Za nami pierwszy odcinek programu tvp abc “Niejadki i inne przypadki”, w którym rozmawialiśmy o wpływie białego cukru na dziecięcy organizm. Kto z Was oglądał? 🙂 Cukier
WiszniówkaW Twojej lodówce zalega nie zjedzona wędlina, którą prawdopodobnie jutro wyrzucisz do kosza? Zatrzymaj się chwilę i pomyśl, czy nie można by jej użyć jeszcze dzisiaj
WiszniówkaBardzo trudno jest upiec smaczny tort, kiedy praktycznie żaden bazowy składnik tradycyjnego ciasta nie jest dozwolony w diecie. Na prośbę mojej koleżanki opracowałam przepis na taki
WiszniówkaZakwas z buraków przydaje się nie tylko do barszczu. To też niesamowity napój, który wspiera układ odpornościowy organizmu. Zobacz, jak zrobić ten prosty eliksir zdrowia. W
WiszniówkaCzekolada na gorąco kojarzy nam się z czymś pysznym i troszkę zakazanym w diecie – przecież ma tyle kalorii. Jednak w dobrze zbilansowanej diecie jest miejsce
WiszniówkaŁazanki z kapustą to danie, które miło wspominam z dzieciństwa. Chcę Wam dziś zaproponować przepis na łazanki w wersji zdrowszej i bardziej kolorowej: z czerwoną kapustą
WiszniówkaDżem z borówek amerykańskich robię na dwa sposoby. W tym wpisie zdradzam, jak najcześciej przygotowuję słodkie przetwory z borówek do słoików . Borówka amerykańska to niezwykle zdrowy
WiszniówkaKoktajl owocowy można robić na miliony sposobów! Najpopularniejszym w naszym kraju koktajlem jest miks truskawek i maślanki. Ja dzisiaj chcę Wam pokazać koktajl owocowy robiony nieco
WiszniówkaSałatka z porów kojarzy mi się ze świętami w domu. Bez względu na to, co świętowaliśmy, na stole centralne miejsce zajmowała właśnie sałatka z porami. Dziś
WiszniówkaCykoria duszona to u nas mało popularna przekąska. Cykorię zwykle jadamy na surowo, w sałatkach. Jednak w tej wersji, podanej z karmelizowanymi orzechami totalnie zaskakuje smakiem
WiszniówkaPieczona brukselka smakuje zupełnie inaczej, niż ta gotowana. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jej w tej wersji, to warto się skusić. Dzięki takiej formie przyrządzania wiele osób
WiszniówkaBrukselka i kopytka to duet, które bardzo lubię. Kopytka to moje “comfort food” – kojarzą mi się z dzieciństwem. Brukselki kiedyś nie lubiłam, ale
WiszniówkaCo jeść w lutym? Oto jest pytanie! Zimowa kuchnia w lutym zaprasza wszystkich zmarzniętych na rozgrzewające dania warzywne Bazujemy na warzywach, które w zimie jeszcze rosną
WiszniówkaZimowa zupa z jarmużem to zimowe danie jednogarnkowe, które osobiście uwielbiam! Jest bardzo sycąca, odżywcza i rozgrzewająca. Jarmuż to warzywo, o którym wiemy, że jest zdrowe
WiszniówkaWarzywa i owoce sezonowe w styczniu to głównie produkty z przechowalni, zebranie jesienią. Jednak są też i takie, które w tym czasie nadal rosną w gruncie
WiszniówkaGdy brakuje Ci czasu na zrobienie obiadu, zamiast zamawiać – zrób tortille! To pyszne i szybkie danie pozwoli Ci wykorzystać warzywa i mięso (na przykład z
WiszniówkaBób to jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych. Polecam Wam dzisiaj prosty i szybki przepis z kaszą pęczak, pesto i właśnie z bobem - idealne, szybkie i
WiszniówkaOstatnie tygodnie wyczerpały mnie energetycznie. Jeśli też tak masz, to proponuję Ci dzisiaj zastrzyk energii w postaci bakaliowych kulek mocy. Te najeżone zdrowiem trufelki oprawiają humor
WiszniówkaTo jeden z najbardziej efektownych, a zarazem prostych do zrobienia deserów. Pavlova, czyli beza z kremem śmietankowym i świeżymi owocami to deser, który wywołuje westchnienie, cieszy
WiszniówkaW czasie, kiedy rzadziej wychodzimy na zakupy, możemy podszkolić umiejętności pieczenia domowego chleba. Nie jest to wcale tak trudne, jak się wydaje! Wystarczy mąka, drożdże, sól
WiszniówkaPodejmij wyzwanie i zamień wielkanocne, mięsne przysmaki na wersje wege! Ten zielony pasztet wniesie wiosenną świeżość na Twój świąteczny stół i nacieszy oko żywym, zielonym kolorem
WiszniówkaCzym zastąpić jajko w słodkich wypiekach? Jest na to kilka sposobów! Przedstawiam Ci listę pięciu sprawdzonych produktów roślinnych, których możesz użyć zamiennie do jajek i cieszyć
WiszniówkaKoktajl truskawkowy z kefirem, bananem i płatkami owsianymi to pomysł na śniadanie inaczej - pyszne, energetyczne i orzeźwiające :) Artykuł Pożywny koktajl truskawkowy – złap go, gdy pędzisz
WiszniówkaGdy lubisz dania mięsne, ale chcesz je ograniczyć, w głowie pojawia się obawa: czy potrawy bez mięsa będą mi smakowały? Odpowiedź jest prosta: jeśli będziesz podążać
WiszniówkaŚwięta, święta..i po świętach zostaje nam mnóstwo niezjedzonej żywności. Pieczywo, wędliny, warzywa - to produkty, które najczęściej marnują się w naszych domach. Z roku na rok
WiszniówkaSłynna imprezowa sałatka gyros wcale nie musi bazować na mięsie! Przedstawiam Ci dzisiaj pomysł na to, jak zrobić ją pysznie w opcji wegetariańskiej. Sałatka gyros to
WiszniówkaProsta i przepyszna! Delikatna w smaku, energetyzująca kolorem pasta z pieczonych buraków i orzechów nerkowca nada Twojemu śniadaniu zdecydowanego charakteru. Nie daj się prosić, daj się
WiszniówkaJak sprawić, by kaczka była soczysta i miękka? Zdradzę Wam rodzinny przepis na wyśmienite kacze udka z jabłkami. Artykuł Kacze udka z jabłkami – prosty, wykwintny
WiszniówkaLekkie i puszyste jak omlety i szybkie w przygotowaniu. Mogą być w wersji bezglutenowej, jak i klasycznej. Tak czy inaczej będą pyszne. Zapraszam Was na placuszki
WiszniówkaJak komponować lunchbox idealny?- na to pytanie szukaliśmy odpowiedzi wspólnie z blogerami, ekspertami oraz dziećmi na warsztatach kulinarnych, organizowanych przez markę Sokołów. Wraz z początkiem września
WiszniówkaOddaję w Wasze ręce mini zeszycik z przepisami sezonowymi, by mógł służyć Wam pomocą w chwilach braku weny twórczej w kuchni oraz inspirować do odkrywania nowych
WiszniówkaBurgery rybne to sposób na rybę w atrakcyjnym wydaniu. Drobno posiekane mięso ryby, odpowiednio przyprawione i upieczone potrafi być niezłym kąskiem, chętnie jedzonym również przez dzieci
WiszniówkaLubię pancakes za to, że pobudzają moją kreatywność w kuchni. Ich wygląd wszystkim dobrze się kojarzy, więc bazując na gwarantowanym, dobrym „pierwszym wrażeniu”, eksperymentuję
WiszniówkaLubię pancakes za to, że pobudzają moją kreatywność w kuchni. Ich wygląd wszystkim dobrze się kojarzy, więc bazując na gwarantowanym, dobrym „pierwszym wrażeniu”, eksperymentuję
WiszniówkaBurgery rybne to sposób na rybę w atrakcyjnym wydaniu. Drobno posiekane mięso ryby, odpowiednio przyprawione i upieczone potrafi być niezłym kąskiem, chętnie jedzonym również przez dzieci
WiszniówkaOddaję w Wasze ręce mini zeszycik z przepisami sezonowymi, by mógł służyć Wam pomocą w chwilach braku weny twórczej w kuchni oraz inspirować do odkrywania nowych
WiszniówkaPostanowiłam uczcić rozpoczęcie urlopu rarytasem, który jak mało który kojarzy się z wakacjami nad morzem: chrupiące gofry z bitą śmietaną i pyszną wiśniową frużeliną domowej roboty
WiszniówkaPomidorki cherry są jednymi z naszych ulubionych warzyw "na ząbek" i fajnie się komponują z kruchym ciastem, które przecież wcale nie musi zawierać jajek ani glutenu
WiszniówkaLetni przysmak w postaci gofrów można przygotować na tak wiele sposobów, że praktycznie każdy będzie zadowolony 🙂 Zapraszam dziś na wersję gofrów bez jajek i bez cukru
WiszniówkaProsty sos wegański z zielonym groszkiem i curry, który zrobisz w kwadrans! Pasuje zarówno do makaronu, jak i ryżu. Artykuł Prosty sos wegański „zielone groszki
WiszniówkaTen sernik powstał w momencie, gdy chciałam upiec lekką wersję sernika z brzoskwiniami bez bezy i innych fikuśnych dodatków. Po prostu ser i brzoskwinie – duet
WiszniówkaBrak pieczywa to jedna z największych bolączek osób, które muszą przejść na dietę bezglutenową. W przypadku mojej córki też tak właśnie było: to za chlebkiem tęskniła
WiszniówkaProste w wykonaniu, smaczne i zdrowe brownie bezglutenowe! Nawet nie czuję, że mi się rymuje..bo obecnie czuję wyłącznie obłędny zapach czekoladowego wypieku 😉 Rozpędziłam się w
WiszniówkaKlasyczna, postna zupa grzybowa nabiera więcej treści, gdy podamy ją z pysznymi dodatkami, jakimi są domowe grzanki i lane kluseczki. Zupa grzybowa kojarzy nam się z
Wiszniówka„Eee, a te dania bez mięsa to takie lekkie, nie da się tym najeść”, „chciałabym jeść mniej mięsa, ale po daniach wege jestem
WiszniówkaSzarlotka bez glutenu, bez jajek, bez laktozy i bez cukru jest dobrym pomysłem nie tylko jako deser, ale też na przykład na zdrowe śniadanie. Od tygodnia
WiszniówkaKiedy przychodzi przesilenie wiosenne, mam od razu spadek formy. Życie ratuje mi między innymi ta sałatka. Działa na mój organizm jak kawa, zwiększa siły witalne i
WiszniówkaSzarlotka bez glutenu, bez jajek, bez laktozy i bez cukru jest dobrym pomysłem nie tylko jako deser, ale też na przykład na zdrowe śniadanie. Od tygodnia
Wiszniówka„Eee, a te dania bez mięsa to takie lekkie, nie da się tym najeść”, „chciałabym jeść mniej mięsa, ale po daniach wege jestem
WiszniówkaKlasyczna, postna zupa grzybowa nabiera więcej treści, gdy podamy ją z pysznymi dodatkami, jakimi są domowe grzanki i lane kluseczki. Zupa grzybowa kojarzy nam się z
WiszniówkaWidok dryfujących po oceanie śmieci, a w szczególności ogromnej wyspy z plastiku, która powstała na Pacyfiku wstrząsnął mną na tyle mocno, że postanowiłam zmienić swoje kuchenne
WiszniówkaTakie skrzydełka nikomu nie wadzą, a wszystkim robią dobrze. Przysmak typu fast, a zdrowy fest! Pieczone i z niespodzianką w środku 😉 Założę się, że chrupiące kojarzy
WiszniówkaMasz zielone? – Mam! Grasz w zielone? – Gram.. ale to mi nie wystarcza! Ja zielone jem! Pochłaniam w dużych ilościach, i to nie tylko
WiszniówkaUwaga, uwaga! Osoba czytająca ten wpis umie wykonać najpyszniejsze lody na świecie! W dodatku lody te są super zdrowe, bo bez cukru, jajek i laktozy. Nie
WiszniówkaDzieci często nie mają szansy na popełnianie własnych błędów. Nie uczą się na swoich własnych doświadczeniach. Rodzice chronią je za wszelką cenę przed niepowodzeniami, w efekcie
WiszniówkaGdy go zobaczysz na targu czy w supermarkecie, mijasz go obojętnie. Nie ma fal. Na widok ciemniejszego odcienia z dezaprobatą odwracasz wzrok, ale nie oceniaj po
WiszniówkaBruschetta to po prostu taka grzanka – zapiekanka, którą pewnie każdy z nas doskonale zna. Włosi udoskonalili nieco tę grzankę, smarując najpierw pieczywo oliwą i czosnkiem
WiszniówkaW trzy minuty zamień trzy składniki na jeden kubek pełen pysznego, delikatnego ciasta czekoladowego! 🙂 Bez mąki, bez cukru i bez mleka. Szybko, szybko, nie ma czasu
WiszniówkaNa co dzień nie marnujesz czasu. Pewnie wozisz dzieci do szkoły i na zajęcia pozalekcyjne, pracujesz zawodowo, znajdujesz też czas własną aktywność fizyczną – i dobrze
WiszniówkaZapraszam na pączki w stylu zero waste! Jeśli zostało Ci trochę ziemniaczanego puree, to nie zawahaj się użyć go do ciasta na pączki. Gotowane ziemniaki wzbogacają
WiszniówkaDOMOWA LUKS SZEFOWA od lutego pojawi się na moim blogu. Kim ona jest? Domowa Luks Szefowa potrafi ogarnąć dom i sprawić, że wszyscy są w nim
WiszniówkaW codziennej bieganinie nie ma czasu na gotowanie. Tyle spraw, obowiązków..Ja co prawda mam już na to wypracowany system, o którym pisałam więcej TUTAJ, jednak
WiszniówkaZapraszam na pączki w stylu zero waste! Jeśli zostało Ci trochę ziemniaczanego puree, to nie zawahaj się użyć go do ciasta na pączki. Gotowane ziemniaki wzbogacają
WiszniówkaNa co dzień nie marnujesz czasu. Pewnie wozisz dzieci do szkoły i na zajęcia pozalekcyjne, pracujesz zawodowo, znajdujesz też czas własną aktywność fizyczną – i dobrze
WiszniówkaBruschetta to po prostu taka grzanka – zapiekanka, którą pewnie każdy z nas doskonale zna. Włosi udoskonalili nieco tę grzankę, smarując najpierw pieczywo oliwą i czosnkiem
WiszniówkaW trzy minuty zamień trzy składniki na jeden kubek pełen pysznego, delikatnego ciasta czekoladowego! 🙂 Bez mąki, bez cukru i bez mleka. Szybko, szybko, nie ma czasu
WiszniówkaCałe moje dzieciństwo bardzo pragnęłam mieć psa, ale nigdy nie było mi dane. Dlatego też, gdy moja sześcioletnia wówczas córka zaczęła prosić nas o „psa
WiszniówkaW tym roku postawiłam sobie za cel znacznie ograniczyć mięso w naszej rodzinnej diecie. Ja od początku roku nie jadłam go wcale, ale też nie planuję
WiszniówkaCzy na zakupach zwracasz uwagę na to, jakie konkretnie egzemplarze warzyw wrzucasz do koszyka? Założę się, że tak. Ja też tak robię. Od pewnego czasu jednak
WiszniówkaTe małe szachownice nie są przesadnie zaskakujące w smaku: to proste ciasteczka maślane, w wersji waniliowej oraz kakaowej. Jednak charakterystyczne złożenie ciasta przed pieczeniem sprawia, że
WiszniówkaJeśli zaznałaś klimatu z lat 70. i 80. ubiegłego stulecia, to doskonale wiesz, że nie jest on w żaden sposób możliwy do odtworzenia w obecnych czasach
WiszniówkaKlasyczny sernik z rosą (lub sernik rosa) przypadnie do gustu wielbicielom ciast o konsystencji lekkiej, piankowej. Jest to kremowy sernik o wyczuwalnym smaku budyniu waniliowego. Jak
WiszniówkaJeśli robisz sałatkę, nie wyrzucaj niepotrzebnych elementów warzyw! Możesz zrobić z nich pyszny bulion, który bardzo przyda Ci się w kuchni. W okresie świątecznym przez naszą
WiszniówkaJeśli w domu masz warzywa, które lada dzień zaczną się psuć, nie wahaj się dodać ich do omletu! Odkryjesz, jak smaczne mogą być śniadania ze składników
WiszniówkaW towarzystwie nie jest mile widziany, bo uchodzi on za niezbyt smaczne i lekko cuchnące warzywo, ale zapewniam Cię – to są poszlaki! Jak gotować brokuły
WiszniówkaJesienią na targu czy w warzywniaku można się natknąć na marchewki w różnych wersjach kolorystycznych. Sprawdziłam jak smakują i czym się charakteryzują te nietypowe odmiany. Uwielbiam
WiszniówkaOd dawna już intrygują mnie truskawki w sałatkach. Na początku patrzyłam na takie sałatki podejrzanie, aż w końcu sama postanowiłam wypróbować to połączenie. Zdecydowanie przypadł mi
WiszniówkaJeśli szybka tarta, to tylko na cieście francuskim 🙂 Co prawda nie jest to danie wybitnie dietetyczne, ale za to idealnie wpisuje się na wielki głód po
WiszniówkaW samym środku długiego weekendu majowego odwiedziłam jeden z lepiej zaopatrzonych supermarketów, gdzie jest duży wybór świeżego mięsa. Przegródka z wołowymi stekami świeciła pustkami, co potwierdza
WiszniówkaDziś nad warszawą pochmurne niebo. Podobne jest teraz nad afrykańskim Kongo. Kiedy wyjdzie słońce, będzie świeciło po równo tak u nas, jak i nad afrykańskimi równinami
WiszniówkaWielkimi krokami zbliżam się do wieku, w którym człowiek zaczyna oglądać się za siebie, wspominać i probić podsumowania tego, co już było. Mam teraz właśnie taki
WiszniówkaPostanowiłam podzielić się z Wami moimi trickami, które stosuję podczas gotowania żurku, by nie stać zbyt długo w kuchni, a przy tym ugotować smaczną i aromatyczną
WiszniówkaWraz z nadejściem jesieni pojawia się coraz więcej pochmurnych dni, które nie zachęcają do długich spacerów. Co robić z dziećmi w takie popołudnia? U nas jak
WiszniówkaRok szkolny rozpoczął się na całego, a wraz z nim rozpoczął się w szkołach..festiwal marnowania żywności. Problem ten nie dotyczy tylko stołówek szkolnych, ale przede
WiszniówkaW naszym domu nie zawsze gotujemy dietetycznie, czasami pozwalamy sobie na chwile rozpusty 😉 Dlaczego? Bo jedzenie to przede wszystkim przyjemność! Delektowanie się smakiem i szukanie tych
WiszniówkaOstatnio dość mocno doświadczam złośliwości rzeczy martwych. Jednym z trudniejszych tego rodzaju utrapień była awaria mojego laptopa, która odcięła mnie od bloga na dobrych kilka tygodni
WiszniówkaOstatnio rozsmakowałam się we wszelkiego rodzaju pastach do chleba. Obieram, przebieram, piekę i gotuję a na końcu miksuję przeróżne składniki, by uzyskać smakowity dodatek do pieczywa
WiszniówkaOdpowiedź na to pytanie nasuwa się od razu: bałagan! 🙂 Tym razem jednak nie w tym rzecz. Niedawno miałam przyjemność gościć w „Pytaniu na Śniadanie
WiszniówkaMięsista, wilgotna i aromatyczna babka, która z pewnością nie stanie się sucha na drugi dzień po upieczeniu – to w moim przekonaniu idealny wypiek na Wielkanoc
WiszniówkaProstota kuchni włoskiej polega na tym, że w niewielkim czasie można osiągnąć spektakularny efekt. Saltimbocca wpisuje się idealnie w tą definicję. Wielokrotnie już o tym pisałam
WiszniówkaMy, Polacy bardzo lubimy Włochów i ich kuchnię. Cenimy ją za prostotę i smak, dlatego z chęcią przygotowujemy włoskie makarony w domu. Jednak okazuje się, że
WiszniówkaNie tak dawno w naszym kraju tematem numer jeden były drożdżówki i ich zgubny wpływ na zdrowie dzieci. Rozmawiałam na ten temat z dietetyczką Agnieszką Piskałą
WiszniówkaUwielbiam chałwę i serniki, dlatego prezentuję Wam już kolejny przepis (po serniku z chałwą i bakaliami), który łączy te dwa smaki. Inspirację znalazłam na blogu „
WiszniówkaDomowe żelki owocowe to nie tylko smaczna i zdrowa słodka przekąska, ale też moc naturalnych witamin. W okresie zimowym warto „bombardować” dzieci witaminą C
WiszniówkaKiedy dzieci się nudzą, można dać im coś do „dziobania” w kuchni. Ot, może takie avocado zmiażdżyć widelcem, albo zaproponować zabawę w ostateczne starcie
WiszniówkaCałkiem niedawno obchodziłam podwójną osiemnastkę i z tej okazji przygotowałam tort, w którym wykorzystałam jagody ze słoiczków (przepis tutaj). Jagody idealnie sprawdziły się w tym torcie
WiszniówkaTe babeczki wymyśliłam po to, by przekonać moją córkę do kaszy jaglanej. Naprawdę się postarałam, uwierzcie mi 🙂 Córka po powrocie ze szkoły siadła przy tym talerzyku
WiszniówkaTe wafelki to smak mojego dzieciństwa. Moja mama przygotowywała je na każde święta. Postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem i przy okazji spytać, jak Wy
WiszniówkaZostał wam barszcz po świętach, a uszek już nie ma? To idealna okazja, by wypróbować przepis na te pyszne paszteciki drożdżowe. W święta mieliśmy pod dostatkiem
WiszniówkaPrzez krótki okres czasu (jeden rok) mieszkałam we Włoszech i w tamtym okresie po raz pierwszy dałam się oczarować tej niesamowitej kuchni. Zgłębiałam wówczas tajniki włoskich
WiszniówkaCzekoladowy baton na zimno wypełniony kruchymi ciasteczkami to deser, który wywodzi się z Włoch i jest znany i wykonywany też w wielu innych krajach, m.in w
WiszniówkaKiedy słyszymy nazwę „piernik staropolski”, zwykle od razu na myśl przychodzi nam długo dojrzewające ciasto, które nastawia się kilka tygodni przed Świętami. Paweł Małecki
WiszniówkaGorzki smak trudnych doświadczeń pojawia się w życiu niespodziewanie i nie daje o sobie szybko zapomnieć. Może to nietypowe, ale gdy dopadną mnie takie chwile to
WiszniówkaUwielbiam prostotę w kuchni. Nasz codzienny, powszedni chleb z masłem również może stać się nie lada rarytasem. Wystarczy dodać do masła kilka prostych dodatków i zmieszać
WiszniówkaTym razem chcę opowiedzieć Wam o ciekawych warsztatach, w których niedawno brałam udział. Było to spotkanie zorganizowane w Akademii Smaku Sokołów, poświęcone zasadom prawidłowego komponowania jadłospisu
WiszniówkaBez żywności nie ma życia. Czy jednak potrafimy nadal docenić jej znaczenie? 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności i to jest dobra okazja do tego, by
WiszniówkaZnasz ten stan, kiedy czekają na Ciebie obowiązki do wykonania, a Ty najchętniej poleżałabyś w łóżku, nic nie robiąc? Dobrze jest mieć pod ręką motywatora, który
WiszniówkaDrożdżówki stały się w naszym kraju polityczną kartą przetargową. Poprzedni rząd wycofał je ze szkół, obecna władza jednak zmieniła to postanowienie. Politycy toczą swoje boje, a
WiszniówkaJak wiecie, temat właściwego karmienia dzieci jest mi bardzo bliski. Ciągle pracuję nad nowymi przepisami, które mają podbić kubki smakowe najmłodszych, a przy okazji zapewnić im
WiszniówkaCzarna porzeczka to niewątpliwie jedno z naszych rodzimych „super food”. W sezonie letnim robię przetwory przede wszystkim z truskawek i czarnej porzeczki, a z
WiszniówkaW obecnych czasach stres towarzyszy nam tak często, że właściwie stał się już naszym „chlebem powszednim”. Zarówno w pracy jak i w domu sytuacje stresogenne zdarzają
WiszniówkaFasola to u nas ciągle niedoceniany skarb, który większość z nas może sobie bez problemu wyhodować w przydomowym ogródku. Te niepozorne ziarenka są przepełnione wartościowym białkiem
WiszniówkaLeśna polana daje wytchnienie w czasie długich wędrówek po lesie. W cieniu drzew możesz odpocząć i posilić się przysmakami leśnymi, które ukryte są w leśnym runie
WiszniówkaJagody to jedne z najbardziej wartościowych darów lata, które warto przechować na zimę w słoiczkach. W tym roku z braku czasu zrobiłam tylko kilka sztuk i
WiszniówkaJeśli został Ci kawałek pieczonego mięsa z obiadu, to idealnym daniem na jego spożytkowanie będzie szybki bigos z młodej kapusty. Jak już sugeruję w tytule, przygotowanie
WiszniówkaBabeczki i muffinki to wypieki, które mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ciekawa jestem, do której z grupy Ty należysz? Choć mają specyficzny smak, to ja
WiszniówkaKiedy od dłuższego czasu czujesz ciągłe zmęczenie i brak sił witalnych, musisz wziąć swoje zdrowie pod lupę. Nie wiem czy wiesz o tym, że permanentne zmęczenie
WiszniówkaW sezonie jagodowym trzeba koniecznie choć raz upiec taki sernik. Mocne doznania smakowe gwarantowane! Wielu z nas ma wspomnienie z dzieciństwa zbierania jagód i podjadania ich
WiszniówkaLeśna polana daje wytchnienie w czasie długich wędrówek po lesie. W cieniu drzew możesz odpocząć i posilić się przysmakami leśnymi, które ukryte są w leśnym runie
WiszniówkaNie nazywam ich jagodziankami ani borówczakami (bo tak się mówi na jagodzianki w Małopolsce, a przynajmniej w tej części, z której pochodzę), tylko właśnie bułeczkami. To
WiszniówkaUwaga! Będze coming-out! 😀 To siedziało we mnie od dawna, nie ujawniając się tak od razu. Od czasu do czasu dawało o sobie znać, ale
WiszniówkaW tym miejscu co do zasady mają się pojawiać notatki, które nie będą zawierały przepisów. Lecz na początek będzie wyjątek 🙂 Zawsze lubiłam gotować, ale jakoś
WiszniówkaCo mnie kręci w tortach? Wymyślanie. Tworzenie ciągle nowych kompozycji smaków. Nieograniczona ilość kombinacji. Od jakiegoś czasu wdrażam się w sugarcrafting (ozdabianie tortów za pomocą mas
WiszniówkaTort brzoskwiniowy jest bardzo spektakularny. Składa się z sześciu warstw, więc posiada ciekawy przekrój :)Wszystkie te warstwy cudownie ze sobą współgrają, uzupełniają się smakowo. A jak
WiszniówkaNie mogło być inaczej! Dzień oficjalnej premiery bloga WISZNIÓWKA uczcimy ciastem owsianym z WIŚNIAMI:) To jest ulubione ciasto mojej rodziny. Przepis wyszukałam parę lat temu
WiszniówkaWczoraj odwiedziłam bodaj najsłodsze miejsce w tym kraju. Targi EXPO SWEET to miejsce, gdzie można podpatrzeć najnowsze trendy w cukiernictwie i lodziarstwie. Cukiernicy chwalą się tu
WiszniówkaChoć papierków po cukierkach tu i ówdzie ślad, marzy ci się bombonierka taka jak ja. Niby nic, a jednak zerkasz jak się dostać do pudełka, odkryć
WiszniówkaWolny wieczór, filmik, gazetka.. “coś by się chrupnęło “ – pomyślałam i poszłam obierać buraki 🙂 Chipsy kojarzą nam się z czymś dobrym, ale niezdrowym
WiszniówkaWszystko wskazuje na to, że moje przepisy mają ogromną moc rażenia 😀 Przepis na papryczki, wraz ze swym pojawieniem się na blogu, zażegnał chlapę i przywołał pierwsze
WiszniówkaDo Wielkanocy zostało równo trzy tygodnie. To najlepsza pora na to, by zacząć moją extrawagancką akcję wielkanocną 🙂 EXTRAVielkanoc to wiszniówkowa kolekcja subiektywnie dobranych przepisów na
WiszniówkaKolekcję przepisów EXTRAVielkanoc otwiera jeden z bardziej ekstrawaganckich przepisów wielkanocnych, z jakimi się zetknęłam. Co nam się kojarzy z wielkanocnym stołem? Przede wszystkim słodkie baby i
WiszniówkaByły już babeczki z jajeczka, czas na jajeczka w babeczkach 🙂 Ten przepis nie jest jakoś bardzo odkrywczy, ale jednak troszkę niestandardowy. W babeczkach bowiem ukryte
WiszniówkaDzisiaj będziemy uwielbiać pieczone ziemniaczki 🙂 Jakie wspomnienia wywołuje w Was myśl o ziemniakach pieczonych w ognisku? Zapewne jakiś ciepły, letni wieczór, wokół zielono i pełno komarów
WiszniówkaDzisiaj będzie po francusku! Tylko że.. ja po francusku umiem jedynie: “Jean Paul Belmondo”, “pari pari”, “żetę” i “żole taxi” 😉 Pamiętacie ten teledysk? Zagraniczny dres
WiszniówkaDzisiaj mieszam w garach słowiańską energię i południowy temperament. Zapewniam, że stworzą razem wybuchowy duecik.. Proponuję Wam skorzystać z dobrodziejstw kuchni “po sąsiedzku”: kuchnia
WiszniówkaZima na ramiona moje spadła.. kolejny raz. Śnieg zasypał wszystkie drogi, twoich śladów, wiosno, nie zobaczę..hej, nie ma, nie ma ciebie.. Już mi
WiszniówkaNa wielkanocnych stołach królują baby. Zdetronizować je może tylko jakiś “chłop”;) Postanowiłam więc wymyślić takiego chłopaka. Elegancki, z zawodu advoccat i już po pierwszym spotkaniu
WiszniówkaWyczekiwane od tygodni święta właśnie nadechodzą, a wraz z nimi finał mojej akcji EXTRAVielkanoc. Przez ostatnie trzy tygodnie starałam się pokazać Wam, jak można uatrakcyjnić świąteczny
WiszniówkaDzięki zimie za oknem ciągle mam ochotę na rzeczy słodkie, podawane na ciepło. Czy są tutaj jacyś fani ciepłej szarlotki? Widzę las rąk! 😉 Ja również podnoszę
WiszniówkaPizza z szynką, salami, pomidorami, pieczarkami..ale żeby z ziemniakami??? Cóż to za dziwadło? A jednak! Mówię Wam, to dziwadło jest grzechu warte 🙂 Pizzę
WiszniówkaOpowiem Wam dzisiaj o dwóch niezwykłych wiszniówkowych fankach: Mają na imię Jola i Ewa. Pochodzą z Łodzi. Poznały się na wywiadówce swoich dzieci – ich synowie chodzili
WiszniówkaNadchodzi era wytrawnych podwieczorków na tarasie! Oto mój inauguracyjny przepis na wyjątkowe “ogródkowe” danie. Kiedy około miesiąca temu opublikowałam na blogu przepis na cukiniowe sushi
WiszniówkaCoś niewielkiego, coś chrupiącego i coś do wina…i wtedy dopiero wieczór się zaczyna 🙂 Lazania to danie niby “oklepane”, a jednak podane w
WiszniówkaW naszym domu weekend bez słodyczy się nie liczy! Maja już wczoraj zaplanowała, że dziś zrobimy ciasto czekoladowe. Przy okazji pieczenia zrobiłyśmy sobie małe warsztaty kulinarne
WiszniówkaOgórki potrafią być “freaky”, oj potrafią.. Śliskie i zielone, mają w sobie pełno płynów – to pewnie dlatego tak im wesoło i czasem wyślizgują się z
WiszniówkaW moim magicznym domu wszystko się zdarzyć może. Nawet to, że z mojej foremki na babeczki wyskakuje jajecznica z pieczarkami. ..i to nie byle jaka
WiszniówkaMam wrażenie, że już kompletnie wszystkich ogarnęła majówkowa gorączka. Myślami już jedną nogą na zielonej trawce, a tymczasem jeszcze niektórzy w pracy, albo tuż przed wyjazdem
WiszniówkaPasztecik brokułowy z sosem czosnkowym pojawia się na naszym stole regularnie, od lat. Jednak dopiero jemenicki placek lahuh wyeksponował głębię jego smaku. Od dzisiaj więc ten
WiszniówkaKiedy temperatury dochodzą do 30 stopni, moje myśli automatycznie lądują nad brzegiem oceanu. Egzotyczne plaże, upał niemiłosierny, kubańska muzyka i zimny deser w pucharku..ale zaraz
WiszniówkaAnglicy mają lemon curd, a ja mam lemon czad 🙂 Doceniam wszelakie dobrodziejstwo płynące do nas zza granic, ale najbardziej lubię chwalić się tym
WiszniówkaNa mojej wyjątkowej plaży piasek jest słodki i nietypowy, bo ..z bułki tartej 🙂 Maja przepada za tą wersją kaszki manny: wylizuje garnki, pucharki, oblizuje łyżeczki
WiszniówkaBardzo Ci dziękuję! Jako dziecko bardzo bałam się burzy. Bardziej od burzy bałam się już tyko silnego wiatru. Najgorszy koszmar, jaki mógł mi się
WiszniówkaPostanowiłam podejść niestandardowo do tematu babeczek. Klasyczne amerykańskie cupcakes troszkę mnie od siebie odrzucają, ponieważ nie lubię z założenia ich konstrukcji: sucha biszkoptowa “buła
WiszniówkaCzy mieliście kiedykolwiek ochotę zamienić się w któregoś z bajkowych bohaterów? Mój dzisiejszy przepis da Wam okazję do tego, by zamienić się na parę chwil w
WiszniówkaBeza to deser, ktorego ciągle się uczę. Minęło trochę czasu, zanim pojęłam, że dobry przepis na bezę nie wystarczy. Trzeba samodzielnie kombinować, ponieważ każdy z nas
WiszniówkaWiele serników w życiu jadłam, jednak moim faworytem niezmiennie pozostaje sernik nowojorski. Prostota wykonania i genialny smak to coś, co do mnie najbardziej przemawia. Dzisiaj upiekłam
WiszniówkaTakiego filmu nie było, ale za to jest taki sernik 😉 Uwielbiam zabawy kolorem. Komponowanie, mieszanie i eksponowanie barw według konkretnego klucza potrafi być wymowne. Nie
WiszniówkaDotychczas myślałam, że nie ma lepszych czekoladowych babeczek niż takie. Wszystko się zmieniło, kiedy upiekłam te oto babeczki.. Czy macie swoich stałych degustatorów Waszych wypieków
WiszniówkaDominika, Dominika, dziewczyna ratownika.. Pół życia przemieszkałyśmy razem w jednym pokoju. Najpierw w domu rodzinnym, później wynajmując pokój na studiach. Siedziałyśmy w jednej
WiszniówkaCiasto rodem z piekarnika pięknej policjantki 🙂 Pewna urocza policjantka Sabina przysłała mi kiedyś przepis na jej sztandarowy wypiek: ciasto drożdżowe. Przepis bardzo mi przypadł do
WiszniówkaJesteście gotowi na eksplozję letnich smaków? 🙂 Zapraszam na zapiekankę z letnich warzyw. Nie mogę się nacieszyć tym letnim okresem, kiedy mamy taki dobrobyt świeżych, sezonowych
WiszniówkaKiedy kończą się truskawki, zaczynam intensywnie wypatrywać śliwek – moich ulubionych owoców późnego lata. Nie mogąc doczekać się naszych węgierek, wczoraj zakupiłam pierwszy w tym roku kilogram
WiszniówkaW piękne, słoneczne, letnie popołudnie Wisznia i Wiszniówka udały się w odwiedziny do showroomu firmy Goshico, by uczcić finał konkursu “Słodki podwieczorek na tarasie”. Wzięły ze
WiszniówkaDługo miałam problem z upieczeniem dobrych bułeczek w domu. Dobrych, to znaczy: nie gumiastych, nie za twardych, ale chrupiących i mięciutkich.Wypróbowałam różne konfiguracje składnikowe i
WiszniówkaTak, tak! Nad polskim morzem można bezkarnie objadać się rybkami za niewielkie pieniądze! Wymaga to tylko odpowiedniej organizacji wyjazdu. Być może trudno Wam będzie w
WiszniówkaPowoli zapominam o wakacjach i zanurzam się w jesień. Napawam się cudownymi, bogatymi w smaku owocami jesieni. Moje najulubieńsze to śliwki i jeżyny. Stały się bazą
WiszniówkaOstatnio dużo piekłam ciast i w ferworze odkrywania nowych cukierniczych kompozycji nie znalazłam czasu by podzielić się z Wami przepisem na pyszną rybkę. Niniejszym więc nadrabiam
WiszniówkaW mniejszych miejscowościach w Polsce można spotkać kobiety, które słyną w całej okolicy ze swego talentu kulinarnego. Mimo tego, że nie pojawiają się w żadnym Master
WiszniówkaJabłka wcale nie należą do moich ulubionych owoców. Jednak szarlotka to ciasto, które plasuje się w pierwszej trójce moich “naj, naj” wszystkich wypieków. Piekę ją bardzo
WiszniówkaJednym z podstawowych zapachów jesieni jest zapach grzybów. Uwielbiam dania z leśnymi grzybami, jednak mimo rodzinnej tradycji grzybobrania, sama boję się zbierać. Dlatego najczęściej zadowalam się
WiszniówkaObiecałam pokazywać Wam szarlotkę w różnych odsłonach – takich, które lubię najbardziej i które według mnie godne są polecenia. Dziś zapraszam na kremową szarlotkę z budyniem. Jedwabistą
WiszniówkaKocham makaron. Uwielbiam go nawet bez dodatków, zaś dobrze przyrządzone danie z makaronem w roli głównej mocno pobudza moje kubki smakowe i niezwykle inspiruje. Oczywiście mam
WiszniówkaFrancuzi owszem, doceniają kuchnię włoską, ale najwyraźniej wolą ją w wersji: na bogato 😉 Znane w świecie wyczucie smaku Francuzów ujawniło swój geniusz również w ich
WiszniówkaRestauracja “Resto” to ponoć najlepsza belgijska restauracja w Nowym Jorku. Serwują tam bardzo ciekawe danie: makaron na kaca. Drodzy Polacy, czas zaprzyjaźnić się z belgijską kuchnią
WiszniówkaNiemiecka wersja Carbonary wyróżnia się przede wszystkim rodzajem makaronu. Spätzle to wywodzący się z Tyrolu rodzaj klusek, bardzo podobnych w smaku do naszego lanego ciasta. Niemcy
WiszniówkaLucyna Ćwierczakiewiczowa jest moim absolutnym guru w kwestii dań kuchni staropolskiej. Ta kobieta za swojego życia wyznaczała kulinarne trendy na polskich stołach. To właśnie jej książce
WiszniówkaMoże dziś na śniadanie zamiast jajecznicy – soczewica? Nie wiem jak Wy, ale my każdego dnia jemy podobne śniadania. Postanowiłam jednak coś z tym zrobić
WiszniówkaJedwabisty, czekoladowy deser z masłem orzechowym i pokruszonymi ciasteczkami natychmiastowo podnosi poziom endorfin 🙂 Trudno go nazwać ciastem, bo tu się nic nie piecze
WiszniówkaKulinarny notatnik Pani Eli kryje w sobie wiele skarbów, kolekcjonowanych od lat. Notatnik był już kilkukrotnie przepisywany, bo ze względu na częste i intensywne używanie strony
WiszniówkaCzy każda choinka musi mieć igły? Czy jedyną słodką konstrukcją na świątecznym stole musi być domek z piernika? Oczywiście, że nie! Spróbujcie ze mną stworzyć słodką
WiszniówkaGęsina to najbardziej niedoceniane mięso na polskim stole. Zupełnie nie rozumiem dlaczego, bo jest przepyszne! Nie wszyscy wiedzą, że Polska jest największym producentem gęsiny w Europie
WiszniówkaCiasto czekoladowe z wiśniami to jedno z ciast, które warto zrobić chociaż raz w roku 🙂 Dlaczego? By poczuć jego intensywny, esencjonalny smak czekolady, przełamanej kwaśnymi wiśniami
Wiszniówka..i znowu na blogu deser czekoladowo-wiśniowy 🙂 Tym razem zapraszam na tort „Czarny las”. To kwaśno-słodkie połączenie ostatnio mnie prześladuje i namiętnie stosuję
WiszniówkaNawet Huragan Ksawery nie był w stanie stanąć mi na drodze i przeszkodzić w dotarciu do Rzymu, gdzie czekała na mnie niezwykła nagroda – kurs gotowania w
WiszniówkaSwoją prezentację włoskich dań z kursu “Cooking Classes in Rome” (szczegóły tutaj) rozpoczynam od.. deseru 🙂 Chyba każdy z nas próbował w swoim życiu tiramisù, ale
WiszniówkaGnocchi z sosem z karczochów i boczku guanciale to moim zdaniem jedno z najlepszych dań w kuchni włoskiej. Uwielbiam gnocchi, są bardzo podobne do naszych kopytek
WiszniówkaSezon na granaty rozpoczął się jesienią i ciągle możemy kupić w sklepach te soczyste, ale nadal u nas egzotyczne owoce. Warto jednak wrowadzić granaty na stałe
WiszniówkaAromatyczna i intensywnie kolorowa jest kuchnia szafranowa! 🙂 Właściwie dotąd nigdy nie używałam w swojej kuchni szafranu. Dopiero niedawno wpadła mi w ręce gazeta poświęcona
Wiszniówka„Śpiewasz pięknie wtedy gdy gotujesz, chciałam byś nauczył mnie” – śpiewa Brodka. Ten mój blogowy hymn już od roku dźwięczy mi w uszach i
WiszniówkaNa ten przepis natrafiłam, poszukując w sieci niebanalnego połączenia smaków w muffinkach. Zaciekawiła mnie przede wszystkim prostota wykonania. Dodałam jeszcze swoje “trzy grosze” i efekt jest
WiszniówkaNigdy nie byłam ekspertem od smażenia pączków, dlatego w tym roku postanowiłam je upiec. Dobrze zrobiłam! Są lekkie, pyszne i można się zajadać bez większych wyrzutów
WiszniówkaW dzieciństwie selery kojarzyły mi się zupełnie niekulinarnie. Selerami nazywało się inaczej “obwarzanki” na rajstopach, kiedy te były za duże albo niezbyt dobrze założone i marszczyły
WiszniówkaNic już nie jest w stanie powstrzymać rozpędzonej wiosny, która oprócz eksplozji kolorów i zapachów kwiecia, przyniesie zielone połacie zielska wszelakiego. Nie od dziś wiadomo, że
WiszniówkaW tym roku w sezonie Wielkanocnym postanowiłam skupić się na babkach. Mam zamiar przetestować wiele przepisów i tymi trafionymi chcę się z Wami podzielić. Podejrzwam, że
WiszniówkaPrzedstawiam Wam tosty śniadaniowe, które niewątpliwie wyczarują uśmiech i dobry nastrój na twarzy konsumenta 😉 Moim najmilszym wspomnieniem kulinarnym z dzieciństwa są “kanapki królewskie
WiszniówkaPrzedstawiam Wam babkę zwaną przeze mnie roboczo wypiekiem perfumowanym 🙂 Tym razem znowu sięgnęłam do włoskiego przepisu. Ciambella classica z dodatkiem szafranu może być na polskim stole
WiszniówkaOto babka idealna zarówno na święta, jak i na dzisiejsze deszczowe popołudnie. Babka z adwokatem to charakterny wypiek: z jednej strony delikatna, a z drugiej zostawia
WiszniówkaCzy posiadacie na swoich parapetach mini plantację doniczkową ziół?;) Ja taką mam i używam ziółek gdzie tylko się da! Dzisiaj skomponowałam orzeźwiający i smaczny koktajl z
WiszniówkaChłodnik to nietypowy, bo to chłodnik bazyliowy. W dodatku lekko “szczypiący”, czyli charakterny 🙂 Podaję niezwykle ważny powód do bezbrzeżnej radości: na rynku jest świeża botwinka!
WiszniówkaTo najprostsze na świecie i przepyszne ciasto biszkoptowe z owocami jest bardzo częstym gościem na naszym stole. Znika jeszcze szybciej, niż się robi! Do przygotowania można
WiszniówkaDzisiejszy dzień zaczął się wyjątkowo pięknie: cudownym słońcem za oknem i kostką pysznego ciasta z rabarbarem do kawy. Czego chcieć więcej od życia? 😉 Ciasto bazuje na
WiszniówkaDo niedawna nie przepadałam za muffinkami. Irytował mnie w nich wyczuwalny posmak sody oczyszczonej, którego nie cierpię. Początkowo też zdarzały mi się “niewypieki” w postaci zakalcowatych
WiszniówkaRyba smażona czy pieczona? Oto jest pytanie! Ostatnio czytałam, że Polacy rzadko jedzą ryby ze względu na ich wysoką cenę. Mam jednak podejrzenia, że oprócz wysokiej
WiszniówkaMoja rodzinka uwielbia ciasta z budyniem, dlatego jak natknęłam się na ten przepis to wiedziałam, że muszę go przetestować. Ciasto wyszło wspaniale – delikatne, owocowe i kremowe
WiszniówkaOstatnio sporo zagłębiam się w meandry dietetyki i właściwego odżywiania się, ale też i właściwego podejścia do tematu jedzenia. Ten przepis to początek czegoś nowego na
WiszniówkaPizza bez dodatków to jeden z wypieków, który najczęściej gości w naszym domu. Prosty i szybki “chlebek” jest wspaniałym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa. Czy Wasze dzieci lubią
WiszniówkaTo kolejne słodycze z kategorii moich “zdrowych eksperymentów”. Byłam pozytywnie zaskoczona efektem końcowym. Piekąc ciasteczka, spodziewałam się, że będą to chrupiące i lekko twarde krążki
WiszniówkaGrissini to włoskie paluszki, które dzięki swej prostocie wykonania i wspaniałemu smakowi biją na głowę każdą przekąskę ze sklepowej półki. Często piekę grissini, bo
WiszniówkaCzytam sobie instrukcję popularnego, markowego ketchupu: cukier 30,5 g na 100 g produktu. Łapię się za głowę: to aż nieprawdopodobne, jak dużo cukru jest w
Wiszniówka