Dynia kandyzowana jest świetnym dodatkiem do keksów, deserów czy świątecznej masy makowej. Ten przepis jest sprawdzonym przepisem mojej mamy. Właśnie jesienią przygotowujemy wspólnie dynię na różne sposoby i zamykamy ją w słoikach, żeby służyła nam całą zimę. Składniki: 500 g miąższu dyni bez skórki 250 ml wody 250 g cukru 1 opakowanie małe cukru wanilinowego
Niezły Młynekdelikatnej konsystencji, która w połączeniu z chrupkimi ziemniakami była kulinarnym orgazmem. ostrych grillowanych papryczek - niestety nie podołaliśmy, chociaż lubimy ostre smaki, to tutaj przegraliśmy z bułgarską papryką. :) Deser? Nie był już potrzebny i nawet nie mieliśmy na niego już miejsca, bo wisienką na torcie był niezwykły widok jaki mieliśmy podczas kolacji. Pozdrawiamy kapitana z restauracji Honolulu
Cooking Monsterdokładnie wymieszać. Przełożyć mieszankę do pojemnika na lody i wstawić do zamrażarki. Lody dobrze jest przemieszać co jakiś czas. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Desery , Dla dzieci , Lody i desery lodowe Tagged: jeżyny , kremówka , mleko skondensowane
https:KKuchniaMniamKisiel w polskich domach jest niezwykle popularną przekąską, którą stosujemy zarówno jako podwieczorek oraz deser. Lubiany przez nasze pociechy, ale również przez nas samych. Mi kisiel kojarzy się ze świeżymi owocami, aromatycznym zapachem i smakiem, o którym marzę w życiu dorosłym. Tak, kisiel możemy kupić w każdym sklepie. Czy będzie on taki, jaki pamiętasz z lat dzieciństwa, kiedy Twoja mama(...)ochotę. Mogą być one świeże albo mrożone. Zamiast owoców można również użyć soku owocowego. Przyprawy nie są niezbędnym dodatkiem, ale moim zdaniem dodają aromatu. Dodatkowo dodają zdrowych właściwości naszemu deserowi. Jeśli Twoi domownicy wolą gęstszy kisiel, to wystarczy, że dodasz do niego troszkę więcej skrobi. Wystarczy dosłownie 1-2 łyżki. Przepis na kisiel owocowy domowej roboty Przepis, który zaraz zobaczycie
Kuchcik gotujeblog kulinarny: Gruszkazfartuszka.pl. To zdobywczyni tytułu pierwszego w Polsce BlogerChefa w ogólnopolskim konkursie kulinarnym dla blogerów. Wracając do książki... Książka zawiera 88 przepisów na różne dania - tym desery, których głównym składnikiem są rośliny strączkowe. Każdy przepis został zilustrowany autorskimi zdjęciami, które zachęcają do eksperymentowania z tytułowymi roślinami. Można z nich wyczarować na prawdę wiele - nie tylko grochówkę(...)znaną nam fasolkę po bretońsku. Rośliny strączkowe z powodzeniem można zastosować w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych oraz deserach. Co powiecie na lody z czerwonej soczewicy, brownie z fasoli, sajgonki z fasoli, czy hummus z mango i kokosem? Łączenie smaków daje nieograniczone możliwości i Marysia właśnie to udowadnia (właśnie w swojej książce). Wszystkie przepisy zostały dokładnie opisane, więc nawet
Di gotujeDługo wyczekiwane, świeże, słodkie, soczyste i pachnące. Mowa tutaj oczywiście o figach. Jednym z moich ulubionych deserów z ich udziałem jest gęsty kremowy jogurt z pokrojonymi w ćwiartki owocami, syropem klonowym i prażonym słonecznikiem. Prosto, zdrowo i megapysznie! Możemy je tak podać w salaterce w formie deseru albo w postaci błyskawicznej w przygotowaniu tarty bez pieczenia na spodzie z amarantusa(...)ekspandowanego oraz daktyli. Poza sezonem na figi taką tartę możecie przygotować z innymi ulubionymi owocami. Polecam ją zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie — niekoniecznie leniwe, bo wystarczy, że spód przygotujecie dzień wcześniej. :) * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 20 cm Spód: 2 szklanki amarantusa ekspandowanego ½ szklanki wiórek kokosowych ¾ szklanki daktyli 2 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: 6 dojrzałych
Food SquarePanna cotta to deser o międzynarodowej sławie. Kto go nie zna? Delikatny, na słodkiej śmietance, niebo w buzi. Elegancki i prosty do zrobienia. U mnie dzisiaj mocno waniliowa panna cotta z malinowym musem. Słodycz pianki przełamana kwaśną maliną. Zgrało się idealnie :) W tym deserze użyłam wanilii mielonej - to moje ostatnie odkrycie. Nawet niewielka jej ilość nadaje intensywnego, waniliowego(...)czekamy, aż zacznie tężeć. Maliny miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do malin przelewamy wodę z żelatyną i przez chwilkę miksujemy. Mus malinowy przelewamy na śmietankę. Deser wkładamy do lodówki, aby stężał. Smacznego
Smak mojego domusucha dodałam jabłko i banana, który też prosił już się o szybką konsumpcję " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Takie danie idealnie sprawdzi się jako deser, śniadanie czy danie obiadowe. Smakuje nawet niejadkom i osobom, które na co dzień stronią od kaszy. To taka podpowiedź na to, jak przemycić do menu kaszę " class="wp-smiley" style="height(...)sucha kasza, gotowana jak inne kasze. Ale jak już wiemy, nie tędy droga i kasza jaglana doskonale sprawdza się na słodko jak i wytrawnie. W ciastach, deserach i sałatkach. Uffff…. koniec gadania, czas gotowania Drukuj Pudding jaglany z jagodami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 szkl. mleka szczypta cynamonu szczypta soli 1 łyżka miodu/2 świeże
Mieszam w Garnkujagnięcina w trzech odsłonach z lasagne ziemniaczaną, młodymi warzywami i owczym serem. Znakomita jagnięcina, pyszne chrupiące warzywa czy trzeba czegoś więcej ? Oj, tak trzeba – ;) na koniec zjeść deser .. deser który pozostawi w ustach chęć zjedzenia jeszcze jednego kawałka sernika .. chociaż talerz już pusty. Tak, tak było w tym przypadku pyszny to był deser, ale jak smakował ? Nie powiem
Kuchnia na wzgórzuCzasami nachodzi nas ochota na coś mega słodkiego i pysznego, wtedy robię deser z bezami i bitą śmietaną, dodaję kwaskowych owoców, dla lekkiego przełamania słodyczy:) Polecam bezy domowe, są najlepsze, przepis znajdziecie tutaj, na blogu (KLIK) Więc jeśli macie ochotę na te pyszności, zapraszam do zrobienia:) --------------------- Maliny Kiwi Bezy ( najlepsze domowe) Śmietanka 30% Mus truskawkowy Przygotowuję owoce, kiwi(...)kruszę. Teraz, w dowolnym, przezroczystym pucharku, układamy składniki warstwami, spód bezy, owoce, ubita śmietanka, znowu bezy i znowu owoce, wg gustu. Wierzch polewam musem truskawkowym. Prosty i szybki deser, mega słodki za sprawą cudownych bezików. Słodycz przeplata się z delikatną kwasowością owoców
Takie tam pichceniemoże zajść konieczność dodania nieco więcej mąki. Chodzi generalnie o uzyskanie gęstej konsystencji. Nawet jeśli nie lubisz wiśni, zrób chociaż jeden słoik frużeliny;) Drukuj Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg wiśni 2 szkl. cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szkl. wody sok z cytryny wanilia opcjonalnie Sposób przygotowania Wiśnie myjemy na sicie(...)dodanie ich do owoców. Dodajemy sok z cytryny. W kubku rozrabiamy wodę z mąką, dolewamy do owoców 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/fruzelina-wisni-ciast-deserow-budyniu/ BosowKuchni Artykuł Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkudodatek w postaci klasycznej chmurki z bitej śmietany o cynamonowej nucie, która cudownie uzupełnia się ze smakiem wiśni. Można również wykorzystać makaron, (który jest w zestawie z zupą), aby deser był bardziej sycący i pożywny :) I taki ot, prosty i szybki deser, z minimalnym nakładem i czasu i pracy, a z fantazją podany robi się naprawdę wyszukany, dający maksymalną rozkosz(...)zupa zacznie wrzeć przelać mieszankę i mieszać, aż zgęstnieje. Do pucharków rozlać wiśniowy kisiel i odstawić do lekkiego przestygnięcia (lub ostudzić całkowicie). W międzyczasie ubić kremówkę, zwieńczyć nią wierzch deseru i posypać cynamonem. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji Profi ( http://profi.com.pl
Kraina Miodem PłynącaŚmietankowa, kremowa i delikatna Panna Cotta w towarzystwie orzeźwiającego 'kawioru' o smaku owoców leśnych... O ile Panna Cotta brzmi znajomo (włoski deser na bazie kremówki i żelatyny), o tyle 'kawior' brzmi już tajemniczo i skomplikowanie, ale nic bardziej mylnego- przygotowanie jego zajmuje dosłownie 15 minut: wystarczy zagotować płyn z agarem, a następnie za pomocą strzykawki tworzyć kropelki, które lądują wprost(...)oleju i... gotowe! :) Czyli samo tworzenie tych bajecznych kuleczek jest tak dziecinnie proste, że śmiało można poprosić o pomoc dziecko :) Deser, mimo minimalnej ilości składników, jak również prostoty wykonania, wygląda tak zachwycająco i niezwykle, że okrzyk 'wow' u biesiadników gwarantowany! :) 4 porcje Panna Cotta: * śmietanka 30%- 400 ml * cukier puder- 2 lekko czubate łyżeczki * żelatyna- 2 płaskie łyżeczki 'Kawior': * "Zupa
Kraina Miodem PłynącaZaparzamy kawę. Studzimy i dodajemy amaretto. Kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do niej, miksując, serek mascarpone. Bierzemy blaszkę, pucharki - w zależności w czym chcemy podawać deser i układamy warstwami. Biszkopty moczymy dwustronnie w kawie z amaretto ( mniej więcej po 3-4 sekundy ) wykładamy ( w moim przypadku) na blaszkę i tak aż cała będzie wyłożona nasączonymi biszkoptami(...)Wykładam następnie połowę kremu, ponownie znów układam nasączone biszkopty i ponownie krem. Na samą górę wykładamy jagody, wcześniej osuszone i umyte. Wsadzamy do lodówki aby deser się schłodził ( najlepiej zrobić dzień przed podaniem). W lesie wysyp jagód, więc dlaczego nie zrobić czegoś pysznego ? Moja wersja Jagodowego Tiramisu :) Aby krem był jeszcze twardszy można użyć jednej śmietany
W Moim Magicznym Domu