dieta - 20142 przepisów (strona:492/1343)

Muffiny marchwiowe z orzechami i miodem 92

pięknie wyrosną i zarumienią się :) Kęs zdrowia? Pamiętacie jak zawartość tłuszczu zwiększa przyswajalność karotenów i witaminy A z marchwi? Tłuszcze godnie reprezentują masło i orzechy laskowe. Nie przykrywajcie się dietami. Ta zasada jest ważna, aby zachować zdrowie, ładny koloryt skóry, sprawną pracę układu pokarmowego i mocną odporność - to wszystko właśnie potrafi zdziałać beta-karoten! :) Made by NATURE Trzymajcie się ciepło

Gary Bez dna
Masło orzechowe z kakao 62

towarem trzeba się dobrze obchodzić Orzechy włoskie, podobnie jak również rodzime - laskowe - są cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one niezbędne w codziennej diecie - to dzięki nim "główka pracuje", a nasz układ nerwowy jest odporny na szwank. Nie ma tak dobrze - to właśnie te kwasy najłatwiej ulegają rozkładowi - jełczeją (utleniają się) szybciej niż inne

Gary Bez dna
Sól grzybowa 76

ludzki organizm nie potrafi trawić. To informacja, która ma znaczenie w przypadku spożywania świeżych grzybów, w ilości znacznie większej niż przyprawowa. Niemniej warto o tym pamiętać np. planując kolejną dietę - błonnik (o którym wcześniej) "zapycha" układ pokarmowy, co daje uczucie sytości, pobudza procesy trawienne i poprawia perystaltykę jelit. Poza tym są niskokaloryczne - 100g grzybów to ok. 50kcal!  Sól grzybowa

Gary Bez dna
"Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce" - recenzja 120

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Według najnowszej piramidy żywieniowej opracowanej przez IŻŻ podstawę naszej diety powinny stanowić warzywa i owoce. W praktyce powinny stanowić one aż połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia i powinny być obecne w każdym posiłku. W listopadzie 2018 roku Lidl

Z notatnika dietetyka
Dorsz w sosie pomidorowym 95

naszej diecie nie powinniśmy zapominać o rybach. Stanowią one źródło pełnowartościowego białka, ale przede wszystkim dostarczają nam nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych dla naszego układu nerwowego, a także wit. D. Często jednak słyszę, że ryby wydają się mdłe w smaku lub po prostu ich smak nie odpowiada niektórym osobom. Co zrobić, jeśli zaliczasz się do tych osób? Świetnym sposobem na poradzenie

Z notatnika dietetyka
Awokado zapiekane z jajkiem i pomidorem 73

Kilka dni temu pisałam o awokado . Jego właściwości zdrowotne są szeroko znane, warto więc włączać je do swojej diety na różne sposoby. Poprzednim razem pokazałam Wam przepis na pastę jajeczną z awokado. Dziś pokażę, jak w inny sposób przygotować ten pyszny owoc - tym razem zapiekłam go z jajkiem i pomidorem. Awokado zapiekane z jajkiem i pomidorem - przepis na 2 porcje

Z notatnika dietetyka
Tortille po meksykańsku 85

organizm. Przede wszystkim wykazuje działanie antynowotworowe. Chroni nas przed rozwojem nowotworów, a także może niszczyć komórki nowotworowe, które już pojawiły się w naszym organizmie. Regularna obecność kapsaicyny w naszej diecie może opóźnić rozwój innej groźnej choroby - miażdżycy. Dzięki zmniejsza się ryzyko choroby wieńcowej czy zawału serca. Kapsaicyna ma także właściwości antybakteryjne - wspomaga zahamowanie wzrostu różnych gatunków bakterii. Kapsaicyna a odchudzanie

Z notatnika dietetyka
Kotlet mielony z kalafiorem 116

przepis na buraczane kotlety mielone jako sposób na przemycenie warzyw w obiedzie. Dziś pokarzę Wam wam, że burak to nie jedyne warzywo, które w ten sposób możemy włączyć do diety. Tym razem postawiłam na kalafior! Kotlet mielony z kalafiorem - przepis na 4 porcje Do przygotowania kotletów z kalafiorem będziesz potrzebować: 250g piersi z indyka, łyżeczkę oleju rzepakowego, pół marchewki, 150g

Z notatnika dietetyka
Wykorzystaj w pełni zdrowotne właściwości czosnku! 72

jest świetnym składnikiem domowych syropów, które warto sobie przygotować jesienią. Czosnek wpływa także m.in. na nasz układ krwionośny, pokarmowy czy trawienny. Zdecydowanie warto więc włączać go do naszej codziennej diety. Często jednak zdarza się, że przygotowując czosnek tracimy sporo jego cennych dla naszego zdrowia właściwości. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec? Czosnek zawiera allicynę – jest to substancja, która

Z notatnika dietetyka
Czekoladowy koktajl jaglany 78

Kasza jaglana w koktajlu - dlaczego warto? Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że koktajl jest gęstszy, bardziej pożywny i na dłużej zaspokaja głód dzięki zawartości białka i błonnika. Wzbogaca także naszą dietę o witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy, a także wygląd (przede wszystkim poprawiają stan włosów, skóry i paznokci). Istotny jest również fakt, że kasza jaglana

Z notatnika dietetyka
Owsianka na mleku migdałowym z kiwi i borówkami 97

białka mleka. Mój dzisiejszy przepis to troszkę ukłon w stronę takich osób, gdyż chciałam pokazać, że z owsianki nie trzeba rezygnować nawet jeśli trzeba wyeliminować mleko z codziennej diety. Dlatego dziś do przygotowania swojej owsianki wykorzystała mleko migdałowe. Owsianka na mleku migdałowym z kiwi i borówkami - przepis na 2 porcje Do przygotowania owsianki będziesz potrzebować: 1/4 szklanki płatków owsianych

Z notatnika dietetyka
Kotlety z kaszy bulgur 155

jakiegoś czasu staram się ograniczać spożycie mięsa. Wiem, że z równych względów wiele osób również ogranicza lub eliminuje mięso ze swojej diety. Żeby jednak nie odczuwać specjalnie braku kotleta na talerzu, dziś zrobiłam na obiad kotlety z kaszy bulgur - mały eksperyment w kuchni, ale wyjątkowo udany. Kasza bulgur Kasza bulgur jest jednym z podstawowych składników kuchni bliskowschodniej. Jest bogata

Z notatnika dietetyka
Sałatka z gruszką 109

jadamy kanapki - jest to szybkie i proste rozwiązanie. Czasem jednak mamy już dość kanapek - w końcu zdarza nam się jeść chleb na śniadanie i kolację. Nadmierna ilość pieczywa w diecie nie działa na nas zbyt korzystnie, warto więc komponować posiłki, w których będziemy mogli z niego zrezygnować. Dobrym rozwiązaniem jest sałatka - możemy ją przygotować niemal z dowolnych składników, które znajdziemy

Z notatnika dietetyka
Sok noni - panaceum? 98

owoców i ich przetworów. Ze względu na wysoką zawartość potasu noni nie powinny spożywać osoby z chorobami nerek, hiperkalemią oraz zaburzeniami rytmu serca. Długotrwałe dostarczanie nadmiernej ilości potasu w diecie może również doprowadzić do zaburzeń rytmu serca u osób zdrowych. Najważniejszą przestrogą przed spożywaniem nadmiernych ilości soku jest jego działanie hepatotoksyczne – noni prawdopodobnie powoduje zapalenie wątroby. W publikacjach opisane jest

Z notatnika dietetyka
Ryżanka z owocami 160

ciepło. A najpopularniejszym śniadaniem na ciepło są płatki - kukurydziane lub owsiane. Choć uwielbiam owsiankę z owocami i jem ją stosunkowo często, zawsze warto czasem coś zmienić - w końcu dieta im bardziej urozmaicona, tym lepiej. Dlatego dzisiaj sięgnęłam po płatki ryżowe - przyznam, że nigdy ich jeszcze nie jadłam (przynajmniej nie świadomie), więc był to taki malutki eksperyment, który uznaję za bardzo

Z notatnika dietetyka