wersji.. roztopionej, dopiero wtedy pałaszowały ze smakiem. A może były po prostu ciekawe jak to to się roztapia..? Hmm, ciekawa teoria :) Tak czy inaczej przedstawiam Wam nasz deser!: Składniki: obrane banany kakao/karob (u nas jedna płaska łyżeczka na 3 banany, lepiej mniej niż za dużo, wtedy może stać się trochę gorzki) garść orzechów + foremka ciesząca oko :) Blendujemy orzechy(...)banany mieszamy z karobem, zalewamy foremki i wrzucamy do zamrażarki na kilka godzin. Gotowe. Ale: - nie musisz dokładnie mieszać bananów z kakaem/karobem - w ten sposób otrzymasz ciekawy wzór na deserze - możesz wymieszać tylko połowę bananów aby zrobić deser w dwóch kolorach - jeżeli masz foremkę z jakimś kształtem np. samochodu czy pieska - możesz posypać lekko kakaem, karobem np. koła czy zrobić
Przepysznik - BLW i nie tylkoDeser biszkoptowy z polewą czekoladową, kremem waniliowym i bitą śmietaną jest niesamowity. Tradycyjny deser pochodzi z Węgier i nosi nazwę Somlói galuska. Zalet ma wiele jest szybki w wykonaniu, lekki, pysznie rozpływa się w buzi i znika błyskawicznie. A przy tym można go efektownie podać i zrobić wrażenie. Składniki: 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 opakowanie budyniu czekoladowego
Smaczne Potrawyfrancuskiego, jest tak cienkie, że ciężko je własnoręcznie zrobić. Filo jest często dostępne w większości w supermarketów. Oczywiście ciasto filo można zrobić samemu w domu. Baklava to tradycyjny grecki deser z ciasta filo, orzechów i miodu. Ten deser uważa się, że pochodzi z Turcji i Azji Środkowej. Historycy niektórzy sugerują, że korzenie w Mezopotamii, ale ale większość dowodów wskazuje
Smaczne Potrawyserkiem mascarpone. Tak jak pisałam wyżej możemy użyć więcej cukru pudru zależnie od naszego upodobania do słodkości :) Resztę cukru pudru dodajemy do kawy. W zależności od tego czy deser ma być z alkoholem czy nie dodajemy do kawy Amaretto lub inny trunek. W kawie moczymy biszkopty, które układamy w pucharkach. Przykrywamy warstwą serka. Czynność powtarzamy do wyczerpania składnik(...)Ostatnią warstwę powinna stanowić masa z mascarpone. Wierzch oprószamy czekoladą. Deser schładzamy w lodówce. Nie wierzyłam, że tak niewiele czasu i pracy potrzeba żeby uzyskać tak prosty i pyszny deser. Polecam ... mniam mniam
cucinareMamooo, mamooooo kup mi lody". Akurat wtedy kiedy mam rozłożona deskę do prasowania i działam...Po co ja mam kupować desery lodowe skoro mogę je sama zrobić? Od czasu do czasu można pójść, ale warto również samemu deser zrobić, w domu, we własnej kuchni. A potem wrócić do prasowania. Składniki -ulubione lody- u mnie smak tropików - morele suszone Owocowy(...)naturalny sok z żurawiny Owocowy Raj -brzoskwinia -zielone winogrono -chipsy naturalne niesłodzone kokosowe -mięta -miseczki waflowe Z podanych składników skomponuj deser lodowy, zdrowy, smaczny, orzezwiający.Polej sokiem z żurawiny. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidostępnych źródeł wynika, iż jest to deser Australijski i Nowo Zelandzki. Wysuszona beza z dodatkiem lekkiego kremu na bazie bitej śmietany lub mascarpone oraz owoców. Idealny letni deser. Samą bezę można przygotować nawet dobę wcześniej przed podaniem, a następnie godzinę przed zaserwowaniem deseru można wypełnić ją kremem i owocami. Świetnie smakuje podane z Prosecco. Składniki: 4 białka
Mango Papajaprzygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie. Całe ciasto zniknęło po obiedzie:). Deser powstał z tego, co akurat miałam pod ręką i chociaż trzeba czekać, aż ostygną galaretki, to jednak nie absorbował dużo czasu, co akurat w bardzo upalny, zabiegany dzień było(...)Następnie wylać pozostałą masę kefirową, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 30-60 minut, aż masa stężeje. 6. Pozostałą ostygniętą, lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch schłodzonego deseru. Owoce poukładać na wierzchu, delikatnie zanurzając je w galaretce (np. przy pomocy łyżki). Blaszkę wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, aż galaretka całkowicie stężeje. 7. Przed podaniem nożem
Mała CukierenkaJuż Wam tłumaczę skąd takie połączenie. Zacznę od początku. Wszystko zaczęło się od piwa typu angielski porter, które to świetnie komponuje się z deserami kawowymi, piernikami i gorzką czekoladą. Jako, że zwykłe brownie to dla mnie nic odkrywczego postanowiłam wypróbować przepis, który już od dawna chodził mi po głowie i był tak absurdalny, iż musiałam go wypróbować(...)tego, biorąc pod uwagę połączenie z owym angielskim porterem, oczywisty wydał mi się dodatek lodów kawowych... z dodatkiem kwaśnej nuty czarnych porzeczek, które równoważą wszystko. Po tym deserze nie czujemy się ani "zasłodzeni", ani ciężko. Jest to idealny balans smaków, danie które dzięki połączeniu z tym właśnie typem piwa staje się całością. Deser, biorąc pod uwagę aktualną porę
Mango PapajaSernik z brzoskwiniami to klasyka deserowa. Puszysta, delikatna masa serowa idealnie komponuje się ze słodkimi owocami i kruchym, maślanym ciastem. Obowiązkowy deser przy spotkaniach rodzinnych, wydarzeniach towarzyskich, świątecznych stołach. Sernik jest tak powszechny, że gdy przygotowałam go na poprzednie święta Wielkiejnocy, listonosz przywożąc pocztę bez żadnego wahania poprosił o kawałek. Tak bardzo oczywistym było, iż wśród wypieków znajduje się(...)deser. :) SERNIK Z BRZOSKWINIAMI Składniki na ciasto: - 250 gram masła - 400 gram mąki - 5 żółtek - 50 gram cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto dzielimy na dwie, mniej więcej równe, kule. Każdą wkładamy do woreczka, a woreczki umieszczamy w zamrażarce lub lodówce dla stwardnienia ciasta. Musi być na tyle twarde, by dało się
Życie zamknięte w smakuBudynie, twarożki, śmietanki, serki – z dodatkiem owoców można wyczarować zawsze ciekawy deser i tak podczas jednych z weekendowych czarów powstał mój deser: borówki w kremie twarogowym. Co kilka dni kupuję różnego rodzaju owoce typu maliny, borówki, jagody – tym razem podczas podejmowania decyzji tuż przed półką padło na borówki. Przepis bardzo szybki – zajęło […] The post Borówki
Magiczny Garnekswój ulubiony taki bazarek:) Teraz produkty od rolników są w modzie i bardzo mnie to cieszy, bo i oni są szczęśliwsi a my zdrowsi. Taki serek możecie użyć do deseru, tostów z dżemem, różnych past, .... albo z czym tam go lubicie jeść Składniki: 2 szklanki śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie
Niezły MłynekPanna cotta jest deserem niby banalnym w przygotowaniu, ale w smaku bije wszystkie desery na głowę. Panna cotta kusi swoją prostotą, przyjemną słodkością, lekką kremową konsystencją i delikatnym smakiem wanilii. Nie potrzebuje wielu dodatków, ponieważ to ona jest gwiazdą. Dodatki mają jedynie subtelnie podkreślać jej wspaniałość. Gdyby ktoś spytał mnie o mój ulubiony deser
wegetalerzeJuż Wam tłumaczę skąd takie połączenie. Zacznę od początku. Wszystko zaczęło się od piwa typu angielski porter, które to świetnie komponuje się z deserami kawowymi, piernikami i gorzką czekoladą. Jako, że zwykłe brownie to dla mnie nic odkrywczego postanowiłam wypróbować przepis, który już od dawna chodził mi po głowie i był tak absurdalny, iż musiałam go wypróbować(...)tego, biorąc pod uwagę połączenie z owym angielskim porterem, oczywisty wydał mi się dodatek lodów kawowych... z dodatkiem kwaśnej nuty czarnych porzeczek, które równoważą wszystko. Po tym deserze nie czujemy się ani "zasłodzeni", ani ciężko. Jest to idealny balans smaków, danie które dzięki połączeniu z tym właśnie typem piwa staje się całością. Deser, biorąc pod uwagę aktualną porę
Mango Papajaprzygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie. Całe ciasto zniknęło po obiedzie:). Deser powstał z tego, co akurat miałam pod ręką i chociaż trzeba czekać, aż ostygną galaretki, to jednak nie absorbował dużo czasu, co akurat w bardzo upalny, zabiegany dzień było(...)kefirową, lekko tężejącą galaretką. Wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 30-60 minut, aż masa stężeje. 6. Pozostałą ostygniętą, lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch schłodzonego deseru. Owoce poukładać na wierzchu, delikatnie zanurzając je w galaretce (np. przy pomocy łyżki). Blaszkę wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, aż galaretka całkowicie stężeje. 7. Przed podaniem nożem oddzielić
Mała CukierenkaDziś szybko i lakonicznie Obiecałam Danusi deser i deser dziś prezentuję. Prosty, ale nadzwyczaj efektowny. Wszystko zaczęło się od tego, że wciąż jeszcze można kupić piękne, polskie morele. Z aksamitną skórką, słodko-kwaśnym miąższem. Złociste, z lekkim czerwonym rumieńcem. I już dostać można jeżyny. Granatowo-czarne, soczyste, słodkie. Czy z połączenia
Gotuj z Blue Raven