Wertuję już setny raz ten sam rozdział. Nie wiem, nie wiem co się dzieje, myślami błądzę gdzieś w otchłani własnego smutku i głupiutkiej, dziecinnej nadziei. A
W kuchni Karmel-itkiChyba nareszcie dojrzałam do tego, by poza gronem rodziny i przyjaciół wyjawić to, co się ze mną działo przez ostatnich pięć lat. Nie wszyscy wiedzą, nie
W kuchni Karmel-itkiUpał, żar leje się z nieba, słupek rtęci czerwieni się z gorąca. Tak powinno wyglądać lato! A zamiast tego za oknem szaro, buro i deszczowo. Szykuję
W kuchni Karmel-itkiPoranne słońce zniknęło gdzieś pod tumanem chmur. Nie pada, ale to kwestia czasu, aby krople jak rzewne łzy spłynęły na miasto. W poszukiwaniu lata udałam się
W kuchni Karmel-itkijego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). To nie będzie przepis, ale raczej pomysł na zrobienie pysznego deseru. Organizmom wykończonym zbyt długą zimą przyda się porcja witamin (nawet takim schowanym w deserze). Owoce można dowolnie zmieniać na sezonowe. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandrySzagówki, kopytka czy sine kluchy. Tak wiele nazw, a oznaczają jedno i to samo: wspaniały domowy obiad, smak dzieciństwa i babcinej kuchni. Lubię wracać do tamtych
W kuchni Karmel-itkiViva la pasta! Słyszę śmiech włoskiej mamy, która grzecznie w kuchni robi makaron. Najlepszy, bo prosto z serca. Pełen miłości i dobra, które powoduje niezapomniany smak
W kuchni Karmel-itkiTłum spragnionych wrażeń fanów, ubranych na czarno w koszulki zespołu. Każdy inny, a jednak wszyscy do siebie tacy podobni, połączeni miłością do tego typu muzyki. Nieważne
W kuchni Karmel-itkiwstawieniem tego deseru zwlekałam już stanowczo zbyt długo (nigdy nie mam czasu zrobić mu porządnej sesji zdjęciowej). W końcu jednak postanowiłam wziąć go na warsztat i sprzedać Wam drodzy czytelnicy, jako pysznościowy smakołyk na poprawę humoru podczas tej wyjątkowo zmiennej pogody ;) To, że ja chwilowo ograniczam słodkości wcale nie znaczy, że na blogu nie może znaleźć się żaden deser(...)płynną częścią konfitury/frużeliny można narysować na powierzchni esy-floresy i jeśli zrobimy to delikatnie, to powinny pozostać widoczne. Jeśli chcemy, aby owoce pozostały na wierzchu, możemy ozdobić nimi deser po zastygnięciu, a przed samym podaniem. Pełne szklanki/pucharki wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowy deser możemy ozdobić również kleksem z bitej śmietany
Ratunku obiadChwila wytchnienia. Siadasz więc na kocu w ogrodzie z ulubioną książką i szklanką koktajlu. Ale czegoś Ci brakuje. Nie możesz skupić się na tekście powieści, ciągle
W kuchni Karmel-itkiSzukałam pomysłu na deser z owocami i serkiem mascarpone, który prosił się już o wykorzystanie;) Najpierw powstała wersja z bitą śmietaną, a dzisiaj wersja z jogurtem. Obie wyśmienite:) Składniki na 4 porcje: * 250 g serka mascarpone * 100 g gorzkiej czekolady * 200 ml śmietanki 30% lub duży jogurt grecki * 1/2 op. truskawek mrożonych * łyżka fruktozy^ * 1 banan * starta czekolada lub posypka(...)serek czekoladowy, bita śmietana (jogurt), mus truskawkowy, na koniec kleks bitej śmietany (jogurtu) i kleks masy serowej i posypka. Na zdjęciu wersja jogurtowa. Komentarze chanya13 2010/04/11 21:12:27 Deser godny wypróbowania, a i fotka zachęca, zaczekam jednak na świeże truskawki, za mrożonymi jakoś nie przepadam. sowa_nie_sowa 2010/04/12 20:57:04 Oczywiście, że najlepsze są świeże owoce - truskawki
Zdrowa Kuchnia SowyPierwszy raz z takim deserem spotkałam się odkąd zaczęłam regularnie bywać na blogach, a więc kilka miesięcy temu. Od razu mi się spodobał, ale miałam opory, że jest skomplikowany, choć z przepisów wynikało coś wręcz przeciwnego;) W końcu się zdecydowałam:) Przepisy są bardzo podobne, nie podaję źródła, bo na żadnym konkretnym się nie wzorowałam. Składniki na 4 porcje(...)dodałam fruktozę i wlałam mleko z żelatyną. Nie wiedziałam czy mam to ponownie zagotować, więc tak zrobiłam;) Rozlałam do 4 filiżanek, przestudziłam i włożyłam do lodówki. Na następny dzień (deser robiłam wieczorem) zrobiłam sos truskawkowy miksując rozmrożone truskawki z fruktozą i rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej. Polałam sosem i czekoladą i... czekałam na oklaski:D I prawie tak się
Zdrowa Kuchnia SowyJest rabarbar!!! Hurra! Crumble, to obok deserów z jogurtem greckim i serników czekoladowych, moje najulubieńsze słodkie danie:) Choć słodkie to może za dużo powiedziane, te specjały smakują mi właśnie dlatego, że nie są jakoś specjalnie słodkie;) Składniki na 3 porcje: * 400-500 g rabarbaru pociętego na kawałki * 50 g fruktozy + 1 łyżeczka * 50 g zimnego masła + 1 łyżeczka(...)żurawinę. Zapiekam 25 min. Jem samo, albo z gałką lodów albo z bitą śmietaną, albo i z jednym i z drugim:) Koniecznie należy choć raz w życiu zrobić taki deser! Na jednym razie prawdopodobnie się nie skończy;) Na zdjęciu rabarbar jest słabo widoczny, bo było go mniej niż powinno być (została mi resztka z poprzedniego dnia, a kruszonkę zrobiłam
Zdrowa Kuchnia Sowymożliwe, że do tej pory nie zrobiłam tego deseru??? Znam go od dawna i wygląda na to, że nie wierzyłam, że jest aż tak dobry jak się o nim mówi;) W każdym razie nagle przyszła mi na niego taka ochota, że zrobiłam z mrożonych truskawek, bo na świeże to jeszcze sporo czekania. Składniki na 4 porcje(...)truskawek. Można też, i tak się robi najczęściej z tego co wiem, połączyć śmietankę z truskawkami i nie robić warstw. Cudoooownie pyyyyszny smak!!! Powtórzę raz jeszcze: dlaczego ja tego deseru nigdy dotąd nie robiłam???? Komentarze asinek2000 2011/03/28 14:02:04 Pieknie wyglada:)Uwielbiam ten deser,mniam:) wiosenka27 2011/03/28 14:36:47 O tak, to prawda, że jest pyszny, też
Zdrowa Kuchnia SowyChciałam zrobić coś słodkiego, ale niewielkiego, taki deser bardziej niż jakieś ciacho. Kiedyś zrobiłam pannę cottę i wspominam ją smacznie, więc pomyślałam, że może pora na powtórkę w innej wersji, najlepiej czekoladowej:) Znalazłam stosowny przepis , lekko go zmodyfikowałam i przystąpiłam do pracy:) Składniki na 4 porcje - spore filiżanki: * 250 g śmietanki 30% * 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego(...)formy gotowej do spożycia:) Wyciąganie panny cotty z filiżanek wymaga trochę precyzji w podważaniu nożem boków i trzepaniu filiżanką (dlatego najlepsze są foremki silikonowe, z których taki deser po prostu wyskakuje). Na koniec jedną wersję posypałam resztą orzechów i płatkami czekoladowymi, a drugą orzechami i advocatem i uraczyłam rodzinę:) Komentarze trzcinowisko 2011/04/27 13:32:57 Wugląda pysznie
Zdrowa Kuchnia Sowy