Ryż z truskawkami lubi prawie każdy i prawie każdemu kojarzy się z dzieciństwem. Muszę (a właściwie chcę) wracać powoli do takich przepisów. Będę rozpieszczać w tych
KardamonovyLubię pod każdą postacią: pieczone, na ciepło, na zimno, nawet zmiksowane. W tej tytułowej dużą robotę robią śliwki, więc wpakujcie ich do owsianki ile wlezie. Jeżeli
KardamonovyUwielbiam soki przecierowe. Te kupne też. Niestety ich skład nie jest za ciekawy – piszę w sumie o cukrze. A że mam wielką dynię, sporo marchewek
KardamonovyRzadko robię barszcze bez zakwasu. Mimo, że w domu miałam schowaną butelkę z zakwasem, postanowiłam go nie dodawać do tej zupy. I też wyszła ok. Ma
KardamonovyPrzeglądając zaległe przepisy, przypomniała mi się tytułowa surówka, którą zapomniałam opublikować. Macie więc, na zdrowie. Jedzmy w nowym roku więcej owoców i warzyw. My chwilę temu
KardamonovyOesu, ale dawno nie jadłam owsianki. Nawet nie wiem czemu. Chyba po prostu nie chce mi się przy niej stać, jak ciągle wisi na mnie Tolka
KardamonovyJakaś blada, co? Ano blada, bo zaciągnięta mąką ze śmietaną. Założę się, że większość z Was jadła u swojej babci taką zupę. Ja jadłam. Pamiętam, że
KardamonovyLeży przede mną, odręcznie napisany, przepis na ciasto drożdżowe. Kocham ten charakter pisma, poznam go wszędzie. Moja babcia robiła najlepsze ciasto drożdżowe na świecie. I fasolową
KardamonovyNaleśniki z mąki pełnoziarnistej zrobiłam już parę tygodni temu, kiedy zabrakło mi zwykłej mąki tortowej. Byłam przekonana, że naleśniki będą mi się rozpadać na patelni, że
KardamonovyW lodówce miałam jeszcze połówkę młodej kapusty, o której zapomniałam. O seler i rodzynki w naszym domu nietrudno, więc wszystko wylądowało w misce. Całkiem przypadkiem wyszła
KardamonovyGranole robię dość często, przeróżne. Lubimy je wszyscy, z jogurtem, mlekiem, bez niczego. Ostatnio napatoczyło mi się w lodówce masło orzechowe i od razu pomyślałam, że
KardamonovyPolubiłam się z mąką pełnoziarnistą. Na początku byłam sceptycznie do niej nastawiona, byłam przekonana, że nic z niej nie wyjdzie. A tu proszę, racuchy, placki, ciastka
KardamonovyKurczę, zawieruszył mi się gdzieś ten przepis, dlatego publikuję go dopiero teraz. Marudzę trochę, bo aktualnie pomidorowe powinniśmy robić ze świeżych pomidorów, a ja do tego
KardamonovyOstatnio dostaliśmy wielki koszyk jagód od rodziców My. Część poszła do zamrożenia, część do ciasta, spora ilość wylądowała w tytułowym deserze. Za sobą mam już parę
KardamonovyJeżeli zaglądasz tutaj od dłuższego czasu, wiesz jak bardzo lubię owsianki. Na ciepło jem je kiedy jest chłodniej, na zimno – wiadomo. Dziś aura raczej jesienna
Kardamonovy