desery - 58579 przepisów (strona:287/3906)

Dworek Koper 190

wyraźnie wyczuwalnym aromatem goździków, zaskoczyła mnie swoim niepowtarzalnym smakiem. Objedzeni do granic możliwości, bo porcje są solidne, ulegliśmy urokowi Gospodyni, która nie wyobrażała sobie, aby goście nie spróbowali deserów. Kolejny strzał w dziesiątkę! Mąż postanowił powrócić do smaków dzieciństwa i dał się namówić na wielkopolskie racuchy . Wspaniale wyrośnięte oraz oprószone cukrem pudrem przemawiały do wyobraźni i podniebienia. Jednak muszę przyznać(...)trochę nas przeraził. Z kolei mój wybór to truskawki zapiekane w „koglu moglu” . Gorąca jajeczna pianka, pachnące owoce, a do tego lody śmietankowe. Genialny a zarazem prosty deser – sama słodycz, smak lata. Teściowie, jako stali bywalcy, postawili na nowość w karcie – leniwe pierogi podsmażane z likierowym winem, jabłkiem, gruszką, podawane z ajerkoniakowym sosem. Deser był delikatny

Szybko Tanio Smacznie
Lava Cakes - czekoladowe babeczki z płynnym środkiem 140

strychu i dostał drugie życie w kuchni albo parzę w małym zaparzaczu I z niego właśnie kawa smakuje mi najbardziej. Wiem, beznadziejne ;)  Ale co tam kawa. Ten deser, to ciastko z gorącym wypływającym środkiem jest przecież najważniejsze! Piekę je dość często, tj. kilka razy w roku i doszłam do perfekcji, jeśli chodzi o stopień wypieczenia, niczym przy smażeniu steków(...)Każda z nas zna swój piekarnik najlepiej. Spróbuj pierwszy raz według tego przepisu. Jeśli środek będzie wypieczony, następnym razem zmniejszysz temperaturę albo czas pieczenia. I odwrotnie. W przypadku tego deseru warto próbować! Najlepszy jest jeszcze gorący...   Składniki   na 6 większych ramekinów (lub 4 większe i 3 mniejsze) 200 g gorzkiej czekolady 140 g masła 70 g mąki pszennej

bistro mama
Egzotyczny deser z kaszy manny 161

Obalam mit ! Kasza manna jest PYSZNA i daje całą masę możliwości - od dań słodkich do słonych, lekkich i kalorycznych, dla dzieci  i dorosłych. Moja dzisiejsza propozycja, czyli egzotyczny deser z kaszy manny powinna znaleźć szereg wielbicieli. W deserze przeplatają się smak kokosa, z limonką i mango. A główną rolę gra kasza manna ! Składniki: 200 ml mleczka kokosowego(...)pucharków lub innych niedużych naczynek, do wysokości 3/4. Owoc mango obrać, oddzielić miąższ od pestki. Mango zmiksować na gładkie pure. Pure z mango wykładać na krem z kaszy manny. Deser ozdobić listkami mięty, kawałkami limonki i wiórkami kokosowymi. Smacznego

kolorowotorcikowo
WINE BAR LA VINOTEQUE W WARSZAWIE - FANTASTYCZNE MIEJSCE NA MAPIE WARSZAWY 151

Marynowane plastry bakłażana, faszerowane kozim serem, podawane z suszonymi pomidorami i rukolą.  Rozebranego i złożonego ponownie faszerowanego kurczaka. Duszoną ośmiornicę w sosie maślanym Małże w pomidorach Na koniec deser gruszka w czerwonym winie, podana z sosem lemon curd i pyszną kruszoną. Wszystko było obłędnie pyszne i zachęcające po to aby tam wrócić ponownie. Taka rada, do tego miejsca najlepiej

Niezły Młynek
Waniliowy budyń jaglany 187

niż zrobione w domu. Na śniadanie ugotowałam mój pierwszy domowy, jaglany budyń z dodatkiem owoców i orzechów włoskich na bazie mąki jaglanej, ten budyń może robić też za fit deser, bo jest pyszny i zdrowy. Zawsze budynie gotowałam na bazie mąki pszennej, albo szłam na łatwiznę i kupowałam budyń w torebce. W smaku i konsystencji ten jaglany budyń bardzo przypomina

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Urządzenie do sorbetów Ariete Sorbet Maker 632. 146

jest to problemem. Przejdźmy jednak do konkretów. Jakie są plusy... - nie trzeba brudzić misy blendera i w pośpiechu wybierać z jego zakamarków resztek sorbetu, - możemy błyskawicznie przygotować bardzo zdrowy deser, - wiemy, co znajduje się w sorbecie, - sprzęt jest bardzo zgrabny, elegancki i nie zajmuje wiele miejsca, - nie musimy za każdym razem wyciągać blendera, gdy najdzie nas ochota na mroźny deser(...)serwuję je sobie i bliskim praktycznie przez cały rok. Jeśli nagle najdzie nas chęć na świeże i naturalne lody, Sorbet Maker w minutę lub dwie wyczaruje bajecznie pyszny, zdrowy deser. Bez wątpienia jest to świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby, a także imprezę urodzinową dla dzieci.  Jeśli macie mało miejsca w kuchni, nie lubicie wyciągać blendera (a potem

Poranek na słodko
Kilka słów o produktach Morga Suisse. 169

owocowych. Tak więc śniadanie przygotujemy bez problemu. Z obiadem będzie podobnie. Dostępny jest bowiem cały wachlarz makaronów, wegetariańskich bulionów (których używam codziennie), przypraw oraz mieszanek do przygotowania falafeli. Na deser super zdrowe snacki z dmuchanych zbóż, zamienniki cukru do przygotowywania deserów i ciast, konfitury i miody, a na kolację - strączki i zdrowe oleje. Można więc zaopatrzyć się w żywność(...)leśnym, akacjowym i z kwiatu pomarańczy), konfiturami oraz smarowidłami słodzonymi syropem z agawy. Przyznacie, że to genialny pomysł? Każdego dnia możemy próbować innych smaków, dzięki czemu nasze śniadanie czy deser nie będzie smakować tak samo. *** Jeśli zaciekawiły Was te produkty i chcecie przejrzeć całą ofertę, zajrzyjcie do oficjalnego sklepu internetowego: Ode mnie w każdym razie - jak najbardziej pozytywna nota

Poranek na słodko
Jak zrobić karmel 175

Karmel to sama słodycz, bo jest przygotowywany praktycznie z samego cukru. Świetnie się sprawdza jako dodatek do wszelkiego rodzaju deserów, ale nie tylko…. w innym wpisie pokażę Wam, jak wykorzystać go do przygotowania pysznego śniadania … na słodko. Karmel – składniki 1 szklanka cukru 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietany 30% ewentualnie 1/2 łyżeczki soli (ale o tym przeczytacie(...)słony karmel ma wyjątkowy smak. Spróbujcie do przygotowanego wyżej karmelu, dodać właśnie odrobinę soli, od razu poczujcie różnicę w smaku i słony karmel stanie się Waszym ulubionym dodatkiem do deserów i nie tylko :) Post Jak zrobić karmel pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Paczka zdrowej żywności od Look Food :) 184

dzień. Każdy z poniższych produktów występuje w takiej samej postaci co cukier, czyli malutkich, drobnych kryształkach. Świetnie go zastępuje, dlatego z powodzeniem można używać tych słodzików do napojów, wypieków, deserów, jogurtów, dżemów.   KSYLITOL - jest naturalnym cukrem z brzozy, posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być spożywany przez diabetyków. W 100 g posiada 240 kcal.  ERYTRYTOL - nie dostarcza(...)Nigdy nie miałam różowej soli gruboziarnistej, więc jest to dla mnie pewna nowość :D  BAKALIE JAGODY GOJI - mają wiele zastosowań w kuchni, jako dodatek do jogurtu, owsianki, musli, deserów, surówek, wypieków. Dostarczają wielu cennych składników, m.in karotenoidów, flawonoidów, witaminy C, fitosteroli . Wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, hipoglikemizujące, przeciwmiażdżycowe.  PESTKI MORELI GORZKIEJ - pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych. Wykorzystywane przede

Zdrowie na języku :P
Jesienna edycja Restaurant Week – degustacja w My Corner Restaurant & Bar 166

przez restauracje menu i przygotuję z nich krótkie recenzje. Pierwsza moja degustacja odbyła się w restauracji My Corner Restaurant & Bar we Wrocławiu i było pysznie :) Oczywiście zacznę od deseru, czyli od końca, ale dla mnie, jak wiecie, to najważniejsze:). Deser był smaczny i lekki. Składał się z puddingu z tapioki ugotowanej na mleku kokosowym, mango i lodów kokosowych, pychotka(...)stawiam sobie wyzwanie, aby odtworzyć taki deser i mam nadzieję, że mi się uda. Tort o takim smaku byłby fantastyczny. W tej edycji Restaurant Week motto brzmi „towarzyskość to zdrowie”, więc oczywiście nie byłam sama na degustacji, a towarzyszyła mi Natalia z bloga Raj podniebienia . W restauracji przed podaniem posiłków z menu goście częstowani są świeżym chlebem z dodatkiem regionalnych

Mała Cukierenka
Jesienna edycja Restaurant Week – degustacja w My Corner Restaurant & Bar 181

menu i przygotuję z nich krótkie recenzje. Pierwsza moja degustacja odbyła się w restauracji My Corner Restaurant & Bar we Wrocławiu i było pysznie :) .     Oczywiście zacznę od deseru, czyli od końca, ale dla mnie, jak wiecie, to najważniejsze:). Deser był smaczny i lekki. Składał się z puddingu z tapioki ugotowanej na mleku kokosowym, mango i lodów kokosowych, pychotka(...)stawiam sobie wyzwanie, aby odtworzyć taki deser i mam nadzieję, że mi się uda. Tort o takim smaku byłby fantastyczny.     W tej edycji Restaurant Week motto brzmi „towarzyskość to zdrowie”, więc oczywiście nie byłam sama na degustacji, a towarzyszyła mi Natalia z bloga Raj podniebienia .     W restauracji przed podaniem posiłków z menu goście częstowani są świeżym

Mała Cukierenka
Babka z ricottą i śliwkami 146

tanie, słodkie i pyszne. Chciałam zaproponować Wam ciasto, które jest bardzo wilgotne i zawiera mało tłuszczu. Swoją konsystencję babka zawdzięcza serkowi ricotta, który według mnie jest idealna do deserów. 1,5 godziny Składniki: 250 g ricotty 200 g cukru 3 jajka 4 łyżki oleju słonecznikowego 300 g mąki tortowej 300 g śliwek 3-4 krople aromatu śmietankowego Wykonanie: Jajka ubić

Ania i Marcin gotują
Puree z dyni 176

Kiedy tylko nadchodzi jesień i jest sezon dyniowy, przygotowuję puree i zamrażam. Wykorzystuję je do zup, deserów, najczęściej jednak do ciast. Przygotowanie domowego puree nie nastręcza żadnych kłopotów i właściwie powinno się je mieć w zamrażarce. A potem... potem już można z nim robić cuda, cudeńka, że... palce lizać Składniki: Tym razem potrzebna nam jest tylko dynia. Moja dynia ważyła(...)dynia wymagała „dopieczenia”  jeszcze około 15 minut. Dynię pozostawiłam do przestudzenia. Obrałam ze skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki i zmiksowałam w blenderze. * Potrzebowałam puree konkretnie do wykonania jednego deseru. Dlatego kupiłam kawałek dyni o wadze 1200 g. Otrzymałam z tego 310 g gotowego puree Gotowe puree można od razu wykorzystać do jakiegoś deseru, więc dobrze przełożyć do szklanego słoiczka

Kuchnia u Krysi
Bezglutenowe tiramisu z truskawkami 161

Bezglutenowe tiramisu z truskawkami - po prostu poezja na talerzu... Klasyczne tiramisu na pysznych biszkoptach Nutri Free  z dodatkiem soczystych i słodkich truskawek. Deser , które,u ciężko się oprzeć i poprzestać na kilku łyżkach. Niebiański smak. SKŁADNIKI: 1/2 op. biszkoptów Savoiardi Nutri Free (klik) 250 g serka mascarpone 1 żółtko 2 łyżeczki cukru pudru 1 filiżanka mocnej wystudzonej kawy(...)truskawek, a następnie biszkopty zanurz na moment w kawie i ułóż na owocach. Na biszkoptach rozsmaruj warstwę kremu i układaj kolejno: truskawki, biszkopty namoczone w kawie i krem. Wierzch deseru udekoruj truskawkami i posyp kakao. Deser schłodz przez kilka godzin w lodówce i podawaj. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa