poprzednich postach, że łosoś w puszcze to pozycja obowiązkowa w mojej szafce. Dzisiaj szybka propozycja na smaczną sałatkę, którą możecie zjeść na śniadanie, kolację lub zabrać jako lunch do pracy. Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować: - mix sałat (opakowanie 180 g) - łososia w oleju (2 puszki po 150 g każda) - garść pomidorków koktajlowych - garść ulubionych kiełków - 6 rzodkiewek
Bez Cebulisupermarketach czy przez Internet albo są nieosiągalne, albo kiepskiej jakości. To mocno komplikuje robienie zakupów, bo przysłowiowe babcie z pietruszką czy innym szczawiem są zamknięte, kiedy kończę pracę i nie pracują w niedzielę. Ale przecież nie będę w kółko jadła zimowych ziemniaków czy kapusty. W każdym razie z wiosennych smaków udało mi się na razie zjeść Cebulę dymkę , Fiołki
Ugotowane pozamiataneLeniwe, potrawa dość popularna, lubiana przez dorosłych jak i dzieci, często także nazywana kluskami leniwymi. I wszystko się zgadza, bo to ani nakładu pracy, ani czasu nie wymaga. Wymieszać, uformować, ugotować i zjeść. 😋 Już wcześniej publikowałam ten przepis, jednak teraz jest ku temu inny powód. Przystąpiłam do akcji Ratujmy Klasyki , której pomysłodawcą jest Małgosia z blogu
Dieta moja pasjaUwielbiam takie kremy, zawsze można sięgnąć do lodówki po taką zupkę, lekko podgrzać i jeść. Często biorę do pracy na lunch. Warzywa oczyścić i pokroić na małe kawałki, kalafiora podzielić na małe kawałeczki. Do garnka wlać wodę, dodać warzywa oprócz kalafiora. Ja lubię jeszcze dodać liście i gruby kawałek łodygi od kalafiora. Póżniej to wyrzucam, ale smak zostaje. Doprawić solą
Kuchnia Pokoleńrazy. Po tych 2 – 3 godzinach włóż ciasto na całą noc do lodówki, oczywiście pod przykryciem. Następnego dnia rano wyjmij ciasto z lodówki na 2 – 3 godziny przed dalszą pracą, aby jego temperatura wzrosła. Oprósz blat roboczy mąką i wyłóż na niego ciasto. Podziel je na dwie równe części (po około 860 g każda). Każdą z nich rozwałkuj
Weekendy w domu i ogrodziekolejne kubki ulubionej herbaty, bo ja nie potrafię oderwać się od książki. Właśnie takiego nosa miałam w przypadku Celi. Dotarła do mnie przed świętami, w czasie kiedy miałam najwięcej pracy w kuchni, głowa pełna terminów i zleceń. Mimo tego nie potrafiłam się powstrzymać, żeby nie zajrzeć chociaż na pierwszą stronę. Potem to już tak poleciały strony, że pochłonęłam książkę
Blondynka GotujeDodatkowo: trochę mleka trochę maku Mąkę z solą wsypać do miski, dodać masło, następnie wlać zaczyn i ciepłą wodę. Wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Ja jak zwykle ułatwiłam sobie pracę i wyrobiłam mikserem z hakami :) Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką. Szybko zagnieść i podzielić
Agusiowe smakołykibardzo sycąca sałatka z selera naciowego, ciecierzycy i pora, wzbogacona suszonymi pomidorami i jabłkiem. Podana z ugotowanym jajkiem przybiera postać kompletnego posiłku, idealna do zabrania na lunch do pracy. Bardzo polubiłam połączenie selera naciowego z porem i chcąc otrzymać bardziej sycące danie, do sałatki dodałam, ugotowaną ciecierzycę i suszone pomidory. Sałatka podana z gotowanymi jajkami nasyciła nawet męską część
Kuchcik gotujegdzie uczestnicy robili smakowite drożdżówki i gotowa byłam o 22 brać się za pieczenie, resztką zdrowego rozsądku pozostawiłam sobie tę przyjemność na kolejny dzień. Zaraz po powrocie z pracy popełniłam najlepsze odrywane cynamonki, miękkie, delikatne mimo, że z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, bajecznie pachnące cynamonem, a do tego z chrupiącymi orzechami. Jeśli tak jak ja kochacie drożdżowe wypieki musicie wypróbować
Cynamonowe szczęścieznaleźć różnego rodzaju ziarna, płatki owsiane i bakalie, same naturalne składniki, dodatkowo zostały one oblane miodem lub czekoladą. Batony idealnie nadają się na drugie śniadanie czy przekąskę do pracy lub w podróży. Aby móc dla Was napisać kilka słów o batonach, na początek z Jasiem spróbowaliśmy każdego z osobna po połowie;) Mój synek jest wielkim łakomczuszkiem
Życie zaczyna się w kuchniketchupem i serem, wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, można je upiec na śniadanie lub kolację. Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno, możemy je zabrać ze sobą do pracy, polecam. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 1 opakowanie suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 łyżka ziół do pizzy Dodatkowo
Bajeczna Kuchniaryżem i tuńczykiem. Został mi ryż z obiadu a pod ręka miałam też tuńczyka, więc postanowiłam zrobić szybką sałatkę. W sam raz, aby zabrać ją w pudełku do pracy. Sałatka jest bardzo sycąca i delikatna w smaku. Polecam wszystkim miłośnikom tuńczyka :) Składniki: * woreczek ryżu * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym * 1 puszka groszku * 4-5 ogórków konserwowych
Zrób to smaczniewłaściwości, między innymi: utrudniają rozwój komórek nowotworowych -l iczne badania wskazują, że lektyny z pieczarek mogą być istotnym składnikiem leczenia wielu nowotworów. O bniżają także poziom trójglicerydów i wspomagają pracę układu odpornościowego. Warto też wspomnieć, że neutralizują przykry zapach czosnku. Wartość odżywcza gotowanych pieczarek (w 100 g) Wartość energetyczna (kcal) 28 Tłuszcz
Kulinarne przygody Gatityniewielką ilość oleju i podprażamy na nim posiekane orzechy. Gotowy makaron posypujemy orzechami, pokrojonymi w plasterki oliwkami i listkami bazylii. Obiad idealny do pudełka i do zabrania do pracy;) Smacznego
Lawendowe Niebo