Krem z zielonych warzyw jest bardzo wartościową odżywczo zupą. Ugotowałam ją z warzyw, których większość po ugotowaniu nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Moje dziecko lubi warzywa, ale
Codziennik KuchennyMłodą kapustę najczęściej podaje się w wersji pysznej, gotowanej potrawki ( przepis tutaj ). Dziś proponuję młodą kapustę w nieco mniej znanej odsłonie, chrupiącej surówki obiadowej. Taką
Codziennik KuchennyTofucznica, to daleka krewniaczka jajecznicy. Obie potrawy mają podobny wygląd, aromat, konsystencję i na tym podobieństwa się kończą. Tofucznica jest potrawą wegańską, przygotowaną z tofu naturalnego
Codziennik KuchennyNie ma nic lepszego na drugie śniadanie niż chrupiąca granola i kubeczek jogurtu naturalnego. Robiąc domową granolę mieszamy składniki w takie jak lubimy i
Codziennik KuchennyBakłażan i sos jogurtowy z mocną nutą czosnku to wyjątkowo dobrana para. Kiedyś przygotowałam typowego dla kuchni kaukaskiej bakłażana z pastą orzechową. Danie to przepyszne
Codziennik KuchennyFasolkę szparagową tradycyjnie podaje się z bułką tartą zrumienioną na maśle. W moim rodzinnym domu mama podaje fasolkę w formie sałatki obiadowej z dodatkiem cebulki, czosnku
Codziennik KuchennySzakszuka, to danie kuchni marokańskiej, egipskiej, tunezyjskiej i izraelskiej. Najprościej, to jajka sadzone w ostrym sosie pomidorowym. Szakszuka podawana jest z
Codziennik KuchennyChleb gryczany jest niebywale łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piecze się go bez dodatku mąki, drożdży czy zakwasu. Chleb ten mogą jeść osoby uczulone na
Codziennik KuchennyZ każdej nadmiarowo ugotowanej porcji kaszy przygotowuję sałatkę. Do kaszy dodaję pieczone albo gotowane mięso lub jak w tym przepisie rybę. Dorzucam trochę chrupiących warzyw
Codziennik KuchennySałatka z kaszy gryczanej, soczewicy i warzyw, to lekki i pożywny posiłek. Wystarczy ją przełożyć do słoika i posiłek na wynos gotowy. Można przygotować więcej sałatki
Codziennik KuchennyPradziadkiem zupki błyskawicznej powszechnie nazywanej chińską, był Ramen. W jego skład wchodzą 3-4 grupy produktów: bulion + makaron + warzywa + mięso, ryby, owoce morza
Codziennik KuchennyZsiadłe mleko, to produkt trochę zapomniany. Kiedyś gdy nieprzetworzone mleko sprzedawano w szklanych butelkach lub woreczkach, kwaśne mleko było wytwarzane w każdym domu. Wystarczyło pozostawić je
Codziennik KuchennyOszalałam na punkcie smoothie :) Zielony koktajl z gruszki i kiwi to dla mnie idealne rozwiązanie na szybki i zdrowy napój owocowy - doskonały po wysiłku fizycznym
Alutka-GotujeIdealne śniadanie? Świeże pieczywo z chrupiącą skórką, domowa konfitura, biały ser, kubek kawy z mlekiem. Tak! To lubię! I ze wszystkich sił będę Was przekonywać do
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj przepis na pyszną pastę pomidorowo - jajeczną. Idealnie sprawdza się na śniadanie lub przyjęcie w wersji przekąsek jako małe kanapeczki np. na pokrojonej bagietce. Składniki na
Alutka-Gotuje