desery - 58579 przepisów (strona:968/3906)

ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 254

Łososia lubią chyba wszyscy, a jeśli nie, to na pewno większość z tych, co ryby jedzą. Także należę to wielbicieliłososia, a kiedy jest on naprawdę dobrze

W kuchni Karmel-itki
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 290

Jesień kojarzy mi się z zapachem dymu, którego kominy wyrzucają szare kłęby ku niebu. Z mokrymi i burymi dniami,z parasolką i budzącą się w sercu

W kuchni Karmel-itki
PYRY Z GZIKIEM. 239

Była Małopolska, teraz czas na Wielkopolskę, mój rodzinny dom.Kuchnia wielkopolska ziemniakiem słynie, a dokładniej pyrą, jak my miejscowi mówimy. Od XIX wieku właśnie ziemniaki zaczęłykrólować na

W kuchni Karmel-itki
MUFFINKI TAHINI Z DAKTYLAMI I JABŁKIEM. 283

Będąc w Warszawie, co ostatnimi czasy zdarza mi się dość często, prawie zawsze odwiedzam "Kuchnie świata" w poszukiwaniupotrzebnych składników, inspiracji, czy nawet dla samej przyjemności. Ta

W kuchni Karmel-itki
POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 202

Ryba z sosem śmietanowym z koperkiem - zna chyba każdy takie połączenie. Nie trzeba wiele, wystarczy bowiem dobry,świeży kawałek ryby, sos śmietanowi broni się sam, no

W kuchni Karmel-itki
CIASTECZKA TAHINI Z KAWĄ. 199

Ciasteczka pachnące chałwą. Delikatne, z wierzchu chrupiące, wewnątrz mięciutkie i sprężyste. Słodkie, kuszące. Mielona kawa,dodana do ciasta, nadaje niezwykłej struktury. Drobinki kawy bawią się w

W kuchni Karmel-itki
KREWETKI Z CYDREM I SZAFRANEM. 257

Moje krewetkowe doświadczenie jest bardzo znikome. Tak naprawdę, dopiero teraz w pełni zaczynam poznawać możliwościtych różowych stworzonek, które jak się okazuje, są naprawdę spore. Pod tym

W kuchni Karmel-itki
PARÓWKI Z SEREM W CIEŚCIE FRANCUSKIM. 199

Ogólnie rzecz biorąc, nie znoszę jedzenia typu fast-food. Na samą myśl, aż się wzdrygam, widząc przed oczami olbrzymie hamburgeryociekające tłustymi sosami, wielkie kebaby, hot-dogi

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DYNIOWY Z MIGDAŁAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 291

W końcu jest! Nareszcie i u mnie zapanował dyniowy nastrój, znalazłam bowiem czas, by zając się gotowaniem. Tego roku dyni mam pod dostatek,natura obdarzyła mnie

W kuchni Karmel-itki
DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. 189

Jak wiadomo, dynia na słodko króluje i takie jej zastosowanie jest powszechnie znane. Jednak i na wytrawnie można ją przedstawićw bardzo kuszącej wersji. Pewnie już wspominałam

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DYNIOWY Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ NA OWSIANYM SPODZIE. 243

Pomarańczowa, wielka dynia spogląda na mnie. Złowrogo? Szyderczo? A może przyjaźnie i zachęcająco? Rozglądam się dokoła.Liście przybrały piękną barwę. Tu miedź, tam czerwień złoto, gdzieniegdzie

W kuchni Karmel-itki
KREM Z DYNI. 189

Za oknem raz słońce, raz deszcz. Wychodzę z domu z parasolką, nie pada. Kiedy jej zapomnę - leje jak z cebra. Przemoczonawracam do domu, zła na cały

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DYNIOWY. 201

Słońce nieśmiało zagląda przez okno. Przecieram oczy, przeciągam się. Zapowiada się piękny dzień! Złote liście staregoorzecha szeleszczą, szturchane delikatnymi powiewami wiatru. Ciepła, złocista jesień. Słyszę, jak

W kuchni Karmel-itki
KOPYTKA DYNIOWE Z BAZYLIĄ PODANE Z GORGONZOLĄ I OLIWĄ Z OLIWEK. 223

Piękna złota jesień zaprasza swoimi barwami na spacer do parku. Ciepłe promienie popołudniowego słońca tulą się do twarzy,szeleszczą liście, błyszczy się tafla wody pobliskiej rzeki

W kuchni Karmel-itki
JESIENNA ZUPA - CZYLI WSPÓLNE GOTOWANIE NA JESIEŃ. 203

Piękna, złocista jesień za oknem. Zadziwiająco piękna. Była.Dziś pada. Chmury zasnuły całe niebo, jest czaro, nieprzyjemnie. Zaczyna się - jesienna chandra zbliża się wielkimi krokami.I dzisiejsza

W kuchni Karmel-itki