desery - 58579 przepisów (strona:975/3906)

JAJKA. JAK GOTOWAĆ? 219

"Co było pierwsze: jajko czy kura?" Szczerze powiem, że nie wiem. Koncepcji jest mnóstwo, każda inna, ale nadal pytanie to pozostaje nierozstrzygnięte. Zostawię jednak kurę w

W kuchni Karmel-itki
ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY. CIASTECZKA. 244

Zapach czekolady uderza do głowy, o zawrót jej przyprawia. Gorzka, mleczna, deserowa, z orzechami czy nadziana... Czekolada już od rana dzisiaj gości. Świętujemy Światowy Dzień Czekolady

W kuchni Karmel-itki
JAJKA Z PASTĄ SURIMI. 210

  Hasają zajączki po wystawach sklepowych. Kurczaczki biegają w głowie, gonią się z myślami. Wydmuszki turlają się po stole, czekają na pomalowanie. Słońce oświetla zamyślone twarze

W kuchni Karmel-itki
JAJKA Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW. 216

Całą rodziną przy jednym stole, zebrani, odświętnie ubrani, grzeczni i kulturalni, zasiedli.Czekają, by podzielić się symbolicznie święconym jadłem. Z masła baranek przygląda się temu wszystkiemu

W kuchni Karmel-itki
WIELKANOCNE ZAJĄCZKI. 227

Przestało w końcu padać. Niebo wypłakało swoje smutki, dziś uśmiecha się do mnie zza okna.Wielkanocne tematy są na piedestale. Wszyscy pieką, gotują, sprzątają, dekorują. Przedświąteczny czas

W kuchni Karmel-itki
WARZYWNY PASZTET Z SOCZEWICY. 218

Ostatnie poczynania w kuchni. Ostatnie wyczekiwanie na piekący się sernik, rosnącą babkę, tężejącą galaretę, czy stygnący pasztet. Mieszanina zapachów uderza do głowy i nawet najbardziej oporny

W kuchni Karmel-itki
JAJKA Z PASTA BAZYLIOWĄ. 229

Dobijam do końca już z Wielkanocnymi przepisami. Ostatnie niedobitki, na szczęście takie, które jeszcze  z łatwością można przyrządzić tuż przed samym wielkanocnym śniadaniem. Na przykład

W kuchni Karmel-itki
WESOŁEGO ALLELUJA 2014 ! 221

Życzenia. Niech tegoroczne Święta Wielkiej Nocy będą dla Was czasem wytchnienia,  odpoczynku i relaksu. Spędzajcie je w gronie najbliższych Wam osób,  w jak najlepszym

W kuchni Karmel-itki
TORT KAWOWY Z WIŚNIAMI. 183

Każdy o czymś marzy. Są marzenia duże i małe, skromne i śmiałe, przyziemne, spełniane i te nie do spełnienia. I ja marzę, zatapiam się w krainie

W kuchni Karmel-itki
MAKARON MIE Z GZRYBAMI MUNG, GROSZKIEM, BROKUŁEM I PĘDAMI BAMBUSA. 187

Chwytasz pałeczki w dłoń, wciągasz nitkę makaronu i momentalnie przenosisz się tysiące kilometrów od domu. Wyobraźnia buzuje, szumi w uszach, cierpną dłonie, a Ty widzisz jedynie

W kuchni Karmel-itki
ZUPA KREM Z GROSZKU Z MIĘTĄ. 208

Chwytam wiosnę każdą komórką ciała, napełniam się nią przy każdym oddechu, każdym uśmiechu, radości oznace. Ptasie radio wypełnia mi głowę, otwarte okno i już wszystko gotowe

W kuchni Karmel-itki
DORSZ GOTOWANY W MLEKU Z ZIOŁAMI Z ROSZPONKĄ NA GORĄCO. 248

Nie zdajesz sobie sprawy, ile kuchnia daje możliwości. Nawet taką zwykłą roszponkę zamienić możesz na wykwintny dodatek do kuszącej ryby. Nie umiesz sobie wyobrazić, ile w

W kuchni Karmel-itki
BIAŁY BARSZCZ BIAŁY. 285

Wielkanoc i po Wielkiej Nocy. Ale w pamięci pozostają smaki, zapachy, twarze, rozmowy, żarty i śmiech, różnego rodzaju komentarze. Z przyjemnością powracasz do tego chaosu, hałasu

W kuchni Karmel-itki
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 207

Stoi biedna, samotna dynia piżmowa. Spoglądam na nią codziennie, nie myśląc nawet o jej wykorzystaniu. Piękna, dorodna i soczyście pomarańczowa. Zrodził się kaprys, silny i uporczywy

W kuchni Karmel-itki
DOMOWA MĄKA GRYCZANA. 205

Bawimy się w domowy młyn.   Mąka gryczana jest dość trudno dostępna, przynajmniej u mnie. Poza tym, ma zdecydowanie wyższą cenę od zwykłej mąki. Nie każdy

W kuchni Karmel-itki