyment 205

sumie ok. dwóch całych pomidorów) suszony majeranek 8 dużych liści mięty olej sól pieprz Sorgo moczyć kilka godzin w wodzie. Np. można je zalać wodą przed wyjściem do pracy. Gotować sorgo w wodzie (na część sorgo 2,5 części wody) Wątróbki pokroić na kawałki "na jeden kęs" i obsmażyć pod przykryciem (strzela z patelni) w rozgrzanym oleju. W tym czasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Wiosenny konkurs z Mira design, piąty tydzień, ostatnia nagroda 158

rzed nami ostatnie dni  "Wiosennego Konkursu z  Mira design " .  Dziś do puli nagród  dokładamy piąty, ostatni upominek. Nadal możecie zgłaszać swoje prace i zgarnąć jedną z pięciu nagród. Na Wasze zgłoszenia czekamy do godz. 24:00, 22 maja br.  Upominek Nr 5 :) Razem z  Mira design  zapraszam do udziału w wiosennym konkursie. Mamy

SzczyptaSmaQ
Domowa pizza na cienkim cieście 173

Dziś sporo pracy także obiad biurowy, wypiekany w domu ręcyma mojego osobistego pizzaman'a! Pizza salami z cebulką, pieczarkami i duuuużą ilością świeżej rukoli, uwielbiam! Przepis na ciasto o cienkim spodzie: - 1/2 szklanki mleka (jak będzie woda to się też nic nie stanie) - 2 szklanki mąki - 1 łyżka oleju - 1 łyżka cukru - 2 dag drożdży Dodatki: -  salami, pieczarki

upichcona
Pierogi z rabarbarem 267

robiłam za pomocą robota kuchennego z końcówkami do zagniatania ciasta, tutaj jednak trzeba uważać! Za długo wyrabiane ciasto zrobi nam się bardzo twarde i w dalszej części pracy z nim, będzie nam ciężko cokolwiek z nim zrobić. To samo tyczy się wyrabiania ręcznego oczywiście, tylko, że przy wyrabianiu rękoma łatwiej to skontrolować, a przy robocie kuchennym niestety łatwo się zagapić

Jedzeniomania