DŻEM TRUSKAWKOWY 214powinno się go pasteryzować. Gotujemy wtedy słoiki zanurzone w wodzie do 2/3 wysokości słoika na średnim ogniu przez około pół godziny. Zabierajmy się więc do pracy. Truskawki przełożyłam do durszlaka i umyłam w letniej wodzie. Następnie oderwałam z nich szypułki. Przełożyłam je do garnka. Większe owoce przekroiłam na połówki. Dodałam sok z cytryny. Zagotowałam
potrawyregionalne
JAGODZIANKI 202jagód (po jednej płaskiej łyżce na jagodziankę) 3 łyżki cukru 1 roztrzepane jajko na glazurę Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 5-6 łyżek wody Pamiętajcie,ze podczas pracy z ciastem drożdżowym nie powinno być w pomieszczeniu przeciągów. Powinno wyrastać w cieple. Drożdże rozkruszyłam i rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odstawiłam na około 15 minut
potrawyregionalne
KETCHUP DOMOWY 247Wszystko co domowe i zrobione samemu smakuje najlepiej. Chociaż zapewne przyzwyczailiśmy się do smaków ulubionych kupnych ketchupów. Ale czasem warto włożyć odrobinę wysiłku i pracy, żeby dowiedzieć się który smakuje lepiej. Ketchup używany jest w naszych kuchniach często do kanapek, pizzy czy mięs. Miło będzie w zimowy wieczór otworzyć swój własny słoiczek pachnących pomidorów i poczuć lato na talerzu
potrawyregionalne
PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE 178Placki ziemniaczane można jeść na wiele sposobów. Na ostro, słono, z cukrem, jako placek do gulaszu (klik) , z sosami lub same jako przekąska. Dzisiejsze nie wymagają wiele pracy jak i składników. Na dobrą sprawę wystarczy trochę ziemniaków i marchwi. Placki ze śmietaną i z cukrem (klik) Placki ziemniaczane z kurkami (klik) Chrupiące placuszki ziemniaczane z serowym sosem (klik). Składniki
potrawyregionalne
PĄCZKI HISZPAŃSKIE, WIEDEŃSKIE lub GNIAZDKA 195Zwane są również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Mimo,że są smażone na oleju, jedząc je nie wyczuwa się, że są nim nasączone. Tylko parę składników, ale niestety wymagają trochę pracy. Wynagradzają jednak delikatnym smakiem. Rozpływają się w ustach, są puszyste i pyszne. Można polać je lukrem cytrynowym lub posypać cukrem pudrem. Składniki na pączki: 200g mąki pszennej 250g
potrawyregionalne
BRUKSELKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM 235witaminę C. Brukselka zawiera również dużo beta-karotenu. Bywa zaliczana do tak zwanych warzyw młodości, ponieważ zawiera silne przeciwutleniacze. Ma właściwości przeciwzapalne. Wspomaga pracę układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego i oddechowego. W 100 g jest tylko około 30 kcal. Dodatkowo, ze względu na zawartość sodu i potasu, reguluje gospodarką wodną organizmu, zapewniając skórze
potrawyregionalne
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 228ostatniej kolacji, gdy wyrzucałam już pusty słoik stwierdziłam, że dlaczego nie zrobić ich samemu. Jak pomyślałam tak też zrobiłam. Wyszły rewelacyjne! Naprawdę. Od dziś koniec z kupowaniem! Trochę pracy a właściwie dłubania (pensetą) jest przy wyjmowaniu ości. Potem smażenie i przygotowanie zalewy.Ale to już chwila. Potem przez jakieś 24 godziny po zrobieniu powinny poleżeć i się przegryźć. Składniki
potrawyregionalne
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 252deserów,naleśników czy po prostu do świeżego chleba. Polecam spróbować zrobić samemu dżem z czarnej porzeczki. Ma piękny kolor, zapach i rewelacyjny smak. Jest przy nim trochę pracy,ale rekompensuje wszystko gdy się nim zajadamy. Mając w posiadaniu 18 kg czarnych porzeczek postanowiłam zrobić z nich sok i dżem. Składniki: 6 kg czarnej porzeczki 2,5 kg cukru
potrawyregionalne
SUSZONE POMIDORY 266suszone zalane oliwą są używane przeze mnie bardzo często. Dodaję je do wielu dań min.do spaghetti, past do smarowania ( np. z avocado), sałatek, kanapek. Jest przy nich trochę pracy-ale warto! Najlepiej suszyć je na słońcu... ale z nim w naszym klimacie różnie bywa. Można w suszarce do grzybów i ziół. Czas suszenia 5-6 godzin.Trzeba kontrolować i sprawdzać
potrawyregionalne
Sernik pomarańczowy na spodzie śliwkowo-czekoladowym z polewą 208Przepyszny sernik składający się z trzech idealnie pasujących do siebie warstw. Spód to trafione połączenie suszonych śliwek, herbatników i czekolady - bez masła :) Masa serowa nie wymaga dużo pracy i wprawy, uda się nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu. Jeśli chodzi o polewę to pozostawiam Wam wolną rękę, ale bardzo zachęcam do wykorzystania gładkich powideł śliwkowych i kakao
Chocolate Muffin Blog
Ciasto drożdżowe maślano - waniliowe 206popołudniowej kawy czy kakao (tylko nie do herbaty, ponieważ ogranicza wchłanianie głównie wit. B1, której zasobnym źródłem jest właśnie ciasto drożdżowe), ale również jako drugie śniadanie- do szkoły czy pracy. Ciasto absolutnie wyjątkowe w smaku, wypróbujcie koniecznie! :) Ciasto: * mąka pszenna- 500 g * mleko- 230 g * cukier trzcinowy- 80 g * masło- 100 g * drożdże- 20 g * jajko- 1 szt. * wanilia
Kraina Miodem Płynąca
Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 252popularne. W tajniki mięsa z królika wprowadził nas Przemek Błaszczyk - chef z Mańana Bistro & Wine Bar , uczestnik polskiej edycji Top Chef. Przemek podzielił nas na cztery grupy, a pracy zapowiadało się całe mnóstwo! Mieliśmy w sumie przygotować: - konfitowane skoki królika z espumą ziemniaczaną i cassoulet z trzema rodzajami kiełbasek, - bulion na króliczym przodku i sercu, - comber z królika
Plate of Joy
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem 58575push({}); Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem to szybka i smaczna przekąska, nie tylko na imprezę :) Można śmiało je brać również zamiast drugiego śniadania do szkoły lub pracy. Z podanych składników wychodzi ok. 14-15 ślimaczków z ciasta francuskiego . Jeśli szukacie więcej inspiracji na przekąski na imprezę , to zapraszam do wpisu: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. (wiem
Kulinarne Przeboje
Krój gotuj WOW - komiks - książka kucharska 202Postanowiłam z jej pomocą przygotować na początek jedno z dań. Jak wyszło? sprawnie i smacznie. Niedługo pokażę je na blogu. Moje wrażenia Książka jest spora , co może nieco utrudniać pracę, gdyż nie każdy ma w kuchni na tyle dużo miejsca, aby leżała swobodnie bez obaw o zabrudzenie podczas gotowania. Sporym plusem jest sztywna, choć elastyczna okładka i niewielka waga . Książka
Codzienna kuchnia niecodzienna
Chrupiąca tortilla z dynią 188Miało być risotto z dynią, ale po długim dniu w pracy, byłam tak głodna, że nie miałam ochoty czekać na obiad. Wymyśliłam, że zamiast risotta z dynią, przygotuje tortille z dynią , które znacznie szybciej się przygotowuje. Dodatkowo odkryłam, iż placki tortilli, które usmażymy na odrobinie masła nabierają przepysznego smaku i, co najważniejsze, nie wysuszają się na patelni tak szybko. Stają
Moja Delicja